دانستن حق شما، سالم زیستن انتخاب شماست
ساخت یک بنای مسکونی ابتداباتهیه نقشه های طبقه بندی شده ای انجام میپذیرد
1 پلان تسطیح 2 پلان پی کنی 3 پلان فونداسیون یا ( پی ریزی ) 4 پلان ستون ریزی باهر متریالی که قصد اجرا داریم مانند اسکلت فلزی یا بتون آرمه ویا چوبی 5 پلان تیرریزی و پردازش سرویس پله ها 6 پلان تقسیم بندی اطاقهای نشیمن پذیرائی وخواب وسرویس های بهداشتی آشپزخانه پلان 7 شامل پنج پلان تاسیساتی است.
الف پلان عبورلوله های آب سردو گرم ولوله های شوفاژ . پلان ب عبور لوله های گاز . پلان ج عبورکانلهای برق و تلفن دربازکن ومحل های نصب تابلو های برق وچاه ارت . پلان د استقراردستگاه های تهویه وکانال تهویه. پلان ﮬ نقشه دربها وپنجره ها همچنین خروجیهای اضطراری در مواقع خطر .
پلان 8 شاکله تمامی این نقشه هاست وآن عبارت است از پلان مبلمان ومعماری داخلی . نقشه های ابتدائی باید تابع پلان مبلمان باشد چرا؟ چون تمام ضرورتهای لازمه برای زندگی ساکنان آن ساختمان درآن پلان پیش بینی می شود . ضروریتهای مثل بهداشت محیط خانه شامل نورپردازی متناسب دراتاق های خواب ونشیمن وپذیرائی وسرویس های بهداشتی همچنین دکوراسیون ورنگ آمیزی متناسب بافضای موجود که آرام بخش روح و روان وچشم نواز باشد. قدرمسلم مقوله بهداشت بیشتر از سایرقسمتها حائز اهمیت است. بخصوص بخش وناحیه پخت وپز برای ساکنان. عدم آلودگی هوای محیط وسلامت اهل خانه ازشروط لازم یک واحدمسکونی است. دراین پروسه توجه انسان به واژه سه وجهی آشپزخانه جلب می شود. درساختار آشپزخانه موضوعاتی کاملا علمی وتخصصی وجوددارد که مورد ارزیابی زیست شناسان بوده و هست.
1 متریال ساخت کابین ها که مواد غذائی در داخل آنها نگهداری می شود.
2 صفحه کابینت که اغلب مواد غذائی بصورت عریان وبدون پوشش در تماس باصفحه کابینت قرارمی گیرد.
بامقدمه ای که بیان شدلازم است دومطلب را با موضوعات تحت الشعاعی آن موردبررسی دقیق قرار دهیم نخست بهداشت محیط وسپس انرژی مصرفی درساختمان . ( البته تامین انرژی یکی ازگرانترین و بررگترین دغدغه های بشرامروزی است.)
(درمبحث بهداشت صفحه کابینت یاپیشخوان آشپزخانه های اماکن عمومی موکدابایدازورق استیل کد 321 ساخته و تهیه شود.) درآشپزخانه منازل هم می شود ازآن بهره جست. دراین راستا جام سکوریت شده ی شیشه نیز کاملا بهداشتی است. درکشورهای صنعتی وپیشرفته برای سطح روئی صفحه کابینت کاشی وسرامیک رابکارمی گیرند. امابیشتر برای صفحه کابینت ازتخته فشرده بهم پیوسته زیباو بادوام ( بلوک بورد ) Block Boards که از ویژه گی بهداشتی خاصی بر خورداراست استفاده می شود. سابقا درایران صفحه سنگ گرانیت درآشپزخانه هابکارگرفته می شد. سنگها درجذب چربی و مواد پروتئینی موجب تغییررنگ قسمت به قسمت صفحه سنگ می گردد که ناخوش آیند است.
