سازه چوبی

مقدمه :

ساختمان چوبی ٬ ساختمان سبز ٬ ساختمانهای چوبی ٬

سبک سازی و کاهش وزن سازه ها، از مهمترین عواملی است که امروزه در طراحی و اجرای سازه ها در نظر می گیرند بخصوص در مواقعی که منطقه ای زلزله خیز باشد در این مواقع دیده شده که هرچه بار سازه ها کمتر باشد تلفات جانی کمتر می باشد، با نگاهی به زلزله های گذشته در می یابیم ساختمانهایی که بعد از زلزله بر جای مانده اند که در آنها مصالح سبکتری برای اسکلت و نازک کاری به کار رفته است. چوب به عنوان ماده ای با وزن سبک خود می تواند کمک زیادی به ساخت سازه ها نماید. خانه های ساخته شده با قاب چوبی از دیرباز عملکرد خوب در مناطق زلزله خیز داشته است در زلزله های مهیبی چون 1964 پرنس ویلیام آلاسکا با قدرت 4/8 و زلزله 1994 نرس ریج با قدرت8/7ریشتر، اکثر سازه های آن چوبی بودند و این عامل باعث شد که تلفات بسیار کم باشد. همچنین با توجه به آماری که در مورد ساختمانهای چوبی تحت اثر زلزله های شدید به دست آمده، بیشتر این قبیل خانه ها بعد از زلزله پا بر جا مانده اند یا متحمل خسارات سازه ای و غیر سازه ای کمی شده اند که به آسانی قابل ترمیم بوده و امکان قابلیت استفاده بی وقفه در آنها وجود داشته است .

ارتفاع سازه های چوبی مقاوم در برابر زلزله در کشورهایی با منابع عظیم چوب مانند امریکا، کانادا، استرالیا و اروپای شرقی تا 6 طبقه اجرا شده است. با توجه به ویژگی های این سیستم (سریع سازی، آسان سازی، سبکی و …) می توانیم در مواقع اضطراری از این سازه استفاده نمائیم. همچنین با توجه به منابع عظیم چوب در شمال ایران، از این سازه می توان بهره برد.

به علاوه امروزه با توجه به هزینه های بتن و فولاد می توانیم چوب را جایگزین مناسبی برای این مواد نمائیم بهر حال امید است بتوانیم در جهت شناسایی بهتر این سازه این سیستم قدمی برداریم.

فصل اول:

پیشینه موارد استفاده از چوب :

استفاده از چوب در سازه در کشور ما قدمت زیادی دارد، همانگونه که می دانیم در زمانهای دورتر به دلیل نبود فلز ، چوب کاربرد فراوان و اثر گذاری در ساختمانها داشته است.

آثار چوبی 4200 سال پیش از میلاد در ایران کشف شده است، در کاوشهای شوش شواهدی دال بر کلبه های چوبی را یافته اند. در حوالی رود هیرمند شهری با اسلوب شهرسازی و به طور منظم در هزاره سوم قبل از میلاد وجود داشته است. این شهر در یک آتش سوزی و زلزله منهدم شده است، کاوشهای باستان شناسی نشان می دهد که چوب در پوشش خارجی برخی از بناها، سقفها و نعل درگاه ها و تیرها به کار رفته است.

در 550 سال پیش از میلاد در سقف کاخ های عظیم و زیبای تخت جمشید چوب هایی از سدر مقاوم لبنان، چنارکرمان استفاده شده بود. که متأسفانه پس از یورش اسکندر مقدونی پارسه به آتش کشیده شد. هرودوت دانشمند یونانی در کتاب خود از فارس و ایران چنین یاد می کند: «پارسه سرزمین بسیار سرسبز و دارای جنگلهای انبوه می باشد، اما متأسفانه امروزه این سرزمین خشک و بی آب و علف شده است»

در دوره ساسانی در کاخ های عظیم کسری و قصر شیرین از چوب استفاده شده است. در مواردی نیز از درهای چوبی با پوشش مسی و طره های چوبی با روکش فلز که نشان عظمت بنا بود استفاده شده است.

در بناهای دوره اسلامی درگنبد سازی جهت ضد زلزله نمودن آن ، در دوره ایلخانی و دوره تیموریان جهت تزئینات، در دوره صفویه در بناهای چهلستون (ستونهای چوبی چنار و سقف تالار مرکزی)عالی قاپو ،هشت بهشت و… و همچنین در دوره قاجار در کاروانسراها، حجره ها، مدارس، کاخهایی مانند کاخ گلستان، سلطنت آباد، شمس العماره، باغ ارم شیراز می بینیم چوب جایگاه خاصی داشته و دارد. در بسیاری از موارد حتی چوب به عنوان وسیله ای برای انتقال بار به زمین استفاده شده و یا به صورت شمع بکار رفته شده و می شود.
استفاده از چوب برای سازه عال قاپو

کاخ چهلستون، 18 ستون چوبی و سیستم پوشش سقف چوبی

1-معرفی چوب:

1-1-چوب:

چوب ماده ای بیولوژیکی است به همین دلیل ساختمان متغیری دارد. چوب یکی از قدیمی ترین مواد ساختمانی بشر است که یا مستقیماً از درخت به دست می آید(چوب طبیعی) و یا اینکه با استفاده از خرده چوبها و ضایعات توسط مراحلی تولید می شود. حتی امروزه برای ساخت مکانهای مسکونی، تجاری، صنعتی و سازه های گوناگون مانند اسکله ها، پل ها، برج ها و دیوارهای نگه دارنده استفاده می شود.

2-1- چوب ها به دو دسته تقسیم می شوند :چوب سخت “hard wood”: که از درختان برگ ریز(پهن برگ) تهیه می شود .” مانند گردو، بلوط، راش,چنار، ممرز، افرا ” که فصلی هستند و در پائیز خشکمی شوند.

چوب نرمsoft wood””: از درختان سوزنی برگ تهیه می شود که همیشه سبز هستند.”مانند کاج ،نراد، ساج ،آکاژو”

این واژه ها فقط بیانگر انواع چوب است برخی از نرم چوبها سخت تر از سخت چوب ها هستند. در امریکا بیشتر چوبهایی که برای مصارف ساختمانی استفاده می شود از نرم چوبها می باشد. چوبها دارای درجه بندی و دارای خواص مشترکی هستند که از نرم چوبها هستند.مثلاً چوب دوگلاس که در صنایع ساختمانی مصرف زیادی دارد از نوع نرم چوب هاست.

3-1- محتویات رطوبتی:

به محتویات روطوبتی، وزن رطوبت در چوب می گویند. تاثیر زیادی بر روی خواص چوب دارد. اگر رطوبت چوب بیش از 30درصد باشد اساساً آن را طبیعی می نامند، اگر 30 درصد کمتر باشد خواص وزنی و انقباظی آن افزایش می یابد، مثلاً اگر رطوبت در چوبهای نرم زیر 19 درصد باشد، خمیدگی وزنی (خواص) آن حدود دونیم برابر چوبهای بالای 30درصد است.

4-1- چوبی که در مقابل آتش مقاوم است:

چوبهایی که تحت فشار قرار گرفته و با وسایل و مواد شیمیایی ضد آتش آغشته شده را می گویند. مواد شیمیایی در هنگام آتش سوزی به دی اکسید کربن و یا آب تبدیل می شود و باعث کاهش هزینه آتش سوزی می شود. به این کند کننده ها (FRTW )می گویند. FRTW همچنین باعث مقاومت بیشتر چوب در برابر بید چوب خوار می شود.

5-1- محافظت از چوب:

حشرات چوبی و پوسیدگی از عواملی است که به چوب صدمه می زنند. برای جلو گیری از صدمات، از پوشش مکانیکی مواد سخت یا استیل ضد زنگ استفاده می شود و یا با اعمال شیمیایی به جای عملیات سطحی از عملیات فشار استفاده می شود. که بوسیله فشار زیاد بر روی سطح و سلولهای چوبی انجام می شود. انواع این محافظت ها عبارتند از:

1. روش جوهر قطران برای ریل های راه آهن و تیرها استفاده می شود.

