12/14/14–09:18: مسجد جامع اصفهان – هنر معماری ایران زمین
مسجد جامع اصفهان : گنجینه‌ای از هنرهای معماری ایرانی
تاریخ معماری ایران

نویسنده:

دکتر عبدالله جبل عاملی و مهندس لیلا پهلوان زاده

مسجد جامع اصفهان در سی و ششمین اجلاس جهانی یونسکو که در شهر سن پترزبورگ روسیه برگزار شد، در فهرست میراث جهانی ثبت شد. مسجد جامع عتیق اصفهان که یکی از مهم‌ترین آثار معماریایرانیبه شمار می‌رود گنجینه‌ای از هنرهای معماری ایرانی دوره‌های مختلف تاریخی از دیلمیان، سلجوقیان، آق قویونلوها، و ایلخانی تا صفوی، و قاجاری را دربرمی گیرد.

به سخن دیگر مسجد جامع اصفهان، تجربیات معماریهزار سالۀ مسجدسازی به‌ویژه خلق طرح مسجد ایرانی را در بردارد و به همین لحاظ می‌توان بسیاری از سبک‌های تاریخ معماری ایران و کشورهای همسایه را در آن شناسایی نمود.

 

 

مسجد جامع عتیق اصفهان که یکی از مهم‌ترین آثار معماری ایرانی به شمار می‌رود گنجینه‌ای از هنرهای معماری ایرانی دوره‌های مختلف تاریخی از دیلمیان، سلجوقیان، آق قویونلوها، و ایلخانی تا صفوی، و قاجاری را دربرمی گیرد. به سخن دیگر مسجد جامع اصفهان، تجربیات معماری هزار سالۀ مسجدسازی به‌ویژه خلق طرح مسجد ایرانی را در بردارد و به همین لحاظ می‌توان بسیاری از سبک‌های تاریخ معماری ایران و کشورهای همسایه را در آن شناسایی نمود.

 

این مسجد همچنین دارای ارزش‌های سازه‌ای و ساختاری، تزئینی و اسنادی بسیار است که از دید کارشناسان یونسکو دور نماند و کمک کرد تا امسجد جامع به جایگاهی که شایسته آن بود دست یابد. ثبت این مجد یگانه در فهرست میراث جهانی فرصتی درخشان در اختیر ایران و اصفهان قرار می‌دهد تا همراه با مردم ایران و به ویژه شهر اصفهان همه دوستداران میراث فرهنگی از سراسر حهان نسبت به حفظ، مرمت و مراقبت این اثر و معرفی ارزش‌های آن به گردشگران همگام شوند.

 

در اینجا ضمن تبریک این خبر خوش به همه دوستداران میراث فرهنگی، شایسته است یادی داشته باشیم از همه اعضای پایگاه ثبت جهانی مسجد جامع، که امروز  نتیچه تلاش‌های شبانه روزی آنها به ثمر نسشت اما به خاطر کج سلیقگی و بی مهری مدیریت فعلی میراث فرهنگی اصفهان، جای آنها امروز در این پایگاه خالی است. برای آشنایی بیشتر با مسچد جامع عتیق و ارزش‌های معماری آن و روند شکل‌گیری پرونده ثبت آن نوشتاری از دو کارشناس برجسته شهرمان که سهم مهمی در مطالعات و تشکیل پرونده، و ساماندهی مسجد برای ثبت داشتند، در ادامه تقدیم می‌شود:

 

معرفی مسجد جامع اصفهان و ارزش‌های برجسته جهانی آن
در راستای آماده سازی پرونده نامزدی آن در فهرست آثار جهانی
دکتر عبدالله جبل عاملی* و مهندس لیلا پهلوان زاده**

« مسجد جامع اصفهان، با عظمت خاموش، جدی و اسرارآمیزش

 

یکی از زیباترین آثار معماری جهان است
.»( پروفسور آرتور اپهام پوپ (

 

 

مقدمه :

 

از زمره اقدامات مهم صورت پذیرفته توسط اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در دو سال گذشته می توان از انجام پروژه هایی بسیار مهم همچون ثبت جهانی باغ چهلستون و باغ فین کاشان ، کاوش های گسترده در تپه اشرف، ارسال پرونده نامزدی مسجد جامع جهت ثبت در فهرست میراث جهانی و … اشاره نمود که در این نوشتار برآنیم به شرح چگونگی انجام یکی از آن ها یعنی مسجد جامع اصفهان بپردازیم.

البته لازم به ذکر است به دلیل آشنایی هرچه بیشتر خوانندگان با اهمیت و عظمت این بنای تاریخی ، پیش از ورود به مبحث ثبت جهانی به طور خلاصه به توضیحاتی در خصوص این بنا خواهیم پرداخت:

 

چگونگی شکل گیری شهر و مسجد جامع اصفهان :
مقدمه :
از آنجایی که تولد مسجد جامع اصفهان از قرن دوم هجری و رشد و تغییرات متوالی آن همواره با شکل‌گیری هستۀ اوّلیه شهر اسلامی اصفهان و توسعۀ فیزیکی آن در رابطه با تحولات اجتماعی بوده است، لازم به ‌نظر می‌رسد در ابتدا مقدمه‌ای در معرفی شهر اصفهان که بزرگترین مسجد جامع ایران در آن قرار گرفته بیان شود. اصفهان امروزه به شهری اطلاق می‌شود که در تاریخ معماری و شهرسازی از زمره مهمترین شهرهای اسلامی محسوب می‌گردد. در دوران قبل از اسلام شهر وسیعی به نام اصفهان در منطقه وجود نداشته است.

 

بنابر شواهد و اسناد تاریخی «سپاهان» مجموعه‌ای از روستاهای کوچک و بزرگ بوده که به دلیل آب پربرکت زاینده‌رود و زمینهای حاصلخیز اطراف رودخانه، انگیزۀ ایجاد مراکز اقامتی و زیستگاهی وجود داشته است. یکی از این مراکز به نام «یاوان» روستایی در مرکز آن مجموعه بوده که مسجد جامع اولیه در کنار آن ساخته شده است. از دیر زمان جهت بهره‌برداری از آب زاینده‌رود با ایجاد مادی‌هایی از بالادست رودخانه آب را در سطح وسیعی قابل بهره‌برداری می‌نموده‌اند و جالب آنکه یکی از این جریانهای آب از محلی می‌گذشته که مسجد جامع اوّلیه بر روی آن قسمت ساخته شده و تا مدت‌ها در داخل حیاط مسجد این نهر آب قابل استفاده بوده است. هم‌اکنون نیز بخشی از کف‌سازی حیاط مسجد بر روی این نهر اجرا شده است.

 

شاخص تولد شهر اصفهان اسلامی با ظهور دین اسلام در ایران همراه بوده است، فرهنگ اسلامی و تأثیرات سنت‌های دیرین الهام‌بخش معماری ایران گردیده و مردم اصفهان نیز به تأسی از آن، خالق آثار معماری گرانبهایی شده‌اند.

 

در اواسط قرن دوّم هجری (قرن هشتم میلادی) مسجدی در اصفهان احداث می‌گردد که مورخین از آن یاد نموده‌اند. این بنای اوّلیه مسجد کمتر از یک قرن بعد از ساختن آن تخریب شده و در جای آن مسجد دیگری با ابعاد وسیع‌تر ساخته می‌شود، ولی آثار مسجد اوّلیه در زیر سطح مسجد فعلی مدفون شده و در کاوش‌های باستان‌شناسی که در محل مسجد انجام گرفته قسمت‌هایی از دیوار قبله و تزیینات گچبری محراب آن به‌دست آمده است.

 

در نیمه اوّل قرن سوم (قرن نهم میلادی) اتفاق دیگری در شهر اصفهان به‌وقوع می‌پیوندد و آن این بوده است که با توسعۀ شهر و ازدیاد جمعیت، مسجد قبلی گنجایش کافی نداشته است و به همین جهت با اهدای کمک‌های مالی و جمع‌آوری اعانات، خانه‌های اطراف را خریداری نموده و مسجد بزرگتر و وسیعتری را به سبک شبستانی احداث می‌نمایند.

 

شهر اصفهان در قرن چهارم هجری (قرن دهم میلادی) مرکز حکومت آل‌بویه از حکمرانان ملی قرار گرفت. آنان به احیای بعضی از آداب و سنن گذشتگان پرداختند و به عمران و آبادی شهر توجه خاصی داشتند . هنرمندان و معماران خوش‌ذوق و دانشمندان نامی در این شهر تربیت شدند. برگرداگرد شهر حصار دفاعی ایجاد نمودند و در داخل شهر بناها و عمارات زیبا به‌وجود آوردند. از جمله الحاقات جدید، در مسجد جامع باقی‌مانده از قرن سوم و ایجاد مسجد جامع جدید به‌نام مسجد جورجیر بود که فقط سردرِ آن مسجد باقی‌مانده است.

 

از اواسط قرن پنجم هجری (قرن یازده میلادی) ترکان سلجوقی ایران را تسخیر نموده و مرکز حکومت خود را در اصفهان مستقر ساختند. نظام‌الملک وزیر سیاستمدار و دانشمند ملکشاه سلجوقی آثار عظیم و جاودانه‌ای در اصفهان به‌وجود آورد، از جمله تغییرات بنیادی در فضاهای مسجد جامع قبلی با ایجاد گنبدهای وسیع و ایوان‌های رفیع و مزین بود، آنچنان که هنوز هم بعد از حدود هزار سال از آن دوره هیأت اصلی مسجد جامع بازتابی است از تغییرات دوره سلجوقی.

 

قرن هفتم و هشتم (سیزدهم و چهاردهم میلادی) دورة استیلای ایلخانان مغول در ایران است و از آن دوره آثار هنری قابل ملاحظه‌ای در سراسر ایران ایجاد شده بود و در شهر اصفهان نمونه‌هایی مانند محراب معروف به اولجایتو (مورخ 710 هجری) در مسجد جامع اصفهان و مناره‌های زیبا و بناهای موزون باقی‌مانده است.

قرن هشتم و نیمۀ اول قرن نهم (پانزدهم میلادی) دورۀ حکومت تیمور و جانشینان او در ایران بوده است. آغاز دورۀ تیمور در اصفهان با قتل و غارت همراه بود، ولی پس از نیم قرن جانشینان تیمور به امور آبادانی و عمران کشور پرداختند، آنچنان که در اصفهان مبادرت به ساختن قصرهای متعدد نموده و در مسجد جامع نیز الحاقات جدید اعمال نموده‌اند.

 

قرن دهم هجری (شانزدهم میلادی) تا قرن دوازدهم دورۀ حکومت صفویان است در آغاز قرن یازدهم هجری (هفدهم میلادی) شاه عباس اصفهان را به پایتختی برگزید و در مدت زمانی نه چندان طولانی شهر را به اعتبار و شهرت جهانی رسانید. در این مدت علاوه بر گسترش شهر و ایجاد محلات جدید و احداث خیابانها، میدان‌ها و ساختمانها و کاخ‌ها و گردشگاهها ـ که همۀ جهانگردان خارجی که در آن زمان از اصفهان بازدید نموده‌اند در ذکر زیبایی‌های بی‌نظیر آن کتاب‌ها نوشته‌اند ـ در مسجد جامع اصفهان نیز اقدامات و تغییرات قابل ملاحظه‌ای به‌وجود آورده‌اند.

 

از نیمۀ قرن دوازدهم هجری (هجدهم میلادی) پس از فروپاشی حکومت صفویان و روی کار آمدن سلسلۀ قاجار تا ظهور تحولات صنعتی از اهمیت شهر اصفهان به تدریج کاسته شد و بیشتر آثار و بناهای دورۀ صفوی به‌علت انتقال پایتخت به تهران متروکه و به تدریج تخریب گردید. ولی مسجد جامع اصفهان به‌عنوان مرکز عمدۀ برگزاری مراسم مذهبی و تجمع روزمرۀ اقشار مختلف مردم، همواره توسط مردم مورد مراقبت و مواظبت قرار داشته و هر نسل سعی نموده تا این مجموعۀ گرانبهای مذهبی ـ فرهنگی را حفظ نموده و به آیندگان تحویل دهد.

 

دوره‌های مختلف توسعه مسجد:
1ـ دورۀ اول ( بنای اولیه یا احداث مسجد ( قرن دوم هجری – قرن هشتم میلادی)) :

 

مسجد جامع اصفهان در محل فعلی آن در سال 156 هجری (772 میلادی) با وسعتی متناسب با جمعیت شهر و نیاز آن منتهی‌الیه شمال غربی میدان مرکزی شهر بنا گردید. این مرحله از مسجد بعداً تخریب می‌گردد و که نشانه‌های‌آن در حفاری‌های باستان‌شناسی به‌دست آمده است.

 

2ـ دورۀ دوم( نوسازی و توسعه مسجد جدید ( قرن سوم هجری – قرن نهم میلادی)):

 

گسترش شهر اصفهان در قرن سوّم هجری (نهم میلادی) مسجد وسیعتری را می‌طلبید. بدین ترتیب در سال 226 هـ (840 میلادی) در زمان خلافت‌المعتصم عباسی، مسجد جامع شهر به دومین مرحلۀ تحول اساسی خود پا می‌گذارد. مسجد اولیه که دارای ابعاد محدودی بوده تخریب شده و بر روی آن مسجدی عظیم با وسعت چندین برابر مسجد اولیه (حدود یک هکتار) پس از اصلاح جهت قبله بر پا می‌شود.

 

معماری مسجد به شیوۀ معماری متداول و همزمان در سایر شهرهای اسلامی خصوصاً مسجدالمتوکل در سامره بوده است. به این ترتیب که صحن مرکزی وسیع با شبستان‌های ستون‌دار در اطراف آن با پوشش چوبی احداث می‌گردد. فضاهای سرپوشیدۀ اطراف حیاط که به آن سبک شبستانی اطلاق می‌گردد، در جبهۀ جنوبی به طرف قبله دارای شش دهانه و در شمال چهار دهانه و در شرق و غرب دو دهانه بوده است. دیوار خشتی قطور و مرتفعی مسجد را احاطه می‌کرده و نمای خارجی آن به‌صورت جرز و دهانه با اندود کاهگل متمایل به رنگ قرمز تزیین شده بوده است. بخش‌هایی از این دیوار در چند نقطه از مسجد فعلی باقی‌مانده و قابل شناسایی است.

 

 

3ـ دورۀ سوم ( الحاقات دوره آل بویه ( قرن چهارم هجری – قرن دهم میلادی)):

 

توسعۀ مسجد در قرن چهارم هجری (دهم میلادی) با روی کار آمدن آل‌بویه یا دیلمیان سلسه‌های ایرانی منطقۀ شمال کشور همراه بوده است. این حکومت اصفهان را به‌عنوان یکی از مراکز عمدۀ فرمانروایی خود انتخاب می‌کند و عملاً مسجد جامع دور از این تحولات باقی نمی‌ماند. در این مرحله، علاوه بر ایجاد یک مسجد جدید به‌نام جورجیر که فقط سردرِ زیبای آن (در شمال مسجد حکیم) باقی‌مانده، در وضعیت موجود مسجد جامع نیز دخالت‌هایی انجام می‌گیرد.

 

با اجرای یک دهانه در اطراف حیاط موجود بر سطح فضای سرپوشیده قبلی افزوده می‌شود و در اجرای آن ضمن محترم شمردن هماهنگی و ارتفاع دهانه‌های موجود، ساختمان الحاقی را با ستونهای ترکیبی با نوعی آجر پخته و نقوش هندسی احداث می‌کنند، به‌طوری ‌که نمای زیبایی در داخل مسجد به‌وجود می‌آید. گرچه این اقدام در مراحل بعدی با جرزهای جدید پوشیده می‌شود، ولی آنچه در پی‌گردی‌ها و مطالعات فیزیکی مسجد به‌دست آمده حاکی از آن است که ستونهای آل‌بویه در مسجد جامع سیمایی بسیار زیبا و موزون داشته است.

 

 

4ـ دورۀ چهارم( اقدامات دوره سلجوقی (دوره اول) ( قرن پنجم و ششم هجری – قرن یازدهم و دوازدهم میلادی)):

 

مسجد جامع اصفهان بزرگترین تغییر را از ‌نظر تظاهر کالبد داخلی و خارجی در قرن پنجم و ششم هجری (11 و 12 میلادی) در زمان سلجوقیان به خود دیده است. مهمترین تحول در معماری دورة اسلامی ایران در این مرحلۀ تاریخی به‌وجود آمده است.

 

تغییر طرح فضاهای ستون‌دار شبستانی به مساجد چهار ایوانی (که در ابتدا ویژۀ بناهای ایران‌زمین بوده) در دورۀ سلجوقیان از مسجد جامع اصفهان آغاز شده است. با ساختن گنبد نظام‌الملک در جنوب و گنبد تاج‌الملک در شمال مسجد و ایجاد چهار ایوان بر روی محورهای اصلی صحن مسجد، معماری قبلی آن از حالت مسجد شبستانی ساده خارج شده و به سبک چهار ایوانی تبدیل می‌گردد. از این پس مساجد چهار ایوانی یکی از خصوصیات بارز معماری مسجدسازی در ایران می‌گردد.

 

اصفهان در فاصله قرن هفتم هجری تا اوایل قرن دوازدهم هجری یعنی تا افول سلسله صفوی دچار نوسانات شدید اجتماعی‌ـ فرهنگی سیاسی می‌گردد و عملاً تغییراتی در مسجد جامع اصفهان به‌وجود می‌آید که عمدتاً در تغییر جنس و رنگ سطوح داخلی و نماهای اطراف مسجد جامع تظاهر می‌نماید، ولی خصلت چهار ایوانی و شکوه عناصر بر افراشته دورۀ سلجوقی همواره تعلق آن را به آن زمان تثبیت نموده است.

 

5ـ دورۀ پنجم( اقدامات دوره سلجوقی (دوره دوم) ( قرن پنجم و ششم هجری – قرن یازدهم و دوازدهم میلادی)):

 

1ـ احداث گنبد خانه ی نظام‌الملک واقع در جبهۀ جنوبی مسجد به‌صورت منفرد و آزاد در سه جبهۀ شمالی و شرقی و غربی در حدود سال 473 هجری قمری/ 1080 م) .

 

به‌صورتی که فضاهای سرپوشیده طرفین از ساختمان مسجد جدا بوده و فضای خارجی گنبد در سه جبهۀ شمالی و شرقی و غربی کاملاً آزاد بوده است.

 

2ـ احداث گنبد تاج‌الملک در جبهۀ شمالی مسجد و دقیقاً بر روی محور گنبد جنوبی با فاصله‌ای از دیوار شمالی و در آن زمان خارج از محوطۀ مسجد . گنبد تاج‌الملک مسلماً به‌صورت یک ساختمان جدا و مستقل احداث نشده، بلکه عضوی از مجموعه بناهای گستردۀ حکومتی بوده که در جهات جنوب و غرب به آن متصل بوده‌اند، ولی نماهای جنوبی و شرقی آن از ابتدا آزاده بوده است.

 

3ـ احداث ایوان شمالی یا صفۀ درویش، بر روی محور طولی مسجد .

 

4ـ احداث ایوان جنوبی یا صفۀ صاحب برای ایجاد ارتباط حیاط مسجد با گنبد نظام‌الملک و به عنوان یک سردر با عظمت در جلوی گنبد جهت ورود به فضای گنبدخانه .

 

5ـ‌احداث ایوان شرقی یا ایوان شاگرد در وسط ضلع شرقی حیاط مسجد .

 

6ـ احداث ایوان غربی یا ایوان استاد در ضلع غربی حیاط مسجد بر روی محور عرضی .

 

7ـ احداث کتابخانۀ دورۀ سلجوقی، در گوشه جنوب شرقی مسجد به‌صورت شبستانی ستون‌دار .

 

6ـ دورۀ ششم( اقدامات دوره ایلخانی ( قرن هشتم هجری – قرن چهاردهم میلادی)):

 

محراب معروف اولجایتو داخل فضایی در جبهۀ غربی حیاط مسجد، بر روی دیوار شمالی ایوان غربی ساخته شده است. فضای مقابل این محراب در ابتدا به‌صورت شبستانی با ستونهای مسجد قرن سوم و ردیف لبۀ حیاط با ستونهای دورۀ دیلمی بوده است ولی در فاصلۀ کمتر از نیم قرن فضای ستون‌دار جلوی محراب تخریب شده و اقدام به ایجاد یک فضای وسیع یکدست بدون مزاحمت ستونها می‌کنند .

 

پوشش این فضای مطلوب در جلوی محراب زیبای اولجایتو به روش طاق و تویزه اجرا شده است. اجرای این اقدام متهورانه یعنی ایجاد فضایی با دهانۀ دو برابر طاق و چشمه‌های قبلی باعث می‌شود که معماری لبۀ حیاط در کنار این فضا تغییر یابد و برای ایجاد سازه‌های باربر و مطمئن در مقابل نیروی رانش تویزه‌های جدید جرزهای لبۀ حیاط ضخیم‌تر شده و با دو طبقه طاق بر روی هم مقاومت لازم به‌وجود آید.

 

در نتیجه نمای داخل حیاط دچار تغییرات مهمی می‌گردد و ردیف طاق‌نماهای قبلی به دو طبقه طاق‌نما تبدیل می‌شود که وضعیت امروزی ناشی از آن تغییرات است. متعاقب این تغییر در حدود یک چهارم نمای کلی داخل حیاط معماران را برمی‌انگیزد که کلیۀ طاق‌نماهای دیگر را به تأسی از این قسمت با الحاق طاق‌نماهای دو طبقۀ جدید بر روی تمامی نماهای قبلی یک هماهنگی موزون ایجاد کنند.

 

 

7ـ دورۀ هفتم( اقدامات دوره مظفری ( قرن هشتم هجری – قرن چهاردهم میلادی)):

 

در پایان دورۀ ایلخانی و در زمان محمود شاه مظفری حاکم اصفهان ، اقدامات وسیعی در مسجد خصوصاً در خارج از حصار مسجد قرن سوم و در کنار خارجی بناهای سلجوقی انجام گرفت از جمله:

 

1ـ در جبهۀ شرقی مسجد خارج از دیوار خشتی قدیمی قرن سوم یک مدرسۀ دینی با عنوان مدرسه ی مظفری ساخته شد. این مدرسه که دارای حیاط مرکزی با حجره‌هایی در دو طرف شرقی و غربی در دو طبقه است و در جبهۀ جنوبی به‌طرف قبله ایوان و گنبدخانه‌ای با محراب احداث شده که دارای نقش دارای نقش دوگانۀ محل تدریس (مَدرس) و عبادت بوده است. در سمت مقابل آن در جبهۀ شمالی حیاط مدرسه ایوان دیگری بوده که همچون ایوان شمالی در جلو گنبدخانۀ مدرسه، رفیع و دارای تزیینات بوده است. از قسمت‌های باقیماندۀ جبهه شمالی و سطوح داخلی ایوان جنوبی کاربرد کاشیکاری معرق به‌خوبی مشخص است. فضای مزبور از زمان حکومت صفوی کاربری خود را از دست داده و حجره‌های شرقی آن به‌علت متروکه بودن تخریب شده است.

 

2ـ یکی دیگر از اقدامات دورۀ مظفری ایجاد یک فضای سرباز به نام مصلی جهت برگزاری نماز در محوطۀ آزاد و در پشت دیوار غربی مسجد قرن سوم بوده است . امروزه این مصلی از وضعیت اولیه خارج شده و به‌صورت شبستان زمستانی با طاق‌های مخصوص پوشیده شده، ولی در سیمای اوّلیۀ حیاط، این مصلی با دیوارهای آجری و طاق‌نماهای بلند محصور بوده و بر روی دیوار جنوبی آن محرابی ساخته شده است.

 

8ـ دورۀ هشتم( اقدامات دوره تیموریان ( قرن نهم هجری – قرن پانزدهم میلادی)):

 

در دوران حکومت تیموریان در اصفهان ، مسجد جامع همچنان اهمیت تاریخی و اجتماعی خود را حفظ نموده است. حاکمان این دورۀ سیاسی در چند قسمت از مسجد اقدام به عملیات توسعۀ فضاهای عبادی و تزیین نماهای مسجد نموده‌اند. در جبهۀ جنوب غربی شبستانی ایجاد می‌شود که عمدتاً ادامۀ شبستان موازی دیوار قبله به سمت غرب و در خارج از دیوار خشتی غربی مربوط به قرن سوم بوده ، از این جهت برای ایجاد ارتباط آن با شبستان‌های موجود دیوار خشتی را در قسمت مورد نظر کاملاً بر چیده‌اند و به‌جای آن ستونها و طاق‌نماهایی به ضخامت دیوار ساخته‌اند. تا ارتباط شبستان جدید با شبستان قبلی به راحتی انجام پذیرد و ردیف ستونهای جدید را نیز با محور ستونهای قبلی منطبق نموده‌اند تا فضای یکدست مورد نظر ایجاد گردد و صفوف نمازگزاران دچار آشفتگی نشود.

 

 

شبستان دورۀ تیموری دارای سطوح ساده و بدون تزیینات است. حتی محراب موجود آن نیز از سادگی ستون‌ها و پوشش‌های طاق و چشمه‌ها پیروی می‌کند. نمای اطراف حیاط مسجد اولیۀ دورۀ عباسی که بسیار ساده اجرا شده بود، در دورۀ آل‌بویه با الحاق یک ردیف طاق و چشمه در داخل حیاط نمای جدیدتری به‌دست می‌آورد که در یک طبقه طاق‌نما و با تزیین آجرکاری بوده است.

 

در دورۀ ایلخانی غرفه‌های داخلی صحن با یک نظم معماری در حدود اوسط قرن چهاردهم میلادی به دو طبقه تبدیل می‌گردد و از لبۀ پشت‌بام حدود 5/1 متر بالاتر می‌رود. این تغییرات معماری در داخل نمای مسجد در دورۀ جانشینان تیمور مرمت و با سطح کاشی و آجر (معقلی) پوشیده می‌شود و این اقدام تزیینی همچنان تاکنون بر جای مانده و اصالت خود را حفظ نموده است.
9ـ دورۀ نهم( اقدامات دوره صفوی ( قرن دهم ، یازدهم و دوازدهم هجری – قرن  شانزدهم ، هفدهم و هیجدهم میلادی)):

 

1ـ دخالت در قسمتی از شبستان تیموری: این قسمت در جنوب غربی مسجد واقع است و دیوار غربی آن همان دیوار غربی شبستان تیموری است. منظور از این عملیات ایجاد یک فضای عبادی سرپوشیده با دهانۀ وسیع و بدون حضور ستونها در داخل آن بوده است. برای این منظور چند دهانه از شبستان تیموری در قسمت غربی کاملاً برچیده می‌شود و ستونهای آن حذف می‌گردد و یک نمازخانۀ وسیع به‌جای آن ساخته می‌شود. پوشش آن به‌صورت طاق و تویزه بوده و ورودی آن از راهروی واقع در شمال آن انجام می‌گیرد.

 

2ـ تعمیرات فضاهای داخلی: در دورۀ صفوی نسبت به تعمیرات مسجد جامع عتیق با دقت و علاقه‌مندی برخورد شده است. خصوصاً در مورد سطوح تزیینی داخلی ایوان‌های جنوبی و غربی و شرقی. در این اقدامات کاشیکاری‌های بسیار نفیس از نوع معرق به دیوارهای هر سه ایوان الحاق می‌گردد. کتیبه‌ها و لوحه‌های متعددی با خط ثلث و نستعلیق و خط هندسی (موسوم به خط بنایی) تزیین‌کنندۀ فضاهای داخلی مسجد می‌شود. در ایوان شرقی مقرنس‌سازی دورۀ صفوی به‌جای پوشش داخلی دورۀ سلجوقی آراسته می‌شود.