چندسالیست درکشور ما ازصفحه های M . D . F باروکش ملامین H . P . L برای کابینت وصفحه کابینت استفاده می کنند. عمیقا جای تاسف است درجامعه ی ما هر کالا که بااسم لا تین وباتبلیغ وبابوق کرنا به بازار آوردند . بدون تحقیق وبررسی همه جانبه مورد خرید ومصرف قرار می دهیم . پس ازآن که همه به مضرات آن درکل جهان پی می برند وکوس رسوائی آن زده می شود ما ازروی تقلیدونه تحقیق میگوئیم دیگراز مد افتاده است………….. بطورمثال یک نمونه را به استحضار می رسانم . درچنددهه اخیر ساختمان پلاسکودرچهارراه نادری تهران باهدف تبلیغ وفروش ظروف ملامین ساخته شد. متعاقب آن 3 کارخانه بزرگ درسه استان احداث گردید ماشین آلات ازکشورهای اروپائی برای تولید ظروف ملامین با قیمت های بسیار گزاف واردکشورگردید. درتلویزیون آن زمان تبلیغات وسیع درمورد این پدیده نوظهوربه اجرادرآمد دختری نیمه برهنه سینی به دست وی درون سینی تعدادی کاسه بشقاب ملامین قرارداشت ازسراشیبی پله های یک واحددوبلکس درحال حرکت به پائین پله ها ناگاه مچ پای خانم دچا اشکال می شد یک باره سینی ازدست وی رها شده وظرف ها ازپله ها سقوط نموده در کف حال وپذیرائی پخش می گردید. دوربین اول ظرف ها رانشان می داد سپس به سمت دخترک برمی گشت وخانم باکرشمه بسیار توضیح می داد که نگران نباشید این ظروف زیبا هرگز نمی شکنند. چون ازملامین ساخته شده اند. بااین ترفند صدها میلیون دلاربرای خرید ماشین آلات و تولیداین متاع بزک کرده ی خطرناک از کشوربه بانک های اروپائیان ریخته شد. چند نفرتاجر نما سودهای کلان بردند. آن ماشین آلات امروز به آهن پاره های بی ارزش بدل شده است. متعاقب این تجارت کثیف کارخانه های چینی سازی وسفالین کشور دچاررکودشدید اقتصادی شده وجمع کثیری ازکاربیکارشدند.
اگرموضوع به ضرروزیان مادی منتهی می شد قابل تحمل بود. لذا بابکارگیری ظروف ملامین افرادجامعه ذره ذره دچار سرطان های گوارشی شدند. مردم تا پی به ماهیت امرببرند حدود بیست وپنج سال موضوع ادامه پیداکرد. اکنون قریب به بیست سال است که ظروف ملامین ازآشپزخانه ها ودایره زندگی مردم خارج شده است. مجدد باکمال تاسف امروز مواد ملامین با شدت بسیار زیاد دوباره تحت نامهای H . P . L و M . D . F با همان بوق وکرنای تبلیغاتی اما متفاوت وارد خانه وکاشانه مردم شده است.
آیاخانواده ها اطلاع دارند ومیدانند H . P . L روکش صفحات کابینت های آشپزخانه های به اصطلاح OPEN همان ملامین می باشد. آیا همه مردم میدانند M . D . F مخفف این جمله انگلیسی است.Medium Density Fiber Board است. ام . دی . اف درباورمردم غیرمتخصص یعنی تخته فشرده ازالیاف گیاهی . آیااین همه ی واقعیت است؟ خیر هشتاد درصد دانسیته های سلولزی وبیست درصد پلیمرازمواد فسیلی می باشد.
پی . وی . سی هم ازقماش مقوله فوق است. Poly Vinyl Chloride مضرات خطرناک زیست محیطی Chloride به روشنی مشخص است. صنایع نوظهورچوب درکشوربه این مواد آلوده است.