2. روش ماده باکتری کش«pentachlorophenol» برای محافظت از تیر ها و تیرک ها.

3. روش استفاده از مواد قلیایی: که همکنون برای محافظت از اجزای چهارچوب های خانه ها و ساختمانهای تجاری است و دارای یک قشر رنگی است و روی سطح می چسبند. از آب و رطوبت نیز چوب محافظت می شود.

4. روش« CCA »اخیراً بسیار استفاده می شود این روش دارای یک پوششی مسی است که از چوب محافظت می نماید.

6-1- سازه های چوبی:

شناخت مواد ساختمانی کلید اصلی موفقیت در کار با مهندسی خوب است، چوب به عنوان یک ماده ساختمانی می تواند در بسیاری از موارد که مشکلاتی در زمینه های مختلف سازه ای برای ما ایجاد می گردد راهگشا باشد. زمانی چوب مهمترین ماده ساختمانی در احداث بناهای تجاری بود ولی امروزه رقابتی در کاربرد چوب، آهن، بتن، آلومینیوم و آجر بچشم می خورد. چوب و آجر از مصالح ساختمانی قدیمی هستند و استفاده از آنها در سازه ها بسیار متداول بود، امروزه نیز ما می توانیم با توجه به خصوصیات مناسب چوب و شناسایی آنها برای عموم جهت احداث سازه ها از این ماده مناسب استفاده بهینه نمائیم. مهندسان و آرشیتکتها با استفاده از معلومات فنی و اجتناب از کاربرد ضرائب اطمینان می توانند بهربرداری از مناطق چوب دنیا را در جهت برآوردن نیازهای مردم گسترش دهند.

مطالعات انجام شده در آزمایشگاه و نیز روی اعضای سازه های چوبی نشان می دهد که اتصالات ساختمانهای چوبی دارای استحکام خوبی هستند و استخکام واقعی ساختمان از میزان محاسبه شده آن بیشتر است. برآورد شده است که امروزه با بکار گرفتن تکنولوژی جدید (مهندسی ارزش) می توان میزان مصرف چوب را در ساختمان حدود بیست تا سی درصد کاهش داد و این میزان صرفه جویی در ساخت تعداد بیشتر ساختمانهای چوبی تأثیر گذار است.

از طرف دیگر در کشوری همانند ایلات متحده امریکا و کانادا بیش از 90 درصد سازه های ساخته شده قاب چوبی هستند. وقوع زلزله های مهیب در این مناطق باعث شده مهندسان به یک روش طراحی زلزله ای که به طور همزمان هر دو عامل ایمنی و محدود کردن خسارت اقتصادی را دارد، روی بیاورند. استفاده از روش طراحی زلزله ای بر اساس عملکرد به مهندسانی نیاز دارد که با تحلیل های دینامیکی آشنا باشند. پیشرفت های زیادی در زمینه مدل سازی کامل سازه های چوبی حاصل شده است ولی همچنان تکنیک هایی لازم است که به مهنداسان اجازه دهد عملکرد سازه ای قابل انتظاری را در شرایط بارگذاری لرزه ای ارزیابی کنند.

ویژگی های کلی سیستم :

این سیستم با توجه به شاخصه هایی که دارا می باشد می تواند در مواقع اضطراری که نیاز مبرم به ساخت و ساز و بهره بری سریع به خصوص در مناطقی که منابع عظیم چوب همچون امریکا، کانادا، استرالیا، اروپای شرقی و حتی شمال ایران مورد استفاده قرار گیرد که متأسفانه امروزه شاهد هستیم در ساخت و سازهای امروزی در این منطقه به هیچ وجه به سازه های چوبی اهمیت داده نمی شود که مهمترین عامل این موضوع می تواند به دلیل عدم شناخت و آگاهی مردم سازه های چوبی و اطمینان به آن و همچنین کوتاهی سازمانهای مربوطه در زمینه ساخت و ساز در کشورمان باشد که به این سیستم توجهی نمی کنند.

همچنین در مواردی که منطقه ای زلزله خیز می باشد با توجه به ویژگی های سازه چوبی می توانیم از این سیستم استفاده نمائیم. مهمترین دلایل کاربرد و ویژگی های این سیستم عبارت است از:

1- سبک سازی.

2- کاهش وزن ساختمان.

3 – ارزان بودن مصالح نسبت به سایر مصالح ساختمانی.

4-محدود بودن خسارات اقتصادی به هنگام زلزله .

5- سازگار با محیط زیست.

6- عایق مناسب در برابر صوت.

7- امکان بازیافت به چرخه طبیعت.

8- زیبایی بصری و نمای جذاب.

9- نیاز به نیروی انسانی کمتر در ساخت سازه.

10- اجرای آسان و سریع سازه های چوبی.

11- ایمنی سازه به هنگام زلزله به دلیل سبک بودن سازه و قالبیت بالای جذب انرژی زلزله.

معایب سیستم سازه های چوبی :

کلبه چوبی

کلبه چوبی

با توجه به محاسناتی که هر سیستم سازه ای دارا می باشد، بطبع معایبی را نیز دارا می باشد که می توان این معایب را به حداقل رساند، با توجه به مهندسی ارزش که امروزه جهت اجرای پروژه ها بسیار حائز اهمیت شده است می توانیم از این مهم در استفاده و ایرادات را رفع و از این سیستم سازه ای استفاده بهینه تری نمائیم. متأسفانه بدلیل عدم آشنایی عمومی در بین جامعه به این سیستم ساختمانی و همین طور عدم اطمینان به آن و نمونه هایی از پروژه های این سیستم در کشور سازه های چوبی در کشور ما جایگاهی ندارد. بطور کلی این سیستم دارای معایب زیر می باشد:

1. ضعف در مقابل آتش سوزی

2. خسارات اقتصادی درهنگام بروز زلزله در مقابل حفظ ایمنی جانی.

3. عدم استفاده در همه مناطق کشور

4. نیاز به ماشین آلات متنوع در مواقعی که ساختمان به روش پیش سازی انجام می شود.

5. عدم استفاده در همه اقلیم های منطقه ای موجود در ایران.

6. عدم استفاده دولت از این سیستم در پروژه های خود.

7. نبودن نمونه های موفق این سیستم در کشور حتی در مناطق شمالی کشور.

در ساخت خانه های چوبی به معیارهای ذیل توجه شده است:‏‎▪‎‏ جنس و کیفیت سازه چوبی.

‎▪‎‏ مکانیزم استفاده از چوب با مقاومت بالا.

‎▪‎‏ استفاده از مصالح ساده، سبک و استفاده از عناصر مقاوم در برابر ‏زلزله.

با توجه به معیارهای فوق می توان ساختمانی با عمر بیش از یکصد ‏سال انتظار داشت. مهم ترین مورد در ساخت خانه های چوبی، ‏توجه در ساختار محکم و پیوسته اعضا ساختمان می باشد. یک ‏خانه چوبی را می توان متشکل از کف ها، دیوارها و سقف ها بدانیم‏‏. در ساخت خانه های چوبی ‏F.H.T‏ این عناصر توسط متخصصین در ‏کارخانه طراحی و ساخته خواهند شد. ‏

بدین ترتیب کیفیت هر کدام از عناصر فوق، بالا می رود و امکان ترک‏، شکاف و کاهش مقاومت در آن به حداقل رسیده و ضریب اطمینان ‏ایمنی خانه بالا می رود.