 

3ـ‌احداث شبستان زمستانی: در اوایل دوران حکومت صفوی در جبهۀ غربی مسجد در محل مصلای دورۀ مظفری یک شبستان زمستانه ایجاد شده است. ورودی این شبستان از راهرو کنار جبهۀ جنوبی ایوان غربی است، ولی در دورهای بعدی ورودی دیگری از نمازخانه اولجایتو احتمالاً جهت ورود بانوان ایجاد کرده‌اند.

 

 

ـ دورۀ دهم ( اقدامات دوره قاجار ( قرن سیزدهم هجری – قرن هیجدهم میلادی)):

 

در دوران حکومت قاجار به دلیل شرایط نامساعد اقتصادی ـ سیاسی در ایران بناهای عمومی قابل توجهی در مقایسه با دوران‌های قبلی ایجاد نگردید و در مسجد جامع اصفهان نیز فقط چند اقدام مرمتی در داخل مسجد و حواشی آن انجام گرفته است. در یکی از ورودی‌های شرقی مسجد که فعلاً ورودی اصلی محسوب می‌گردد، مرمت‌های مربوط به زمان فتحعلی‌شاه قاجار اعمال شده است و دارای کتیبه‌ای با تاریخ 1218 هجری 1803 میلادی است.

 

از اقدامات دیگر دورۀ قاجار ایجاد سکوی آجری به ارتفاع حدود نیم متر از کف سنگفرش موجود برای برگزاری نمازهای مغرب و عشاء در فصل تابستان در مرکز حیاط است. همچنین مرمت و توسعۀ مقبرۀ مرحوم علامه مجلسی واقع در گوشۀ شمال غربی مسجد از اقدامات این دوره است. این مکان به علت ارزش‌های والای علمی و روحانی آن علامۀ بزرگوار از زمان صفوی تاکنون مورد احترام و زیارتگاه مردم اصفهان است. ساختمان این آرامگاه در دورۀ صفوی ایجاد شده و در دورۀ قاجار با ایجاد حیاط و غرفه‌های زایران گسترش یافته و با کاشیکاری نماهای خارجی تزیین شده همچنین نقاشی‌های داخلی زیارتگاه در دورۀ قاجار تجدید شده است.

 

ارزش‌های معماری مسجد جامع :
مسجد جامع اصفهان، تجربیات معماری هزار سالۀ مسجدسازی به‌ویژه خلق طرح مسجد ایرانی را در بردارد و به همین لحاظ می‌توان بسیاری از سبک‌های تاریخ معماری ایران و کشورهای همسایه را در آن شناسایی نمود. ایجاد انواع جرزهای آجری تزیین شده با نقوش هندسی، ستونهای آجری با مقاطع مختلف از جمله فرم‌های دوبخشی و سه‌بخشی و چهاربخشی که از ترکیب دایره‌ها به‌دست می‌آید، طاق و چشمه‌های پوششی در انواع روشهای اجرایی، ایوان‌های چهارگانه با تزیینات متفاوت در هر کدام، گنبدهای عظیم با روشهای ابداعی به‌صورت دو پوستۀ پیوسته، نماهای موزون و تزیین شده در اطراف حیاط، سردر‌های ده‌گانه که هر کدام به معبری در اطراف مسجد گشوده می‌شود؛

 

همۀ این آثار در ترکیب نهایی مجموعۀ بی‌نظیری را تشکیل می‌دهد که می‌توان به آن تاریخ پیوسته و دایرة‌المعارف معماری ایران و برخی دیگر نقاط به‌ویژه آسیای میانه اطلاق نمود. از آن گذشته با تحولاتی که در قرن پنجم هجری (یازدهم میلادی) در آن به‌وجود آمد مسجد شبستانی قبلی به مسجد چهار ایوانی تبدیل گردید و این شیوۀ جدید نام طرح مسجد ایرانی را در مقایسه با طرح شبستانی (معطوف به فرهنگ عربی) اتخاذ نمود و از آن دوره بیشتر مساجد جامع شهرهای بزرگ ایران با همین سبک چهار ایوانی ساخته شدند و حتی در بعضی از مساجد موجود از قبل نیز تغییراتی ایجاد نمودند تا به مسجد چهار ایوانه تبدیل گردد.

 

این الگو به سرزمین‌های مسلمان‌نشین خارج از ایران نیز تسری پیدا نمود. بنابراین عمده‌ترین ارزش معماری مسجد جامع اصفهان آن است که نقش الگوی پیش‌آهنگ را در تاریخ معماری مشرق‌زمین ایفا نموده است. این طرح به‌عنوان طرح مسجد ایرانی خلق منحصر به‌فردی در میان مساجد جامع جهانی است که بعداً الگوی ایجاد مساجد دیگر در ایران و آسیای میانه می‌گردد.
ارزش‌های سازه‌ای و ساختاری مسجدجامع :
مهمترین اصل شناخته شده در معماری خلق فضاهای داخلی است و مهمترین فضای داخلی مسجد محوطۀ روبه‌روی محراب (مقصوره) است. طراحی فضا در مسجد دارای اهمیت خاصی است، ولی هم‌طراز با این اصل اهمیت ساختارهای سازه‌ای و فنی اجرایی است.

 

گنبدخانه در مسجد جامع باشکوه‌ترین قسمت مسجد است که در تحولات قرن پنجم هجری (یازدهم میلادی) فضاهای شبستانی با ستونهای متعدد آن در مقابل محراب، به فضای یکدست و گشاده‌ای تبدیل گردیده است. البته ساخت گنبد از دوران ماقبل اسلام در ایران تجربه شده بود، ولی فنون به‌کار رفته در گنبدهای عظیم مسجد جامع اصفهان، دارای مشخصات معماری دورۀ اسلامی ایران است.

 

ایجاد اسکلت باربر در این گنبدها که ما آن را گنبدهای ترکینه (چند تَرک) می‌نامیم (Rlbs) از فنونی است که مهندسان و معماران ایرانیاجرای آن را با آجر ابداع نموده و امکان ساختن صدها نوع گنبد را به‌وجود آورده‌اند. خلق این نوع سازۀ خاص گنبدی برای نخستین‌بار در مسجد جامع اصفهان صورت می‌گیرد.

 

 

نمای بام مسجد جامع عتیق
تبدیل مقطع چهارگوش و مربع شکل به فرم دایره از طریق مراحل متوالی گوشه‌سازییعنی تبدیل چهارضلعی به هشت ضلعی و سپس به شانزده و سی‌و‌دو ضلعی و نهایتاً دایره، محلی که استوانۀ گلوی گنبد بر آن قرار می‌گیرد؛ از ویژگی‌های فنی بی‌نظیری است که ایجاد آن به مسجد جامع اصفهان برمی‌گردد.

 

تَرکینه‌ها با فرم‌های زیبای خاگی (تخم‌مرغی) ابتدا بر روی استوانۀ گنبد ساخته شده و سپس با دو پوستۀ پوششی، یکی در خارج که تَرکبندی را می‌پوشاند و دیگری پوستۀ داخلی که در گنبد نمازخانه در فاصله بین ترک‌ها قرار می‌گیرد، تا آن اسکلت باربر را در زیر گنبد نشان دهد اجرا می‌گردد و یا به سبک پوششی ترکبندی در گنبد شمالی تاج‌الملک که اسکلت باربر دیده نمی‌شود و پوستۀ پوششی داخلی با تزیینات نقوش هندسی احداث گردیده است؛ به این سبک گنبدسازی دو پوستۀ پیوسته اطلاق می‌گردد.

 

ایجاد عناصر باربر عمودی متناسب با محل ساخت و میزان فشار حاصله از وزن انواع پوشش‌ها طراحی شده است. در گنبد نظام‌الملک ـ نمازخانۀ اصلی ـ از ستونهای چهاربخشی که از ترکیب چهار دایره تشکیل شده استفاده شده است. در گنبد شمالی ـ تاج‌الملک ـ از جرزهای مکعبی شکل با نرم‌سازی گوشه‌ها و ایجاد تنوع در مقاطع آنها عناصر باربر ساخته شده در اکثر فضاهای شبستانی از ستونهای استوانه‌ای شکل با سرستونهای مکعبی استفاده شده است. پوشش‌های طاق و چشمه دارای تنوع بی‌نظیری است. در مسجد جامع اصفهان حدود 470 دهانۀ پوششی با بیش از پنجاه روش ساخت اجرا شده است. این تنوع پوشش‌های طاق و چشمه در مساجد جامع جهان استثنایی است.

 

ارزش‌های تزئینی مسجد جامع:
در مسجد جامع اصفهان لایه‌ها و سطوح تزیینی همواره از ارکان مهم معماری محسوب می‌گردد. کشیدن نقاشی از تصاویر افراد یا شخصیت‌ها در مساجد اسلامی از ابتدا مجاز نبوده اما به‌کارگیری روشهای دیگر مانند نقوش هندسی و یا طبیعت انتزاعی به‌صورت تزیینی مورد توجه بوده است. در مسجد جامع اصفهان بسیاری از سطوح و فضاهای مسجد با روشهای مختلف تزیینی آراسته شده است که متعلق به ادوار مختلف تاریخی است که به اختصار به شرح آن می‌پردازیم.

 

در قرن سوم (نهم میلادی) دیوارهای خشتی با ملات سیم‌گِل (کاه‌گل بسیار نرم) پوشیده بوده و ستونهای مدور آن که از آجرهای پیش‌بُر (با قالب ذوزنقه‌ای)ساخته شده بود، دارای نمای آجری با بندکشی گچی بوده است. در قرن چهارم (دهم میلادی) الحاقات دورۀ آل‌بویه به‌صورت ستونهای دو بخشی و سه‌بخشی دارای نمای آجری با نقوش آجرهای ظریف به‌صورت گل‌اندازی (basrelief) یا گود و برجسته تزیین شده بوده در قرن پنجم (یازدهم میلادی) دورۀ سلجوقی سطوح تزیینی از ترکیب نقوش هندسی و خط بنایی با حروف عمود برهم اجرا شده در قرن هفتم و هشتم (14 میلادی دورۀ ایلخانان مغول) روش تزیینی عمدتاً ایجاد سطوح گچبری همراه با استفاده از انواع سبک‌های خوشنویسی بوده است.

 

مخصوصاً در احداث محراب‌ها و تزیین آنها با روش گچبری خطوط همراه با نقوش طبیعت انتزاعی بوده است. در قرن نهم (15 میلادی دورۀ تیموریان) استفاده از پوشش‌ها به روش رسمی‌بندی و تزیین سطوح با کاشی‌های الوان خصوصاً در نماهای اطراف حیاط اجرا شده. در قرن دهم تا دوازدهم (16 تا 18 میلادی ـ دورۀ صفوی) ادامۀ روشهای سبک دورۀ تیموری در تزیینات همراه با نقوش مقرنس‌سازیدر ایوان شرقی و به‌کارگیری ترکیبآجرو کاشی با مهارت و ظرافت در چهار ایوان اطراف حیاط اجرا شده است.

 

به‌طور کلی تزییناتاجرا شده در مسجد جامع اصفهانمجموعه‌ای از هنرهای تزیینیرا در طول تاریخ شهر و تحولات معماریمسجد معرفی می‌نماید . برخی از این تزیینات بعداً در مساجد دیگر اجرا شده است و برخی دیگر مانند کاشی‌های الوان دورۀ تیموری به لحاظ طرح منحصر به‌فرد است، ولی آنچه اهمیت دارد، به‌کارگیری مجموعه‌ای از هنرهای تزیینیبه‌ویژه ترکیب آجرو کاشیبرای نخستین‌بار است که وحدت و یکپارچگی جذاب و بی‌نظیری را در طول تاریخ برای مسجد جامع اصفهان به ارمغان آورده است.

 

 

محراب اولجایتو
ارزش‌های اسنادی مسجد جامع :
در مسجد جامع اصفهان، کتیبه‌های بسیاری از دوره‌های مختلف وجود دارد که به معرفی تعدادی از آنها می‌پردازیم.‌ـ در داخل گنبد جنوبی معروف به گنبد نظام‌الملک، در اطراف داخلی گلوی گنبد کتیبه‌ایوجود دارد مربوط به دورۀ ملکشاه سلجوقی که از آن پادشاه و وزیر او خواجه نظام‌الملک نام برده شده و به سبک کوفی نوشته شده است و بنابراین مربوط به حدود 473 هجری (1080 م) است.

 

در داخل ایوان جنوبی متصل به گنبد نظام‌الملک کتیبه‌هایی با تاریخ‌های 880 و 918 و 938 و1070 هجری (حدود سالهای 1475 و 1512 و 1531 و 1659 میلادی). در مدخل ایوان جنوبی به گنبد نظام‌الملک دو فرمان به خط ثلث یکی از شاه اسماعیل صفوی مورخ 911 هجری (1505 میلادی) و دیگری از شاه طهماسب صفوی وجود دارد. در طرفین همین مدخل دو محراب در دیوار انتهایی ایوان به خط تاج‌الدین معلم اصفهانی وجود دارد که هر دو دارای تاریخ 918 هجری (1512 میلادی) است.

 

در داخل ایوان غربی مسجد معروف به صفۀ استاد کتیبه‌های متعددی مربوط به سال 1112 هجری (1700 میلادی) وجود دارد. در ایوان شمالی مسجد معروف به ایوان درویش کتیبه‌هایی به خط محمدمحسن امامی با تاریخ‌های 1093 و 1098 (1682 و 1686 میلادی) وجود دارد.

 

در ایوان شرقی مسجد معروف به صفۀ شاگرد کتیبۀمحراب به خط نظام اصفهانی با تاریخ 992 هجری (1584 میلادی) و کتیبه‌ای به خط محمدمحسن امامی با تاریخ 1093 هجری (1682 میلادی) وجود دارد. در داخل گنبد تاج‌الملک ـ گنبد شمالی ـ دارای کتیبه‌ای به خط کوفی به تاریخ 481 هجری (1088 میلادی) است.

 

در داخل نمازخانۀ اولجایتو در ضلع غربی مسجد، محراب معروف و بسیار زیبای اولجایتو مزین به گچبری‌های بسیار متنوع و کتیبه‌هایمتعدد کار استاد حیدر است به تاریخ 710 هجری (1310 میلادی) ـ سردرِ ورودی نمازخانۀ اولجایتو در داخل حیاط بر روی نمای غربی مسجد، کتیبه‌ای به خط سید محمود نقاش با تاریخ851 هجری (1447 میلادی) دارد.

 

 

نمونه‌ای از کتیبه‌های مسجد جامع عتیق

 

آماده سازی پرونده نامزدی مسجد جامع اصفهان در راستای ثبت آن در فهرست آثار جهانی:

 

لازم به ذکر است سازمان جهانی تربیتی علمی و فرهنگی که به اختصار یونسکونامیده  می شود وابسته به سازمان ملل متحد بوده و در سال 1954 با همکاری تعداد زیادی از کشورای دنیا تشکیل شده است و عضویت کشور ایران از سال 1325 شمسی با قبول اساسنامه این سازمان پذیرفته شد. یکی از اهداف مهم این سازمان ، توجه به توسعه امور علمی ، تربیتی و فرهنگی کشورهای عضو می باشد.

 

 

سازمان یونسکواز اوائل زمان تشکیل آن توجه خاصی به حفاظت از بناهای تاریخی ، توسعه و تشکیل موزه ها و تربیت متخصصین مرمت بناها و آثار تاریخی در کشورهای دنیا با سوابق تاریخی داشته است. در این راستا فهرستی از آثار ارزشمند تاریخی به نام « فهرست آثار جهانی » ایجاد شده است که در این فهرست هر کدام از کشورهای عضو با معرفی آثار تاریخی خود درخواست ثبت آن را  در این فهرست به مجمع عمومی متشکل از نمایندگان و کارشناسان واجد شرائط ارائه می نمایند. کمسیون های مربوطه پس از بررسی های لازم و اعزام کارشناس متخصص جهت بررسی این درخواست نهایتا رای به ثبت آن اثر یا آثار را در فهرست آثار جهانی صادر می نمایند.

 

 

بدیهی است پس از اعلام ثبت یک اثر در فهرست جهانی دولت کشور درخواست کننده نسبت به حفظ و مرمت و مراقبت آن آثار متعهد می شود. ثبت یک اثر تاریخی در فهرست جهانی و اعلام آن در وسائل ارتباط جمعی جهانی دارای ارزش و اعتبار مهم فرهنگی بوده و علاوه بر اثبات تعهد ملت ها و دولت ها در حفظ آثار تاریخی خود ، معرفی آن آثار به جهانگردان علاقه مند به شناسائی گذشته های تاریخی و توصیه بازدید از آن آثار از عوامل تقویت صنعت توریسم به شمار می آید.

 

کشور ایران با توجه به گذشته های تاریخی بسیار غنی و آثار ارزشمند باقیمانده از دوره های مختلف تاریخی آثار متعددی را در فهرست آثار جهانی به سازمان یونسکو معرفی نموده و همچنین تعدادی از متخصصین آثار تاریخی به عضویت کمیته کارشناسان یونسکو پذیرفته شده اند .

 

آثار تاریخی ایران که به ثبت جهانی رسیده اند عبارتند از :
مجموعه بناهای تخت جمشید

 

مجموعه بناهای میدان نقش جهان

 

بناهای چغارزنبیل

 

مجموعه بناهای پاسارگاد

 

مجموعه بناهای تخت سلیمان

 

باغ و عمارت چهلستون

 

خانقاه و بقعه شیخ صفی الدین در اردبیل

 

بازار تاریخی تبریز

 

ارگ بم در استان کرمان

 

گنبد سلطانیه در استان زنجان

 

سنگ نوشته بیستون در کرمانشاه

 

مجموعه کلیساهای آذربایجان ایران

 

سازه های آبی شوشتر در خوزستان

 

و باغ های ایرانیدر استان های فارس ، مازندران ، اصفهان ، کرمان ، یزد، خراسان و کاشان.

در راستای این امر خطیر یعنی معرفی هر چه بهتر این بناهای تاریخی واجد ارزش به ایرانیان و جهانیان ، در سال 1389 موضوع ارسال پرونده ی مسجد جامع اصفهان جهت ثبت جهانی در دستور کار مدیران میراث فرهنگی اصفهان قرار گرفت . البته لازم به ذکر است تقریبا در سه دهه ی گذشته ، هر چند سال یک بار اقداماتی ناچیز در این خصوص صورت می پذیرفت لیکن به دلیل حجم گسترده ی فعالیت های لازم جهت فراهم نمودن زمینه های ثبت بنا و عدم توانایی و همت مورد نیاز ، هر بار موضوع متوقف می گردید .

 

با این پیشینه و علی رغم آگاهی و احاطه ی کامل مسئولان میراث فرهنگی وقت اصفهان به دشواری ها و مانع های موجود در این راه که کوچک ترین آن می توانست به جریان ثبت این بنا لطماتی فراوان وارد سازد ، با همتی والا در این راه گام نهاده شد.

 

بدین منظور با تشکیل کمیته ای در سال1389 پرونده ای کامل و جامع و منطبق بر اصول مورد نظر یونسکو تهیه و در دی ماه همان سال ارسال گردید . در پی این اقدام ، مجددا آماده نمودن زمینه های ثبت بنا مد نظر گرفت  و در راستای تداوم ساماندهی و حفاظت مسجد ، با تنظیم برنامه ای مدون، اقدامات بی‌نظیری صورت پذیرفت.

 

 

 

اه اندازی پایگاه مسجد ، ایجاد فضای معرفی جهت آشنایی هر چه بیشتر بازدیدکنندگان با این بنا ، مجهز به تابلوهایی با دو زبان ، ماکت کلی مجموعه ، بخش نمایش فیلم و دستگاههای الکترونیکی نمایشگر که شاید اندک معدودی از بناهای تاریخی ایران واجد آن باشند ، سامان دهی و ایجاد پایگاه باستان شناسی اشیاء مکشوفه با موزه ی ضمیمه ی آن ، ایجاد فضای مرمت اشیاء ، بخش آرشیو اسناد مسجد و … نیز از زمره اقدامات صورت پذیرفته در این راستا است .

 

خوشبختانه پس از اتمام مراحل بازدید کارشناسان اعزامی یونسکو در شهریور ماه 1390 ، علاوه بر سامان دهی اولیه سامان دهی اصولی این بنای تاریخی نیز از اذهان مسئولان دور نماند و با انتخاب متخصصانی متبحر در زمینه های مختلف اعم از تاسیسات الکتریکی و مکانیکی ، مرمتو … تحت نظارت کمیته‌ای متشکل از متخصصین واجد صلاحیت ، زمینه‌های دست یابی قریب‌الوقوع این مسجد با ارزش را، به آنچه که شایسته و درخور مقام و منزلت آن است فراهم نمود.

 

به امید آن که با همکاری و تعامل هر چه بیشتر مسئولان شهری علی الخصوص اوقاف با اداره ی کل میراث فرهنگی اصفهان ، که آغازگر و تنها متولی این اقدام خطیر و ملی می باشد بتوان با فراهم نمودن شرایط مطلوب تر ، نگین معماری اسلامی ایرانرا به نگین معماری جهان مبدل نمود.

 

نمای کلی از مسجد جامع عتیق

 

منبع :http://www.memarnet.com
برچسب‌ها: مسجدجامع اصفهان

www.ashwood.ir

0

0

12/15/14–01:43: استخدام نجار ماهر و وردست نجار ، درودگر ، کاراموز درودگری و نجاری
استخدام نجار ماهر و وردست نجار ، درودگر ، کاراموز درودگری و نجاری
نجار – سایت درودگران و هنر سنتی ایران زمین
آگهی استخدام در شرکت صنایع چوب ایران زمین برای شتاب بخشیدن بیش از پیش به عملیات اجرایی و پروژه های اجرایی به چند نجار ماهر ، وردست نجار ، کارآموز درودگری …

استخدام نجار ، وردست نجار – سایت درودگران و هنر سنتی ایران زمین

استخدام نجار ماهر و وردست نجار ، درودگر ، وکاراموز درودگری و نجاری

 

– کارگر ماهر نجار به دو نفر کارگر ماهر نجار جهت کار در کارگاه نجاری نیازمندیم

استخدام نجار ماهر و وردست اولین بار در « سایت درودگران و مبلسازان …

نجاری درودگری – فن و هنر ایران زمین

نجاری و درودگری بدون اتصالات صحیح به معنای سرهمبندی و بقول معروف ماست مالی است .

عملیات اجرایی و پروژه های اجرایی به چند نجار ماهر ، وردست نجار ، کارآموز درودگری نیازمندیم

استخدام نجار ماهر و وردست اولین بار در « سایت درودگران و مبلسازان استخدام

 

سایت درودگران و هنر سنتی ایران زمین – صنایع چوب و هنر ایران

 

استخدام صنایع چوب و هنر سنتی ایران زمین ، برشکار ، نیروی فنی ماهر و نیمه ماهر

استخدام نجار, استخدام صنایع چوب, کارآموز, سایت درودگران

استخدام کارگر نجار و منبت کار

 

آگهی ها و نیازمندی های استخدام استخدام کارگر ماهر نجار آفتاب آگهی ها و نیازمندی های … رنگ کاری کارآموز معرق و منبت نجار ماهر وردست نجار کارگر ساده کار آموز نجار استخدام نجار استخدام نجار در سایت درودگران و مبلسازان تهران كارگر ماهر نجار نیازمندیهای تهران … استخدام كارگر ماهر نجار به تعدادی استادکار و کارگر نیمه ماهر جهت کار در نجاری و …

درودگری – سایت جامع پیمانکاران مرجع اطلاعات و اخبار

استخدام صنایع چوب و هنر سنتی ایران زمین ، برشکار ، نیروی فنی ماهر و نیمه ماهر، جهت کار در … استخدام نجار ، درودگر ، برشکار در سایت درودگران ایران زمین … کارآموز معرق و منبت … چگونه مغار ها را در نجاری ، درودگری و منبت کاری را بشناسیم ؟ … نجاری و درودگری است که با استفاده از ابزار برش مانند : مغار ، اسکنه ، چاقو ، در یک دست و یک …

صنایع چوب

 

استخدام. استخدام صنایع چوب و هنر سنتی ایران زمین ، برشکار ، نیروی فنی ماهر و نیمه … استخدام نجار ، درودگر ، برشکار در سایت درودگران ایران زمین … کارآموز صنایع چوب

پله ( دست انداز پله ) با بدنه چوبی و هندریل چوب راش و روسی و نرده چوب راش و روسی

کنده کاری چوب یک شکل از نجاری و درودگری است که با استفاده از ابزار برش

 

 

شبکه اطلاع رسانی استخدام نیروی ماهر ، کاراموز نجاری و درودگری ، اموزش ، استخدام مونتاژ کار ، کار در منزل ، سری سازی و

گروه خبری و اطلاع رسانیسایت درودگران

 

فرد با انگیزه ( شخص ) از یک سال تا سه سال طول می کشد تا فرد یک نجار ماهر شود.

درودگری فنی کهن است و انسان از ابتدای شهرنشینی نیز به درودگری و نجاری

مبادرت داشتند

 

نجار (Carpenter)درودگر یا نجار کسی است که حرفه‌اش ساخت خانه، مبل و دیگر وسایل از چوب است

درودگری یا نجاری حرفه‌ای در صنعت و زیرگروه نخستین صنایع چوب است

یک نجار ماهر شویدبا این مجموعه از این پس وسایل چوبی منزلتان

 

0

 

 

www.woodash.ir

 

0

0

12/16/14–18:51: دکوراسیون چوبی
کاربردهای چوب در دکوراسیون داخلی

انسان‌هاي اوليه با خانه و كاشانه آشنا نبودند و تنها محل یا شیئی را به عنوان سر پناه فراهم می‌کردند تا از باد و باران در امان باشند. پس از سال‌ها انسان شروع به طراحی خانه و مسکن به عنوان…

 

انسان‌هاي اوليه با خانه و كاشانه آشنا نبودند و تنها محل یا شیئی را به عنوان سر پناه فراهم می‌کردند تا از باد و باران در امان باشند. پس از سال‌ها انسان شروع به طراحی خانه و مسکن به عنوان محلی برای سکونت کرد. در مفاهیم معماری از قرن‌ها پیش ساحت مقدس «خانه» به عنوان محلی برای آرامش و توجهات معنوی تعریف مي‌شد، اما امروزه این مفهوم كمي ناديده گرفته شده و خانه صرفا محلي براي آسايش شده، آسايشي كه آرامش دربرندارد.

 

کاربردهای چوب در دکوراسیون داخلی
یکی از راه‌های ایجاد فضاهای مطبوع جسمانی و روحانی در محیط زندگی، کاربرد عناصر طبیعی و فرم‌های آشنا و جذاب برای ذهن است. از پرکابردترین این عناصر در محیط اطراف ما چوب است که در عصر صنعتی بیشتر مدل‌های صنعتی و مصنوعی آن مورد استفاده قرار مي‌گيرند. چوب خواص فیزیکی سودمندی دارد که به جنبه‌های سازه‌ای آن در شماره گذشته و در مطلب «معماري با چوب» اشاره شد. اما فواید و کابرد چوب فراتر از سازه است و جزئی‌ترین عناصر دکوراسیون و تجهیزات خانه را می‌توان با آن تهیه کرد. مهم‌ترین خواص چوب در دکوراسیون داخلی عبارتند از:

 

رنگ چوب :
چوبرنگ‌های مختلفي دارد اما اغلب طيفي از قهوه‌ای در آن به چشم مي‌خورد. رنگقهوه‌ای در ترکیب با سایر رنگ‌ها حالت‌هاي مختلفي را برای کاربر تداعی می‌کند. چوب‌های تیره رنگ در کنار رنگ‌های گرم پرمایه مانند زرشکی ترکیبی وزین و حرفه‌ای می‌سازند که در دکوراسیون دفتری اداری یا اتاق کار در منزل كاربرد زيادي دارد. اتاقی که ست میز و صندلی آن از چوب تیره رنگ با روکش زرشکی در کنار پرده‌هایی با زمینه زرشکی و گل‌های قهوه‌ای و تور کرم چيدمان شده همه را مبهوت جذابيت خود می‌کند.
چوب‌هایی با رنگ‌های میانه مانند قهوه‌ای، شکلاتی و گردویی نيز در کنار رنگ‌های سردي همچون آبی فیروزه‌ای و سبزآبی ترکیباتی شاداب، ملایم، آرامش‌بخش و مناسب برای محیط‌های خانوادگی، تفریح و استراحت ايجاد مي‌كنند.