قرار نیست مردم ما نان وقاتوق خودرا درروی مواد لاشه ای حیوانات عظیم الجثه ای که در65 میلیون سال قبل دراثر حادثه برخورد کره زمین با شئی به قعر خاک فرورفته اند بسایند وبخورند.
می گویند عرضه بر اساس تقاضا است. این درست. لذابرپایه تبلیغات نادرستی که درخصوص اقلام فوق راه انداخته اند . آیا این حق برای ما ایجاد می شود که دراین فریب بزرگ خودراشریک کنیم؟
اخیرا درسمیناردوروزه ای دکو 2009درسالن اجتماعات صدا وسیما درتهران که به همت انجمن مبل برپا شده بود. دربعدازظهر روزپایانی سمینار ازنمایندگان 3 کشورخارجی درسمینار (روسیه – ترکیه -مالزی ) ازهرکدام بطور جداگانه سئوال شد آیا درکشور شماتخته فشرده ام دی اف تولید می شود. جواب هر3 نماینده مثبت بود. مجدد سئوال شد چه میزان از M .D .F تولیدی خودرا مصرف میکنند وچه میزان راصادرمی کنند ؟ جواب : هر3 نماینده حاکی ازآن بودکه ام دی اف تولیدی آنان فقط برای صادرات است ودرکشورهای ایشان M . D . F به مصرف نمیرسد. درآن سمیناراعلام شد میزان آمار واردات ام دی اف درپنج ماهه نخست سال جاری (1388 )بالغ بر یکصدونودوشش میلیون دلاربوده است. ( این مبلغ فقط برای اوراق ام دی اف می باشد. بحث ورود پروفیل ام دی اف ومصنوعات ساخته شده ازآن متریال سوا از رقم اعلام شده است. درواقع سئوال این است چرا آنچه را که جهان صنعتی بر خود نمی پسندد وآنرا درحقیقت قی می کند. درکشور ما کالای مدرن وبا برشمردن اوصاف دروغ وبی پایه واساس محصولی برترمعرفی می شود؟
دریغا چه مبالغ هنگفتی پرداخت می کنیم تا بلای جان بخریم. اگر قراربر این است که تخته فشرده خرده چوب مصرف کنیم چرا Particle Board نئوپان که از هر حیث تخته فشرده بهتری نسبت به ام دی اف می باشد وازاستحکام بیشتری نیز برخورداراست وبه خصوص درنگهداری پیچ های فلزی وسایر اتصالات دارای مزیت برتر درمقایسه با ام دی اف است استفاده نکنیم؟
نئوپان درمناطق رطوبی مقاوم تراز ام دی اف است. به دروغ تبلیغ شده استM . D . F Water Proof __ می باشد
مضرات زیست محیطی نئوپان و ام دی اف همترازویکسان می باشد. درتولید هردوبه یک اندازه مواد پلیمری بکارگرفته می شود. ما میتوانستیم ومیتوانیم Particle Board نئوپان مصرف کنیم وبسیار ارزشمند وسودمند خواهد بودکه فرصت های شغلی را به اجانب واگذارنکنیم. تجربه ای بسیار تلخ وگران است که دریک ونیم دهه گذشته میلیاردها دلارسرمایه ی کشورجوان خودرابه هدرداد ه ایم.
دردانشکده های دولتی ودانشگاه آزاد وقت پرقیمت دانشجویان واساتید ارجمندرادرخصوص پروسه M . D . F بی حاصل صرف شد. کارخانه های نئوپان سازی کوچک ازفعالیت باز مانده وغالبا ورشکسته شده وبرچیده شده اند. کارخانه های تولید بزرگ بارکود اقتصادی مواجه شده ولطمات زیادی را تحمل نمودند. آن همه لطمه وضرروزیانهای مادی ومعنوی رافقط بخاطربی اهمیت شمردن تحقیقات بدوش کشیده ایم.