2- معرفی سیستم:

ضوابط طراحی ساختمانهای چوبی:

همانند سایر سازه های متعارف قبل از شروع طراحی، ابتدا باید بارهای وارد به سازه های چوبی مشخص و معین باشد. این بارها باید توسط آئین نامه های ملی استاندارد ساختمان تهیه و یا در غیاب وجود چنین آئین نامه هایی باید از آئین نامه معتبر دیگری استفاده نمود. بطور کلی بارهای وارده بر سازه های چوبی بر اساس یک ضابطه باری می تواند معرفی شود که می توانیم آن به در یک تعریف کلی معرفی کنیم.

ضوابط بار: بارها به طور کلی به دو قسمت باز زنده و باز مرده تقسیم می شوند، که باز مرده شامل وزن ساختمان و وزن کلیه اشیائی که بطور دائم در یک جا نصب می شوند. و باز زنده بجز باز مرده به کلیه بارها شامل بار برف، باران، باد، زلزله، شُک، اشیای متحرک و انسانها می باشد. وزن بار مرده و زنده با توجه به نوع جنس مصالح ساختمانی متفاوت است در جدول زیر نمونه ای از انواع بارهای مرده و زنده یک ساختمان چوبی آورده شده است.

محل بار   بار زنده   نوع پوشش               بار مرده

اطاقهای خواب         84 کیلو گرم/مترمربع             کف-چوب سوزنی برگ          62 کیلو گرم/مترمربع

سایر فضاها             96 کیلو گرم/مترمربع             موزائیک و سرامیک               112 کیلو گرم/مترمربع

سقف های شیروانی 82کیلو گرم/مترمربع              آهن گالوانیزه و تیر چوبی       42 کیلو گرم/مترمربع

جدول 1 : اطلاعاتی درباره بارهای وارده به بخشهای یک ساختمان چوبی

طراحی قسمتهای مختلف سازه های چوبی:

نیمکت سونا

کلبه چوبی سونای خشک

1- طراحی اعضای خمشی:

اعضای خمشی سازه های چوبی جز با مختصر تفاوتی که بخواص چوب مربوط است، همانند فلز و بتن مسلح طراحی می گردند. در طراحی اعضای خمشی نکات زیر مهمند:

الف)خیز اعضای تحت بارهای سرویس

ب)تنش خمشی حاصل از بار موثر

ج)تنش برشی در سطح محور خنثی و در محل اتصال جان و بال

د)تنش فشاری در محل تکیه گاه

2- طراحی اعضای فشاری:

ستونهای چوبی: اکثر ستونهای چوبی دارای مقطع مربع مستطیل می باشند و برای حالتی که در دو انتها اتصال طولانی دارند، طراحی می گردند. مهندسان ،ستونهای چوبی را بر اساس ضریب لاغری و مساعد بودن به کمانش به سه دسته تقسیم می نمایند:

ستونهای کوتاه: ضریب لاغری ستونهای کوتاه11 و کمتر است. شکست ستونهای کوتاه تحت بار بعلت خرد شدن چوب در جهت الیاف صورت می گیرد. بار مجاز ستونهای کوتاه بر مبنای مقاومت فشاری چوب، موازی الیاف و سطح مقطع آنها تعیین می گردد.

ستونهای بلند: آن دسته از ستونهایی هستند که از تئوری کمانش اولر تبعیت می کنند. ضریب لاغری ستونهای بلند، وابسته به مدول الاستیسیته و مقاومت فشاری چوب تجاوز می کند. ستونهای بلند تحت بار کمتر از مقداری که بتوانند سبب خرد شدن چوب گردد، کمانش حاصل می کنند.

ستونهای متوسط : ضریب لاغری ستونهای متوسط رقمی است بین 11 و مقدارk (0.671). استقامت ستونهای متوسط کمتر از مقداری است که فرمول اولر در حدود تغییرات ضریب لاغری آنها پیش بینی می کند .

شکل2 –فشار وارده به ستونها و تغییر شکل ستون در حالتهای مختلف با توجه به بار وارده

فصل و یا شماره جدید خورده شود

طراحی و روش ساخت :

در رابطه با روش ساخت و طراحی سازه های چوبی اعم از پیش ساخته و یا سنتی باید موارد ذیل مورد بررسی قرار گیرد:

1. سیستمهای فنداسیون

2. سیستمهای کف

3. سیستمهای دیوار

4. سیستمهای بام و سقف

1- سیستمهای فنداسیون:

سیستمهای فنداسیون یک ساختمان که به عنوان زیر سازه تلقی می گردد، وظیفه انتقال بارهای ساختمان به زمین را به عهده دارد . سیستم فنداسیون علاوه بر آنکه باید بارهای قائم را طوری توزیع نماید که در صورت نشست، نشستی یکنواخت داشته باشیم و باید اجازه بلند شدن سازه را از روی زمین ندهد. بارهایی که باید توسط فنداسیون به زمین منتقل شود همان بارهای مرده و زنده است. همچنین فنداسیون باید در مقابل بارهای جانبی حاصل از فشار خاک و باد و زلزله نیز مقاوم باشد. تمامی این موارد چه سازه پیش ساخته باشد و یا چه روش سنتی و یا با تکنولوژی جدید احداث گردد باید رعایت و در نظر گرفته شود .

مسائلی که در طراحی فنداسیون باید در نظر گرفت :

1-1-نشست ساختمان: همیشه انتظار نشست در سازه می رود و باید برای مقابله با آن چاره ای اندیشیده شود. می توانیم در یک طراحی و همینطور اجرای درست در جزئیات مربوطه آن را به حداقل رساند. نشست غیر یکنواخت باعث ترک خوردگی و همینطور خرابی سازه می شود. نشست سازه بر اثر دو عامل می باشد:

1. کاهش حفرات خاک

2. تغییر مکان جانبی خاک

مورد اول در زمان طولانی ممکن است اتفاق بیفتد و مورد دوم در مناطقی همچونی جنگلها و مراتع و مناطق پر بارش که محل احداث سازه های چوبی بیشتری است به دلیل رانش خاک و زمینهای شیب دار رخ می دهد.

2-1- مقاومت خاک: فنداسیون همیشه باید بر روی خاک دست نخورده احداث شود. در غیر اینصورت خاکبرداری تا زمین مناسب باید انجام شود یا یا بوسیله بتن و یا شمع زنی که توسط مهندس محاسب انجام می شود باید رفع گردد.

3-1- رطوبت: آب موجود در خاک می تواند سبب کاهش مقاومت خاک و نشت آب به فضای داخلی ساختمان گردد. آبهای سطحی می تواند بوسیله زه کشی اطراف ساختمان رفع و یا فنداسیون بالاتر از سطح آب قرار گیرد این مشکل گاهاً در سازه های چوبی دیه می شود.

4-1- یخ زدگی: در مناطق کوهستانی و سردسیر به دلیل یخ زدن آب موجود در خاک فنداسیون ممکن است آسیب ببیند.

5-1- اندازه فنداسیون: از آنجایی که سازه های چوبی سبک می باشند و فقط بارهای کم به زمین منتقل می شود، سطح این فنداسیونها براساس بار وارده بر مقاوت خاک بدست می آید.

مهمترین پی های مورد استفاده در این سازه ها عبارتند از:

پی های نقطه ای: که معمولاً برای زمین های دست نخورده طبیعی، مواقعی که بار سازه کم می باشد و آب و هوای معتدل استفاده می شود.

پی های خطی: موقعی که دیوارها در فشار خاک قرار دارند و یا پی ها نزدیک به هم می باشند.

پی های صفحه ای: مواقعی که بار واره سازه زیاد است، سازه چند طبقه است و یا زمین موجود از مقاومت کافی برخوردار نیست.

شالوده های شمعی: در مواقعی که زمین نامناسب است و یا بارهای جانبی همچون خاک و یا آب به فنداسیون زیاد است استفاده می گردد.