رنگ‌هایی که در کنار هم تداعی‌کننده قایقی چوبی در کنار امواج دریایی کم‌عمق و آبی هستند. استفاده از این ترکیب ذهني، انسان را آرام کرده و بدن را به سكون دعوت مي‌كند. نشستن بر روی یک مبل راحتی و تماشای تلویزیون در تعطیلات آخر هفته در ویلایی با کف چوبی به رنگ گردویی، دیواری از چوب نارون کرم مایل به زرد، پرده‌های راه‌راه آبی کم‌رنگ و پررنگ و روکش مبلمان آبی با طرح سبز رنگ، می‌تواند به خوبی آرامش را به افراد انتقال دهد.

 

چوب‌های روشن زرد مایل به صورتی، کرم و سفید مایل به زرد از پراستفاده‌ترین چوب‌ها هستند.

اگر خلاقيت و جسارت نداشته باشيد، شايد اين رنگ‌ها را بدون معنای خاصی در کنار هم بگذاريد، اما اگر کمی جرات به خرج دهید و این رنگ‌ها را با رنگ‌های گرم ملایم همنشین کنید نتایج بهتری می‌گیرید. یک سرویس ناهارخوری ساده شش نفره بدون منبت‌کاری از جنس چوب راش همراه با یک رومیزی کتان اخرایی و قالیچه قرمز، فضایی آرام و در عین حال با نشاط مي‌سازد. می‌توان چوب راش یا افرا را در کنار چوب گردو یا چنار تیره رنگ قرار داد و ترکیبی کلاسیک ساخت که برای محیط‌های پذیرایی و مهمان‌خانه علاوه بر سنگینی و وقار، راحتی را نیز القا می‌کند.

 

2.

آکوستیک
:محیط پوشیده از چوب، صداهای منتشر شده را به صورت ملایم جذب كرده و سپس منعکس می‌کند. اين كار از پیچیدن صدا جلوگيري كرده و همچنین اختلاف طول موج‌ها را در آن محل تعديل مي‌كند. چوب‌های خشک و سبک مانند کاج صدای زیادی در هنگام راه رفتن با کفش ایجاد كرده و چوب‌های سنگین و متراکم مانند گردو و بلوط صدایی خفیف و گنگ منتشر می‌کنند. این صداها را می‌توان در کاربری‌های مختلفي به زیبایی به کار گرفت و به عنوان عاملی دینامیک و متغیر در دکوراسیون گنجاند.

 

3.

سختی
:ضريب سختی چوبپایین است و در برابر موادی همچون سرامیک و سنگ، جسمي بسیار نرم محسوب می‌شود. اما در عین حال به علت خاصیت ارتجاعی و بافت آونددار، فرسایش آن بسیار کم است. برآیند این دو موضوع باعث می‌شود چوب مصالحی مناسب برای مبلمان و پوشش‌های داخلی خانه باشد، زیرا علاوه بر مسائل زیبایی‌شناسی، موجب افزایش ایمنی به‌خصوص برای کودکان و سالمندان می‌شود. به راحتی می‌توان اثر ضربه بر روی دسته صندلی فلزی و چوبی و همچنین کفپوش سنگی و چوبی را مقایسه کرد.

 

4. ظرفیت حرارتی چوب:
این موضوع باعث می‌شود نوسانات دمایی چوب بسیار کاهش یابد. کف‌ها و مبلمان‌ چوبی به ندرت در سرمای زمستان سرد می‌شوند که نتوان لمس‌شان کرد. اما برعکس، یک کف سرامیکی در خانه‌ای گرم هم ممکن است سرد باشد و براي راه رفتن روی آن نیاز به جوراب و پاپوش است.

 

5. قدرت شکل‌پذیری بالا :
چوب را به اشکال گوناگون می‌بینیم، تخته، الوار، تخته چندلایی و روکش. اینها حالت‌های معمول چوبهستند که ما در اطراف خود می‌بینیم. مبلمان، دکور، کابینت، مجسمه، گلدان و حتی قاشق و بشقاب را از چوب می‌سازند. انواع کمد و کابینت از چوب و تخته چندلایی ساخته می‌شوند که در برابر آب و حشرات بسیار مقاومند. حالت‌هایی از چوب نیز وجود دارند که کاربرد آن‌ها خاص‌تر است.

 

بعضي‌ها چوبرا مدتی در رنگ شناور می‌کنند و رنگ دلخواه‌شان را به بافت آن می‌دهند . در این حالت بافت نرم چوبرنگ بیشتری به خود می‌گیرد و اشکال زیبایی خلق می‌شود.

سندبلاست چوب
سطح چوبرا همچنين می‌توان به روش سند بلاستبرجسته کرد و با رنگ و نورپردازی، پرسپکتیوی بدیع در آن به وجود آورد.

 

سازندگان دکوراسیونحرفه‌ای، چوبرا در اسید می‌خوابانند تا بافت آن متلاشی شده و پوک شود سپس آن را اشباعکرده و چوبیسبک و مقاوم به دست می‌آورند که در دکوراسیونبسیار پرکاربرد و زیباست.

5. عایق حرارت: چوب مقاومت حرارتی بالایی دارد و سدی مناسب در برابر عبور گرماست. کف‌ها و دیوارهای چوبی تبادل حرارت داخل و خارج ساختمان را به حداقل می‌رسانند و در نتیجه فضای داخل در شرایط آسایش باقی می‌ماند. پنجره‌های چوبی با شیشه دو جداره، تکنیکی بی‌نقص در کنترل هدررفت انرژی است. نمونه‌های مشابه آن از جنس یو.پی.وی.سی و فایبرگلاس هرکدام معایبی دارند؛ مانند ضریب انبساط بالا، حساسیت، مواد آلاینده محیط زیست و… اما چوب اينگونه نيست.

نگهداری ازسازه ها و دکوراسیون چوبی
باید توجه داشت که چوبتمام این مزایا را زمانی ارائه می‌کند که شرایط نگهداری از آن رعایت شود و مراقبت و رسیدگی دوره‌ای و اصولی از آن به عمل آید. استفاده از پولیش‌ها و براق‌کننده‌های مناسب باعث طول عمر چوبمی‌شود.

لایه‌برداری و روغن زدن، مراقبت در برابر اجسام سخت‌تر و خراشیدگی نيز حفظ زیبایی چوبرا تضمين مي‌كند.

گرداوری فن و هنر ایران زمین

0

0

12/17/14–01:16: استخدام نیروی ماهر در زمینه درودگری و نجاری سنتی
گروه صنایع چوب و هنر سنتی ایران زمین :
در زمینه های درج شده در بخش زیر به افراد متخصص ، ماهر ، کار آموز ، جویای کار با انگیزه رشد ، نیازمند است .

گره چینی با اتصال کام و زبانه

صنایع چوب ، ماستیو کار ، دکور ساز ، وردست ماهر ، معرق کاری ، گره چینی ، ارسی سازی ، فرنگی کار ، روکش کار ، رنگ کار ، نجار ساده ، نصاب لمبه کوب ، و… جهت کار دائم یا نیمه وقت در کارگاه شماره دو ( شهرک صنعتی خاوران ، سایت درودگران و مبلسازان تهران )

درب و پنجره تمام چوب و روکشی ، درب و پنجره قدیمی و گره سازی شده

 

آگهی ها و نیازمندی های استخدام استخدام کارگر ماهر نجار

نصاب نما ، ترموود ، آلاچیق و..

به یک نجار ماهر بازنشسته , جهت کارگاه نجاری , درمحدوده شهرک صنعتی خاوران نیازمندیم .

دکوراسیون داخلی و خارجی ( دکوراسیون چوبی )

به تعدادی نجار ماهر

استخدام استاد نجار ماهر

نجار ماهر و کارگر ماهر جهت کارگاه نجاری تهران ( شهرک صنعتی درودگران ) نیازمندیم .

استخدام استاد نجار ماهر

طراحی و ساخت انواع درب های تمام چوب کلاسیک و قدیمی

 

استخدام استاد نجار ماهر

نجار ماهر و نیمه ماهر جهت کار در کارگاه نجاری واقع در شهرک صنعتی خاوران

درب قدیمی

ماهر جهت. به 2نفر نجار ماهر جهت , تولید میز دکور و دکوراسیون چوبی نیازمندیم 02177308232 …

کارگر ماهر نجار

صنایع چوب و هنر ایران زمین – چوب ملچ

کارگر ماهر نجار,به دو نفر کارگر ماهر نجار جهت کار در کارگاه نجاري نيازمنديم

چوب بلوط

استخدام نجار ماهر

استخدام استاد نجار ماهر

چوب راش

نجار ماهر و نیمه ماهر جهت کار در کارخانه و کارگاه .

استخدام نجار ماهر و وردست

چوب گردو

استخدام نجار ماهر و وردست

استخدام کارگر ماهر

نمای ترموود

 

آگهی استخدام کارگر ماهر ، نیمه ماهر ، با بیمه نیازمندیم

استخدام نجار ماهر در صنایع چوبی فن و هنر

ساخت سونای خشک

 

به یک نفر نجار ماهر ، نجار ماهر ( فنی ، باحوصله ، خلاق ، منظم ) .

استخدام تعدادی نجار ماهر و نیمه ماهر(خاوران)

پروژه هتل رویال – نما و سونا

استخدام تعدادی نجار ماهر و نیمه ماهر;

به تعدادی نجار ماهر و نیمه ماهر آقا در مهرشهر نیازمندیم.

استخدام نجار ماهر با بیمه تهران

pine thermowood

استخدام نجار ماهر با بیمه

به نجار ماهر با بیمه و حقوق مکفی حومه تهران جنوب شرقی و محدوده نیازمندیم.

استخدام استاد نجار ماهر

کارگاه سایت درودگران : شهرک صنعتی خاوران سایت درودگران و مبلسازان تهران

استخدام استاد نجار ماهر

نجار ماهر و نیمه ماهر در تهران سایت درودگران و مبلسازان تهران نیازمندیم

اره فلکه کارگاه

استخدام کارگر

استخدام نجار ماهر

 

استخدام نجار ماهر.

به یک نجار ( ماهر ، نیمه ماهر ) فرنگی کار و غیر فرنگی ، در محدوده شهرک صنعتی خاوران نیازمندیم .

استخدام استاد نجار ماهر

 

 

استخدام استاد نجار ماهر در گروه صنایع چوب و هنر ایران زمین ، بورس صنایع چوب ایران ، شهرک صنعتی خاوران

استخدام نجار ماهر و نیمه ماهر

 

استخدام نجار ماهر و نیمه ماهر

.

استخدام استاد نجار

 

استخدام استاد نجار ماهر.

استخدام کارگر نیمه ماهر نجار

استخدام کارگر ساده و نیمه ماهر جهت کار در کارگاه نجاری برای تولید مصنوعات چوبی.

 

استاد نجار ماهر

 

نجار ماهر و نیمه ماهر جهت کار در کارگاه فرنگی سازی ، فن و هنر ایران زمین تولید دکوراسیون چوبی در تهران نیازمندیم .

 

استخدام استاد نجار ماهر

 

WWW.WOODASH.IR

 

0

0

12/21/14–15:34: طراحی نقشه
 

 

CAD – مثال طراحی نقشه

بازرسی برق لندن و تست منابع قابل توجهی در نرم افزار CAD می باشد، که ما را قادر به ارائه خدمات کامل و انعطاف پذیر، توسعه مفاهیم مختلف و ارزیابی روش های مختلف قبل از رسیدن به یک راه حل مطلوب سرمایه گذاری کرده است.

 

نمونه هایی از CAD در طراحی است که ما می توانیم تولید:
Example of a 3-Phase Distribution Board (click on the picture above to download a large PDF version)

 
Example of the earthing arrangement for a swimming pool (click on the picture above to download a large PDF version)

 

نمونه ای از نصب و راه اندازی سیم کشی TT (با کلیک بر روی تصویر بالا نسخه PDF برای دانلود)

 

XS مهندسی – پیشرو مهندسان برق و برق متخصص در خدمت پافوس قبرس

 

=================================

 

 

0

0

12/21/14–16:11: کار تیمی – گروه
 

 

کار تیمی چیست؟

تیم چیست و چه تفاوتی با گروه کاری دارد؟

▪ چند نوع تیم وجود دارد؟

▪ دلیل اهمیت تیم‌ها چیست و چرا در اقتصاد الکترونیکی و نوین جهانی اهمیت بیشتری یافته‌اند؟

 

 

مفهوم کار تیمی در حقیقت آنقدر ساده است که اغلب مردم فهم آن را بسیار عادی می‌پندارند. و همین مسئله که آنها با این فرض، کار تیمی انجام می‌دهند مشکل‌ساز است چرا که آنها در اصل کار گروهی انجام می‌دهند. به طور معمول هر کس تجربه‌ی حضور در یک جلسه و ایفای نقش در آن و یا مواجهه با یک گروه جدید از همکاران و انجام کار جمعی را داشته است اما اینها صرفاً مثال‌هایی از گروه‌های کاری‌اند.

 

 

شاید بهترین توصیف از تفاوت بین این دو مفهوم توسط Jon R. Katzenbach و K. smith بیان شده باشد.

آنها نظریه‌ی خود را با بررسی مفهوم پیچیده‌ی واژه‌ی تیم آغاز می‌کنند:

 

دلیل توصیف واژه‌ی “تیم” چیست؟

 

 

دلیل اول مشخص کردن منظور ما از واژه‌ی تیم است چرا که این واژه برای افراد مختلف معانی گوناگونی دارد. ذهن برخی از شنیدن این واژه به ورزش، مربیگری، و تمرین‌های سخت برای پیروزی و قهرمانی در یک رشته‌ی خاص کشیده می‌شود. برخی نیز به ارزش‌های کار تیمی همچون مشارکت، همکاری، و کمک به یکدیگر توجه می‌کنند. برخی دیگر فکر می‌کنند هر گروهی که با یکدیگر کار می‌کنند، یک تیم هستند و ذهن بعضی‌ها هم در وهله‌ی اول به مشارکت دو نفر همچون ازدواج و یا شراکت‌های کاری معطوف می‌‌گردد”.

 

 

آنها بدین ترتیب مابین یک تیم واقعی و آنچه که آن را «صرف یک گروه از افراد با هدفی مشخص» می‌دانند تفاوت قائل می‌شوند:

 

 

“یک تیم به تعداد کمی از افراد گفته می‌شود که دارای مهارت‌های تکمیل‌کننده‌ی یکدیگر بوده و دارای مقاصد، اهداف، و رویکردی مشترک‌اند که بر مبنای آنها به هم پیوند می‌خورند و به یکدیگر تکیه می‌کنند.”

 

 

بنابر بر نظر koutzenback و Smith اعضای تیم به یکدیگر وابسته‌اند و این بدین معنی است که عدم فعالیت یک عضو از تیم باعث عدم انجام کار تیمی می‌شود. در واقع کار آنها اثر متقابل بر یکدیگر می‌گذارد. اما به عکس، گروه‌های کاری، گروهی از افراد هستند که با یکدیگر کار می‌کنند و از راهنمایی یک نفر بهره می‌برند. کار شخصی در آنها بیشتر نمود دارد؛ مانند کار حرفه‌ای وکلا. کاتنزباخ و اسمیت گروه‌های کاری “تک رهبر” را اینگونه توصیف می‌نمایند:

 

 

“اگر فرصت و یا نیاز عملکردی مهمی که لازمه‌ی تیم شدن است وجود نداشته باشد، آن را گروه می‌نامند. اعضا در ابتدا برای تبادل اطلاعات، مشارکت می‌کنند و با سعی فراوان از دیدگاه‌های خود برای تصمیم‌گیری در جهت کمک به هم‌گروهی‌ها در راستای فعالیتشان بهره می‌گیرند. در واقع، هیچ قصد، هدف عملکردی، و یا محصول مشترکی وجود ندارد که مستلزم رویکرد تیمی یا مسئولیت متقابل باشد.”

 

 

طبق گفته‌ی کاتزنباخ و اسمیت، شش اصل برای کار تیمی وجود دارد:

 

 

▪ تعداد کم افراد (کمتر از ۱۲ نفر)

▪ مهارت‌های تکمیل کننده

▪ نیت مشترک

▪ پذیرش رویکرد کاری توسط تمام اعضای تیم

▪ مسئولیت و پاسخگویی همگانی

 

 

پاتریشیا، جی آدِسو نیز فهرستی از آنچه که یک تیم به وجود می‌آورد را به قرار زیر بیان کرده است:

▪ هدف‌ها را مشخص می‌سازد.

▪ مشکلات را بررسی و حل می‌نماید.

▪ راه‌حل‌ها را اجرا می‌سازد.

▪ خود را مسئول نتایج می‌داند.

به نظر او مهم این است که واژه‌ی تیم را بر مبنای نتایج حاصل از آن تعریف کنیم؛ به عبارت دیگر بهتر است بگوییم تیم چه می‌کند، تا بگوییم تیم چیست. بعضی‌ها سعی می‌کنند که نفس واژه‌ی تیم را معنا کنند و این در حالی است که تیم، واژه‌ی ایهام‌برانگیزی می‌باشد. ممکن است که شما در یک تیم با روحیه‌ی بالا باشید اما به راستی نمی‌دانید که هدف آن و نتیجه‌ی احتمالی آن چه می‌باشد. بنابراین بهتر است که توجه خود را به آنچه که در مورد تیم می‌گوییم معطوف سازیم.

 

سه نتیجه‌ی کلیدی زیر، راهنمای ما خواهد بود:

▪ بیش از دو نفر درگیر در کارند.

▪ این افراد در مورد آنچه که سعی در رسیدن بدان دارند و نیز دلیل آن، درک روشنی دارند.

▪ آنها می‌دانند که بدون همکاری، هیچ شانسی برای رسیدن به هدف نخواهند داشت.

برای کار تیمی این تهدیدات وجود دارد اما در بعضی از مواقع تیم‌ها از این سطح از فعالیت فراتر رفته و تبدیل به تیم‌های با قدرت اجرایی بالا می‌شوند. در این مورد کاتزنباخ و اسمیت اینگونه می‌گویند:

 

 

“تیم در واقع به یک گروه کاری گفته می‌شود که تمامی شرایط یک تیم واقعی را داراست و اعضای آن کاملاً به شکوفایی و موفقیت یکدیگر متعهد هستند. این تعهد معمولاً منجر به رشد تیم می‌گردد. تیمی که دارای قدرت اجرایی بالا است، مشخصاً تمامی کارها را بهتر از تیم‌های دیگر انجام می‌دهد و تمام انتظارات منطقی اعضا را برآورده می‌سازد”.

 

 

آنها اذعان می‌کنند که از این نوع تیم‌ها نمونه‌های زیادی وجود ندارد اما به عنوان “الگوهای عالی” برای تیم‌های واقعی بالقوه مطرح می‌باشند.

آدسو بیان می‌دارد که تیم‌هایی که عملکرد بالایی دارند باید دارای ویژگی‌هایی باشند که آنها را از تیم‌های معمولی متمایز می‌سازد:

 

 

▪ سطوح بالای ارتباطی

▪ اطمینان و اعتماد

▪ خوش‌بینی

▪ انتظارات بالا از یکدیگر

▪ مشارکت همه‌ی اعضا

▪ تعهد به اهداف مشترک

 

 

اغلب، این عوامل از جمله عوامل احساسی و یا روانشناختی هستند و در قالب دستورالعمل‌ها و ساختارهای کاری نمی‌گنجد.

 

 

این موشکافی از معنای تیم درست ممکن است شبیه آن باشد که برای شکستن یک گردو از چکش بتن‌کن استفاده کنید. همه‌ی ما می‌دانیم که تیم چیست و همه در آن بوده‌ایم و احساس در یک تیم بودن را لمس کرده‌ایم. پس چرا مهم است که آن را نقد کنیم؟ پاسخ این است که گرچه همه از واژه‌ی تیم، چیزی استنباط می‌کنیم اما هنوز موفق به استفاده‌ی آن در سازمان خود نشده‌ایم. اینچنین تعاریفی آنقدر ساده و پیش پا افتاده به نظر می‌رسند که ما آنها را عادی می‌پنداریم و از افراد انتظار داریم که آنها را به کار گیرند. هاروی راپینز و مایکل فینلی در آخرین کتابشان “چرا تیم‌ها موفق نیستند” به بیان راز و رمز کار تیمی می‌پردازند و ساده‌ترین تعریف ممکن را ارائه می‌دهند:

 

 

“تعریف تیم آسان است. به افرادی که با یکدیگر کار می‌کنند یک تیم گفته می‌شود. می‌تواند یک تیم هاکی باشد که از خود بازی قدرتمندی نشان می‌دهد، یا یک تیم پژوهشی که سرگرم گره‌گشایی و حل یک معمای عقلی است، و یا یک تیم نجات که سرگرم نجات کودکی از زیر آوار می‌باشد، و یا خانواده‌ای که در حال سازندگی زندگی خود است. نکته مهمی که تیم را می‌سازد همین بخش با هم بودن آن است”.

 

 

ممکن است برخی از صاحبنظرانی که از آنان نام بردیم با این نظر مخالف باشند و عقیده داشته باشند که تنها با هم بودن، یک امر احساسی است، در حالی که آنچه که مهم است قسمت هدفمند بودن تیم است که منجر به نتیجه‌ی مورد نظر می‌گردد. اما باز هم بنابر اذعان آنهایی که در تیم فعالیت داشته‌اند، این بخش، یعنی احساس تشریک مساعی، بسیار حیاتی و مهم می‌باشند.

 

انواع تیم

 

 

سازمان‌های مدرن در مورد تیم‌ها و کار تیمی تعریف مشخصی دارند. صحبت ما بر تیم‌های پروژه، نیروهای کاری، گروه‌های فعال، تیم‌های خودمدیریت‌شده، گروه‌های هدایت‌کننده، تیم‌های چندمنظوره، گروه‌های کیفیت، تیم‌های مجازی، تیم‌های مربوط به خدمات به مشتری، تیم‌های مدیریت، کمیته‌های ویژه، کمیته‌های منظم و مستمر، و تیم‌های جنگ‌طلب می‌باشد. این فهرست تمام‌ناشدنی است. اما مفیدترین چارچوب، احتمالاً توسط کاتزنباخ و اسمیت با استفاده از واژگان ساده‌تری بیان شده است: تیم‌هایی که به وجود آورنده و انجام دهنده‌ی کار هستند، تیم‌هایی که پیشنهاد دهنده‌ی کار هستند، و تیم‌هایی که مدیریت و هدایت کار را به عهده دارند. برای بهره‌وری کامل از یک تیم باید این چارچوب و تقسیم‌بندی را به کار گرفت تا متوجه شویم آیا به یک تیم نیازی هست یا نه؛ و اگر هست، انتظار دارید که چه کاری برای شما انجام دهد. اگر برای یک تیم اهداف واضح و ملموسی لازم است بنابراین درک روشن و دقیقی از عملکرد یک تیم که جدا از انتظارات شما از عملکرد آن نیست، ضروری می‌نماید. بدون تبیین این اهداف قادر به پیگیری و دیدن عملکرد تیم و برآورد تأثیر آن نخواهید بود.

 

تیم‌هایی که به وجود آورنده یا انجام دهنده‌ی کار هستند

 

 

اکثریت تیم‌ها برای تولید کالا و خدمات، فعالیت می‌کنند. گرچه برای مدیران، داشتن گروه‌هایی که در آن مشکلات به صورتی پویا و خلاق بررسی و حل شود اهمیت زیادی دارد، اما در بیشتر مواقع خواست ما صرفاً انجام کار است. اینگونه تیم‌ها در طول وجود خود، از اعضای مختلف و زیادی بهره خواهند گرفت. بار دیگر به این نکته اشاره می‌کنیم که لازم است در مورد اینکه نوع کار چیست و چه استانداردهایی لازم است، درک روشنی داشته باشیم. ابهام در مورد اهداف، شاید موجب قدرتمند شدن برخی از مدیران گردد اما می‌تواند موجب دلسرد شدن افراد ناآگاه شود. یک شرکت چندملیتی به نام “Do Korea” سرگروهی داشت که می‌گفت: “چطور می‌توان متوجه شد کار به انجام رسیده است، چه برسد به اینکه متوجه شویم کیفیت کار نیز در چه حد بوده است؟”

 

تیم‌هایی که مدیریت و هدایت کار را بر عهده دارند

 

 

بسیاری از تیم‌های پروژه(های خاص) در این دسته قرار می‌گیرند. این تیم‌ها برای تحقیق در مورد مسایل مشخص، یا بهینه‌سازی فرآیندها و یا ارائه‌ی راه‌حل‌های نوآورانه تشکیل یافته‌اند. در این مورد نیز باید درک صریح و روشنی در مورد تشکیل چنین تیم‌هایی وجود داشته باشد: آیا این تیم‌ها موقتی و برای کوتاه‌مدت تشکیل یافته‌اند و یا مغز متفکر بلندمدت و همیشگی تیم‌ها هستند؟ اعضای آن هنگامی که به موفقیت می‌رسند و افتخار و اعتبار کسب می‌کنند باید دستیابی به این حالت را درک کنند. در اینجاست که آنها ضامن طولانی شدن عمر کاری خود، حتی فراتر از انجام آنچه که وظیفه‌ی آنها تعیین شده است می‌باشند. حتی ممکن است کمک دیگر افراد که به آنها ایده‌های جدیدی برای کارآیی بیشتر ارائه می‌دهند را به سختی دریافت کنند.

 

 

همچنین صداقت با دیگر افراد بسیار ضروری است. گروهی که برای بررسی گزینه‌های مختلف برای نقل مکان شرکت تشکیل شده است ممکن است وقتی دریابد انتخاب مورد نظر به دلیل موجود یک پارک به فاصله‌ی ۲۰ دقیقه از منزل مدیر عملیاتی بوده، دلسرد گردد. همچنین پیشنهاد می‌گردد که تصمیم‌گیری‌های دشوار را با ایجاد کمیسیون فرعی به تعویق انداخت. مراجعه به گروه مشاور در مورد محل پارک کردن خودرو؛ یک خودکشی کاری محسوب می‌شود.

این نکته درس مهمی به ما می‌آموزد یعنی اینکه بزرگترین وظیفه‌ی این نوع تیم، راهنمایی تیم اجرایی است یعنی همان تیم انجام دهنده و سازنده‌ی کار.

 

● تیم‌هایی که مدیریت و هدایت کار را بر عهده دارند

 

 

این تیم‌ها به منظور هدایت و مدیریت کارها تشکیل یافته و لازم است که در آن، افراد کاردان و ماهر حضور داشته باشند. مهمترین قسمت، مدیریت آن بخش از خدماتی است که از خارج از سازمان تهیه شده‌اند. فراهم آوردن منابع و خدمات از خارج از سازمان، اغلب باعث ناخشنود شدن اشخاصی می‌شود که تا پیش از این در آن حوزه‌ها، دارای قدرت نفوذ و کنترل بوده‌اند. شاید هم برخی از این افراد تحریک شده، موجبات کارشکنی در این تیم شوند. تیم‌های مدیریت ارشد نیز در این زمره قرار می‌گیرند. مسئله اینجاست که آنهایی که در مناصب بالای یک سازمان قرار دارند حتی به صورت اسمی نیز به ندرت یک تیم نامیده می‌شوند. خیلی از این افراد به دلیل مهارت در کارشان، به مناصب بالا دست یافته‌اند. نخبگان از نظر اخلاقی و رفتاری، توانایی همکاری و تشریک مساعی که لازمه‌ی دوام و بقای یک تیم است را ندارد. اشخاص نیرومند و ماهر، اغلب همراهان خوبی برای یک تیم نیستند. البته این حالت، مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند مگر در شرایطی که گروه تصمیم می‌گیرند به طور جدی در قالب یک تیم واقعی کار کند. افراد دون پایه (حتی در سازمان‌هایی که طبقات سلسله مراتبی در آنها زیاد از هم فاصله ندارد) با جمله‌ی زیر، زیاد برخورد می‌کنند:

 

 

“نگاه نکن خود من چطوری کار می‌کنم، تو باید آن جوری که به‌ات می‌گویم کار کنی”.