ساده ترین و ابتدائی ترین راه
بررسی برای افراد کم اطلاع این است که ببینندآن خوراکی راکه به ایشان تعارف می کنند تعارف کننده خودنیزآن رامیل مینماید. یااینکه به مثل ( روغن ریخته وقف امامزاده است.) البته تحقیق باید توسط اشخاص فرهیخته که مسئولیت جواب گوئی داشته باشند ازگروه های مختلف علمی وتخصصی باروشهای علمی روز انجام پذیرد. دراینجا خاطر نشان می شود ارباب صنایع چوب که امروز برای تبلیغ مصولات تولیدی خود میلیون ها تومان خرج می کنند. شایسته است بدانند واقعیت های امر فردا روز به توده عام جامعه باتوجه به مسافرت های فراوانی که به حوزه های صنعتی جهان صورت می پذیرد وازطرفی ماهواره های جهانی واینترنت پی برده اند وبیشترنیز پی خواهند برد. درنهایت همان اسمی که از ایلقانیان در تولید ظروف ملامین باقی مانده است از شما نیز درزمینه صنایع چوب بجا خواهد ماند. موضوع معماری داخلی و بهداشت محیط درواحدهای مسکونی فراتر ازاستفاده درتولید مبلمان وکابینت از M . D . F و H . P . L وP .V . C می باشد. آزمندی وفرصت طلبی تاجرها ی ساختمان ساز به آنان اجازه می دهد ساختارهرچیزی رابرای سودهای کلان خود قربانی کنند وبرهم زنند. کسی هم مانع کارشان نیست. لطفا واژه سه وجهی آشپزخانه راموردعنایت قرار دهید. ( آش – پز- خانه ) دراینجا آش موصوف است به اسم عام غذاها – پز – قید صفت محسوب میشود. – خانه قید مکان است که مستقل است. آن شیر نا پاک خورده ای که کلمه لاتین OPEN رادرکنار واژه آشپزخانه نهاده درواقع آن را به مرد م ما تحمیل کرد. این یعنی ساختار شکنی ترویج بدعت غلط. درهمین جا ایمنی بهداشت محیط واحدهای مسکونی از هم فرو پاشید. جبران بخشی از خسارت های ناشی ازتاکتیک انجام گرفته برای خا نوادهای ایرانی امکان پذیرنیست. متاسفانه این روند هنوزهم توام باساخت وسازساختمان های مسکونی ادا مه دارد.
برای روشن شدن مطلب شرح واقعیات لازم است. کد بانوی خانه درعملیات طبخ غذاها ازسبزیجات حبوبات وهمانگونه مواد پروتئینی را مورد پخت وپز قرارمی دهد. درمراحل پختن این مواد گازهای CO2 وارسنیک فضای خانه های کوچک مارا پر می کند. از اهل خانه بطورمثال کودکان وسالخوردگان و بیماران که کمتر تحرک دارند وقادربه ترک فضای منزل نیستند جبرا گازهای پخش شده درفضای خانه را استنشاق مینمایند. درمواقع سرخ کردن بعضی ازمواد غذائی مثل پیازداغ سیرداغ وتفت دادن گوشت ومرغ وماهی وسبزیجات اسید امینه پراکنده درفضای خانه گرفتاری های عدیده ای را برای خانوارها وجامعه فراهم میسازد. فی المثل فردی از خانواده که سرما خورده می باشد ( همان مریضی که اطبا آن را ام الامراض می نا مند. ) نا خواسته درمعرض مجاورت همین تفت دادن مواد قرار می گیرد. ( طول درمان وبهبودی فرد دراین ناخوشی بطورطبیعی 72 ساعت گفته می شود ) توجه داشته باشید درشرایط واحدهای مسکونی فعلی طول درمان همین سرما خورد گی ساده مزمن شده بالغ بربیست روزبه درازا می کشد. انتشاراین مریضی درطولانی مدت برای جامعه هزینه های بسیارکلان جسمی ومالی رادربردارد. پراکنده شدن اسید امینه درفضا ومحیط خانه برروی اشیاء و درب ها دیوارها وسقف واحد های OPEN هزینه های شستشو واستهلاک اساس غیرآشپزخانه ای برای خانوارها بار مالی مضاعف را ایجاد می کند. درفرآیند طبخ غذا درواحدهای مسکونی آشپزخانه OPEN اگرقصد بکارانداختن هود تعبیه شده دربالای اجاق گازرا داشته باشید. درآن صورت هوای معتدله ای که درزمستان یادر تابستان برای فضای خانه مهیا شده است ازطریق موتورپروانه هود به بیرون هدایت نمود ه اید. متراژاغلب واحد های مسکونی بین 70 الی 120 مترمربع است. مترمکعب فضای این واحد ها حدودا 200 الی 320 مترمکعب است. قدرت مکش هود های خانگی درجا به جائی هوا بین 250 الی 500 مترمکعب در ساعت می باشد.