فنداسیون پیش ساخته: با توجه به پیش سازه های امروزی که در سازه های چوبی دیده می شود این فنداسیون ها رونق زیادی گرفته اند . این فنداسیون ها با توجه به بار وارده و نیروی خاک در کارخانه احداث و بوسیله ماشین آلات به محل انتقال داده می شوند و پس از نصب در محل مورد نظر سایر جزئیات سازه جهت نصب بر روی فنداسیون آورده می شود.

2- سیستمهای کف:

سیستمهای کف سازی، سطوح افقی هستند که هم بارهای زنده(ساکنان و اساس خانه) و هم بارهای مرده(قسمتهای کف و بار دیوار) را تحمل می نمایند. از نظر سازه ای، سیستم کف باید این بارها را بطور جانبی به تیرها و ستونها یا به دیوارهای حمال انتقال دهد و هم زمان برای دیوارهای مجاور هم تکیه گاه جانبی باشد.

سیستم کف ممکن است از تیرهای طولی و یا تیرچه هایی با یک سطح پوشش و یا از مصالح تقریباً تشکیل شده باشد. قرار گرفتن این سیستم ممکن است به سه صورت باشد: پایین سطح، هم سطح یا بالاتر از سطح عمق.

عمق یک سیستم کف و حفره های در نظر گرفته شده در آن باید به صورت لزوم به اندازه ای باشد که بتوان سیستم های گرمایی، لوله کشی و سیم کشی را در درون کف قرار داد.با توجه به اینکه در کف رفت و آمد و جابجائی وسایل خانه وجود دارد، استحکام و مقامت در مقابل فرسایش و نگهداری آسان، عوامل بسیار مهمی در انتخاب سیستم کف و مصالح روکار می باشد. روکار کف و مشخصات چشمی آنها (مصالح، رنگ، بافت و نقش آنها) به ماکمک می کند تا کفی را انتخاب نمائیم که به سادگی این روکارها را تحمل کند.

انواع سیستمهای کف عبارتند از:

1-2- سیستم تیر چوبی:

اعضای تیرچه نسبتاً کوچک و فاصله ها نزدیک به هم می باشد و تیرچه ها بوسیله تیرها یا دیوارها نگهداری می شوند.

2-2- سیستم تیر و تخته چوبی:

اگر زیر سیستم تیر و تخته چوبی به عنوان سقف تمام شده در نظر گرفته شود پوشاندن خطوط مکانیکی و الکتریکی خیلی مشکل است و این سیستم در برابر انتقال صوت ضعیف است. بارهای متمرکز و روزنه های کف ممک است نیاز به قاب اضافی داشته باشند.

3-2- سیستم تیرچه فولادی:

تیرچه ها با جان باز به صورت نزدیک، کنارهم قرار گرفته اند. تیرچه ها بوسیله هر یک از تیرها یا دیوارها نگهداری می شوند.

4-2- سیستم کف و تیر فولادی:

بیشترین استفاده به عنوان قسمتی از یک اسکلت فولادی است. بارهای متمرکز و روزنه های کف ممکن است نیاز به قاب اضافی داشته باشند.

5-2- سیستم کف بتنی:

انواع این سیستم عبارت است از:

· پیش ساخته و یا ساخته شده در محل

· ضرورت استفاده از سیستم دال مسطح

· سیستم های سازه ای بر طبق نوع دهانه و شکل طبقه بندی شده اند.

· دالهای یکطرفه و دو طرفه

· دال تیرچه یک طرفه

· دال تیرچه دو طرفه

· دال هموار دو طرفه

· ورق هموار دو طرفه

· ضرایبی که در این سیستم انتخاب می شوند شامل نوع، اهمیت، وضعیت بار، عمق کف مورد نظر، اندازه بیرون نشستگی مورد نظر و نسبتها می باشند.

تخته بندی:

در جدول 3 مقادیر بارهای مجاز برای تخمین و اندازه بندی اولیه ارائه شده است

توزیع کنترلی اتفاقی                دهانه ساده                دهانه        دهانه        ضخامت اسمی پوشانه

Kg/m2   Kg/m2   m            fest        mm

122         225         829/1     6              51

517

264         302

156         438/2

048/3     8

10           76

439

254         259

151         048/3

658/3     10

12           89

229

151         137

93           267/4

878/4     14

16           102

200

200         117

188         486/5

096/6     18

20           127

جدول 4 بارهای مجاز وارده کل برای پوشانه ها

3- سیستم های دیوار:

سیستم های دیوار به عنوان المان های صفحه ای قائم یک ساختمان به شمار می روند. آنها ممکن است صفحات همگن و مرکبی بوده یا از ترکیب سیستمهای خطی ستونها که بوسیله پانلهای غیرسازه ای بین آنها پر شده است تشکیل شده باشند. دیوارهای خارجی به عنوان محافظ فضاهای داخلی از عوامل جوی خارجی عمل مب نمایند.سطح خارجی آنها باید در مقابل عوامل جوی از قبیل باران، خورشید و … مقاوم باشد. دیوارهای داخلی یا جداکننده ها می تواند هم باربر باشد و هم فقط جداکننده. آنها همچنین باید سیستمهای مکانیکی و برقی را از خود عبور دهند.

اندازه و محل در و پنجره و بازشوها در دیوارها بوسیله نوع نور طبیعی ، تهویه هوا و منظره تعیین می گردد. بعلاوه این بازشوها باید با قیود سیستم دیوار سازی هم سازی داشته باشد تا بارهای قائم به طور مناسبی دوربازشو توزیع شده و تنشها از حد مجاز بیشتر نگردد.

انواع پوشش ها عبارت است از:

1-3- سیستم های مقاسیه دیوار: که شامل دیوارها با ستونکهای چوبی و دیوارها با ستونکهای فلزی می شود.

2-3- دیوارهای بنایی: با توجه به بارهای وارده نوع پوشش بنایی محاسبه می شود. از موادی همچون آجر، سنگ و بتن استفاده می شود و در برابر آتش سوزی مقاومت چوب را افزاش می دهند.

2-3- سیستم ستونک فلزی دیواری: در این سیستم بوسیله پانلهای پرکننده غیر باربر در میان ستونکهای فلزی قرار می گیرند و ستونهای اصلی در اینجا چوبی است . از نکات ویژه این سیستم مقاومت در برابر عوامل جوی و حرارت است زیرا پانلها بصورت سه لا می باشد و عایق بندی شده است. امروزه در سیستمهای پیش ساخته که در کارخانه توید می شوند، از این روش برای پوشش جداره های خارجی سازه های چوبی استفاده می نمایند.

میخ و اتصالات:

قدیمی ترین نحوه اتصالات چوب، اتصال با میخ بوده است. امروزه برای اتصال قطعات پیش ساخته از ادوات اتصال دهنده فلزی مختلف، چسب و گونه های اتصالات چوبی استفاده می شود.

با توسعه وسایل ماشینی بیشتر در خوطوط تولید انبوه فراورده های چوبی مانند چکش بادی میخ دو سر و میخ خشاب دار رایج شد.

1-2- روش فعلی طراحی بر اساس نیرو:

در ایالات متحده امریکا طراحی لرزه ای سازه های چوبی از دیرباز طبق روش های مبتنی بر نیرو انجام می شده است. مراحل اصلی در روش طراحی بر اساس نسخه فعلی آیین نامه بین المللی ساختمانی (ICC2006) و قوانین طراحی زلزله ای(ASCE/SEI 7-05) می باشد. در ایران نیز در مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان “مصالح و فراورده های ساختمانی” در مورد چوب و استانداردهای موجود در ایران مطالبی بیان شده است.

حداقل بارهای طراحی برای ساختمانها و دیگر سازه ها ((ASCE 2005 پیرو موارد زیر است؛

محاسبه پریود: روش طراحی بر اساس نیرو با تخمین پریود الاستیک اصلی سازه آغاز می شود.