در یک کار تیمی مانند هر کار دیگری، مدیران ارشد فقط راه می‌روند و حرف می‌زنند.

 

دلیل اهمیت تیم‌ها چیست و چرا در اقتصاد الکترونیکی و نوین جهانی اهمیت بیشتری یافته‌اند؟

 

 

از سال‌ها پیش گفته شده است که افراد، بزرگترین سرمایه‌ی سازمان‌ها به شمار می‌آیند این مطلب در گزارش سالانه‌ی بسیاری از شرکت‌ها که نام تمامی مدیران ارشد و مسئولان سازمان در آنها ذکر می‌شد ولی نام کارمندان دون پایه به صورت گروهی و ناشناس مورد اشاره قرار می‌گرفت، همواره به عنوان روشی استاندارد وجود داشته است. چنانچه مطلب فوق برای کارشناسان مدیریت منابع انسانی نقل شود، آنها یا گره‌ای عاقلانه و حاکی از درک مسئله بر ابرو می‌اندازند و یا آنکه نیشخندی مبنی بر تسلیم و ناچاری بر چهره می‌آورند. ما می‌گوییم که برای افراد ارزش قائل هستیم ولی در عمل برای تحقق این ارزش کوشش چندانی نمی‌کنیم. همین مطلب در مورد کار تیمی نیز مصداق دارد. می‌دانیم چنانچه افراد با هم متحد شوند می‌توانند کوه‌ها را به حرکت درآورند، اما در مورد چگونگی اداره‌ی امور تیمی اطمینان کافی نداریم و بنابراین افراد را در قالب گروه‌های کاری می‌گنجانیم و امیدواریم که طی واکنشی شگفت، یک تیم شکل بگیرد.

 

 

در دنیای امروز عوامل بسیاری وجود دارند که بر ضرورت تغییر روند فوق تأکید می‌ورزند. چنانچه دیدگاهی کلی نسبت به آنچه در سطح کلان اتفاق می‌افتد داشته باشیم، مشاهده خواهیم کرد که رهاسازی نیروی یک تیم خوب، به مثابه آن است که پایاترین امتیاز رقابتی موجود را برای سازمان‌های امروزی فراهم آوریم.

 

سازمان‌های لاغرتر و متناسب‌تر

 

 

امروزه اگر یک مدیر با مشکلی مواجه شود، به ندرت می‌تواند برای حل آن، گزینه‌ی استخدام یک نیروی اضافی را مدنظر قرار دهد. شرکت‌های کوچک ابعاد شده، درست ابعاد، و باز مهندسی شده به این نتیجه رسیده‌اند که تعداد کارکنان موجود کمتر از نیاز شرکت است و با وجود این نمی‌توان حجم کار هر یک از آنان را کاهش داد؛ به گونه‌ای که با کاهش تعداد افراد از آنها خواسته می‌شود تا حجم کار قبلی و حتی بیشتر را به انجام رسانند. بهره‌وری، موضوعی اساسی به شمار آمده و تنها از طریق کارکرد همگانی در جهت رسیدن به نتیجه‌ی دلخواه، قابل دستیابی است. همانگونه که jack welch (رئیس شرکت جنرال الکتریک) بیان می‌کند:

 

 

“ما می‌دانیم بهره‌وری واقعی و نامحدود از کجا ریشه می‌گیرد. این بهره‌وری چیزی نیست جز حاصل تیم‌های کاری پویا، توان‌افزا، با اشتیاق، و با انگیزه. ”

 

 

امروزه تنها حجم کار افزایش نیافته، بلکه نوع کاری که افراد انتظار انجام آن را دارند نیز تغییر کرده است. سازمان‌های دارای انگیزه‌ی رقابتی بالا می‌باید در برابر مشتریان و بازارهای خود پاسخگو باشند و با بهره‌گیری از سرعت و انعطاف‌پذیری، به طور پیوسته گروه‌های کاری خود را بازیابی کنند. افراد باید بتوانند علاوه بر انجام کار به صورت جمعی، کار مذکور را به سرعت انجام دهند. افرادی که می‌توانند به سرعت و به نحوی کارآمد تشکیل تیم دهند و در قالب آن کار کنند، با سوق یافتن فعالیت‌‌ها به سوی پروژه‌های تیمی و نیروهای کاری ویژه، در آینده بسیار مورد نیاز خواهند بود.

 

 

یکی از مزایای کوچک‌سازی ابعاد سازمان‌ها آن است که آنچه باقی می‌ماند از نوعی کیفیت تفکیک شده و تمایز یافته برخوردار خواهد بود. همچنان که همکاران و اداراتی که افراد عادت داشتند با آنها کار کنند ناپدید می‌شوند، خود افراد نیز دچار نوعی گم گشتگی می‌شوند. استفاده‌ی هوشمندانه از تیم می‌تواند با انسجام‌بخشی آنها در قالب یک مجموعه‌ی جدید، از بروز حس سردرگمی و از هم پاچیدگی جلوگیری کند.

 

ادغام، خرید کلی، و سرمایه‌گذاری مشترک شرکت‌ها با هم

 

در اقتصاد جهانی‌شده‌ی کنونی، یکی از مهمترین شکل‌های انجام فعالیت‌های راهبردی، تشکیل سیستم‌های کاری میان‌سازمانی است. این امر می‌تواند در قالب ادغام همه جانبه‌ی چند شرکت، خرید کلی یک شرکت توسط شرکت دیگر، و یا سرمایه‌گذاری مشترک هدفمند، صورت پذیرد. در هر حال، نکته‌ی اصلی آن است که سازمان‌ها دیگر نمی‌توانند مرزهای خود را در برابر نفوذ دیگر سازمان‌ها ببندند. فعالیت‌ راهبردی فوق بر مبنای سرمایه‌گذاری بر روی تخصص، منابع، و یا قابلیت دستیابی سازمانی مورد نظر پایه‌گذاری شده است که تحقق این امر وجود کار تیمی را طلب می‌کند.

 

 

بسیاری از شرکت‌های سرمایه‌گذاری مشترک که بدین تشکیل شده‌اند، شکست می‌خورند چرا که افراد نمی‌توانند روش مناسبی برای کار با یکدیگر را بیابند. در این شرایط اهداف مشترک موجود در کشمکش‌های کاذب رنگ باخته و یا آنکه کارکنان آن به دیگر شرکت‌ها می‌پیوندند و بدین صورت شرکت از درون تهی می‌شود. بنابراین تنها از طریق اهداف شفاف و کار جمعی و مشترک برای تحقق اهداف مذکور خواهد بود که فعالیت میان‌سازمانی از شانس موفقیت برخوردار می‌گردد.

 

جهانی‌سازی

 

 

هر چه سازمان‌ها از جنبه‌ی جغرافیایی، تنوع بیشتری یابند، دو پدیده رخ می‌دهد: نخست آنکه افراد باید با کسانی کار کنند که در مکان‌های دیگر و در قالب ساعات کاری متفاوت فعالیت می‌کنند؛ و دوم آنکه آگاهی از فرهنگ‌های گوناگون نیز برای آنها ضرورت می‌یابد. مطلب فوق انواع خاصی از مشکلات را فراروی کار تیمی می‌نهد و همانگونه که می‌دانیم کار تیمی برای تحقق عملکرد شرکت‌های جهانی از اهمیت اساسی برخوردار است.

 

فناوری

 

 

رشد و پیشرفت‌های به وجود آمده در فناوری اطلاعات، افراد را قادر ساخته است تا به روشی کاملاً متفاوت با هم کار کنند به گونه‌ای که به جای سهیم شدن در یک فضای کاری و احتمالاً برخورداری از قراردادهای استخدامی مشابه، تیم‌های مجازی بیش از پیش رواج می‌یابد. مزیت روش فوق واضح است: هر زمان که لازم باشد می‌توان تخصص مورد نیاز را از میان تمام منابع موجود و با هزینه‌ای ثابت و بسیار اندک فراهم کرد؛ ولی مشکل در اداره‌ی این تیم‌های دور افتاده از هم نهفته است.

 

رقابت فزاینده

 

در تئوری، تمام سازمان ها از یک فناوری بهره می‌گیرند و خود را مقید به پیروی از یک چارچوب قانونی می‌دانند؛ یعنی اینکه زمینه‌‌ی فعالیتشان در یک سطح است. سازمان یادگیرنده راه چاره‌ای است برای جلوگیری از زوال و رکودی که ممکن است بر اثر این همسطحی به وجود آید. با این تفسیر هر سازمان باید توانایی بررسی و یادگیری از محیط اطراف خود را دارا باشد. آنها باید قادر باشند تا اطلاعات را ذخیره، بازیابی، و آنگاه با در میان گذاشتن با کارمندان خود، دانش آنها را گسترش دهند. برای اینکه یک چنین اطلاعاتی به حالت کاربردی درآید، یک کار گروهی لازم است. مدیریت دانش به تنهایی راه‌گشا نخواهد بود مگر اینکه از زمان وارد کردن اطلاعات، تا پایه‌گذاری زیر بنای سیستم، بر مبنای کار گروهی طراحی و تنظیم شود. سازمانی که از فرهنگ کار تیمی برخوردار نمی‌باشد برای مدیریت دانش و کار یادگیری سازمانی، از سطح اعتماد کافی بهره‌ای نخواهد داشت.

 

 

از نوآوری و خلاقیت نیز اغلب به عنوان یک مزیت رقابتی و دلگرم کننده ذکر می‌شود. در حالی که کار گروهی الزاماً خلاقیت را به وجود نمی‌آورد ولی حل مشکلات گروه و فنون خلاقیت، دائماً به عقاید جدید و بهبود فرآیندها منجر خواهد شد. هم‌افزایی زاییده‌ی کار گروهی است. علاوه بر این اگر لازم باشد که کارمند نمونه‌ای به یک تفکر خلاق دست یابد ابتدا باید تیمی در اختیار داشته باشد تا آن ایده را دریابد و آنگاه آن را تبدیل به یک نوآوری سازد. اجرای خلاقیت اغلب یک کار انفرادی نیست.

 

طرز تفکر سیستم‌ها

 

 

پیتر سنژ تئوری تفکر سیستم‌ها را در کتاب “نظم پنجم” فراگیر کرد؛ اما نظریه‌پردازان مدیریت کیفیت جمعی، از مدت‌ها قبل بر این باور بودند که اشخاص به تنهایی قادر نخواهند بود که در سیستمی که در آن فعالیت می‌کنند کار فوق‌العاده‌ای از خود نشان دهند. این درست که اشخاص نخبه برای بسیاری از سازمان‌ها از اهمیت زیادی برخوردار هستند اما این نکته را نباید فراموش کرد که آنها به حمایت فعال یک گروه در پشت صحنه نیازمندند. در گذشته توجه کافی به این فعالیت نامرئی نمی‌شد اما این اتحاد و کارگروهی است که چرخ‌های سیستم را به حرکت درمی‌آورد و تضمین می‌کند که کار به انجام برسد.

 

افراد درگیر در کار

 

 

تمام عواملی که در بالا ذکر شد اشاره به این نکته دارد که شرایط کاری به سرعت تغییر می‌کند اما مشکل این است که افراد به همان سرعت تغییر نمی‌کنند.

ممکن است که از نظر فناوری در قرن بیست‌و‌یکم باشیم اما از نظر احساسی و روانی همچنان در عصر حجر هستیم. با این تفسیر نباید سلسله مراتب نیازهای “ماسلو” را نپذیرفت چرا که او معتقد است بشر از نیاز به غذا و سرپناه، به نیاز به زندگی اجتماعی و جامعه‌پذیری رسید و آنگاه نیازمند به لحظات خودشکوفایی شد. اما به نظر می‌رسد که بشر به طور عزیزی نیاز دارد با دیگران کار کند. گویی اشتیاق به ایجاد رابطه در نهاد او قرار داده شده است و برای همین است که افراد منزوی و یا کسانی که در حبس انفرادی هستند، رنج بسیاری می‌برند. مردم کارگروهی و اجتماعی را دوست دارند و آنهایی که اینطور نیستند توسط همکارانشان به عنوان اشخاصی عجیب در نظر گرفته می‌شوند. بسیاری از کارکنان آزاد که به کار در سازمان‌ها روی آورده‌اند دلیل این کار را داشتن همکار ذکر کرده‌اند. وقتی که مردم به خاطر از هم پاچیدگی جوامع سنتی و خانواده‌ها، احساس می‌کنند زندگیشان رو به نابودی است، جنبه‌ی اجتماعی کار، بیش از پیش نمایان می‌گردد. به این خاطر است که افرادی که در سازمان‌های بزرگ مشغول هستند اغلب مایل به داشتن حس تعلقی می‌باشند که از کار در گروه‌های کاری کوچکتر به دست می‌آید. درست است که افراد مایل هستند با هم و به صورت گروهی کار کنند اما حرکت به سمت یک کار گروهی کارآمد، آسان نمی‌باشد.

 

اشارات ضمنی برای مدیران

 

 

تمام عوامل فوق نیاز به کارگروهی در یک سطح بزرگ را افزایش می‌دهند اما چه واقعیت‌هایی را به طور ضمنی برای مدیران سازمان‌ها آشکار می‌کنند؟ مسلماً استفاده‌ی مؤثر از گروه‌ها به خاطر منافعی که دارند، زندگی مدیران را راحت تر می‌سازد؛ این منابع عبارت‌اند از:

 

 

▪ خلاقیت بیشتر

▪ افزایش انگیزه

▪ افزایش توجه به هم‌افزایی و خلاقیت

▪ کاهش ریزش کارکنان (رفتن کارکنان از سازمان)

▪ افزایش ارتباطات

▪ استفاده‌ی بهتر از منابع

▪ تصمیم‌گیری بهتر

▪ فضای کاری بهتر

 

 

و شاید آنهایی که در یک گروه بزرگ کار کرده‌اند بدانند که کار در فضایی که در آن درستی حاکم است، نه تنها زحمت نیست بلکه تفریح نیز می‌باشد. همانطور که بنیانگذاران بستنی بِن و جِری می‌گویند:

“هیچکس در شرکت بِن و جِری احساس تنهایی نمی‌کند. هرگاه یکی از ما احتیاج به کمک دارد همگی به کمک او می‌شتابیم. هر کس از بیرون ما را می‌بیند انرژی را در وجود ما حس می‌کند. ما برای زندگی، شور و شوق و یک احساس شادی داریم و از معاشرت با یکدیگر احساس لذت می‌کنیم. ما در بازی تجارت، شور و شعف ناشی از موفقیت را با همدیگر تقسیم می‌کنیم و می‌کوشیم هنگام کار به ما خوش بگذرد.”

کمی آزادی در کار گروهی برای ایجاد و تداوم یک چنین فضایی مؤثر خواهد بود

منبع : مقاله” کار تیمی چیست؟ ” برگرفته از وبلاگhttp://iranianteamwork.blogfa.com

گرداوری گروه فن و هنر ایران زمین

0

0

12/21/14–16:20: تعاریف و اصطلاحات کاشی
تعاریف و اصطلاحات کاشی
در این استاندارد اصطلاحات با تعاریف زیر به کار مى رود :

 

1-(Ceramic Tiles) کاشی های سرامیکی

 

قطعات نازک ساخته شده از ترکیبى از مواد اولیه معدنى، که عموماً به عنوان پوشش کف ها و دیوارها استفاده مى شود و معمولاً در دماى اتاق به وسیله اکس ترودرA یا پرس کردن B شکل داده میشود اما ممکن است به وسیله روشهای دیگر نیز فرم داده شود C سپس خشک و در دماى کافى زینتر شود تا خواص مورد نیاز را کسب نماید کاشى هاى سرامیکى مى توانند لعابداریا بدون لعاب باشند . این محصولات غیر قابل سوختن و پایداردر برابر نور مى باشند.

 

2-(Glaze) لعاب

 

پوشش شیشه اى غیر قابل نفوذ

 

(Engobed Surface) سطح انگوب شده

 

پوششى با پایه رسى و مات که مى تواند نفوذ پذیر یا نفوذ ناپذیر باشد.

 

یادآوری یک کاشى با سطح انگوب شده بعنوان یک کاشى بدون لعاب درنظر گرفته مى شود.

 

(Polished Surface) سطح پرداخت شده

 

سطح کاشى بدون لعابى است که در انتهاى تولید به وسیله ماشین پرداخت شده و براق مى شود.

 

(Extruded Tiles) کاشی های اکسترودی

 

این کاشى ها به وسیله حرف A نشان داده مى شود و کاشى هایى هستند که بدنه آن در حالت پلاستیک ى به وسیله اکسترودر شکل داده مى شود و به صورت یک ستون درمى اید . ستون بدست آمده به صورت کاشى هایى با ابعاد تعیین شده برش داده مى شود.

 

یادآوری 1- در این استاندارد کاشى هاى اکسترودى به صورت دقیق ١ یا معمولى ٢ طبقه بندى مى شوند . این طبقه بندى به علت روش هاى متفاوت تولید بوده و ویژگى هاى آنها در استانداردهاى محصول به صورت جداگانه فهرست شده است.

 

یادآوری 2- اصطلاح عامیانه مورد استفاده براى کاشى هاى اکسترودرى کاشى هاى اسپیلتى یا کاشى هاى کوارى است .که دلالت بر کاشى هاى دو بار اکسترود شده یا یکبار اکسترود شده مى کند . اصطلاح کاشى هاى کوآرى فقط براى کاشى هاى اکسترودى که جذب آب کمتر از ۶ درصد دارند به کار مى رود.

 

(Dry – Press Tiles) کاشی های با روش پرس خشک

 

این کاشى ها با حرف B شناخته مى شوند . کاشى هایى هستند که از مخلوط آسیاب و نرم شده مواد اولیه در داخل قالب و با فشار بالا شکل داده شده اند.

 

(Tiles Made by Other کاشی هایی که به روش های دیگر تولید شده اند

 

Processes)

 

این کاشى ها را با حرف C نشان مى دهند و کاشى هایى هستند که به وسیله روش هاى غیر معمول دیگر تولید مى شود.

 

(Spacer Lugs) فاصله انداز

 

پله اى که در لبه هاى مشخصى از کاشى واقع شده، بصورتى که وقتى دو کاشى در کنار هم قرار مى گیرند، دریک خط،با فاصله اى که کمتر از فاصله مشخص بند نیست فاصله اى ایجاد کند . فاصله اندازها لبه هاى کاشى را جدا و تنظیم مى کنند.

 

یادآوری 1- فاصله اندازه ا به صورتى تعبیه مى شوند که وقتى بند بین کاشى ها با ملات پر شوند فاصله اندازها دیده نشوند.

 

یادآوری 2- کاشى هاى تولیدى با روش پرس خشک ممکن است سیستم فاصله انداز متفاوتى داشته باشند در این حالت اندازه کارى تولید کننده به کار مى رود.

 

(Water Absorption) جذب آب

 

که به صورت حرف E نشان داده مى شود . عبارت است درصد آب جذب شده نسبت به جرم اولیه که براساس استاندارد ملى ٣٩٩۴ ایران اندازه گیرى مى شود.

 

شرح اندازه ها :

 

Precision-1

 

Natural-2

 

یادآوری این اندازه ها براى کاشى هاى مربع مستطیل تعریف شده اند . اگر اندازه هاى کاشى هاى غیر مربع مستطیل موردنظر باشد آنها را باید در کوچکترین مربع مستطیل که آنها را احاطه مى کند تعریف کرد.

 

(Nominal Size) : اندازه اسمی

 

اندازه ای است که برای معرفی محصول به کار می رود.

 

(Work Size) : (w) اندازه کاری

 

اندازه اى است که به وسیله تولید کننده مشخص مى شود که باید پس از اعمال انحراف هاى مجاز با اندازه واقعى مطابقت داشته باشد.

 

یادآوری ابعاد مشخص شده شامل طول عرض ضخامت مى باشد.

 

(Actual Size) : اندازه واقعی

 

اندازه اى است که به وسیله اندازه گیرى سطوح کاشى براساس استاندارد ملى ٣٩٩٣ ایران بدست مى آید.

 

(Coording Size) (C) :اندازه توصیفی

 

عبارت است از اندازه کارى بعلاوه عرض بند .

 

(Modular Size) :اندازه مدولار

 

اندازه کاشى ها براساس مدولهاى,M و همچنین ضرایب یا کسرى از آنها به جز براى کاشى هایى که مساحت سطح آنها حداقل ٩٠٠٠ میلیمتر مربع مى باشد.

 

یاداوری 1- M=100 mm

 

(Non-modular Sizes) ابعاد غیر مدولار

 

ابعادى است که براساس مدولهاى m نیست

 

یادآوری 2- کاشى هایى با این گونه ابعاد عموماً در بیشتر کشورهاى دنیا مورد استفاده قرار مى گیرد.

 

(Tolerance) رواداری

 

بازه مجاز اندازه ها

 

http://ceramictile.persianblog.ir/post/79/

http://sakhtemoon.persianblog.ir/

 

 

0

0

12/21/14–16:25: دکور چند منظوره – دکوراسیون چوبی
دکور چند منظوره – دکوراسیون چوبی
 

کاربری دکور : کمد ، کتابخانه ، جاکفشی ، قفسه و …

 

این دکور با ابعاد

 

ارتفاع 120 cm *

 

عرض 80 cm

 

عمق داخل دکور 30 cm است

 

تزئین شده با یراق الات قدیمی شامل دو عدد کوبه کوچک و بزرگ که بر اساس سنت قدیمی ایرانیان نصب شده

 

12 عدد گل میخ فلزی

 

یک عدد چفت و بست

 

و یک چفت پشت دری

 

با دو طبقه چوبی در داخل

 

کل سازه چوبی سند پلاست شده و همانند یک دکور باستانی بازسازی گردیده

 

کاملا از چوب خالص و طبیعی ساخته شده و بیش از یک سال گارانتی رنگ ، یراق و چوب دارد .

 

 

0

0

12/21/14–16:29: یک روز جمعه در یافت‌آباد انجام می‌شود
یک روز جمعه در یافت‌آباد انجام می‌شود
تخفیف 20 درصدی مبلمانو لوستر در نمایشگاه هدکس 2014

» سرویس: اقتصادي – صنعت، معدن، تجارت

یکشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۲

 

چهارمین نمایشگاه برترین‌های مبلمان منزل و لوستر “هدکس 2014” به همت انجمن صنفی مبلمان و دکوراسیون کارش را آغاز کرد.

 

به گزارش ایسنا، رامین سمیع زاده، دبیر انجمن صنفی مبلمان و دکوراسیون با اعلام این خبر گفت:

در این نمایشگاه آخرین طرح ها و دستاوردهای حوزه مبلمان و دکوراسیون شامل انواع مبلمانمنزل اعم از مدرن و کلاسیک، انواع صندلی و میز ناهارخوری، سرویس خواب، ویترین، کالای خواب، لوستر و روشنایی و انواع تزئینات داخلی منزل ارائه می گردد و بخش عمده‌ای از این کالاها به عنوان کیفی ترین محصولات حال حاضر کشور با تخفیف های 5 تا 20 درصدی همراه است که با توجه به قیمت مناسب، کیفیت خوب و فاصله زمانی که برای تحویل مبلمان مورد نیاز است دوره زمانی نمایشگاه بهترین بازه زمانی برای خرید مردم تا قبل از عید است.

 

مدیرنمایشگاه “هدکس 2014” با اشاره به اینکه این نمایشگاه هر روز از ساعت 10 تا 20 پذیرای حضور علاقه مندان و عموم خواهد بود تصریح کرد: این نمایشگاه با شعار احترام به پیشکسوتان صنفی، اعتماد به جوانان دانشگاهی و در مسیر ایجاد ارتباط سیستماتیک و دینامیک بین صنعت و دانشگاه با حضور نام های برتر مبلمان و لوستر در فضایی استاندارد با امکانات کافی مثل پارکینگ، کافی شاپ، رستوران، نمازخانه و همه آنچه که برای یک نمایشگاه حرفه ای لازم است برگزار می‌شود و انجمن صنفی مبلمان و دکوراسیون به عنوان برگزارکننده، همه پیش بینی ها و تدابیر لازم را برای پذیرایی شایسته از بازدیدکنندگان نمایشگاه مد نظر داشته است.

 

عضو هیات مدیره و دبیر انجمن صنفی مبلمان و دکوراسیون همچنین در خصوص شرایط امروز بازار مبلمان گفت: با توجه به تثبیت نسبی نرخ ارز، بازار مبلمان نیز به آرامش رسیده و شاهد رونق این بازار خواهیم بود.

 

سمیع زاده در خصوص فعالیت های انجمن در حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: در حاشیه نمایشگاه هدکس و در قالب مسابقه سراسری طراحی مبلمان با رویکرد ایرانی، نمونه های مبلمان ساخته شده توسط دانشجویان رشته‌های طراحی صنعتی و طراحی مبلمان به نمایش در آمده که تولیدکنندگان مبلمان می توانند از آن بهره گرفته و با تعامل و بکارگیری متخصصین طراحی صنعتی در کارخانجات خود، شکاف و فاصله بین صنعت در دانشگاه را کاهش دهند تا ضمن حل مشکل جذب نیروی متخصص در واحدهای تولیدی خود و ارتقای سطح اشتغال در داخل کشور، در جهت تولید مبلمان با ذائقه و نیاز ایرانی حرکت کنند.

 

وی ادامه داد: در راستای آمادگی رقابت با طراحان و تولیدکنندگان در عرصه های بین المللی و در مسیر حضور قدرتمند در فضای ICT ، مسابقه نرم افزاری طراحی مبلمان و دکوراسیون با رویکرد بکارگیری نمادها و آرایه های معماری ایرانی توسط انجمن صنفی برگزار می گردد که اسامی برندگان مسابقه پس از ارزیابی هیات داوران در نمایشگاه هدکس 2014 اعلام و جوایز ارزنده ای نیز به آنها تعلق خواهد گرفت.

 

دبیر انجمن صنفی مبلمان و دکوراسیون برگزاری سمینارهای آموزشی رایگان در طول دوره نمایشگاه را دیگر اهداف نمایشگاه اعلام کرد و گفت: بازدیدکنندگان اعم از عموم مردم، دانشجویان و علاقه مندان به مباحث تئورریک و اصول عملی در حوزه مبلمان، دکوراسیون، معماری و روشنایی می توانند به طور رایگان از آن بهره گرفته و پس از اتمام دوره گواهی نامه معتبر دریافت کنند.

 

دبیرکل شورای ملی مبلمان نیز از تجاری سازی ایده های صنعتی در صنعت مبلمان خبرداد و گفت: صادرات مبلمان رونق می گیرد.

 

مظفر علیخانی در حاشیه آغاز به کار چهارمین نمایشگاه برترین های مبلمان منزل و لوستر در جمع خبرنگاران گفت: تجاری سازی ایده ها در صنعت مبلمان در دستور شورای ملی مبلمان قرار گرفته است و در عین حال، از خلق ایده های جدید نیز حمایت می شود؛ چراکه این کار به صادرات مبلمان و رونق صنایع وابسته به آن کمک خواهد کرد.

 

وی با بیان اینکه در این صورت صادرات مبلمان رونق می گیرد، افزود: به دنبال حماسه سیاسی که با انتخابات ریاست جمهوری در کشور شکل گرفت، اکنون فعالان اقتصادی در حمایت از دولت و دیپلماسی آن برای بهبود روابط با دنیا، در حال ایجاد حماسه اقتصادی بوده و بر این اساس، دو بخش تولید و تجارت در شرایط فعلی کشور بیش از گذشته در تکاپو برای رشد هستند.