درآنصورت دوجداره کردن شیشه ها وبکارگیری مواد عایق بندی درجدار دیوارها وسقف هاامری بی معنی جلوه می کند.هیچ امری باآن دیگری هم خوانی ندارد. واقعیت این است کسی پاسخگو نیست که طرح آشپزخانه OPEN وحذف آشپزخانه ازیک واحدمسکونی از کجا الگو شده است. بنده هرچه درنقشه های ساختمانهای مسکونی کشورها ی صاحب صنعت جستجونمودم موردی مشابه ندیدم حتی واحدهای مسکونی زیر30مترمربع هم ازآشپزخانه مستقل برخورداراست. بجزسوئیت متلهای مسافری بین راه هاکه مستثنی می باشد. شهر داریها که پروانه ساختمان صادرمینمایند آیا این امکان وجود ندارد که دراتحادیه شهرداریها دروزارت کشور از مشاوره وهمفکری وزارت بهداشت ودرمان وآموزش پزشکی ونهاد بهینه سازی مصرف انرژی اداره استانداردپیرامون اینگونه امور یک اتاق فکری مشترک ایجاد نمایند. تا چنین اشتباهات فاحش رخ ندهد؟ درسال 87 یک فیلم انیمیشن تبلیغاتی بصورت ادامه داردر آگهی های صداوسیما پخش می شد. گویانهاد بهینه سازی مصرف انرژی سفارش دهنده ی آن بود. دراین فیلم یک خانواده پر جمعیت شامل دختر پسر عروس وداماد و نوه مادربزرگ وپدربزرگ که معمارنامیده می شد نقش ایفاء می کردند . درمتن قصه قرار بود پروژه ساخت یک ساختمانی را به اجرا درآورند متشکل ازچند واحد مسکونی که درنهایت آن خانواده بزرگ به خانوارهای کوچک تقسیم شده وهرکدام واحد مستقل مسکونی داشته باشند. دردیالوگ قصه (عروس از پدرشوهرخود می پرسیدآقاجون آشپزخانه های واحد ها حتما OPEN خواهد بود؟ پیرمرد باصراحت جواب مثبت میداد. عروس با خوشحالی تمام می گفت به به چه باکلاس ) اثرتخریبی وخودباختگی دراین نمایش را نمی شود دراین مختصر گنجاند.
البته خود ناگفته پیدااست.
با این نحوه وشیوه ی غلط که روند ساخت و سازساختمان های مسکونی رواج پیدا کرده است. مردم درچهارچوب خانواده هاکم وبیش متوجه موضوع شده اند وبیشترنیزآگاهی پیدا خواهند کرد. زمانیکه خانواده ها بخواهند درپی اصلاح محیط واحد های مسکونی خود برآیند جبرا قیمت کاذب فعلی مسکن بالغ برهفتاد درصد کاهش پیداخواهد کرد بدون شک این معضل جامعه رادچار چالشها ورکود اقتصادی بیحد وحصرقرارخواهد داد.
منبع : وبسایت