برش پایه الاستیک: شتاب الاستیک(Sa) طیفی بر اساس پریود الاستیک اصلی برای محاسبه برش الاستیکVE)) طبق معادله زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

VE=SaIEW که W وزن لرزه ای و IE ضریب اهمیت ساختمان است.

برش پایه طراحی: برش پایه طراحی از تقسیم برش پایه الاستیک بر یک ضریب اصلاح بازتاب که به عنوان ضریب کاهش نیرو R شناخته می شود بدست می آید.

پخش نیروهای طبقه: زمانی که برش پایه محاسبه شد، نیروی برش طراحی هر طبقه با استفاده از ضریب پخش قائم که تابع وزن لرزه ای و ارتفاع طبقه می باشد محاسبه می شود.

خیز دیوار برشی: مرحله آخر روش طراحی محاسبه خیز دیوار برشی با استفاده از معادله چهار جزئی خیز داده شده بوسیله آیین نامه ساختمانی است. معادله آیین نامه ای طراحی برشی شامل اجزایی است برای محاسبه ، خمش عضوهای قاب، تغییر شکل برشی پانلهای روکش ، لغزش بست ها و نگهدارنده تحتانی استفاده می گردد.

2-2- ضریب رفتار R :

1- استفاده از ضریب R برای کاهش برش پایه الاستیک موید این نکته است که برای یک خطر لرزه ای معین ، بیشترین جابجائی ها برای هر دو سیستم خطی و غیر خطی یکسان هستند. (شتاب آلاستیک طیفی بر اساس پریود الاستیک برای محاسبه برش پایه الاستیک استفاده می شود)

2-ضریب R می تواند از نقطه نظر ضریب شکل پذیری کل سازهمورد قضاوتقرار گیرد.هر دو جابجایی تسلیم و نهایی باید مشخص شوند تا ضریب R تعیین گردد. به علت مشخص نبودن نقطه تسلیم سازه های چوبی برای پیدا کردن R مشکل برای سیستم های باربر جانبی ایجاد می کند.

3-2- عوامل موثر در طراحی سیستم سازه و لرزه ای (سازه های چوبی):

روش طراحی این سیستم اولین بار توسط پرسیتلی در سال 1998 به عنوان راه حلی برای تحلیل سازه های بتنی مطرح شد که فلیا ترالت و فلز (2002-2006) بعدها به کمک این روش یک روش عملی طراحی برای سازه های چوبی اقتباس کردند این روش یک تحلیل غیر خطی بود که برای سازه های چوبی یک تا سه طبقه ارائه شد عواملی که در طراحی این سیستم سازه ای در نظر داشتند شامل موارد زیر است:

1. تعریف چند سطوح عملکرد به منظور محدود کردن جابجائی نسبی طبقات برای سطوح خطر لرزه ای مفروض.

2. تخمین و محاسبه وزن و نسبت های سختی (نسبت به طبقه اول) برای هر طبقه.

3. اجرای تحلیل همپایه مودال بر روی سیستم چند درجه آزادی خطی معادل برای تعیین ضریب های جابجائی نسبی طبقات و پارامترهای فرکانس طبیعی.

4. ساخت طیفهای جابجائی نسبی طبقات برای شدیدترین سطوح خطر لرزه ای و محاسبه سختی معادل لازم برای هر طبقه.

5. انتخاب سیستم باربر جانبی از جداول طراحی دیوار برشی چوبی که شامل اطلاعاتی درباره بازتاب پایداری دیوار برشی و سختیهای معادل در سطحهای مختلف جابجائی نسبی است.

6. کنترل طراحی با استفاده از نسبتهای سختی واقعی (بر اساس انتخاب دیوارهای برشی در مرحله 5).

7. تکرار مراحل 2 تا 6 برای هر سطح عملکرد با استفاده از نسبتهای سختی واقعی دیوار برشی انتخاب شده.

8. محاسبه برش پایه طراحی ، برش طبقه و نیروی برکنش با استفاده از نمودارهای غیر خطی پایداری دیوار برشی.

روشهای طراحی بالا بر اساس روشی برای خطی کردن سیستم های غیر خطی و تکنیک های جدید مدلسازی برای سیستم سازه های چوبی می باشد.

زلزله های قدرتمند اخیر نشان داده که سازه های چوبی ساخته شده بر پایه روش آیین نامه ای طراحی بر اساس نیرو در جلوگیری از تخریب سازه نسبتاً موثرند اما در نگه داشتن خسارات اقتصادی در یک سطح قابل قبول و قابل اعتماد نیست برای این منظور روش طراحی بر اساس عملکرد سازه ای که شامل سه عملکرد قابلیت استفاده بی وقفه، حفظ ایمنی جانی و آستانه فروریزش سازه که در استاندارد FEMA356 آمده، صورت می گیرد. هدف سطوح عملکرد قابلیت استفاده بی وقفه به حداقل رساندن ضرر اقتصادی زمانیکه تحت اثر یک زلزله متوسط که 50% احتمال تجاوز از وقوع در 50 سال را دارد، می باشد. در حالتیخسارت به سازه های چوبی و یا دیوار برشی حداقل انتظار می رود که جابجائی نسبی گذرا زیر 1% ارتفاع طبقه باشد.

برای حوادث زلزله ای شدیدتر (10% احتمال تجاوز از وقوع در 50 سال) هدف اصلی به سمت حفظ ایمنی جانی تغییر می کند.

حدود حالت خطر زلزله ای حدود جابجائی نسبی

قابلیت استفاده بی وقفه 50سال / 50% 1%

حفظ ایمنی جانی 50سال / 10% 2%

آستانه فرو ریزش سازه 50سال / 2% 3%

جدول 2: سطوح عملکرد طرح برای دیوارهای برشی چوبی طبق(FEMA356)

روش های متداول ساخت :

در ساخت سازه های چوبی بطور کلی امروزه به دو روش عمل می نمایند :

1- روش سنتی

2- روش پیش ساخته

روش سنتی امروزه همانند گذشته اجرا نمی گردد، و به روشهای نوین تری ساخته می شوند، بطور کلی سازه های سنتی که در گذشته متداول بوده به طرق زیر انجام می پذیرفته است:

1- مراحل کار در روش سنتی:

این روش ساختمان سازی از دیرباز متداول بوده و در اکثر مناطقی که به چوب دسترسی فراوانی داشته اند از آن بهره می بردند .

در مناطقی به دلیل کمبود چوب در سازه های قدیمی، جهت پوشش سقف، دربهای ورودی، ستونهای چوبی و تزئینات چوبی و بخش های دیگر سازه ،از چوب استفاده می شده .

مروری بر نحوه ساخت :

1- پی سازی: پی سازی عموماً در روش سنتی به دو صورت انجام می پذیرفت:

1-1 پی سازی سگتی :  ابتدا خاک برداری پی انجام می پذیرد ، سپس ستون مقاوم چوبی را در چاله گذاشته و دور آن را خرده سنگ ریخته و کاملاً می کوبیم، در انتها خاک رس بر روی خرده سنگها ریخته و می کوبیم تا خوب فشرده شود ، ستون فوق که با نام سگت است را معمولاً با قیر آغشته می کنند، تا خطر پوسیدگی از بین برود.

عکس 1- اجرای پی سگتی قطور

2-1 پی سازی با شفته آهک: در این حالت تا سطح «بن سل» ابتدا شن و خاک به نسبت 3/2 شن و ماسه درشت و 3/1 خاک مخلوط و سپس شیره آهک به اعیار معلوم اضافه می گردد. بعد از ورز دادن و عمل اور شفته آن را درون پی می ریزند، این پی سازی از قبلی اصولی تر است.

3-1 پس سازی سنگی و چینه ای: این پی سازی بیشتر جهت مناطق جلگه ای و جهت دیوار سازی های چینه ای مورد استفاده قرار می گیرد. مراحل ساخت عبارت است از:

1. ابعاد پی معمولاً 60*60 یا 70*70 سانتیمتر است، که کنده می شود .