 

وی تصریح کرد: اصلاح فضای کسب و کار و توسعه فعالیتهای اقتصادی از یک سو و اهتمام فعالان اقتصادی در بخش خصوصی راهگشای دستیابی به حماسه اقتصادی است.

 

در ادامه ثقفی، رئیس اتحادیه صنف درودگران نیز مبلمان دست ساز ایرانی را در دنیا بی‌نظیر دانست و گفت: در دنیا مبلمان دست ساز ایرانی را به عنوان یک کار لوکس و ارزشمند مورد استفاده قرار می دهند و از آن استفاده مصرفی به شکل ایران ندارند.

 

چهارمین نمایشگاه برترین های مبلمان منزل و لوستر “هدکس 2014” تا روز جمعه چهارم بهمن ماه در محل دائمی نمایشگاه های برترین های ایران واقع در چهارراه یافت آباد – بازار مبل ایران – شماره 3 برقرار بوده و هر روز از ساعت 10 تا 20 پذیرای علاقه‌مندان است.

منبع ایسنا

گرداوری وبسایت صنایع چوب و هنر ایران زمین

0

0

12/21/14–16:34: تاثیر رکود ساخت و ساز بر صنعت کاشی
تاثیر رکود ساخت و ساز بر صنعت کاشی
سه‌شنبه ۱۳٩٢/٥/٢٩

 

 

رئیس اتحادیه کاشی ساز و کاشی فروش :

با اشاره به اینکه «رکود ساخت و ساز، صنعت کاشی و سرامیک داخلی را نیز متاثر کرده است»، افزود:

«کاهش ساخت و ساز طی دو سال اخیر بسیاری از صنایع مرتبط از جمله کاشی و سرامیک را نیز تحت تاثیر قرار داده است.» ایشان با بیان اینکه «در این شرایط قیمت برخی از مواد اولیه نیز افزایش یافته و تولیدکنندگان مجبورند با مواد اولیه گران، کالایی را تولید کنند که به دلیل کاهش تقاضا و رقابت بالا در فروش آن دچار محدودیت هستند»، خاطرنشان کرد: «در این وضعیت تولیدکنندگان مجبور شده اند برای جبران وضعیت بازار داخل، حضور در بازارهای صادراتی را بیش از پیش مدنظر قرار دهند.» وی ادامه داد: «در حال حاضر بهترین بازار کاشی و سرامیک صادراتی ایران کشور عراق است که ساخت و ساز نیز در آن رونق بالایی دارد. اگرچه تقاضای داخلی کاشی و سرامیک کاهش یافته اما تولیدکنندگان برای پایین نگه داشتن قیمت تمام شده مجبور به حفظ سقف تولید قبلی خود هستند.» گودرزی تصریح کرد: اگر دولت بتواند با پرداخت تسهیلات بیشتر به انبوه سازان مسکن و به ویژه پرداخت تسهیلات خرید، تقاضای بازار مسکن را افزایش دهد، صنایع وابسته نیز از رکود خارج خواهند شد.

مشکل فروش تولیدکنندگان در حالی است که طی پنج ماه منتهی به پایان مرداد امسال، بالغ بر 76 میلیون و 125 هزار مترمربع کاشی و سرامیک در کشور تولید شده است. بنا بر اعلام دفتر صنایع معدنی وزارت صنایع ومعادن، تولید کاشی وسرامیک در مدت یاد شده در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود 7/4 درصد رشد داشته است. براساس این گزارش همچنین در پنج ماه نخست امسال، مجموع تولید ظروف شیشه ای 160 هزار تن، چینی بهداشتی 31 هزار و 500 تن، ظروف چینی 16هزار و 300 تن و شیشه جام 313 هزار تن بوده است. از سوی دیگر، با استناد به آمار ارائه شده در سایت انجمن کاشی و سرامیک در سال های 1980 تا 2007 مصرف جهانی سرامیک از متوسط رشد 6/4 درصدی و مصرف ایران از رشد 45/14 درصدی برخوردار بوده این در حالی است که با در نظر گرفتن وضعیت موجود پیش بینی می شود تاسال 2012 مصرف جهانی این محصول از متوسط رشد 7/4 درصدی و مصرف ایران از رشد 8/12 درصدی برخوردار شود.

افت 30 درصدی آمار معاملات در بازار کاشی و سرامیک

یک تولید کننده کاشی اعلام کرد: «مصرف داخلی این محصول به شدت کاهش یافته به طوری که آمار معاملات با افت 30 درصدی در سال جدید همراه بوده است.» به گفته محمود سلامی «در صورت ادامه وضعیت فعلی، کارخانه ها مجبور به کاهش تولید و ناچاراً تعدیل بخشی از نیروهای کار خود خواهند بود مگر آنکه دولت از تولیدکنندگان پشتیبانی کرده و تحولی در صنعت ساخت وساز صورت بگیرد.» وی افزود: «در بازار مصالح پایین دستی هم اکنون تولید سرامیک 30 درصد کاهش یافته همچنین در بازار محصولات بهداشتی ساختمان عرضه انبوه کالا، فروش را با مشکل مواجه کرده است.» وی اظهار داشت:«در میان فروش مصالح ساختمانی پایین دستی همچون در و پنجره و موکت و… سرامیک از پرمصرف ترین محصولاتی است که برابر با متراژ ساختمان به مصرف می رسد. بازار این محصول ساختمانی نیز مانند سایر مصالح کاملاً به وضعیت راکد ساخت وساز بستگی دارد.» همچنین به عقیده یکی از اعضای اتحادیه تولید کنندگان کاشی و سرامیک، «وضعیت فعلی ساخت و سازمسکن به شکل مستقیم بر آمار خرید و فروش کاشی و سرامیک تاثیر گذاشته است.» وی درباره شرایط کنونی گفت: «کاهش تقاضا به معنای کاهش ساخت وساز است نه توقف کامل آن ولی همین موضوع نیز بر نحوه خرید مصالح ساختمانی اثر گذار بوده است.» وی همچنین در زمینه سرمایه گذاری داخلی در این بخش توضیح داد: «خرید و فروش مانند گذشته انجام نمی شود و به همین نسبت نیز تا حدی از سرمایه گذاری داخلی کاسته شده است.» به گزارش خبرنگار ما، در حال حاضر کاشی و سرامیک برحسب درجه یک تا سه از قیمت های متفاوتی برخوردار است به طوری که از متری 5500 تومان تا 15 هزار تومان در انواع ایرانی و نمونه های وارداتی نیز از 25 هزار تا 40 هزارتومان در هر متر در مراکز توزیع به فروش می رسد. گفتنی است انواع سنگ تزئینی نیز در مراکز عرضه با قیمت هایی از 15 تا بیش از 100 هزار تومان برای هر متر به متقاضیان عرضه می شود

 

 

http://ceramictile.persianblog.ir/post/84/

فن و هنر

 

0

0

12/21/14–16:37: شركتها و مؤسسات دانش بنيان
تعریف بر اساس قانون حمايت از شركتها و مؤسسات دانش بنيان و تجاري سازي نوآوريها و اختراعات:
شركت ها و موسسات دانش بنيان شركت يا مؤسسه خصوصي يا تعاوني است كه به منظور هم‌افزايي علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمي و اقتصادي (شامل گسترش و كاربرد اختراع و نوآوري) و تجاري سازي نتايج تحقيق و توسعه (شامل طراحي و توليد كالا و خدمات) در حوزه فناوري هاي برتر و با ارزش افزوده فراوان به ويژه در توليد نرم افزارهاي مربوط تشكيل مي‌شود.

 

تعريف مستند از مراكز مهم علمي چون OECD:
آندسته از گروههاي انساني تحصيلكرده در مراكز علمي، پژوهشي و تحقيقاتي كه توانسته باشند در اين مراكز علاوه بر فراگيري علوم نظري و تئوريهاي علمي روشهاي تبديل علوم فراگرفته به فعاليتهاي درآمدزا و توليد كننده ارزش را به همراه داشته باشد.

 

منبع: سایت فرهیختگان

 

 

0

0

12/24/14–04:31: معرفی کتاب : سازه های چوبی ، کلبه ، ساختمان چوبی ، دکوراسیون داخلی و خارجی
 

معرفی کتاب ساخت خانه با سازه چوبی

الگویی از ساختمانهای سبک و مقاوم در مقابل زمین زلزله

گروه فن و هنر ایران زمین مجری سازه های چوبی کوچک و بزرگ ، مستقر در شهرک صنعتی درودگران تهران با بیش از 50 سال سابقه در عرصه دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمانهای چوبی و بتنی و فولادی

در بخش زیر مختصری در رابطه با کتاب سازه های چوبی را درج کرده ایم و امیدواریم مورد استفاده و توجه شما قرار گیرد .

در انتها لینک pdf کتاب منبع را نیز درج کرده ام که دوستان مسلط به زبان انگلیسی میتوانند از مطالعه ان بهره مند شوند .

در بخش اخر کتابهای مرتبط که بصورت اینترنتی قابل دانلود یا خرید است را هم برایتان درج کرده ایم .

مولفین : ال.او.آندرسون

تیلور . اف . وینسلاو

ترجمه محمد کاظم سیفیان

موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران / 1388

بخشی از مقدمه کتاب فوق :
دانشجویان رشته معماری در دروس طراحی فنی ساختمانو نیز روشهای طراحی و تولید صنعتی عموماً روی  سازه های بتنی و فولادی و یا مصاح بنایی، کار می کنند و کمتر به کاربرد چوببه عنوان سازه و اسکلت در ساختمان سازی، مخصوصاً در واحدهای مسکونی توجه میکنند و پس از پایان تحصیلات دانشگاهی که جذب بازار کار  میگردند نیز، به دلیل نا آشنایی با این سبک هیچگونه استفاده ای از سازه های چوبینکرده و حتی اگر مسئولیت بازسازی مناطق زلزله زده را هم داشته باشند باز همان آجر و تیرآهن و طاق ضربی و تیرچه بلوک را استفاده میکنند، که متأسفانه بایستی منتظر فاجعه های بعدی بود.

 

در صورتی که در کشورهای پیشرفته و صنعتی، طراحی و محاسبه روی سازه های چوبی به عنوان یکه از دروس اصلی و قابل توجه رشته ساختمان میباشد. متأسفانه هیچ وقت از خود      نپرسیده ایم و بررسی نکرده ایم که چرا وقتی در شمال و جنوب کالیفرنیا و یا در ژاپن زلزله به وقوع می پیوندد، کمترین تلفات جانی را داریم در حالی که در ایران در هنگام وقوع زلزله تلفات جانی وحشتناک است.
برای دریافت و توضیحات بیشتر به ادامه مطلب مراجعه نمائید…..

لذا به نظر می رسد برای پی بردن به اهمیت سازه های چوبی، مخصوصاً در ساختمانهای مسکونی نیاز به یک بررسی، در بعضی از نقاط جهان که بیشتر در معرض زلزله های سهمگین می باشند، وجود دارد و بایستی علت عدم یا کاهش تلفات جانی را جستجو نماییم. ساختمانهایی بادیوارهای آجری و یا بلوک بتنی و دیوارهای ساخته شده با سنگ لاشه و سقفهای تیرآهن و طاق ضربی یا تیرچه بلوک در زلزله های بالای ۶ ریشتر خسارات زیادی داده و موجب مرگ ساکنین آن گردیده است و تعداد این ساختمانها در ایران کم نیست.  در زلزله سال ۶۹ شمال ایران حتی تعدادی از ساختمانهای با اسکلت فلزی و بتن آرمه به علت ضعف اتصالات و کیفیت بد بتن و اجرای ناصحیح، ویران گردید و تلفات زیادی بجای گذارد که متأسفانه از این نوع ساختمانها در ایران و خصوصاً در تهران، یعنی شهری با بافت متراکم و پرجمعیت بسیار مشاهده میگردد، که نگران کننده است. به هر جهت جای هیچگونه شک و تردیدی نیست که ساختمانهای سبک چوبی به مراتب بهتر از ساختمانهای موجود که با مصالح بنایی ساخته شده در مقابل زلزله عمل می نماید. نکته قابل دقت آنجاست که در همان زلزله گیلان، ساختمانهایی مشاهده گردید که با همان اسکلت چوبی سنتی و نیز سقفهای سبک، بدلیل کلاف بندی مناسب و وزن نسبتاً کم ساختمان و خاصیت انعطاف پذیری چوب، کمترین آسیب را دیده بودند. زیرا در هنگام بروز زلزله اجزای ساختمان بایستی کاملاً انعطاف پذیر باشند، یعنی مصالح تشکیل دهنده ساختمان قابلیت تغییر شکل را قبل از رسیدن به حد گسیختگی داشته باشد که چوب دارای این خاصیت میباشد.
بسیاری از خانه هایی که اکنون در آمریکا مشاهده می گردد، مربوط به بیش از دویست سال قبل می باشد که بوسیله اولین گروه مهاجرین، ساخته شده است. خانه های اسکلت چوبی مرسوم امروزی که با چوب و دیگر فرآورده هاو مصالح چوبی بنا میگردد، اقتصادی، بادوام و نیز قابل احداث در هر محل و مکانی می باشد.

“فهرست تفصیلی”
۱-    موقعیت محل و حفاری؛
۲-    بتن و کارهای بنایی؛
۳-    پی دیوارها و پایه ها؛
۴-    کف پوش های بتنی(دال) روی زمین؛
۵-    اسکلت کف سازی؛
۶-    اسکلت یا قاب سازی دیوارها؛
۷-    چهارچوب بندی یا قاب سازی سقف و بام؛
۸-    پوشش دیوارها؛
۹-    پوشش بام؛
۱۰-    تزیین خارجی و چوب کاری؛
۱۱-    پوشش دادن نهایی بام؛
۱۲-    چهارچوب بندی خارجی، پنجره ها و دربها؛
۱۳-    پوشش خارجی؛
۱۴-    جزئیات چهارچوب بندی برای گرما، لوله کشی و سایر تسهیلات؛
۱۵-    عایق بندی حرارتی و عایق بندی بخار آب؛
۱۶-    تهویه؛
۱۷-    عایق بندی صوت؛
۱۸-    اطاقهای زیر زمینی؛
۱۹-    نازک کاری سقف و دیوارهای داخلی؛
۲۰-    پوشش دادن کف؛
۲۱-    دربها، چهارچوب ها و تزئینات داخلی؛
۲۲-    کابینت ها و سایر قطعات نهایی ساخته شده از چوب؛
۲۳-    پله کانها؛
۲۴-    پروفیل بندی و سایر ورقه های فلزی؛
۲۵-    ورودی های سر پوشیده و گاراژها؛
۲۶-    دودکشها و بخاری ها؛
۲۷-    رنگ آمیزی و نازک کاری؛
۲۸-    محافظت در مقابل پوسیدگی و موریانه؛
۲۹-    حفاظت در مقابل آتش؛
۳۰-    نگهداری و تعمیر؛

“موقعیت محل و حفاری”
قبل از گودبرداری یا حفاری جهت ساختن خانه جدید باید، وضعیت خاک زیر آن، توسط آزمایشهای فنی یا کنترل پی های خانه های ساخته شده قبلی که در مجاورت محل ساختمان قرار دارند، مشخص گردد.
ارتفاع پی دیوارها: پی دیوارها باید تا بالای سطح به اتمام رسیده در اطراف خارج از خانه ادامه یابد، بنابراین اعضای چوبی و خرپاها، بطور کامل از رطوبت خاک حفاظت شوند و این اعضاء، به اندازه کافی بالاتر از سطح آبرو طبیعی خاک باشند. قسمت فوقانی پی دیوار معمولاً باید حداقل ۲۰ سانتیمتر بالاتر از سطح طبیعی زمین باشد.

 

“بتن و کارهای بنایی”
بتن مانند بلوکهای بتنی در عملکرد متنوعی در طراحی بیشتر خانه سازیها بکار گرفته می شود و این عملکردها شامل دال های بتنی و کانال در خانه ها میباشد که بتن ریزی شده یا پی دیوارها توسط بلوکهای بتنی ساخته شده است. در هر حال توسعه در سیستم، پی های ساخته شده برای ساختمانهای چوبی در تمام شرایط آب و هوایی قابل اجرا می باشد و پی های مطمئن در فضای قابل خزش خانه ها را ایجاد می کند.
پی ها: پی ها به عنوان پایه و زیر بنای فونداسیون عمل می کنند و نیروی ناشی از بار ساختمان را به زمین انتقال می دهند، اندازه و نمونه پی ها، باید با شرایط خاکی مطابقت داشته باشد. در شرایط آب و هوایی سرد، پی ها باید به اندازه کافی پایین تر از سطح طبیعی زمین باشند تا مشکل انجماد در آنها بوجود نیاید.
پی دیوارها: طراحی خوب پی دیوارها در عدم ترک خوردگی یا عدم نشست دیوار مؤثر می باشد. یک روش جهت تعیین اندازه پی ها که بر روی خاکهای معمولی قرار می گیرند ، بستگی به ضخامت دیوار دارد و ضخامت پی در اینصورت باید برابر با ضخامت دیوار باشد.(شکلA)
پی پایه ها، شمع ها و ستونها: پی پایه های پل، مناره ها(برجها) و ستونها بهتر است مربع بوده و شامل پایه باشد تا عضو مورد نظر بر روی آن واقع گردد(شکل(B

 

مصالح زهکشی: جهت آبرو، غالباً باید در اطراف فونداسیون ها که در زمین قرار گرفته اند و یا در مناطق مسکونی، زیرزمین، در زیر سطح پایانی کف، مصالح زهکشی بکار رود. مصالح زهکشی در شیبهای کند و یا مساحتهای کوچک و یا هر مکانی که آب سطحی باید تخلیه شود نیز بکار می رود. بکار گیری از مصالح زهکشی باعث می شود تا در زیرزمینها رطوبت به حداقل تقلیل یابد.

 

“پی دیوارها و پایه ها”
پی دیوارها تشکیل یک منطقه بسته ای را برای زیرزمین ها یا فضا برای خزش ایجاد می کنند و بار دیوارها، کف، سقف و سایر بارهای ساختمان را تحمل می کنند.

 

در برخی از مناطق، در خانه ها، کانالهایی غالباً جهت بازبینی ساخته می شود و معمولاً بر روی زیرزمین ها واقع می باشد و یا بر روی دالهای بتنی ساخته می شود. اگر مسائل زیر در نظر گرفته شود ساختمان سازی مطلوبی را خواهیم داشت:
الف)پوشش مطلوب خاک                                   ب)محفظه هایی جهت کوران و عبور هوا                                 ج)عایق بندی کافی
مهار پلیت(صفحه زیرین) تیر حمال پایینی خرپا: در اسکلتهای چوبی، پلیت تیر حمال پایینی خرپا باید به دیواره فونداسیون با بولت های قلاب مانند ۱٫۲ سانتیمتری مهار گردد و این بولت ها باید در حدود ۲۰ سانتیمتر از یکدیگر فاصله داشته باشند.(شکل زیر)

“کف پوش های بتنی(دال) روی زمین”
برخی از مقررات اسای باید با کفپوشهای بتنی جهت داشتن کف سازیهای مطلوب مطابقت داشته باشدکه عبارتند از:
۱-    سطح پایانی کف به اندازه کافی بالاتر از سطح طبیعی زمین باشد و بنابراین شیب بندی پایانی در اطراف خانه بتواند آبرو خوبی برای خشکانیدن رطوبت باشد. بالای کفپوش نباید کمتر از ۲۰ سانتیمتر بالای زمین بوده و کناره های آن نباید کمتر از ۱۵ سانتیمتر مرتفع تر از زمین باشد.
۲-    خاک فوقانی باید برداشته شود لوله های آب  فاضلاب کار گذاری شود و سپس با ۱۰الی۱۵سانتیمتر شن یا خرده سنگ به خوبی پوشش داده شود.
۳-    حصار بخار اشباع شده شامل ورقه سنگین از پلاستیک(پلی اتیلن به ضخامت ۶  میلیمتر)، ورقه آسفالت عایق شده از دو طرف همراه با کاغذ که حداقل ۵۰درصد کاهش رطوبت را بیمه کند، باید زیر کفپوش بتنی قرار داده شوند. اتصالات باید اقلاً ۱۰سانتیمتر پوشش داده شوند و عایق بندی گردند. حصار بخار اشباع شده باید به اندازه کافی قوی باشد تا هنگام قرار دادن کفپوش های بتنی مقاومت کنند.
۴-    ضد آب دائمی غیر جذب، محکم عایق بندی شود که در بالای اطراف محیط دیوار قرار داده شوند و عایق بندی تا پایین دیوار ممکن است بطور عمودی ادامه داده و زیر لبه های کفپوش بطور افقی امتداد داده شوند.
۵-    کفپوش باید۱۵*۱۵سانتیمتر با سیمهای شماره ۱۰ مسلح شوند. کفپوش بتنی اقلاً باید ۱۰سانتیمتر ضخامت داشته باشد. یکپارچه بودن کفپوش بتنی در مناطق موریانه دار ترجیح داده می شود.
۶-    بعد از تراز کردن و شیشه کاری وقتی که هنوز بتن خمیری می باشد باید با ماله چوبی یا آهنی بتن را صیقل داد. اگر سطح صیقلی جهت سنگ فرشهای چوبی یا عادی مورد نظر باشد باید ماله آهنی کشیده شود.

 

 

معرفی کتب مرتبط :

 

ساخت خانه با سازه چوبی

 

ناشر: انتشارات دانشگاه تهران

نویسنده: ال.او. آندرسون – تیلور اف. وینسلاو

مترجم: محمد کاظم سیفیان

قیمت: ۴۰٬۰۰۰ ریال

درهای اتوماتیک

 

ناشر: انتشارات یزدا

نویسنده: آلیستون گرانت – پال هایمن

مترجم: محمد تقی حسن زاده

قیمت: ۳۰٬۰۰۰ ریال

یراق آلات در معماری

 

ناشر: انتشارات یزدا

نویسنده: آلیستون گرانت – پال هایمن

مترجم: سارا گلچین

قیمت: ۳۰٬۰۰۰ ریال

خودآموز بنایی و سفت کاری

 

ناشر: انتشارات قرن

نویسنده: ماکس دیرکتور

مترجم: مهدی امیر صادقی

قیمت: ۸۵٬۰۰۰ ریال

رفتار لرزه‌ای ساختمان‌های بنایی و جزئیات اجرایی

 

ناشر: انتشارات فدک ایساتیس

نویسنده: دکتر محمدرضا تابش پور

قیمت: ۱۱۰٬۰۰۰ ریال

طرح لرزه‌ای ساختمان‌های آجری

 

ناشر: موسسه انتشارات علمی دانشگاه صنعتی شریف

نویسنده: دکتر حسن مقدم

قیمت: ۵۵٬۰۰۰ ریال

طراحی و اجرای ساختمان‌های بنایی مقاوم در برابر زمین لرزه

 

ناشر: انتشارات نوپردازان

نویسنده: فریبرز ناطقی الهی – مهرتاش معتمدی

قیمت: ۱۲۰٬۰۰۰ ریال

ساختمان های با مصالح بنایی

 

ناشر: انتشارات سیمای دانش

نویسنده: مهندس امیرسرمد نهری – مهندس سید محسن کاردان

قیمت: ۶۵٬۰۰۰ ریال

قیمت فروش: ۶۰٬۰۰۰ ریال

گچ کاری

 

ناشر: انتشارات آیلار

نویسنده: ابوالقاسم گرامی نژاد

قیمت: ۳۰٬۰۰۰ ریال

گچبری

 

ناشر: انتشارات آیلار

نویسنده: ابوالقاسم گرامی نژاد

قیمت: ۴۰٬۰۰۰ ریال

 

موضوع :
طراحی سازه های چوبی
نام خارجی :

Wood Structures
تعداد صفحه : 227

مباحث و سرفصل ها

 

فصل 1 : اصول پایه سازه های چوبی
خصوصیات فیزیکی چوب ، تاثیر رطوبت ، انبساط چوب در اثر دما ، هدایت حرارتی ، خواص الکتریکی چوب ، درجات کیفیت و اندازه چوبهای ساختمانی ، بارگذاری ، ترکیبات بار و ضرایب بار ، مهاربندی ، مسئولیت های طراحی ، بررسی های دیگر در مورد طراحی ، تو.صیه های عمومی برای ساخت چوب ، طرح ریزی ، و….

فصل 2 : طراحی سازه های چوب بر مبنای آئین نامه Aitc آمریکا

روند طراحی سازه های چوبی ، ستونها ، ستونهای مربع مستطیل توپرساده ، اصلاحات در مقادیر طراحی ، ستونهای مدور ، ستونهای با سطح مقطع متغیر ، ستونهای براکت دار ، ترکیب خمش و تنش های فشار ی ، و …..

فصل 3 : طراحی اعضای چوبی در برابر حریق

مفاهیم طراحی در برابر آتش برای الوارهای سنگینم ، سرعت زغال شدن ، روشهای طراحی برای اعضای چوبی ، طراحی اعضا ، طراحی دال های تخته ای ، راهنمای استاندارد و….

فصل 4 : طراحی اعضای کششی بر مبنای آئین نامه Lrfd آمریکا

طراحی اعضای کششی ، ضرایب اعضای کششی ، ضرایب تعادل ، مثالهای طراحی و …..

فصل 5 : طراحی اعضای فشاری بر مبنای آئین نامه Lrfd آمریکا

انواع ستونها ، ضرایب تعادل ، بررسی لاغری و پایداری ، سطح مقطع خالص ،

فصل 6 : طراحی اعضای خمشی بر مبنای آئین نامه Lrfd‌آمریکا

 

 

مولف : مهندس علیرضا پوراسد و مهندس امیراشکان حمزه ای

مترجم :

ناشر : نشر مهکامه

کلمات کلیدی :

طراحی سازه های چوبی ، بارگذاری رطوبت ، ایمنی ، آتش سوزی ،

فایل pdf برای دانلود و مشاهده

دانلود کنید

 

گرداوری گروه فن و هنر ایران زمین

 

0

0

12/24/14–04:48: چراغ روشن «طهران» خاموش شد
وداع با مرتضی احمدی

مراسم تشییع پیکر مرتضی احمدی امروز 3 دی ماه با حضور هنرمندان و دوستداران مرتضی احمدی در تالار وحدت برگزار شد.

 

گزارش

CHN از مراسم تشییع مرتضی احمدی؛

چراغ روشن «طهران» خاموش شد
راوی آوازها و بازی های«طهران»، طهرانیکه امروزه حال و هوای گذشته اش را ندارد در حالی در صفحات تاریخ هنرایرانثبت شد که روزگاری نزدیک به دو قرن را به چشم دید و با آنها همراه شد.

 

امروز 3 دی ماه،« احمدی» در خاک آرمیده و مانند حال و هوای روزهایی که دیگر نیست، خاموشی اختیار کرده است. تنها بخشی از دوستان قدیم اش با او در روز آخر همراه شدند، شاید این هم روایتی از «تهران» است.

 

 

 

خبرگزاری میراث فرهنگی- گروه فرهنگ و هنر- مراسم تشییع پیکر مرتضی احمدی امروز 3 دی ماه در حالی در تالار وحدت برگزار شد که به رغم علاقه وافر این هنرمند درگذشته به تیم پرسپولیس بسیاری از پرسپولیسی های طهران حضور نداشتند و در عوض بخش عمده ای از هنرمندان پیشکسوت عرصه تئاتر، موسیقی و سینما در این برنامه حاضر بودند. مرتضی احمدی بعد از اقامه نماز توسط حجت الاسلام دعایی و جمع حاضر تشییع شد تا در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شود.

 

به گزارش CHN، مراسم تشییع پیکر مرتضی احمدی مرد آوازها و بازی های طهران در حالی در تالار وحدت برگزار شد که هفته ای عجیب از سر گذشت. هفته ای که نیمی از آن در پاییز و نیمی دیگر با زمستان همراه بود، نیمی از آن سوگ و نیم دیگر شادی، نیمی تولد و نیمی مرگ، شروع هفته اما مرتضی احمدی چشم از دنیا شست و پایان هفته با بهت و همراهی تنها بخشی از دوستان قدیم اش تشییع شد.