2. سطح زیر پی از سنگ به ارتفاع 20 تا 25 سانتیمتر چیده می شود.

3. از روی سنگهای مذکور تا سطح زمین طبیعی از پی سازی چینه ای یعنی مخلوط خاک رس و کلوش و مقداری شن استفاده می شود.

عکس 2- پی سنگی و چینه ای

2- دیوار سازی :

1-2- دیوار ورجین: قدیمی ترین نوع دیوار سازی چوبی در نواحی کوهستانی شمال ایران می باشد. معمولاً از این روش برای اتاقهای تکی، انبارهای منفرد یا طویله چهارپایان استفاده می گردد. روش اجرای آن عبارت است:

1. معمولاً تقاطع دیوارها دارای پی منفرد می باشند که پی از گود برداری به ابعاد 100*100 سانتیمتر به روش شفته ای و یا چینه ای ساخته می شود.

2. از چهار سنگ مقاوم و سخت به شکل مکعب مستطیل بر روی پی ها قرار می دهیم.

3. گرد بینه های یک نواخت را تهیه اولی را مستقر و مابقی را به روش اتصال نشست فاق که خورمه می گویند درگیر می کنیم.

4. رجهای طولی و عرضی را به ترتیب پیوند (یک در میان) می گذاریم.

5. پس از اتمام عمل گل زدن به تیرها انجام می گیرد

6. در انتها جداره خارجی توسط کاهگل و جداره داخلی توسط اندود گچ یا دوغابه آهک تزئین می شود.

عکس 3- اجرای دیوار ورجین

2-2-دیوار سگتی: این دیوار سازی بیشتر جهت فضای انبار برنج و یا اتاق استفاده می شود. نحوه اجرای آن عبارت است از:

1. پی سازی به روش سگتی انجام می شود، قطر ستونها 25 تا 30 سانتیمتر می باشد.

2. اتصال پل افقی کف کندوج به ستون به شکل فاق و به ستون و تیر به صورت دستک زنی انجام می گیرد.

3. فاصله ستونها بوسیله تخته های 3 سانتیمتری پوشیده می شود.

4. در انتها از اندود کاهگل و یا با نماهای چوبی برای پوشش داخل و خارجی استفاده می کنند.

عکس 4-اجرای دیوار سگتی

3-سقف سازی :

پوشش سقف در بناهای سنتی به دو صورت شیب دار و تخت انجام می شود. در روش شیب دار به طریقه زیر عمل می نمائیم:

1-3-لت پوش یا لت پوش خانه:

در نواحی جنگلی و حواشی آن که دارای چوب فراوان می باشد ، برای پوشش سقف آلاچیقو کلبه های جنگلی و منازل روستایی و انبارها از تخته های مقاوم و نراد و یا از راش و بلوط استفاده می شود. نحوه اجرای لت پوش عبارت است از:

1. به علت محدود بودن ابعاد این بناها ، طول خرپا نیز کوتاه می باشد ابتدا تراشه های مقاوم 10*10 سانتیمتری را برای باربری تخته های لت می کوبند.

2. در ناحیه انتهایی پیش آمدگی «کش» از چهار تراش به عنوان لب بند استفاده می شود.

3. نسبت به اندازه ترکه های لت و اورلپ آنها«ترکه کشی» از چهار تراشه 8*8 یا10*10 با فاصله 40 تا 65 سانتیمتر به عضوهای مورب خرپا اتصال و میخ می شود.

4. تخته های لت به طول 50 تا75 و به عرض 20 تا25 سانتیمتر روی ترکه ها میخ می شود. که پوشش نهایی است و جهت محافظت بنا از عوامل جوی معمولاً عایق می شود.

شکل 5- اجرای سقف در زیر سازی کش

4-کف سازی:

معمولاً بناهای ذکر شده در مکانهای بلند و مرتفع ساخته می شود تا نفوذ رطوبت به ساختمان کمتر باشد و در بناهای لت پوش بنا از زمین طبیعی حدود یک متر بلندتر ساخته می شود. در کف سازی این بناها عموماً از کف سازی چوبی استفاده می کنند که مراحل کار عبارت است از:

پس از استقرار تیرهای گردبینه روی نعل کشی و هم سطح کردن آنها به وسیله نعل برداشتن از تخته های 3 سانتیمتری با عرض متفاوت و طول 2 تا 3 متر بر روی گردبینه های کف میخ کوب می شود، بطوری که به این کف سازی لمبه کوبی گفته می شود. در انتها یک کف صاف و یکپارچه که بوسیله تخته هایی پوشیده شده ایجاد می گردد.

شکل6-اجرای لمبه کوبی(کف)

5–راه پله در بناهای چوبی:

به علت مرتفع بودن ساختمانهای چوبی از سطح زمین طبیعی معمولاً ارتباط به وسیله پلکان و مواردی از پله و رمپ چوبی صورت می گیرد.

 

2- تیرهای حمال : این بخش وظیفه انتقال بار را به پی داشته . ستونها در محل استقرار خود نصب می شوند. این تیرهای اصلی در ابعاد 15*15 سانتیمتر به بالا و از چوبهایی با مقاومت بالا جهت مقابله با نیروی وزن ساختمان و و سایر نیروهای راکد استفاده می شده است .در ضمن برای جلوگیری از خوردگی چوب از ورق فلز و روش شیمیایی استفاده می نمودند .

3- دیوارها و سقفهای چوبی : پس از نصب ستونها بوسیله تخته ها و الوارهایی با ابعاد حداکثر 12 سانتیمتر مابین ستونها و سقف پوشیده می شده است . در بیشتر موارد سقف را بوسیله تیرهای شیب دار با 30 درجه شیب می پوشاندند .و توسط تخته الوار بر روی آن توسط میخ پوشیده می شد.

4- پوشش نهایی سقف : جهت غیر قابل نفوذ کردن سقف در مقابل عوامل جوی از آهن گالوانیزه استفاده می شد .در مواردی که برف و باران زیاد بود بوسیله قیر سقف را می پوشاندند.

5-پوشش دیوارها: که عموماً از تخته هایی با ابعاد 5 سانتیمتر بود .

LINK :

منبع : yjc + گوگل + پاتوق دانشجویان معماری

  IFrame
  برچسب‌ها: سازه چوبی, سازه های چوبی, کلبه چوبی, رشته صنایع چوب
 
 

 
 

لیست کتابهای منتشر شده صنایع چوب تا 90

ردیف   نام کتاب   مؤلف / مترجم*   ناشر

1   مجموعه سؤالات طبقه بندی شده رشته صنایع چوب و کاغذ ( کارشناسی به کارشناسی ارشد )    جدی   کاراپیام

2   فرهنگ تخصصی صنعت خمیر و کاغذ ( فارسی – انگلیسی – فرانسه )    منظورالاجداد   گیلار

3   فرهنگ توصیفی چوب و کاغذ  (انگلیسی به فارسی )    نائبی پور   نگار نور

4   تکنولوژی چوب    پارسا پژوه   دانشگاه تهران

5   چوب خشک کنی در کوره    ابراهیمی – فائزی پور   دانشگاه تهران

6   فناوری تولید و کاربرد صفحات فشرده چوبی    دوست حسینی   دانشگاه تهران

7   کاغذ و مواد چند سازه از منابع زراعی    کبورانی – فائزی پور- پارسا پژوه *   دانشگاه تهران

8   اطلس چوبهای شمال ایران    پارسا پژوه *   دانشگاه تهران

9   فرهنگ چوب و کاغذ ( جلد 15 )    دوست حسینی – یرشکرائی- پارسا پژوه   دانشگاه تهران

10   فرهنگ چهارزبانه گاه شناسی درختی    پارسا پژوه – تقی یاری – فائزی پور   دانشگاه تهران

11   ساخت خانه با سازه چوبی    سیفیان   دانشگاه تهران

12   مهندسی برجهای خنک کننده ( تر)    ابراهیمی   دانشگاه تهران

13   تنشها و کرنشهای رشد در درختان    ابراهیمی *   دانشگاه تهران

14   شیمی و تکنولوژی چسب چوب    میرشکرائی  *   مرکز نشر دانشگاهی

15   فن آوری برش چوب    لتیباری   جهاد کشاورزی

16   مجموعه سؤالات رشته چوب و کاغذ و سازه های چوبی ( کاردانی به کارشناسی )    نظری –  رضائی قادی   آزاد اندیشان

17   راهنمای بازیافت کاغذهای باطله    میرشکرائی*   آییژ

18   تزئینات داخلی چوبی    نظری – فرح آبادی   فدک ایساتیس

19   مبانی و کاربردهای شیمی چوب    میرشکرائی *   مرکز نشر دانشگاهی

20   مبانی و کاربردهای شیمی چوب    میرشکرائی *   آییژ

21   شیمی کاغذ    میرشکرائی – صادقی فر*   آییژ

22   مبانی ویژگیهای کاغذ    افرا   آییژ

23   تخریب چوب آلات در ساختمان   کریمی – افرا*   آییژ

24   انتخاب و کاربرد چوبهای تیمار شده    کریمی – فتح ا… زاده – کاظمی   آییژ

25   ساختمان چوب پهن برگان    فرضی *   آییژ

26   فناوری خمیر و کاغذ    میرشکرائی *   آییژ

27   اطلس چوبهای تجاری جهان    کریمی – طلائی – توتونجانیان   آییژ

28   زبان تخصصی رشته چوب و کاغذ ( 1 )    جلالی پور   سمت

29   زبان تخصصی رشته چوب و کاغذ ( 2 )   تقی یاری   آزاداندیشان

30   مرفولوژی الیاف در چوب و خمیر کاغذ    حسینی   دانشگاه گرگان

31   راهنمای نگهداری ، حفاظت و مرمت کاغذ    سروقد مقدم   آستان قدس رضوی

32   حفاظت صنعتی چوب    پارساپژوه – تقی یاری – فائزی پور   دانشگاه تهران

33   مکانیک چوب و فرآورده های مرکب آن    ابراهیمی*   دانشگاه تهران

34   درختان و درختچه های ایران    مظفریان   فرهنگ معاصر

35   درخت شناسی    ایران نژاد پاریزی   شقایق روستا

36   آفات و بیماریها ( جنگل )    کلاگری   شقایق روستا

37   سمپاشها ( جنگل )    قنبریان – فدوی   شقایق روستا

38   منابع طبیعی تجدید شونده    ایران نژاد پاریزی   شقایق روستا

39   بذرهای درختان پهن برگ    اسدی – باقری   شقایق روستا

40   بذرهای درختان سوزنی برگ    اسدی – باقری   شقایق روستا

41   جمع آوری و نگهداری بذرهای درختان جنگلی    اسدی – باقری   شقایق روستا

42   نهالستانهای جنگلی ( جلد اول )    کلیدری   شقایق روستا

43   نهالستانهای جنگلی ( جلد دوم )    کلیدری   شقایق روستا

44   ماشین آلات مورد استفاده در جنگل کاریها     قنبریان   شقایق روستا

45   تولید نهال سوزنی برگان    داراب زند   شقایق روستا

46   جنگل کاری     ایران نژاد پاریزی   شقایق روستا

47   فرآیند انتقال سیال در چوب    ابراهیمی *   دانشگاه تهران

48   تکنولوژی تولید خمیرکاغذ ( جلد اول – فرآیند قلیائی )   لتیباری – حسین زاده   جنگلها و مراتع

49   علم و فناوری چسبندگی مواد لیگنوسلولزی    لتیباری   دانشگاه آزاد کرج

50   مجلات تخصصی علوم جنگل و منابع طبیعی در اینترنت    صالحی-حسینی   سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

51   قطع درختان ، تبدیل و درجه بندی چوبهای جنگلی    ملا احمد   جهاد کشاورزی

52   ارتباط آب و چوب    نظر نژاد   جهاد کشاورزی

53   اصول پرورش جنگل    میربادین   جهاد کشاورزی

54   مقاومتهای مکانیکی چوب و ….    ابراهیمی   دانشگاه تهران

55   شناخت و ساخت کاغذهای دست ساز    اصفهانی   آستان قدس رضوی

56   طراحی و ساخت ساختمانهای چوبی مقاوم در برابر زلزله    الهی – تفرشی   دیباگران تهران

57   مدلهای ریاضی مقاومت کششی کاغذ    لتیباری – حسین زاده – ابراهیمی و …   جنگلها و مراتع

58   بررسی خصوصیات کاغذ سازی چوب اکالیپتوس    لتیباری – حسین زاده – فخریان و …   جنگلها و مراتع

59   بهبود کیفیت چوب به کمک پرتو گاما    لتیباری – حسین زاده – ابراهیمی و …   جنگلها و مراتع

60   بررسی نحوه پاسخ آنزیمها در درختان جنگلی به تغییرات عوامل زیست محیطی     کروری   جنگلها و مراتع

61    اقتصاد منابع طبیعی   خلیلیان   جنگلها و مراتع

62   مشخصات علمی کاربردی 655 گونه درختی ایران و جهان    خاتم ساز – میربادین   جنگلها و مراتع

63   جنگلهای طبیعی و گیاهان چوبی ایران     شاهسواری   جنگلها و مراتع

64   روشهای مقدماتی نمونه گیری در علوم جنگل    حسین زاده   جنگلها و مراتع

65   نگاهی به جنگلهای ایران    طالبی – ساجدی – یزدیان –   جنگلها و مراتع

66   طرح شناسائی برخی درختان و درختچه های بومی و غیربومی ، از طریق نونهال    آقا بیگی   جنگلها و مراتع

67   خاک شناسی جنگل    زرین کفش   جنگلها و مراتع

68   بررسی آلودگی هوای تهران و ارتباط آن با اینورژن    انصافی مقدم   جنگلها و مراتع

69   مطالعات فنولوژیکی برخی از درختان و    درختچه های پهن برگ زینتی    رحمان پور   جنگلها و مراتع

70   معرفی 100 گونه درخت و درختچه زینتی مناسب برای طراحی منظر ( فضای سبز )    رومیانی   جنگلها و مراتع

71   گونه های بومی و غیربومی سوزنی برگ در ایران    زارع   جنگلها و مراتع

72   بررسی آفات صنوبر در ایران    خیال   جنگلها و مراتع

73   گیاهان مولد کائوچو     باهر   جنگلها و مراتع

74   چگونه هرس کنیم ؟   جم زاد *   جنگلها و مراتع

75   بررسی سوزنی برگان غیربومی سازگار در کردستان    فتاحی   جنگلها و مراتع

76   بررسی جنگل کاری بلوط زاگرس و مهم ترین عوامل تخریب آن    فتاحی   جنگلها و مراتع

77   علل ضعف فیزیولوژی کاج تهران ( پارک چیتگر )    شیبانی – میربادین   جنگلها و مراتع

78   کشت بافت درختان چوبی    آروین *   دانشگاه کرمان

79   واژگان علمی و فنی صنایع چوب ، خمیر و کاغذ ( فرهنگ اختصارات )     ثمریها – نعمتی( زیر نظر دکتر میرشکرائی )   پلک

80   مجموعه سؤالات آزمونهای مهارتهای صنایع چوب    نظری   ماندگار

81   جنگل شناسی و جنگلداری ایران ( هیرکانی – زاگرسی – ارسبارانی )    خانلری   علوم کشاورزی کاربردی