 

مسوولان عدالت را علی وار، رعایت کنند

بهزاد فراهانی بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینما در مراسم امروز حاضر شد و به انتقاد از وضعیت موجود پرداخت. وی گفت:« از مردمی که برای هنرمند ملی و مردمی دور هم جمع شده اند، تشکر می کنم. من از رفیقان مرتضی احمدی هستم و صادقانه می گویم که سر دل او را نه به اندازه ی دختر و نوه اش، اما به اندازه شایستگی های خود شنیده ام و دلم می خواهد به او بگویم جوانمرد طهران.»

 

فراهانی همچنین با تقسیم زندگی احمدی به 3 سرفصل هنر، ورزش و زندگی شخصی گفت:« مخرج مشترک سرفصل زندگی احمدی مردم بودند. او مرد درد و دل ها و لبخندها بود و همواره برای مردم سرزمین اش شادکامی آرزو می کرد. زمانی که باشگاه شاهین در زمان قدیم برپا بود، احمدی چاووش خوان شکوه ورزش کشور به ویژه پرسپولیس امروز و شاهین دیروز بود. او همیشه برای ورزش احترام ویژه ای قائل بود.»

 

به گفته این پیشکسوت تئاتر؛ فراهانی در دوستی های خود ناب بود. همان کاری که زنده یاد شاملو در حرفه اش می کرد را با بضاعت خود انجام می داد. فراهانی با انتقاد از وضیعت موجود گفت:« از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گله مندم که با گذشت یک سال از وزارت خود به وضعیت بیمه هنرمندان بی توجه بوده است و این مهم، همچنان بی سر و سامان است.

 

 

 

وی در پایان گفت:« از مسوولانی که در این مملکت هستند خواهش دارم که اگر عدالتشان علی وار است دروغ نگویند و عدالت را رعایت کنند. خوشحالم که هرگز هیچکس نمی تواند صدای مرتضی را از خانه های مردمان زحمت کش بزداید.»

 

ما یک فرهنگ را به خاک می سپاریم

در این مراسم مرضیه برومند حاضر بود و طی صحبت هایی گفت:« امروز روز اندوه و حسرت است نه برای مرتضی احمدی چراکه این استاد بزرگ یک عمر با افتخار زندگی کرد، حسرت برای ماست که امروز او را به خاک می سپاریم. ما امروز یک فرهنگ را به خاک می کنیم، فرهنگی که متاسفانه حتی بین ما هنرمندان هم کم کم دارد به یک چیز نادر تبدیل می شود.

 

برومند همچنین با اشاره به درگذشت زودهنگام همسر مرتضی احمدی گفت:« آقای احمدی با افتخار ایستاد و دختر و پسرش را بزرگ کرد. او بی حاشیه و سلامت بود.»

 

برگی از شناسنامه بزرگ پرسپولیس را از دست دادیم

افشین پیروانی بازیکن سابق تیم ملی فوتبال کشورمان و تیم پرسپولیس ضمن تشکر از حضور هنرمندان و مردم در مراسم تشییع مرحوم احمدی گفت:« با او رابطه نزدیکی داشتیم و امروز فکر می کنم برگی از شناسنامه بزرگ پرسپولیس ار از دست داده ایم. من از او درس های زیادی گرفتم و امیدوارم هیچ بی نیازی در سرزمین ما وجود نداشته باشد.»

 

بهرنگ بقایی نوه استاد مرتضی احمدی نیز در این مراسم از تمامی کسانی که قبل و بعد از درگذشت استاد مرتضی احمدی با این خانواده ابراز همدردی کردند، تشکر و قدردانی کرد.

 

 

گوهر گرانقدری را به خاک می سپاریم

حجت الله ایوبی، رییس سازمان سینمایی و علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم حاضر بودند و صبحت هایی کردند. ایوبی گفت:« امسال پاییز دردناک و خزان غم آلودی داشتیم و گوهرهای گرانقدری زیادی را به خاک سپردیم. امیدوارم این رفتارها و منش های خوب را الگوی خود قرار دهیم.»

 

علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم حاضر شده و گفت:« یکی از خصلت های خوب این هنرمند توانمند که سال ها افتخار آشنایی با او را داشتم وقت و انرژی بود که برای مخاطبان خود اختصاص می داد. او در همه عرصه های هنری استاد بود. به اعتقاد من وی یکی از عالمانی بود که از این پس از نبودش به دردسرهای زیادی خواهیم افتاد و فقدانش را به خوبی حس می کنیم.»

 

به گزارش CHN صابر ابر بازیگر سینما و تئاتر اجرای مراسم تشییع پیکر زنده یاد مرتضی احمدی را برعهده داشت. در این مراسم، افشین پیروانی، محمد پنجعلی و حمید استیلی از ورزشکاران نام آور ایران حضور داشتند و هنرمندانی همچون فریدون شهبازیان، داود گنجه ای، ایرج نوذری، داریوش فرهنگ، مهدی فقیه، فرزاد حسنی، سعید داخ، محمود مقامی، فرهاد بشارتی، یغما گلرویی، امیر مولایی و…. حضور داشتند.

 

مراسم سوم این هنرمند 5 دی ماه سال جاری از ساعت 15و 30 تا 17 در مسجد جامع شهرک غرب و همچنین مراسم هفتم توسط هواداران پرسپولیس در مسجد حجت ابن الحسن در سهرودی شمالی و از ساعت 15 تا 16 و 30 برگزار می شود. روحش شاد و یادش گرامی.

 

 

کلیدواژه ها

صابر ابر|سینما|علی مرادخانی|مرتضی احمدی|بهرنگ بقایی|

 

 

 

0

0

12/24/14–23:06: وداع با مرتضی احمدی
وداع با مرتضی احمدی

مراسم تشییع پیکر مرتضی احمدی امروز 3 دی ماه با حضور هنرمندان و دوستداران مرتضی احمدی در تالار وحدت برگزار شد.

 

گزارش

CHN از مراسم تشییع مرتضی احمدی؛

چراغ روشن «طهران» خاموش شد
راوی آوازها و بازی های«طهران»، طهرانیکه امروزه حال و هوای گذشته اش را ندارد در حالی در صفحات تاریخ هنرایرانثبت شد که روزگاری نزدیک به دو قرن را به چشم دید و با آنها همراه شد.

 

امروز 3 دی ماه،« احمدی» در خاک آرمیده و مانند حال و هوای روزهایی که دیگر نیست، خاموشی اختیار کرده است. تنها بخشی از دوستان قدیم اش با او در روز آخر همراه شدند، شاید این هم روایتی از «تهران» است.

 

 

خبرگزاری میراث فرهنگی- گروه فرهنگ و هنر- مراسم تشییع پیکر مرتضی احمدی امروز 3 دی ماه در حالی در تالار وحدت برگزار شد که به رغم علاقه وافر این هنرمند درگذشته به تیم پرسپولیس بسیاری از پرسپولیسی های طهران حضور نداشتند و در عوض بخش عمده ای از هنرمندان پیشکسوت عرصه تئاتر، موسیقی و سینما در این برنامه حاضر بودند. مرتضی احمدی بعد از اقامه نماز توسط حجت الاسلام دعایی و جمع حاضر تشییع شد تا در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شود.

 

به گزارش CHN، مراسم تشییع پیکر مرتضی احمدی مرد آوازها و بازی های طهران در حالی در تالار وحدت برگزار شد که هفته ای عجیب از سر گذشت. هفته ای که نیمی از آن در پاییز و نیمی دیگر با زمستان همراه بود، نیمی از آن سوگ و نیم دیگر شادی، نیمی تولد و نیمی مرگ، شروع هفته اما مرتضی احمدی چشم از دنیا شست و پایان هفته با بهت و همراهی تنها بخشی از دوستان قدیم اش تشییع شد.

 

مسوولان عدالت را علی وار، رعایت کنند

بهزاد فراهانی بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینما در مراسم امروز حاضر شد و به انتقاد از وضعیت موجود پرداخت. وی گفت:« از مردمی که برای هنرمند ملی و مردمی دور هم جمع شده اند، تشکر می کنم. من از رفیقان مرتضی احمدی هستم و صادقانه می گویم که سر دل او را نه به اندازه ی دختر و نوه اش، اما به اندازه شایستگی های خود شنیده ام و دلم می خواهد به او بگویم جوانمرد طهران.»

 

فراهانی همچنین با تقسیم زندگی احمدی به 3 سرفصل هنر، ورزش و زندگی شخصی گفت:« مخرج مشترک سرفصل زندگی احمدی مردم بودند. او مرد درد و دل ها و لبخندها بود و همواره برای مردم سرزمین اش شادکامی آرزو می کرد. زمانی که باشگاه شاهین در زمان قدیم برپا بود، احمدی چاووش خوان شکوه ورزش کشور به ویژه پرسپولیس امروز و شاهین دیروز بود. او همیشه برای ورزش احترام ویژه ای قائل بود.»

 

به گفته این پیشکسوت تئاتر؛ فراهانی در دوستی های خود ناب بود. همان کاری که زنده یاد شاملو در حرفه اش می کرد را با بضاعت خود انجام می داد. فراهانی با انتقاد از وضیعت موجود گفت:« از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گله مندم که با گذشت یک سال از وزارت خود به وضعیت بیمه هنرمندان بی توجه بوده است و این مهم، همچنان بی سر و سامان است.

 

 

وی در پایان گفت:« از مسوولانی که در این مملکت هستند خواهش دارم که اگر عدالتشان علی وار است دروغ نگویند و عدالت را رعایت کنند. خوشحالم که هرگز هیچکس نمی تواند صدای مرتضی را از خانه های مردمان زحمت کش بزداید.»

 

ما یک فرهنگ را به خاک می سپاریم

در این مراسم مرضیه برومند حاضر بود و طی صحبت هایی گفت:« امروز روز اندوه و حسرت است نه برای مرتضی احمدی چراکه این استاد بزرگ یک عمر با افتخار زندگی کرد، حسرت برای ماست که امروز او را به خاک می سپاریم. ما امروز یک فرهنگ را به خاک می کنیم، فرهنگی که متاسفانه حتی بین ما هنرمندان هم کم کم دارد به یک چیز نادر تبدیل می شود.

 

برومند همچنین با اشاره به درگذشت زودهنگام همسر مرتضی احمدی گفت:« آقای احمدی با افتخار ایستاد و دختر و پسرش را بزرگ کرد. او بی حاشیه و سلامت بود.»

 

برگی از شناسنامه بزرگ پرسپولیس را از دست دادیم

افشین پیروانی بازیکن سابق تیم ملی فوتبال کشورمان و تیم پرسپولیس ضمن تشکر از حضور هنرمندان و مردم در مراسم تشییع مرحوم احمدی گفت:« با او رابطه نزدیکی داشتیم و امروز فکر می کنم برگی از شناسنامه بزرگ پرسپولیس ار از دست داده ایم. من از او درس های زیادی گرفتم و امیدوارم هیچ بی نیازی در سرزمین ما وجود نداشته باشد.»

 

بهرنگ بقایی نوه استاد مرتضی احمدی نیز در این مراسم از تمامی کسانی که قبل و بعد از درگذشت استاد مرتضی احمدی با این خانواده ابراز همدردی کردند، تشکر و قدردانی کرد.

 

گوهر گرانقدری را به خاک می سپاریم

حجت الله ایوبی، رییس سازمان سینمایی و علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم حاضر بودند و صبحت هایی کردند. ایوبی گفت:« امسال پاییز دردناک و خزان غم آلودی داشتیم و گوهرهای گرانقدری زیادی را به خاک سپردیم. امیدوارم این رفتارها و منش های خوب را الگوی خود قرار دهیم.»

 

علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم حاضر شده و گفت:« یکی از خصلت های خوب این هنرمند توانمند که سال ها افتخار آشنایی با او را داشتم وقت و انرژی بود که برای مخاطبان خود اختصاص می داد. او در همه عرصه های هنری استاد بود. به اعتقاد من وی یکی از عالمانی بود که از این پس از نبودش به دردسرهای زیادی خواهیم افتاد و فقدانش را به خوبی حس می کنیم.»

 

به گزارش CHN صابر ابر بازیگر سینما و تئاتر اجرای مراسم تشییع پیکر زنده یاد مرتضی احمدی را برعهده داشت. در این مراسم، افشین پیروانی، محمد پنجعلی و حمید استیلی از ورزشکاران نام آور ایران حضور داشتند و هنرمندانی همچون فریدون شهبازیان، داود گنجه ای، ایرج نوذری، داریوش فرهنگ، مهدی فقیه، فرزاد حسنی، سعید داخ، محمود مقامی، فرهاد بشارتی، یغما گلرویی، امیر مولایی و…. حضور داشتند.

 

مراسم سوم این هنرمند 5 دی ماه سال جاری از ساعت 15و 30 تا 17 در مسجد جامع شهرک غرب و همچنین مراسم هفتم توسط هواداران پرسپولیس در مسجد حجت ابن الحسن در سهرودی شمالی و از ساعت 15 تا 16 و 30 برگزار می شود. روحش شاد و یادش گرامی.

 

 

کلیدواژه ها

صابر ابر|سینما|علی مرادخانی|مرتضی احمدی|بهرنگ بقایی|

 

 

 

0

0

12/27/14–20:55: بررسی اثرات زیست محیطی سدها
مهندسی آب

بررسی اثرات زیست محیطی سدها

چکیده همانطور که می دانیم تا چند سال آینده جهان با بحران بی آبی کم سابقه ای در طول عمر خود مواجه خواهد شد که دانشمندان سعی داشتند با ارائه روشهایی به ذخیره آب بپردازند و از هدر رفتن آن جلوگیری کنند و این امر و در کنار آن تولید انرژی از آب موجب پیدایش علم مهندسی سد شده است. البته قدمت سد سازی در جهان به هزاره های پیشین می رسد و در ایران، سد ذوالقرنین معروف به اسکندر یکی از قدیمی ترین سازه های ذخیره آب در دنیا می باشد. در این مقاله سعی شده است که ارتباط یکی دیگر از شاخه های مهندسی عمران تحت عنوان مهندسی سد را با محیط زیست بررسی کرده و ضمن برشمردن خطرات سدها بر محیط پیرامون خود، با ارائه راهکارهای مختلف سعی شود که اثرات مخرب سدها را به حداقل کاهش دهیم. کلمات کلیدی : سد ، محیط زیست ، ارزیابی و توسعه پایدار 1)

 

مقدمه : همانطور که می دانیم، آب در میان مواهب طبیعی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و این اهمیت از آنجا ناشی می شود که اکثر پژوهشگران منشا اولیه حیات را در آب جستجو می نمایند نگاهی کوتاه به وضعیت آبهای قابل دسترسی و استفاده بشر و سایر موجودات زنده دیگر که به آب شیرین برای ادامه حیات نیاز دارند، عمق مساله و اهمیت برخورد جدی و محتاطانه با آب را روشن می سازد. کل موجودی آب در سیاره ما که تحت نام هیدروسفر می شناسیم حدود 000/360/1 کیلومتر مکعب است. که نزدیک به 2/97 درصد از این مقدار آب شور و تنها 7/2 درصد باقیمانده آب شیرین است. و از این مقدار 14/2 درصد شامل یخهای قطبی غیر قابل دسترس می باشند. و آنچه که در اختیار ماست حدود 12000 کیلومتر مکعب برآورد می شود که از این مقدار هم فقط درصد کمی قابل برداشت است. در ضمن مقدار آبهای زیر زمینی قدری بیش از 8000 کیلومتر مکعب است که فقط سه در هزار آن بطور طبیعی بازسازی می شود. میزان ریزش آب بر سطح زمین ۰۰۰/۴۵۰ کیلومتر مکعب در سال است که بعلت تبخیر به تعادل می رسد و از این مقدار تنها 110000 کیلومتر مکعب بر سطح قاره ها می بارد. با توجه به این آمار می توان به وضعیت بحرانی آب در سطح زمین پی برد که برای جلوگیری از هرز رفتن آن باید آن را در مکانهایی ذخیره کرد و همچنین مراقب وارد شدن هر گونه آلودگی به آنها بود. اینجاست که می توان به اهمیت دانش مهندسی سد پی برد و این روش را به عنوان بهترین روش در مهار آب شیرین برای استفاده قریب به هفت میلیارد انسان و تعداد بی شماری موجود زنده که حق حیات دارند، بکار برد. و البته اهمیت فوق نباید ما را از ارزیابی زیست محیطی پروژه های سد غافل کرد تا برای رسیدن به توسعه پایدار، محیط زیست را قربانی توسعه بی رویه نکنیم . در این مقاله سعی شده است تا با بر شمردن فوائد و مضرات سدها بر محیط زیست و راهکارهایی برای رسیدن به مطلوب که همان توسعه پایدار است، ارائه شود . 2) تعریف توسعه پایدار

 

: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد( FAO ) توسعه پایدار را به این صورت تعریف می کند: توسعه پایدار، عبارت است از مدیریت و حفاظت اساسی از منابع طبیعی و جهت دادن فن اوری و سنت ها به طریقی که اطمینان حاصل شود که نیازهای انسانی برای همیشه، در حال حاضر و برای نسل آینده بر آورد می گردد. توسعه پایدار اکولوژیکی (ecologically sustainable) بهترین و ایده ال ترین نوع توسعه محسوب می گردد و عبارت است از : توسعه ای که کیفیت کلی زندگی را در حال و آینده بهبود بخشیده، بطوری که فرایندهای اکولوژیکی ضروری را برای ادامه زندگی حفظ نماید. بر این اساس فعالیتهای توسعه ای باید بر اساس نیازهای اجتماعی تدوین شود. این فعالیتها شامل روشهای ساختمانی و بیولوژیکی، ترویج متدهای نوین، تلاش در جهت مشارکت عمومی و مردمی و آموزش و تبلیغات می باشند. سپس گزینه های رقیب از نظر اقتصادی مورد توجه قرار گیرد و در نهایت فرآیندهای اکولوژیکی مورد بررسی قرار گیرند. طبیعی است در جایی که این فرایندها به نوعی مختل شوند و یا نادیده انگاشته شوند، توسعه پایدار نمی تواند تحقیق یابد. در بخش فرآیندهای اکولوژیکی بایستی منابع طبیعی حوزه مد نظر قرار گیرند. خاك و آب از مهمترین و در دسترس ترین منابع طبیعی در فرآیندهای اکولوژیکی هستند. توسعه پایدار عملاً فقط در فصل مشترك مولفه های سه گانه اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی می تواند تحقق پذیرد. و البته به دلیل نیازهای روز افزون بشر به مواد غذایی بیشتر و همچنین آب شیرین در آینده و سیر قهقرایی محیط زیست که به صورت فزاینده ای این نیازها را مورد تهدید قرار می دهد، مساله پایداری در منابع طبیعی از جمله منابع آب و خاك، اهمیت روز افزون یافته است . لذا اکنون به نظر می رسد توسعه پایدار بدون در نظر گرفتن وضعیت منابع

 

آب و خاك، بی معناست . 3)

 

لزوم ارزیابی زیست محیطی قبل از اجرای پروژه : هر نوع توسعه با هر درجه ای از کمیتادامه

 

0

0

01/01/15–12:28: هنر و صنعت چوب روستایی rustic wood craft
 

هنر و صنعت چوب روستایی
rustic wood craft

مبلمان از چوب جامد هنر و صنعت

wood craft furniture

 

link : www.ashwood.ir

 

 

 

 

 

 

0

0

01/01/15–12:40: سنجش بهره وري و عوامل موثر بر آن در کارخانه تخته خرده چوب سالم
سنجش بهره وري و عوامل موثر بر آن در کارخانه تخته خرده چوبسالم

طی سالهاي 1383 تا 1388

سعید امیري 1 ، لیدا حاجی نژاد 2، محسن صفاري 3

90/4/ 89 تاریخ پذیرش: 18 /9/ تاریخ دریافت : 3

چکیده

 

بهره وري و چگونگی افزایش بهره وري به طور سیستماتیک و در چارچوب مباحث علمی از سالیان دور مورد توجه

اندیشمندان بوده است . به طوريکه سازمان بین المللی کار بهره وري را عبارت از نسبت ساده به یکی از عوامل تولید ) زمین،

سرمایه، نیروي کار و مدیریت ( تعریف میکند. نسبت تولید به هرکدام از این عوامل معیاري براي سنجش بهره وري محسوب

میشود.

در این تحقیق بهره وري کل و بهره وري جزیی عوامل تولید در کارخانه تخته خرده چوب سالم با استفاده از روش

شاخص و طی سالهاي 1383 تا 1388 اندازه گیري شد

. نتایج تحقیق حاکی از آن است که با فرض نمودن سال 1383 به عنوان سال مبنا، بهره وري کل این کارخانه تا سال 1385 روندي کاهشی داشت اما از سال 1386 تا 1388 روندي افزایشی داشته است

و در سال 1388 به حداکثر مقدار خود رسید.

ضمن آن ازطریق آزمونهاي ضریب همبستگی دگرسیون رابطه بین عوامل تولید و بهره وري کل در این واحد مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داد مولفه هاي موثر بر بهره وري کل این کارخانه عبارتند

از بهره وري مواد ، بهره وري زمان و بهره وري کارکنان.

 

واژههاي کلیدي: بهرهوري کل، بهرهوري جزیی، عوامل تولید، تخته خرده چوب ، اسالم

 

-1 دانشیار گروه صنایع چوب وکاغذ دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

-2 دانش آموخته کارشناسی ارشد صنایع چوب وکاغذ دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

-3 استادیار گروه صنایع چوب وکاغذ دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

منبع سایت sid

0

0

01/01/15–12:43: وضعیت صنایع چوب در ایران
وضعیت صنایع چوب در ایران
مصنوعات چوبیآخرین مرحله کار در صنایع چوب است و پس از این مرحله محصولات به دست مصرف‌کننده نهایی میرسد به همین خاطر دارای ارزش افزوده بالایی بوده و اهمیت زیادی را‌ در بخش صادرات می‌تواند داشته باشد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، مصرف چوب در ایران تاریخ مدونی نداشته ولی طبق مطالعاتی که پژوهشگران و کاوشگران انجام داده‌اند مردمان بومی ایران قبل از مهاجرت آریایی‌ها از حدود 4200 سال قبل از میلاد مسیح (ع) چوب را برای خانه‌سازی مصرف می‌نمودند. البته استفاده از چوب در تهیه وسایل کشاورزی نیز رونق داشته است در سنگ نوشته‌هایی که از تخت جمشید بدست آمده استفاده از چوب سدر در پوشش و تزئینات کاخها مشخص شده است .

اهمیت چوب در ایران قدیم به پایه‌ای بوده که احترام به درختان جنگلی از دستورات اصلی کیش زرتشت به شمار می‌رفته است.

استفاده از چوب برای قایق‌سازی و کشتی‌سازی نیز در دوران هخامنشی بسیار جالب توجه بوده است، پس از گسترش دین اسلام صنایع و هنرهای چوبیدر ایران تحت تاثیر رهنمودهای دینی قرار گرفته است، بر همین اساس آثار هنرهای چوبیزیادی میتوان در مساجد و اماکن مقدسه نظیر درب، منبر، کنده‌کاری‌ها و شبکه‌بندی‌ها یافت.

 

وضعیت موجود صنایع چوب و سلولزی کشور

بر طبق گزارش مرکز آمار ایران حدود 226 واحد تولید صنعتی مبلمانبا اشتغال حدود 10 هزار نفر در کشور وجود دارد . همچنین بر اساس گزارشات اتحادیه دوردگران تعداد 46700 واحد رسمی در زمینه صنایع چوب مشغول فعالیت بوده که تعداد 117 هزار نفر در این کارگاهها مشغول فعالیت می‌باشند. توان بالقوه بالای این تعداد واحد تولیدی در جذب نیروی کار، افزایش تولید و در نهایت توسعه صادرات میتواند محرک بسیار خوبی جهت صنایع وابسته و مرتبط با آن نظیر چوب‌بری، نئوپان سازی، چسب سازی، تولید تخته فیبر، روکش و تخته لایه، یراق‌آلات‌سازی،شیشه، پارچه‌بافی و رنگ‌سازی باشد. به عبارت ساده‌تر توسعه تولید و صادرات مبلمان و مصنوعات چوبی می تواند به عنوان موتور توسعه بخش عظیمی از صنایع کشور عمل نماید .

 

لازم به یادآوری است که بخش مصنوعات چوبی آخرین مرحله کار در صنایع چوباست و پس از این مرحله محصولات به دست مصرف‌کننده نهایی میرسد به همین خاطر دارای ارزش افزوده بالایی بوده و اهمیت زیادی را‌ در بخش صادرات می‌تواند داشته باشد. لازم بذکر است که بر اساس مطالعات و مقالات ارائه شده در دومین اجلاس بین المللی جنگل و صنعت، ارزش افزوده مصنوعات چوبی 30% برآورد شده است و چنانچه بخش صنایع مبلمان نیز به آن اضافه شود ارزش افزوده این مجموعه تولیدات به حدود 70 % خواهد رسید که رقمی قابل توجه است و اگر روند صادرات آن بهبود یابد تاثیر بسزائی در افزایش تولید ناخالص داخلی کشور و درآمد ارزی خواهد داشت.

 

اگر تولید محصولات چوبی را به دو بخش فرایندهای سرمایه بر و کاربر تقسیم نمائیم میتوان چنین استدلال کرد که با توجه به وضعیت کشورهای پیشرفته‌تر در زمینه ساخت محصولاتی که نیاز به تکنولوژی بالا تر و سرمایه بر دارد این کشورها از مزیت نسبی بیشتری برخوردارند و در مقابل هر چه به سمت محصولات کاربرتر که نیاز به مهارت فردی نیروی انسانی دارد پیش می‌رویم مزیت نسبی سایر کشورها از جمله ایران افزایش‌ می یابد که این مسئله درخصوص محصولات منبت‌کاری شده که از ارزش افزوده بالاتری نیز برخوردارند قابل تامل تر است.

 

برخی از محصولات صنایع چوب که در تولید مبلمان و مصنوعات چوبی کاربرد داشته از قبیل تخته خرده چوب ، تخته فیبر ، MDF، روکش چوبی و تخته لایه توسط صنایع داخلی تولید می‌گردند ، این صنایع در سالهای اخیر با مشکلات زیادی درخصوص تامین مواد اولیه چوبی مواجه بوده‌اند زیرا از یک طرف امکان واردات مواد اولیه بدلیل دیدگاههای سازمان حفظ نباتات میسر نبوده و از طرفی میزان برداشت چوب از جنگل ها بدلایل حفاظتی کاهش یافته است، علیرغم این تنگناها این صنایع در سالهای اخیر عمدتاً از رشد تولید قابل توجهی برخوردار بوده و توانسته بخشی از نیاز صنایع مبلمان و مصنوعات چوبی را تامین نماید.

 

منبع : باشگاه خبرنگاران

0

0

01/01/15–22:09: مشتاقی: برخی بخاطر کینه‌های شخصی چوب لای چرخ فدراسیون کشتی می‌گذارند
مشتاقی: برخی بخاطر کینه‌های شخصی چوب لای چرخ فدراسیون کشتی می‌گذارند

» سرویس: ورزشي – كشتي، رزمي

 

چهارشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۳ – ۰۸:۳۰

عضو شورای فنی کشتی فرنگی با بیان این که کشتی ایران را با بی توجهی‌های زیادی که به آن می کنند ذلیل کرده اندگفت: متاسفانه برخی به دلیل کینه های شخصی نسبت به رسول خادم، چوب لای چرخ فدراسیون می‌گذارند.

بهرام مشتاقی در گفت‌وگو با خبرنگار کشتی ایسنا، با گلایه از بی‌توجهی مسئولان وزارت ورزش و جوانان نسبت به مشکلات مالی فدراسیون کشتی، اظهار کرد: تیم ملی کشتی فرنگی ایران پس از سال‌ها قهرمان جهان شد و تیم ملی آزاد نیز عنوان نایب قهرمانی را به دست آورد همچنین در بازی‌های آسیایی نیز کشتی ایران آبروداری کرد، اما متاسفانه هیچ نگاهی به ورزش اول ایران نمی‌شود و تنها توجه مسئولان وزارت ورزش و جوانان معطوف به فوتبال شده است.

عضو شورای فنی کشتی فرنگی افزود: فدراسیون کشتی و شخص رسول خادم برنامه‌های بسیار خوبی برای کشتی در نظر دارد که بسیاری از آنها را انجام داده است که همین برنامه‌ها باعث شد که کشتی روند رو به رشدی داشته باشد و مطمئنا پس از المپیک ما دو یا سه تیم ملی در رشته آزاد و فرنگی خواهیم داشت، چرا که فدراسیون توجه ویژه‌ای به رده‌های پایه دارد، اما انجام این برنامه‌ها با توجه به مشکلات مالی شدید فدراسیون کشتی و بدهی زیادی که دارد بسیار سخت و طاقت فرسا شده است. متاسفانه کشتی را ذلیل کرده‌اند و فدراسیون با حجم بالای کار و برنامه‌ای که دارد ذره‌ای حمایت نمی‌شود. ما نه پاداش، نه حقوق می‌خواهیم ، ‌بلکه فقط این توقع را داریم که دست و بال فدراسیون را باز بگذارند تا بتواند حداقل برنامه‌های خود را در جهت رشد کشتی پیاده کند.

قهرمان بازیهای آسیایی 1974 تهران با بیان این که نمی‌داند علت بی‌توجهی مسئولان وزارت ورزش و جوانان نسبت به کشتی چیست، افزود: متاسفانه از ورزش‌های افتخارآفرینی مانند تکواندو، وزنه‌برداری ، والیبال و بسکتبال نیز حمایت نمی‌شود و همه چیز این مملکت فوتبال شده است. مگر فوتبال چه کار کرده که این همه بودجه صرف آن می‌شود؟ امیدوارم تیم ملی در جام ملت‌های آسیا پس از 40 سال قهرمان شود، اما این درست نیست که همه ورزش‌ها را رها کنیم و فقط به فوتبال بچسبیم. من نمی گویم چون وزیر ورزش خود کشتی‌گیر بوده فقط به کشتی نگاه کند، بلکه توقعم این است که به همه رشته‌های ورزشی به صورت عادلانه توجه داشته باشد.

مشتاقی با اشاره به برگزاری خوب اولین دوره رقابت‌های کشتی آزاد و فرنگی جام باشگاه‌های جهان در جویبار و آبادان، خاطر نشان کرد: فدراسیون کشتی به خوبی توانست این رقابت‌ها را برگزار کند و در هر دو رشته عنوان قهرمانی به ایران رسید، اما هیچ کدام از مسئولان حتی یک زنگ نزدند که خسته نباشید بگویند. دیگر باید ما چه کار کنیم که مسئولان ورزش به کشتی نگاه کنند. برای سرمربی تیم ملی فوتبال میلیاردها تومان پول دادند، اما چه شد؟ این همه برای تیم ملی امید خرج کردند، اما ما 40 سال است که به المپیک نرفته‌ایم، در حالی که کشتی همواره با همه این نامهربانی‌ها همواره افتخارآفرین بوده و باعث خوشحالی مردم شده است. من با فوتبالیست‌های قدیمی مانند علی پروین و حسن روشن رفاقت دیرینه‌ای دارم، اما آنها زمانی با کفش‌های پاره بازی می‌کردند و افتخارآفرین بودند، اما واقعا آنها کجا هستند و فوتبالیست‌های حالا کجا که همه فکر و ذهنشان پول، ماشین و چیزهای دیگر شده است.

وی ادامه داد: کشتی‌گیری مانند افشین بیابانگرد برای حضور در بازی‌های آسیایی اینچئون در طول یک هفته‌ 9 کیلوگرم وزن کم کرد و با غیرت توانست به مدال برنز برسد، اما پس از آن حتی به او نیز خسته نباشید نگفتند و حتی از او تقدیر خشک و خالی هم نکردند. واقعا کاری کرده‌اند که کشتی‌گیران دل آزرده شده‌اند. در حالی که باید به گونه‌ای از ورزش‌های افتخارآفرین مانند کشتی حمایت شود که ما بتوانیم سوریان‌ها و نوروزیهای زیادی برای افتخارآفرینی تربیت کنیم.

عضو شورای فنی کشتی فرنگی با گلایه از برخی کارشکنی‌ها در قبال فدراسیون کشتی، گفت: متاسفانه برخی از همین اهالی جامعه کشتی نگذاشتند اسپانسر 30 میلیارد تومانی که قصد حمایت از کشتی را داشت با فدراسیون قرارداد امضا کند و در لحظات آخر او را منصرف کردند. تنها مشکل آنها کینه‌های شخصی نسبت به رسول خادم است که نمی‌خواهند او در این سمت موفق شود. در حالی که من می‌بینم خادم پنج صبح به فدراسیون می‌آید و تا پایان شب با جان و دل کار می‌کند. چرا باید با یک قهرمان مانند رسول خادم که هم با سواد است و هم شخص سالمی است، این گونه برخورد شود؟ مگر ما بهتر از او داریم که بخواهیم سکان فدراسیون کشتی را به دستش بسپاریم.

مشتاقی با بیان این که کشتی چشم و چراغ ورزش ایران است، گفت: وزیر ورزش و جوانان به عنوان پدر خانواده باید میان فرزندان خود تفاوتی قائل نشود و همه را به یک چشم ببیند. متاسفانه شرایط به گونه‌ای شده که دیگر کسی به کشتی نگاه نمی‌کند. امیدوارم شاهد تغییر رویه در این موضوع باشیم و با حمایت‌های بیشتر مانع از این شویم که کشتی‌گیران پر افتخار ایران از این ورزش دل زده شوند و نتوانند مانند گذشته پر تلاش و با انگیزه به کار خود ادامه دهند. واقعا پیشکسوتان و اهالی کشتی دل پر دردی از حال و روز کشتی دارند و تحمل این شرایط طاقت فرسا شده است. اینکه به این شکل خادم دست تنها بماند دور از انصاف است. شاید من نیز انتقاداتی نسبت به او داشته باشم اما معتقدم بهتر و لایق تر از او برای ریاست فدراسیون کشتی وجود ندارد.

ا‌نتها‌ی پیا‌م

 

 

ایسنا

گرداوری گروه خبری فن و هنر

0

0

01/01/15–22:17: معرفی انواع روکش چوب طبیعی و غیر طبیعی (mdf )
معرفی انواع روکش چوب طبیعی و غیر طبیعی (mdf )
امروزه اكثر MDF‌ هاي توليدي در جهان به صورت روكش شده يا به عبارت بهتر روسازي شده مصرف مي‌شوند. اين روسازي شامل انواع روكشهاي طبيعي (چوبي) و مصنوعي و رنگ و لاكهاي مختلف است. MDF‌ هاي مورد مصرف در ايران نيز اكثرا بصورت روكش شده و عمدتاً با روكش‌هاي مصنوعي مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

روكش‌ها را مي‌توان به دو گروه عمده روكش‌هاي طبيعي (چوبي) و روكش‌‌هاي مصنوعي تقسيم كرد.

1-                        روكش‌هاي طبيعي (چوبي): روكش چوبي (Veneer) به لايه‌هاي نازك چوب گفته مي‌شود كه طي فرآيند خاصي توليد مي‌شوند. معمولاً پس از پخت چوب در بخار يا آب داغ، گرده بينه مرغوب چوبي را كه اكثراً از گونه‌هاي پهن برگ هستند ،‌با روشهاي لوله‌بري Peeling يا تراشه‌گيري Slicing تبديل به لايه‌ها يا ورقه‌هاي نازك چوب تزئيني مي‌كنند. (روكش گيري از چوب‌هاي سوزني برگ نيز امكان پذير است ولي مصرف كمي دارد)

2-                        روكش‌هاي مصنوعي : لايه‌ها و اوراق منفرد يا مركب از موادي نظير كاغذ (تزئيني يا غير تزئيني)،‌مواد ترموپلاستيك (PVC) و غيره ساخته مي‌شود كه مي‌تواند به رزينهاي مختلف مانند ملامين فرمالدئيد و فنل فرمالدئيد آغشته شده باشد. اين اوراق ممكن است با لاكهاي پوششي مقاوم در برابر عوامل مختلف ، ورقهاي اكريليك ،‌PVC و … پوشش داده شده باشد كه براي پوشاندن سطوح اوراق فشرده چوبي (MDF‌ ،‌تخته طرح چوب و …) بكار مي‌روند.

در ادامه اين گزارش هر يك از روكش‌هاي فوق ، انواع آنها و همچنين ساير روشهاي روسازي معرفي مي‌شود.

در قسمت دوم گزارش ،‌قيمت انواع روكش‌هاي وارداتي ،‌منابع تأمين روكش‌ها ،‌ميزان استفاده از روكشها در صنايع مختلف و برآورد نسبي حجم بازار و مصرف روكشهاي MDF‌ در ايران ،‌مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

روكش‌هاي طبيعي (چوبي )‌

همانگونه كه ذكر شد روكش‌هاي چوبي ورقه‌ها و لايه‌هاي نازك تهيه شده از چوب طبيعي هستند. انواع چوبهاي داراي نقوش و رنگهاي زيبا براي توليد روكش‌ چوبي مورد استفاده قرار مي‌گيرند. نقش و رنگ چوب هميشه مورد علاقه انسان بوده ، بطوريكه سابقه توليد روكش چوبي به زمان مصريان باستان برمي‌گردد. بعلت محدوديت مقدار چوبهاي با نقوش زيبا و بدون عيب و گران بودن آن معمولاً اينگونه چوبها را روكش گيري كرده و روي صفحات و اوراق فشرده چوبي و حتي چوب‌هاي نامرغوب مي‌چسبانند. جالب توجه اينكه امروزه حتي براي تهيه انواع روكشهاي مصنوعي كه در ادامه تشريح خواهد شد از نقوش يا به عبارت بهتر از عكس روكشهاي چوبي مرغوب چاپ شده روي كاغذ يا ساير موارد استفاده مي‌كنند.

از روكش‌هاي چوبي براي روكش كردن انواع اوراق فشرده چوبي مثل نئوپان ،‌تخته لايه ، تخته   فيبر و MDF‌ استفاده مي‌شود. استفاده از MDF‌ با روكش چوبي در جهان بسيار متداول است ،‌اما در ايران مرسوم نيست و مي‌توان گفت تقريباً در ايران MDF‌ با روكش چوبي تاكنون بكار نرفته است. و MDF‌. با روكش چوبي در موارد كاربرد مختلفي كه به تفصيل در بخش كاربردها آمده است،‌بكار مي‌رود و از موارد عمده كاربرد آن در صنايع مبلمان خصوصاً مبلمان سنتي و كلاسيك و نيز طراحي داخلي ساختمانها و منازل و ديواركوب‌ها ، پارتيشن‌هاي داخلي ساختمان است. MDF‌ هاي با روكش چوبي و لبه‌هاي گرد شده يا ابزار خورده را معمولاً بجاي چوب طبيعي در موارد كاربرد چوب طبيعي از جمله مبلمان ،درهاي كابينت ساده يا درهاي كابينت ابزار خورده MDF‌ كاربرد دارند. استفاده از MDF‌ بجاي چوب ماسيو ، بعلت ثبات ابعاد در شرايط اقليمي متفاوت نسبت به چوب و دوام بيشتر ،‌بهتر است. روكش‌هاي چوبي را با پرسهاي ممبران (بالشتكي) با چسب و با دماي 58 c و زمان حداكثر 2 دقيقه مي‌توان روي سطوح ابزار خورده MDF‌ چسباند.

معمولاً در كشورهاي پيشرفته كارخانجات مبلمان بزرگ داراي خطوط روكش چوبي هم هستند كه روكش چوبي را خودشان تهيه و روي MDF‌ يا ساير تخته‌ها مي‌چسبانند و در ساخت مبلمان بكار مي‌برند.

در سطح جهان نقاطي كه داراي منابع چوبي پهن برگ ارزان و قابل دسترس و مرغوب است.روكش چوبي نسبت به ساير روكش‌ها در مصارف عمومي مبلمان ترجيح داده مي‌شود و مصرف بيشتري دارد مانند آمريكاي شمالي و جنوبي و مناطق حاره كه مقادير زيادي چوب‌هاي خوش نقش قابل روكش‌گيري داشته و روكش‌ چوبي مرغوب و ارزان‌ در دسترس مي‌باشد.اما در اروپا و آسيا (غير از كشورهاي مناطق گرمسيري داراي جنگلهاي حاره ) روكش چوبي گران بوده و معمولاً توليد ملي آن امكان‌پذير نيست ،‌لذا از روكشهاي مصنوعي استفاده مي‌كنند. در ايران نيز در سالهاي اخير در زمينه توليد روكش‌هاي چوبي مرغوب محدوديتهايي وجود دراد اما عامل بسيار تأثيرگذار در استفاده از روكش چوبي براي روكش كردن MDF‌ عامل مد و تغيير سليقه مصرف مبلمان و نيز عدم آشنايي سازندگان مبلمان از قابليتهاي منحصر به فرد MDF‌ با روكش چوبي نسبت به نئوپان با روكش چوبي مي‌باشد. از آنجاييكه در ايران استفاده از روكش چوبي فقط براي پوشش نئوپان و توليد مبلمان و لوازم تقريباً ارزان قيمت و سطح پايين متداول است،معمولاً از روكش‌هاي چوبي در صنعت MDF‌ استفاده نمي‌شود.

روكش كاري سطح MDF‌ يا هر نوع تخته ديگر با روكش‌هاي چوبي از آسان‌ترين انواع روكش كاري است كه سطح بالايي از تلرانس ضخامت و معايب محدود تخته را تحمل مي‌كند.انواع روكش‌هاي چوبي تلرانس ضخامت 2/0 تا 3/0 و حتي كمي بيشتر را در تخته تحمل مي‌كنند. سطوح MDF‌ را به مقدار 2 g/m 120-80 چسب زني مي‌كنند (معمولاً UF) و با روكش‌ چوبي تحت فشار 2 kn/m 60-350 و دماي c 100-70 (پرسهاي چند طبقه) و c 30-100 (پرسهاي يك طبقه) به مدت 4-2 دقيقه (پرسهاي چند طبقه) و 60-30 ثانيه (پرسهاي يك طبقه) پرس مي‌كنند.

از MDF‌ با روكشهاي چوبي ، فقط در مواردي كه خطر رطوبت و حرارت وجود ندارد ،‌استفاده مي‌شود. از مزاياي آن زيبايي و طبيعي بودن آن است كه نظر بسياري از مصرف كنندگان را به خود جلب مي‌كند و عمده معايب آن عدم مقاومت در برابر رطوبت ، حرارت و مواد شيميايي و … است.

MDF‌ با روكش چوبي در ساخت مبلمان و ساير لوازم كه در جاي خشك و بي‌خطر (حرارت) قرار دارند و در آشپزخانه ، در سطوح  عمودي (معمولاً درها) كاربرد دارد.

چون رطوبت MDF‌ معمولاً 3 8% مي‌باشد ، روكش چوبي مورد استفاده در روكش كاغذ نيز بايد رطوبتي در حدود 12 8 درصد داشته باشد. به طور كلي روكش چوبي حساسيت زيادي در برابر رطوبت ،‌حرارت ،‌ضربه ،‌سايش و … دارد. بعد از پرس ، ورق روكش شده MDF‌ حداقل بايد به مدت 8 ساعت باقي بماند كند تا سرد شود.

روكش‌هاي مصنوعي

1. ورق‌هاي كاغذي (Paper Foil  ):

به اين نوع روكش‌ها Finish Foil   يا به اصطلاح تجاري لترون Letron هم مي‌گويند. لترون نام يكي از توليد كنندگان مشهور اين نوع روكش است كه امروزه اين نوع روكش اغلب با نام اين شركت خوانده مي‌شود. اين روكش از يك لايه كاغذ معمولاً تزئيني با وزن پايه 2g/m

140. 40 (گرم به متر مربع قبل از آغشته سازي) بصورت ساده يا طرحدار ،‌مات يا براق كه با رزينهاي (معمولاً) ملامين فرم آلدئيد آغشته و خشك شده ،‌تشكيل شده است. وزن پايه‌ اين روكش‌ها پس از آغشته سازي تا حداكثر 2 g/m 300 نيز مي‌رسد. اين روكشها بصورت ورق در ابعاد مختلف و اكثراً بصورت رول توليد مي‌شوند. تمام اين  نوع روكشها را با استفاده از چسب و پرسهاي طبقه‌اي يا پيوسته (رولي ، غلطكي) روي تخته مي‌چسبانند ،‌چسبهاي مورد استفاده عبارتند از اوره فرم آلدئيد ، پلي وينيل استات PVA و غيره.

در اكثر مواقع اين روكشها داراي نقوش و طرحها و رنگهاي تزئيني هستند كه بعنوان روكش تزئيني نهايي (دكور) استفاده مي‌شوند. اما در مواردي محدود نيز براي رنگ كاري‌هاي دقيق و ظريف از انواع بدون رنگ و طرح آن بصورت ساده براي پوشش سطح MDF و زيرسازي رنگ استفاده مي‌كنند. در اين صورت اين روكش مي‌تواند صاف يا طرح برجسته مثل نقش رگه‌هاي چوب ،‌تار و پود و … براق يا مات باشد ، سپس روي آنها را رنگ مي‌كنند.

اين نوع روكش‌ها علاوه بر كاربرد در پوشش سطوح اوراق MDF براي ساخت نوار لبه ساده و پشت چسبدار و روكش‌ پروفيل‌ها و لبه‌هاي ابزار خورده كاربرد دارد.

MDF مورد استفاده براي روكش را با سنباده با دانه‌بندي 100 Grit سنباده زني مي‌كنند و سطح تخته بايد بدون غبار و ناصافي و … بوده و تميز باشد. تلرانس ضخامت حداكثر بين 2/0 mm براي تخته‌هاي تا ضخامت 30 ميلي متر تا 3/0 mm براي تخته‌هايي با ضخامت بيش از 30 ميلي متر براي اين روكش كاري قابل تحمل مي‌باشد. سطوح تخته MDF بايد قبل از روكش كردن تميز شده و نيز عاري از عيوب سطحي باشد. همچنين دانه‌بندي ميان سطح MDF براي روكش كاري مهم است ،‌زيرا اگر دانه‌بندي يكسان نباشد در روكش‌كاري‌هاي با سرعت بالا موجب اختلاف كيفيت چسبندگي روكش به تخته مي‌شود.

شرايط چسبندگي فويل‌هاي كاغذي بسته به نوع تجهيزات روكش كردن فرق مي‌كند. از پرسهاي مسطح طبقاتي روكش‌هاي چوبي مي‌توان براي چسباندن روكش‌هاي كاغذي ضخيم‌تر (بالاي وزن پايه 2 g/m 80 استفاده كرد. روكش كاغذهاي سبك و متوسط از پنجاه سال پيش متداول شدند و در ابتدا پرسهاي گرم طبقاتي مسطح با چسب UF معمولي يا كوپليمرها براي چسباندن آنها استفاده مي‌شد. اما امروزه اكثر روكش كنندگان MDF با اين روكش‌ها داراي پرسهاي روكش غلطك داغ پيوسته هستند كه با چسب UF با فرمولاسيون خاص براي چسباندن روكش روي تخته استفاده مي‌كنند. البته هنوز چسب‌هاي كوپليمري هم براي اينكار استفاده مي‌شود.

ميزان پوشش چسب در هر دو روش حدود 2. g/ 2m 1. 80 است. ايجاد بافت خاص روي روكش نيز در اين روش امكان‌پذير است كه در پرسهاي طبقه‌اي بوسيله صفحات (پليت‌هاي) منقوش برجسته و در پرسهاي غلطكي با استفاده از يك رول ثانويه با نقوش برجسته ايجاد مي‌شود.

اين نوع روكش از ارزانترين انواع روكش مي‌باشد كه در مبلمانها و لوازم ارزان قيمت مورد استفاده قرار مي‌گيرد. اين روكش در برابر سايش و خش و كلاً عوامل مكانيكي مقاومت ندارد و مقاومتش در برابر حرارت و رطوبت نيز كمتر از روكش‌هاي ملامينه و لامينت‌ها است.

بيشترين كاربرد MDFهاي روكش شده با فويل كاغذي در ساخت كتابخانه‌ها ،‌قفسه‌هاي خانگي و مبلمان اداري و منزل كم دوام و ارزان است. از مزاياي اين روكش تنوع رنگ و نقش و … ارزاني و كار آسان با آن است. و از معايب آن كلاً مي‌توان دوام كمتر و مقاومت كمتر نسبت به عوامل خارجي را ذكر كرد.

يكي از انواع روكشهاي كاغذي ،‌روكش‌ كاغذي با وزن پايه پايين 1 ، است كه معمولاً بصورت روكش مجزا در داخل روكش‌هاي كاغذ بسته‌بندي مي‌شود.اين نوع روكش كه در بازارهاي جهاني با عنوان روكش كاغذ برنج ژاپني 2 نيز معروف است، از كاغذهاي با وزن پايه2g/m 40. 23 ساخته مي‌شود. اين كاغذها هم بصورت تزئيني و هم بصورت ساده (جهت زيرسازي براي رنگ) وجود دارند و نيز به دو صورت آغشته شده و آغشته نشده عرضه مي‌شوند و روي صفحات اوراق فشرده چوبي و MDF چسبانده مي‌شوند.اين نوع روكش براي زيرسازي اقدامات روسازي بصري مانند رنگ و لاك و … مناسب و ارزان بوده اما بصورت منفرد روكش كم دوام است. عمده استفاده از اين نوعو روكش نيز در مبلمان و قفسه‌هاي كم دوام است. اين نوع روكش از كمترين دوام و مقاومت در برابر سايش ، ضربه به حرارت ،‌رطوبت و غيره برخوردار است.

2. روكشهاي ترموپلاستيك 3

اين گروه روكشهاي مصنوعي ،‌روكشهاي ساخته شده از مواد گرما نرم (ترموپلاستيك) هستند كه در اثر گرما تغيير شكل داده و قابليت انعطاف بسيار بالايي دارند.بعضي روكش‌هاي ديگر از جمله روكشهاي چوبي و كاغذي هم در روكش كردن سطوح ناهموار و ابزار خورده استفاده مي‌شود اما در سطوحي كه داراي اختلاف سطح‌هاي عميق و زياد و اشكال برجسته و فرورفته با انحناء‌هاي متعدد و مشكل هستند فقط مي‌توان از روكش‌هاي ترموپلاستيك استفاده كرد. قابليت انعطاف اين نوع روكش از مزيتهاي كاربردي آنها محسوب مي‌شود. اين نوع روكشها عمدتاً شامل روكش PVC و ورقهاي اكريليك است كه روكش PVC پرمصرف‌ترين آنها مي‌باشد.

الف – روكش پلي وينيل كلرايد PVC

فويل‌هاي PVC در تعداد لايه‌هاي مختلف ،‌تنوع لايه‌هاي مختلف ،‌ضخامتها ،‌رنگها ونقوش مختلف و نيز نقوش برجسته مختلف (صاف ،براق ،‌مات، رگه چوبي و…) بسته به نوع كاربرد مورد نياز توليد مي‌شوند و معمولاً شامل لايه‌هاي پلي و نييل كلرايد ،‌لايه آستري و لاكهاي متفاوت هستند. ضخامت اين نوع روكشها بين 2/0 تا 3 ميلي‌متر است.

بعلت قابليت انعطاف‌ اين نوع روكش ، از آن براي روكش كردن سطوح ابزار خورده با اختلاف سطح زياد و نيز براي ساخت نوار لبه ،‌روكش كردن پروفيل‌ها ،‌نوار لبه‌هاي فرم‌دار و فرز خورده استفاده مي‌شود. مثلاً روكش كردن درهاي كابينت‌هايي كه داراي ماشين كاري‌هاي عميق هستند. همچنين يكي از استفاده‌هاي منحصر به فرد روكش‌هاي PVC در ساخت مصنوعاتي است كه نياز به پيوستگي روكش در ابعاد مختلف يك سازه يا به عبارتي نياز به ايجاد شيار V شكل روي تخته و تاكردن آن باشد،‌بهترين مثالها در اين مواد توليد ميز تلويزيون و جعبه بلندگو (باند) و … است.

اين نوع روكشها را روي سطوح صاف MDF كه با سنباده با 100 Grit سنباده شده است و تميز شده است مي‌چسبانند. تلرانس ضخامت تا 3/0+ ميلي متر را مي‌توان در اين مورد قبول كرد.

روكش‌هاي PVC را معمولاً در دماي اتاق با پرسهاي غلطكي با استفاده از پاشش چسبهاي كوپليمري يا چسب اپوكسيد مي‌چسبانند. در بعضي مواقع چسبهاي گرما نرم نيز استفاده مي‌كنند. تخته خارج شده از پرس بايد روي سطوح صاف براي چند ساعت نگهداري شود تا اتصال بين روكش و تخته توسط چسب تكميل شود.

تخته‌هاي MDF ابزار خورده در سطح يا لبه را با استفاده از پرس ممبران با روكش‌ PVC به راحتي مي‌توان روكشي كرد. اين نوع محصول در ساخت در كابينت‌ها و لوازم اتاق خواب كاربرد دارد. انعطاف بسيار خوب روكش PVC خصوصاً وقتي كه داخل پرس ممبران حرارت مي‌بيند باعث مي‌شود كه بتوان نقوش بسيار ريز و ظريف ،‌ابزار خورده‌هاي عميق ، اشكال با شعاع‌هاي كوچك و سخت را با آن روكش كرد.

در اين نوع ماشين كاري تنها تخته قابل استفاده MDF است. در اين روش سطح و محلهاي ابزار خورده را با اسپري چسب پلي اورتان پوشانده و با دماي 85c پرس مي‌كنند.

در سطوح صاف در صورت نياز مي‌توان روكش PVC را بصورت نقش برجسته يا دو لايه با دو رنگ و نقش چسباند. در صورت چسباندن دو لايه متفاوت PVC ،‌لايه رويي را طبق نقشي خاص برمي‌دارند تا حالت دو رنگ زير و رو نمايان شود. از تخته‌هاي روكش شده با PVC غير از مصارف ياد شده در ، استفاده‌هاي عمومي مثل مبلمان اداري نيز استفاده مي‌شود. اين نوع روكش زيبايي روكش‌هاي لامينت و ملامينه را ندارد. و در برابر حرارت مطلقاً مقاوم نيست. هرچند رويه آن نسبت به آب (خنك) و رطوبت مقاوم است. اما مقاومت در برابر رطوبت بستگي به چسب مصرفي در چسباندن روكش نيز دارد.

اين نوع روكش در برابر عوامل مكانيكي مانند سايش و خش و … نيز مقاومت دارد. تميز كردن آن بعلت مقاومت سطحي در برابر آب و جنس آن بسيار آسان است و نيز از محاسن آن قابليت كار آسان با اين نوع تخته‌هاي روكش شده است.

كلاً اين نوع روكش دوام بالايي ندارد و براي ساخت مبلمان داخلي اداري و … كم دوام هم از آن استفاده مي‌شود. استفاده از اين روكش در آشپزخانه (بجز در كابينت) توصيه نمي‌شود، ‌مخصوصاً رويه كابينت.

ب- روكش‌هاي ورق اكريليك

نوع دوم روكشهاي ترموپلاستيك ورقهاي اكريليك هستند. اين نوع روكشها متشكل از هيدروكسيد آلومينيم (تري هيدريد آلومينيوم (ATH) ،‌رزين اكريليك MMA و رنگدانه‌ها مي‌باشد. دامنه ضخامت اين روكشها 3 تا 19 ميليمتر است و وزن مخصوص آنها حدود 1/77 گرم بر سانتي‌متر مكعب مي‌باشد.