82   جنگل شناسی و پرورش جنگل    مروی مهاجر   دانشگاه تهران

83   مشبک

    رهنورد ( به همراه تصاویراستاد کرمانی )   سمت

84   درختان و درختچه ها    کهندل – پولادیان   جهاد دانشگاهی تهران

85   درختان ( TREES )    علائی – نصیری   رویداد

86   درختکاری ( 2 جلدی )    سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران   جهاد دانشگاهی تهران

87   تکثیرعملی گیاهان خشبی در خزانه ( 2 جلدی )     سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران   جهاد دانشگاهی تهران

88   مهندسی سایت برای معماران منظر    سازمان پارکها و فضای سبز شهر تهران   جهاد دانشگاهی تهران

89   فتوسنتز و تولید در شرایط متغیر محیط ( 2 جلدی )    زند – رحیمیان – کوچکی*   جهاد دانشگاهی تهران

90   هنر خاتم    روزی طلب   سمت

91   رسم فنی مقدماتی صنایع چوب ( کارودانش )    توبه خواه فرد   سازمان آموزش فنی و حرفه ای

92   کنکور جامع 10 ساله فنی وحرفه ای و کارودانش  ( چوب و کاغذ و سازه های چوبی – 76 تا 86 )    مؤبدی – مسگری   آزاد اندیشان

93   طرحهای جنگلداری ، اثرات و ارزیابی اقتصادی    سعید   دانشگاه تهران

94   جنگل کاری در خشکبوم    جزیره ای   دانشگاه تهران

95   بهره برداری جنگل    ساریخانی   دانشگاه تهران

96   جنگل شناسی    مصدق   داشگاه تهران

97   آماربرداری در جنگل    زبیری   دانشگاه تهران

98   اکوسیستمهای جنگلی جهان    مصدق   دانشگاه تهران

99   زیست سنجی ( بیومتری ) جنگل    زبیری   دانشگاه تهران

100   جنگل کاری و نهالستانهای جنگلی    مصدق   دانشگاه تهران

101   جغرافیای جنگلهای جهان    مصدق   دانشگاه تهران

102   جنگل شناسی زاگرس    جزیره ای – رستاقی   دانشگاه تهران

103   مبانی اقتصادی ، عملی اداره جنگلها    سعید   دانشگاه تهران

104   فرهنگ جنگل و محیط زیست-جلد 13        دانشگاه تهران

105   نگهداشت جنگل    جزیره ای   دانشگاه تهران

106   فیزیک چوب    عنایتی   دانشگاه تهران

107   آللوپاتی ( دگرآسیبی ) ، از مفهوم تا کاربرد    میقانی   پرتو واقعه

108   تولید مثل جنسی در محصولات درختی    عبادی – شورکی   دانشگاه تهران

109   خواص دی الکتریک چوب و مواد چوبی    عنایتی – عبدالخانی   دانشگاه تهران

110   تولید بذر و نهال درختان جنگلی    دهقانی شورکی   جهاد کشاورزی

111   طراحی مهندسی سازه مبلمان    ابراهیمی   دانشگاه تهران

112   پارکها و تفرجگاههای جنگلی    برزه کار   سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور

113   اثرات گلخانه ای و ازن سطحی    شهرتاش   جهاد دانشگاهی تهران

114   شناخت ، حفاظت و بهسازی محیط زیست ایران    یخکشی   جهاد کشاورزی

115   توسعه صنعت دکوراسیون و مبلمان ایران با هدف حضور در بازارهای جهانی ( سلسله مقالات اولین سمینار علمی – کاربردی ) + نرم افزار مجموعه مقالات چوب و کاغذ    جمعی از کارشناسان و  مهندسین چوب و کاغذ   اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری

116   فناوری بازیافت کاغذ    لتیباری – خسروانی – رحمانی نیا *   آرویج

117   مجموعه سؤالات آزمونهای کارشناسی ارشد منابع طبیعی ، گرایش جنگلداری با پاسخ تشریحی ( دانشگاههای آزاد و سراسری )    نصرآبادی – عبادی   جهاد دانشگاهی تهران

118   چکسه ، کتاب تخصصی کاغذ ( جلد اول – کاغذ تحریر )    محمدحسن   چکسه

119   روشهای درجه بندی و اندازه گیری الوار و گِرده بینه    بیات کشکولی – امیری – پارساپژوه   ایلاف

120   جنگلهای باستانی شمال ، در آستانه وداع    خطیبی   شرکت سهامی انتشار

121   ژنتیک جنگل ( توسعه درخت و جنگل )    کیانی   حق شناس

122   نشریه صنعت چوب و فناوری ( دو ماهنامه )    جمعی از کارشناسان رشته چوب و کاغذ   نشریه صنعت چوب و فناوری

123   فرهنگ لغات منابع طبیعی    کرمشاهی   دانشگاه ایلام

124   راهنمای خسارات بحرانی در جنگل    خانقاهی   دانشگاه گرگان

125   آزمونهای فنی صنایع چوب  ( به همراه خلاصه درس )   ولایتی عسگری   استاد

126   محاسبات ساده ریاضی برای درودگران    طوجی   ارمغان

127   رویه کوبی مبل    طوجی   ارمغان

128   طرحهای معرق 1     طوجی   ارمغان

129   گره چینی    طوجی   ارمغان

130   در و پنجره چوبی    طوجی   ارمغان

131   قاب سازی    طوجی   ارمغان

132   اتصالات چوبی    طوجی   ارمغان

133   آموزش معرق کاری    طوجی   ارمغان

134   رنگ کاری چوب    طوجی   ارمغان

135   فرهنگ اصطلاحات فن آوری خمیر و کاغذ    میرشکرائی   آییژ

136   روابط آب و چوب    ابراهیمی  *   دانشگاه تهران

137   روشهای بهره برداری از گیاهان داروئی و معطر جنگلی    ملا احمد   جهاد کشاورزی

138   تکنیک تهیه نقشه پایه منابع طبیعی ( نقشه شیب ، پروفیل ، توپوگرافی و زمین شناسی )   صادقی روش   فن آوران

139   روش طراحی بر اساس عملکرد ، ارزیابی لرزه ای و مقاوم سازی سازه های چوبی    تفرشی – رضائی *   جهان جام جم

140   جنگل شناسی        حق شناس

141   منبت کاری ، روشها و طرحها    بلوچ   *   فنی ایران

142   راهنمای درودگری    افضلی   فنی ایرا

143   هنر کاغذ سازی دستی        فنی ایران

144   سوزنی برگان ( جلد اول )    جوانشیر   جنگلها و مراتع

145   اسامی علمی گیاهان داروئی مورد مصرف در طب سنتی    گروه کارشناسان جنگلها و مراتع   جنگلها و مراتع

146   مقدمه ای بر مهار سیلابها و بهره وری بهینه از آنها    کوثر   جنگلها و مراتع

147   آگار – آگار    رضائی – جای مند   جنگلها و مراتع

148   گیاهان مانگرو    صفیاری   جنگلها و مراتع

149   تٲثیر درصد رطوبت روی میزان جذب و عمق نفوذ محلول اشباع در تراورسهای چوبی اشباع شده    حسین زاده   جنگلها و مراتع

150   تیپهای گیاهی منطقه دریاچه هامون    صبح خیزی   جنگلها و مراتع

151   کاج بروتسیا    دستمالچی  *   جنگلها و مراتع

152   چکیده مقاله های نخستین همایش ملی جوانان ، اشتغال و منابع طبیعی    گروه کارشناسان جنگلها و مراتع   جنگلها و مراتع

153   مقدمه ای براصلاح درختان جنگلی    عقدائی – مفید آبادی   جنگلها و مراتع

برگرفته از

گرداوری گروه فن و هنر ایران زمین

http://www.ictnahieh3.com

مطالب مرتبط با موضوع کلبه چوبی : 

 

WhatsApp us