اين روكشها داراي تمام مزاياي روكشهاي PVC از جمله فرم‌پذيري و قابليت انعطاف بسيار بالايي در دماي 80-70 درجه سانتي گراد در داخل پرس ممبران را دارد. ضمن اينكه داراي مقاومت به ضربه ، مناسب و نيز قابليت منحصر به فرد ترميم‌پذيري است. بطوريكه مي‌توان سطوح آسيب ديده آن را  ترميم كرد و سطوح ترميم شده نيز به راحتي قابل تشخيص نخواهد بود. ضمناً حساسيت اين نوع روكش نسبت به آتش سيگار و تغيير رنگ در برابر نور خورشيد كمتر از PVC است. تنوع رنگ اين روكشها بسيار زياد است.

همانگونه كه ملاحظه مي‌شود اين نوع روكش داراي تمام مزاياي PVC و يكسري مزاياي بالاتر مي‌باشد مورد استفاده آن مشابه به موارد استفاده PVC بوده و با اين تقاوت كه از اين روكش در مصنوعات گرانتر و مرغوبتر استفاده مي‌شود.

3. لامينت‌ها

لامينت‌ Laminate اصطلاحي عمومي است كه به گروهي از روكشهاي مصنوعي شامل انواع

HPL,CPL و لامينت فشرده اطلاق مي‌شود. اين نوع روكشها يكي از انواع پركاربرد روكش‌هاي مصنوعي خصوصاً در ايران هستند.

الف- لامينت تحت فشار بالا  (HPL)

اين نوع روكش متشكل از اوراق كاغذ كرافت آغشته به رزينهاي فنوليك در لايه‌هاي مياني و تحتاني بوده و در لايه سطحي از كاغذ تزئيني(دكور) آغشته به رزينهاي آمينوپلاستيك مانند ملامين فرم آلدئيد (MF) تحت فشار حدود 2 g/m 5/1-4/1 توليد مي‌شوند.اين روكش در ضخامتهاي 5/0 تا 5 ميلي‌متر و در مواردي بيش از 5 ميلي‌متر توليد مي‌شوند.

در پاره‌اي از موارد سطح اين روكشها با لايه‌هاي فلزي (آلومينيوم ،مس و … ) نيز پوشانده مي‌شود. اين روكشها به صورتهاي مات ،‌براق و رگه‌دار توليد مي‌شوند و با استفاده از چسبهاي اوره فرمائيد (UF) ،‌پلي‌وينيل استات PVA و چسبهاي تماسي 6 روي اوراق فشرده چوبي مانند MDF چسبانده مي‌شوند.در شكل شماره 2 نمونه‌اي از ساختار كلي اين نوع روكش ديده مي‌شود.

انواع استاندارد HPLها كه به صورت ساده و بدون مواد افزودني توليد مي‌شوند كه به هيچ وجه قابليت انعطاف ندارند و بسيار ترد و شكننده و داراي لبه‌هاي تيز هستند و بصورت ورق در ابعاد مختلف و عمدتاً در ضخامتهاي 7/0 تا 5/1 ميلي‌متر توليد مي‌شوند. بعلت عدم انعطاف اين نوع روكش‌ها از آنها نمي‌توان در روكش كردن لبه‌هاي گرد و فرم دار و سطوح ابزار خورده استفاده كرد و نيز ترد و شكننده بودن آن كاربرد اين نوع روكش را در سطوح با برشهاي گرد محدود كرده ،‌لذا كاربرد آن در روكش كردن نئوپان بيش از MDF است.

اين نوع روكش در برابر رطوبت و حرارت و سايش مقاومت بوده و مي‌توان آن را به راحتي و به دفعات با آب يا مواد پاك كننده تميز كرد. لذا عمده كار اين نوع روكش‌ها در موارد استفاده خاصي نظير مواردي كه دوام بسيار زياد مورد نياز است مصرف مي‌شد ، مي‌باشد مثل تخت‌ها و لوازم بيمارستاني و آزمايشگاهي ،‌ميزهاي كارگاهي رويه كابينت‌هاي بدون ابزار خوري و نيز ساير مصارف عمومي مثل مبلمان اداري بصورت محدود ، البته ساخت نوع فرم‌پذير اين نوع روكش دامنه كاربرد كاربرد آن را در رويه كابينت‌هاي داراي لبه‌هاي منحني افزايش داده است ، در لامينت‌هاي تحت فشار بالاي نوع فرم‌پذير HPL7 روكشها داراي تعداد لايه‌هاي كاغذ كرافت كمتري نسبت به نوع استاندارد هستند كه خاصيت ارتجاعي بيشتري به آن مي‌دهد. در اين نوع HPL ورقه روكش با نوعي لاك پوششي مخصوص كه مقاومت بالايي در برابر حرارت دارد تا دماي 240c مقاوم مي‌شوند. اين ويژگي بعلت مزاياي فوق و فرم‌پذيري آن روي سطوح داراي لبه گرد چسبانده مي‌شود و بعنوان رويه كابينت استفاده زيادي دارد و بعلت مقاومت بيشتر در برابر حرارت در كارگاهها و آزمايشگاهها بعنوان رويه ميز كار به فراواني دارد. اين روكش‌ها در دماي c 220-160 فرم‌پذير شده و روي لبه‌هاي گرد

Post From   مي‌شوند. همچنين علاوه بر قابليت روكش كردن لبه‌ها در حالت محدب 8 از اين روكش‌ها در حالات مقعرپذير نيز مي‌توان استفاده كرد. انواع كندسوز 9 اين روكش‌ها نيز وجود دارند ، كه با تيمار كردن لايه‌هاي مياني به مواد فاقد هالوژن يا مواد كندسوز كننده ،‌نقطه اشتغال آنها را بالا برده و كندسوز مي‌كنند. اين نوع روكش‌ها نيز عمدتاً در داخل هواپيماها ،‌خودرو ،‌ترن قطار ،‌اماكن عمومي و آزمايشگاهها و كارگاهها كاربرد دارند.

نوع ديگري از HPL نيز وجود دارد كه نوع كفپوشي نام دارد 10 كه به دليل پرداخت ويژه سطوح و استفاده از نوعي لايه پوششي خاص كه مقاومت بالايي در برابر سايش و خراشيدگي دارد و داراي دوام و پايداري زيادي است براي پوشش اوراق فشرده چوبي خصوصاً MDF (با دانسيته بالا) و توليد كفپوش استفاده مي‌شود. اين نوع روكش‌ها در برابر لكه ، اثر سيگار و مواد شيميايي نيز مقاومند.

مزيت عمده HPLها دوام بسيار بالا و مقاومت بالاي آنها در برابر عوامل خارجي است و از معايب عمده آن انعطاف‌پذيري كم و كاربرد سخت آن بدليل سختي و شكنندگي آن و نيز گران بودن آن است.

ب- لامينت فشرده 11

اين نوع لامينت شباهت ساختاري با هم گروه خود HPL دارد با اين تفاوت كه داراي تعداد لايه‌هاي اضافه بيشتر بوده و تحت فشار بالاتر و ضخامتهاي بيشتري توليد مي‌شوند و داراي مقاومتهاي بالاتر ،‌دوام و پاداري بيشتر در مقابل رطوبت و حرارت و … هستند. پس در مواردي كه دوام و مقاومت بسيار بالا مورد نياز باشد مورد استفاده قرار مي‌گيرند مانند ،‌سرويسهاي بهداشتي ، (خصوصاً عمومي) ، اماكن ورزشي ، كارگاهها و كارخانجات و … و حتي استفاده‌هاي خارج از ساختمان.

علاوه بر كاربردهاي فوق كه به عنوان روكش تخته‌هايي چون MDF بودند ،‌انواع ضخيم‌تر اين نوع لامينت به تنهايي براي ساخت فيبرهاي مدار چاپي ، چرخ دنده‌هاي صنعتي و واشرهاي صنعتي و … استفاده مي‌شود.

همچنين به عنوان روكش تخته لايه رويي از نوع كاغذ تزئيني (دكور) در ساخت آن استفاده كرده و در كاربردهاي صنعتي كل لايه‌ها از كاغذ كرافت ساخته مي‌شود. به اين نوع روكش در اصطلاح تجاري در ايران فورميكا (فورميكا نام يكي از توليد كنندگان بزرگ اين نوع روكش است ) نيز گفته مي‌شود.

ج – لامينت‌هاي فشرده پيوست 21 (CPL)

اين نوع لامينت‌ (روكش) در تمام موارد مانند HPL است با اين تفاوت كه در پرسهاي غلطكي پيوسته و بصورت رول توليد مي‌شود و انعطاف‌پذيري آن كمي بيشتر از HPL است و بصورت پيوسته در پرسهاي غلطكي روي تخته (MDF) چسبانده مي‌شود و داراي موارد كاربرد و خصوصيات مشابه HPL است.

4-روكش‌هاي ملامينه

روكشهاي ملامينه يا LPM 13 پركاربردترين روكش اوراق فشرده چوبي و خصوصا MDF در جهان و مخصوصاً در ايران در بين تمام روكش‌هاي چوبي و مصنوعي است LPM .. از كاغذهلاي تزئيني (دكور) آغشته به چسب ملامين فرم آلدئيد (MF) كه خشك شده تشكيل و بصورت مستقيم بدون نياز به چسب زني مجدد روي تخته (MDF) چسبانده مي‌شود. دامنه بسيار وسيعي از روكش‌هاي تزئيني در اين روش قابل توليد است.

روشهاي چسباندن روكشهاي ملامينه روي تخته به دو روش پرسهاي طبقه‌اي باستيل كوتاه 14 و روكش زني پيوسته 15 (روكش بصورت رول با پرس پيوسته )  است. بعلت مشكل بودن و تخصصي بودن پروسه روكش كاري ملامينه و نيز بعلت سرمايه‌گذاري بالا و مهمتر از آن ارزش افزوده بالاي آن معمولاً كارخانجات MDF جهان داراي خطوط روكش ملامينه بوده و انواع MDF ملامينه را نيز عرضه مي‌كنند. در اين روش تنوع MDF توليدي نيز بالا مي‌رود.

براي ملامينه كردن سطح MDF بايد سطوح تخته با سنباده 021-001 Grit سنباده زني و صاف شده باشد و نيز عاري از هرگونهه عيوب سنباده زني و غيره باشد. دو طرف MDF بايد با يك نوع روكش با گرماي يكسان  روكش شوند تا بعداً باعث تاب برداشتن آن نشود. شرايط چسباندن روكش‌هاي ملامينه معمولاً به شرح زير است:

دماي پرس c 200-160

فشار پرس 2 KN/m 250. 200

زمان 60. 40 ثانيه

درصد رطوبت MDF 9-6%

بعد از پرس كردن بايد تخته روكش شده براي مدتي روي صفحه‌اي صاف نگهداري شود تا خنك شده و دماي آن به زير 50 c برسد تا در مراحل بعدي دچار مشكل و ايراد نشود.

اين نوع روكش با عملكرد و قابليت بالا در موارد كاربردي كه دوام بالاي سطوح و مقاومت آن در برابر عوامل خارجي مورد نياز است كاربرد بسيار دارد.

تفاوت قابل توجه بين MDF ملامينه و نئوپان ملامينه در اين است كه لبه‌هاي MDF ملامينه قابل ماشين كاري است كه مي‌توان پس از ماشين كاري و فرم‌دهي و پروفيل كاري ،‌لبه‌هاي آن را با نوارهاي Soft Form   لبه چسباني كرد.

ضخامت روكش‌هاي ملامينه بين 35/0 – 25/0 مي‌باشد و حدود 50% ضخامت آن را چسب MF تشكيل مي‌دهد ،‌البته در انواع روكش ملامينه‌هاي نرم كه براي تهيه روكش بصورت رول توليد مي‌شود ،‌اين مقدار كمتر است. با توجه به ضخامت نازك روكش ملامينه تلرانس ضخامت تخته به ضخامت نازك روكش ملامينه تلرانس ضخامت تخته بايد در حداقل بوده و از 1/0+ ميلي‌متر تجاوز نكند.

دارا بودن تمام امكانات تزئيني و نيز مقاومت مناسب روكش ملامينه در برابر رطوبت ،آب،‌حرارت ،‌سايش و … دامنه وسيعي از كاربردهاي متنوع را براي MDF با روكش ملامينه مي‌توان در تمام استفاده‌ها بصورت عمومي در مبلمان اداري منزل ، درها و بدنه كابينت ،‌لوازم اتاق خواب و تخت خواب ، مبلمان بچه ،‌مبلمان و لوازم دستشويي و حمام ،‌روكوب ديوار ،‌پارتيشن و … استفاده كرد. از روكش ملامينه همچنين نوار لبه چسباني نيز توليد مي‌كنند كه هماهنگ با سطح در لبه‌ها چسبانده مي‌شود. در واقع مي‌توان گفت پركاربردترين نوع روكشها نوع ملامينه مي‌باشد و از نظر قيمت نيز بسيار مناسب و قابل رقابت با ساير انواع روكشها مي‌باشد. روكش‌ كاري با روكش ملامينه‌ روي MDF بسيار متداول بوده و معمولاً بسياري از كارخانجات بزرگ جهان داراي خطوط روكش ملامينه هستند. كار با ورق‌هاي روكش شده با روكش ملامينه هستند. كار با ورق‌هاي روكش شده با روكش ملامينه به نسبت روكش‌هاي HPL آسان‌تر است. اين نوع روكش پركاربردترين نوع روكش مخصوصاً در صنعت MDF است.

ساير روسازي‌ها

علاوه بر روكش‌ها براي روسازي تخته‌هاي چوبي و MDF از روشهاي ديگري از جمله نقوش منبت كاري ،‌رنگ‌كاري ،‌لاك و الكل و … استفاده مي‌شود. مي‌توان گفت مهمترين اين روشها رنگ‌كاري و سپس لاك كاري است . در اين بخش بطور خلاصه مواردي از اين نوع روسازي‌ها تشريح مي‌شود.

نقوش منبت ريز

توسط غلطك فلزي روي سطح MDF با فشار ، نقوشي ايجاد مي‌شود كه سپس روي آن ، رنگ كاري انجام شده و رنگ بصورت غير مسطح و منقوش جلوه كند عمق نقوش در اين روش 5/0 – 3/0 ميلي‌متر است.

نقوش منبت عميق

در بعضي موارد لازم است كه نقوش عميق‌تري روي سطح MDF ايجاد شود . در اين روش با پرسهاي گرم كه داراي يك صفحه قالب هستند با حرارت الياف سطح MDF را نرم كرده و سپس با فشار در سطح آن نقش مورد نظر را ايجاد مي‌كنند كه عمق آن معمولا 1 mm و در بعضي موارد حتي 6. 5 ميلي‌متر مي‌باشد. سپس اين تخته‌ها را رنگ مي‌كنند (مايع يا پودري) و به عنوان در كابينت ،در منزل و درهاي داخلي خانه‌ها و … استفاده مي‌كنند.

رنگ كردن

انواع و اقسام رنگها روي MDF قابل اجرا و متداول مي‌باشد ، خصوصاً با توسعه كاربرد رنگهاي پودري روي MDF اين روش رونق بيشتري يافته است و در بعضي مصنوعات چوبي برخي مشتريان كالاهاي رنگ شده را ترجيح مي‌دهند. خصوصاً با استفاده از روشهاي تلفيقي ،‌برجسته‌‌كاري فوق‌الذكر سطوح نقاشي شده زيبايي را با MDF مي‌توان خلق كرد.

لاك كاري

انواع لاكها و مواد شيميايي با رنگ دانه‌هاي مختلف به صورت‌هايي مانند رنگي ،‌مرواريدي ، متاليك ، مرمر و ساير تزئينات دراماتيك نيز قابليت جوابگويي به مشتريان اين سبك از هنر مبلمان را به MDF مي‌دهد.

پرسهاي ممبران (بالشتكي ،‌غشائي)
چون در صفحات مختلف اين متن بارها به پرس ممبران اشاره شده است توضيح كوتاهي در مورد اين نوع پرس در زير ارائه مي‌شود.پرس ممبران يك پرس يك طبقه است ،‌كه يكي از صفحات آن داراي محفظه بزرگي از جنس ماده‌اي قابل انعطاف (مانند سيليكون يا ساير لاستيك‌هاي مصنوعي) با ضخامت ديواره 3-2 ميلي‌متري است. در صورتيكه اين محفظه در صحفه زيري پرس باشد از آب گرم پرشده و اگر در صفحه بالايي تعبيه شده باشد با هواي گرم ، پر خواهد شد.

با استفاده از اين پرسها مي‌توان روكش‌هاي تزئيني مانند فويل‌هاي PVC يا روكش‌هاي چوبي و … را روي MDF كه قبلاً سطح و يا لبه‌هاي آن ماشين كاري شده چسباند. معمولاً براي اين كار فقط از MDF استفاده مي‌شود چون تنها تخته قابل ماشين كاري است . بيشترين استفاده از اين نوع پرس براي توليد درهاي پيش ساخته كابينت و درهاي داخلي ساختمان از MDF مي‌باشد.

قيمت انواع روكش وارداتي
روكش‌هاي مختلف بعلت تنوع بسيار بالاي آنها از نظر رنگ و نقش (جديد و قديم بودن طرح و رنگ و سفيد يا رنگي بودن ، معمولي يا منحصر به فرد بودن نقش و رنگ ) ، گرماژهاي مختلف ،‌خواص مختلف ،‌نوع چاپ و كاغذ آن ، كشور و شركت سازنده و … داراي قيمتهاي بسيار متنوع و متفاوت هستند. اما بطور كلي از نظر قيمت مي‌توان انواع روكش‌ها را به ترتيب نزولي به اين ترتيب طبقه‌بندي كرد:

1. لامينت‌ها

2. روكش‌هاي ملامينه

3. روكش‌هاي كاغذي

4. روكش‌هاي PVC

قيمت انواع لامينت‌ها بسته به تعداد لايه‌هاي آنها و نوع روكش و رنگ آن بسيار متفاوت است، در بررسي‌هاي بعمل آمده در مورد واردات اين نوع روكش‌ها ،‌قيمت‌متوسط اظهار شده جهت هر كيلوگرم 519/18 ريال بوده است. (حدود هر متر مربع 3. 705 ريال). اين امر در حالي است كه قيمت انواع HPL در ارديبهشت ماه 1384 ،‌با شرط تحويل در تهران به شرح زير بود.

روكش‌هاي كاغذي نيز به علل فوق‌الذكر داراي قيمتهاي بسيار متفاوتي هستند اما متوسط قيمت اظهار شده جهت واردات اين نوع روكش‌ها در سال 83 حدود 975/2 ريال براي هر متر مربع بوده است. (قيمت اخذ شده از بعضي از نمايندگان فروش در ايران هر متر مربع حدود 7500 ريال ) روكش‌هاي PVC نيز بطور متوسط داراي قيمت وارداتي حدود هر متر مربع 795/1 ريال بوده‌اند.

در مورد روكش‌هاي ملامينه قيمت هر متر مربع طبق آمار واردات سال 83 حدود 538/6 ريال بوده است. بايد توجه داشت كه قيمتهاي اظهار شده در برخي موارد ممكن است درصدي متفاوت باشد كه اين امر به دليل اعلام اشتباه از طرف تجار است. در زيرقيمتهاي اعلام شده ،‌از طرف يكي از توليد كنندگان بزرگ آلماني در مورد انواع روكش ملامينه به شرح زير است: (قيمت هر متر مربع)

منابع تأمين

منابع تامين انوع روكش‌هاي مصنوعي بصورت اصلي منابع خارجي و شركتهاي خارجي هستند. البته بعضي از شركتهاي داخلي داراي خطوط آغشته سازي براي توليد روكشهاي ملامينه و HPL هستند. اين شركتها اقدام به واردسازي كاغذ روكش كرده و عمليات آغشته سازي كاغذ را با رزين‌هاي مورد نظر انجام مي‌دهند. از آنجا كه محصولات صنايع پتروشيمي در ايران از قيمت كمتري برخوردار است اين عمل باعث كاهش هزينه‌ها مي‌شود.

در مورد واردات روكش‌ها و منابع تامين آنها براي واردات ،‌كشورهاي مبدأ در سال 83 به همراه درصد تأمين آنها را مي‌توان به شرح زير نام برد:

در صنعت روكش اغلب كشورهاي اروپايي پيشگام بوده و مخصوصاً كشور آلمان در اين زمينه از فعالان عمده محسوب مي‌شود. در اروپا شركتهاي فعال در زمينه توليد انواع روكش با پيشينه نزديك به يك قرن نيز وجود دارند. بزرگترين منابع تأمين روكش‌ها به تفكيك نوع آنها در سطح جهاني عبارتند از :

شركتهاي مشهور توليد كننده لامينت جهان :

Resopal,Wilsonart,Formica

شركتهاي مطرح توليد كاغذهاي دكور براي روكش ملامينه و كاغذي :

Technocel,Munksjo,Lamigraf,Interprint

شركتهاي مشهور جهان در زمينه توليد و عرضه روكش‌هاي ملامينه :

SWC,DKB,CASCO

شركتهاي مشهور توليد كننده روكش‌هاي كاغذي :

Letron,Surteco

شركتهاي مطرح توليد كننده روكش‌هاي ترموپلاستيك يا pvc :

Benecke,Kaliko,Alkor

شرايط تامين اين نوع روكش‌ها از خارج از كشور و خصوصاً در زمان خريد از شركتهاي سازنده مطرح معمولاً بصورت گشايش اعتبار اسنادي At Sight   بصورت 100% و نيز با زمان تحويل‌هاي بين 8-4 هفته بسته به نوع روكش پس از گشايش اعتبار است.

ميزان استفاده در صنايع مختلف :

همانگونه كه در بخش ابتدايي ذكر شد روكش‌هاي ملامينه بيشترين و وسيع‌ترين دامنه مصرف را در بين ساير روكش‌ها دارند و در مصارف عمومي و تقريباً در تمام مصارف روكش‌كاري سطوح مورد استفاده قرار مي‌گيرند. روكش‌هاي كاغذي و PVC نيز داراي مصارف عمومي بوده و فقط در سطوحي كه انتظار دوام بالايي از آنها نداريم مورد استفاده قرار مي‌گيرند. ضمن اينكه براي روكش‌ كاري پروفيل‌ها و سطوح منقوش و ابزار خورده  انتخاب بسيار مناسبي هستند . روكش‌هاي لامينت نيز براي مصارف بسيار پردوام كاربرد دارند.

در سطح جهاني روكش‌هاي ملامينه داراي بيشترين استفاده بوده و بعد از آن به ترتيب روكش‌هاي چوبي ، روكش‌هاي كاغذي ، رنگ ،‌لامينت‌ها و روكش‌هاي ترموپلاستيك PVC قرار دارند. نسبت مصرف انواع روكشها در جهان به ترتيب زير مي‌باشد :

رديف
نوع واكنش
سهم مصرف به كل
1
روكش ملامينه
33%
2
روكش‌هاي چوبي
27%
3
روكش‌هاي كاغذي
18%
4
رنگ
9%
5
لامينت (HPL)
7%
6
ترموپلاستيك (PVC)
6%
اين تركيب در مورد ايران به ترتيب زير برآورد مي‌شود :
رديف
نوع روكش
سهم مصرف به كل
1
روكش‌هاي چوبي
28%
2
روكش ملامينه
23%
3
لامينت (HPL)
20%
4
رنگ
17%
5
ترموپلاستيك (PVC)
8%
6
روكش‌هاي كاغذي
4%
در تركيب فوق براي ايران درصد مصرف رنگ ، روكش‌هاي چوبي و لامينت‌ها در حال كاهش و درصد مصرف روكش‌هاي ملامينه و كاغذي در حال افزايش است. البته سهم مصرف ذكر شده در بالا براي ايران و جهان مربوط به مجموع روكش‌هاي استفاده شده براي انواع MDF و نئوپان است. از آنجا كه در ايران تقريباً از رنگ و روكش چوبي در صنعت MDF استفاده نمي‌شود لذا اين آمار ، مربوط به صنعت نئوپان بوده و در مورد MDF ميزان مصرف صفر است.

برآورد حجم بازار و روند مصرف روكش‌ها :
در سال 83 مقدار حدود 100/217 متر مكعب MDF وارد كشور شده كه از اين مقدار  000/117 متر مكعب آن روكش شده بوده است. عمده MDF روكش شده وارداتي به كشور به صورت ملامينه است. در واقع در بازار مصرف MDF روكش شده كشور ، MDF روكش شده با روكش چوبي تقريباً وجود ندارد. MDF روكش شده با كاغذ و HPL نيز بصورت محدود مي‌باشند. لذا برآورد مي‌گردد از 000/117 متر مكعب MDF روكش شده وارداتي 000/90 مترمكعب بصورت ملامينه بوده است. مقدار 000/100 متر مكعب MDF نيز بصورت خام وارد كشور شده و در كشور روكش شده است . اكثر اين نوع MDF هاي خام وارداتي نيز با روكش ملامينه روكش مي‌شوند.همچنين MDF توليدي توسط شركت خزر بصورت خام بوده و در داخل كشور با انواع روكش ملامينه ،‌HPL و PVC و كاغذ روكش مي‌شود. برآورد مي‌شود اين شركت در سال 83 مقدار 000/25 متر مكعب توليد داشته است.

لذا در سال 83 مي‌توان تخمين زد حدود 000/180 متر مكعب MDF با روكش ملامينه در كشور در سال 83 به مقدار حدود 000/250 متر مكعب در واقع قريب به 70% بصورت روكش ملامينه مورد مصرف قرار گرفته‌اند.

نرخ رشد مصرف MDF حاكي از رشد بسيار چشمگير مصرف در سالهاي آتي در كشور است. در مورد روكش‌هاي مختلف نيز با توجه به بازار جهاني و سليقه مصرف كننده ،‌مي‌توان پيش‌بيني كرد كه درصد مصرف روكشهاي ملامينه همچنان در سطح بالايي خواهد ماند و حتي بر آن افزوده خواهد شد و با توسعه ساير كاربردهاي MDF از جمله كفپوشها رشد بسيار چشمگير و ناگهاني را در مصرف MDF و MDF ملامينه شاهد خواهيم بود.

بررسي انواع روكش MDFمصرفي در ايران
روكش ملامينه پر مصرف‌ترين روكش مورد استفاده MDF در كشور است ، پس از آن HPL اكثراً توسط سازندگان مبلمان روي MDF خام چسبانده و استفاده مي‌شود. به علت سادگي كار با ورقهاي روكش شده ملامينه به نسبت ورقهاي HPL ،‌از لامينت كمتر استفاده مي‌شود. پس از لامينتها روكش‌هاي كاغذي در رتبه سوم مصرف در صنعت MDF ايران قرار داشته و كمترين ميزان مصرف را روكش‌هاي PVC دارند. با توجه به اينكه بيشتر روكشهاي مصرفي در ايران از طريق واردات تأمين مي‌شود ،‌آمار واردات انواع روكش‌ها تقريباً بيانگر ميزان مصرف خواهد بود. البته ميزان توليد داخلي را نيز بايد در نظر گرفت. از جمله شركتهاي توليدي روكش ملامينه شركت راهان توان است كه ظرفيت توليدي بالايي دارد. اين شركت اقدام به وارد سازي كاغذ خام روكش ملامينه كرده و پس از آغشته سازي آنها با رزينهاي ملامينه و آماده سازي روكش‌ها ، ورقهاي MDF را روكش و به بازار عرضه مي‌كند.

آمار واردات در سال 83 به شرح زير است :

نوع روكش
ميزان واردات (مترمربع)
نسبت واردات
روكش ملامينه
850 ، 252، 15
35/0
لامينت‌ها
680، 720، 16
39/0
روكش‌هاي PVC
863 ، 136،7
17/0
روكش‌هاي كاغذي
781، 816، 3
09/0
منبع وبلاگ روکش

گرداوری گروه فن و هنر ایران زمین

WhatsApp us