کتابخانه چوبی استاندارد:

در واقع کتابخانه ها همان قفسه هایی هستند که از آن برای طبقه بندی کتاب ها، مجلات، بروشور و… استفاده می شود.

استاندارد های کتابخانه
استاندارد های کتابخانه

کتابخانه های چوبی را با توجه به نیاز و ابعاد کتاب انتخاب می کنند، کتابخانه ها با توجه به سن افراد و دکوراسیون مکانی که قرار است کتابخانه در آن قرار بگیرد، انتخاب می شوند.

جنس، کاربرد و رنگ انواع کتابخانه متفاوت است برای مثال کتابخانه مخصوص کودکان باید از چوب هایی با رنگ شاد استفاده شود و چون کتاب های مخصوص کودکان اغلب دارای حجم کمی هستند نیاز به استحکام خیلی بالایی نخواهند داشت.

اما برای افرادی با  سن بالاتر و تحصیلات عالیه به دلیل کتاب های فراوان و حجم زیادی که این کتاب ها دارند به کتابخانه هایی احتیاج است که استحکام بالایی دارند تا توانایی نگهداری این کتاب ها را داشته باشند.

مهم ترین نکته که در انتخاب کتابخانه باید به آن توجه شود رنگ، ابعاد و استحکام آن می باشد که باید متناسب کاربرد و دکوراسیون باشد.

جنس کتابخانه ها اغلب از ام دی اف و یا نئوپان ملامینه می باشد، کتابخانه های نئوپان ملامینه باید روکش ام دی اف شوند، در واقع هر دوی آن ها روکشی یکسان دارند اما ورق داخلی آن ها متفاوت است، ورق های ام دی اف از ملامینه سنگین تر هستند اما در برابر نم و رطوبت مقاومت زیادی دارند، در مناطق شمالی و جنوبی به دلیل رطوبت زیاد بهتر است از کتابخانه هایی با جنس ام دی اف استفاده شود اما در دیگر مناطق می توان از ملامینه با هزینه ای کمتر استفاده کرد.

کتابخانه های چوبی انواع گوناگونی دارند از جمله درب دار، بدون درب، پله ای و … .

 کتابخانه درب دار:

این مدل کتابخانه ها اغلب برای مواقعی کاربرد دارند که کمتر از کتاب ها استفاده می شود و مدتی این کتاب ها بلا استفاده خواهند ماند. درب در برابر گرد و غبار کتاب ها را محافظت می کند.

کتابخانه درب دار , درب مخفی
کتابخانه درب دار , درب مخفی

 کتابخانه بدون درب:

 برای مواقعی که از کتاب  و لوازم  استفاده بیشتری می شود و باز و بسته کردن درب کار را دشوار می کند کتابخانه های فاقد درب استفاده می شوند. در این صورت دسترسی به انواع کتاب ها راحت تر است.

کتابخانه پله ای:

برخی از کتابخانه ها علاوه بر نقشی که در نگهداری کتاب دارند به عنوان دکور مورد استفاده قرار می گیرند. و می توانند نقش به سزایی را در دکوراسیون خانه یا مکان های دیگر ایفا کنند. در این مدل کتابخانه به صورت پله ای است و علاوه بر کتاب می توان در آن از وسایل تزیینی نیز استفاده کرد.

امروزه کتابخانه ها در طرح ها و ابعاد مختلف موجود هستند و حتی فرد با سلیقه و طرح مورد نظر خود می تواند نسبت به سفارش کتابخانه مورد نظر خود اقدام کند.

مسلم است که هر وسیله ای برای ساخت  مستلزم استانداردهایی می باشد. کتابخانه ها هم دارای استانداردهای مخصوص می باشند که برای ساخت باید به آن ها توجه شود.

کتابخانه ها از گذشته تا به امروز به عنوان اشیایی با ارزش تلقی می شوند زیرا منبع اطلاعات و کتاب ها  و آگاهی افراد تلقی می شوند.

کتابخانه ها با توجه به مکانی که در آن کاربرد دارند ابعاد و استانداردهای مختلفی دارند. کتابخانه های خانگی، قفسه های چوبی کتاب، کتابخانه های عمومی و … دارای استانداردهای متفاوتی هستند، ارتفاع کتابخانه ها اغلب حدود 180 سانتیمتر می باشد که این ارتفاع برای کتابخانه های ایستاده می باشد اما در کتابخانه های معمولی این ارتفاع بین 30 تا 40 سانتیمتر می باشد و عمق آن ها 25 سانتیمتر است.

طراحی کتابخانه ها اصول خاص خود را دارد؛ مانند فضای بین کتابخانه ها، میزان سطحی که در کتابخانه اشغال می شود، گردش کتاب ها و جمعیت کتابخانه عواملی هستند که بر طراحی کتابخانه موثر هستند.

ارتفاع قفسه های کتابخانه باید به گونه ای باشد که چشم خواننده توانایی دیدن کتاب ها را داشته باشد، که این ارتفاع بر تعداد طبقات و فاصله بین آن ها تاثیر می گذارد.

اغلب کتاب هایی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند را در طبقات پایین جای گذاری می کنند و کتاب هایی که کمتر در دسترس هستند را در طبقات بالا جای می دهند اما در بیشتر کتابخانه ها تلاش می شود که 90% کتاب ها تا مرکز آن قرار گیرند.

دهانه یا عرض قفسه ها نکته ی مهمی است که باید به آن توجه شود زیرا یکی از عوامل زیبایی و سهولت در استفاده از کتابخانه می باشد.

مورد بعدی وزنی است که هر طبقه بتواند تحمل کند، که در این موارد استاندارد وزن حدود 10 تا 12 کیلوگرم  به ازای هر طبقه متوسط می باشد.

چوبی که در کتابخانه ها استفاده می شود باید به گونه ای باشد که در اثر گذاشتن کتاب های سنگین دچار خمش نشود. متریال هایی مانند نئوپان به دلیل دارا بودن ویژگی خمش، وزن زیاد را نمی توانند تحمل کنند  به همین دلیل استفاده از نئوپان برای ساخت کتابخانه ها به ندرت اتفاق می افتد.

کتابخانه چوبی , عکس و مدل
کتابخانه چوبی , عکس و مدل

استاندارد کتابخانه های چوبی:

ارتفاع 75 تا 210 سانتی متر، عمق 20 تا 60 سانتی متر، عرض 60 تا 120 سانتی متر و فاصله ی بین قفسه ها حدودا بین 17 تا 37 سانتی متر می باشد، این اعداد و ابعاد حدودی بوده و با توجه به فضا و مکان، کاربرد و سلیقه ی افراد می تواند کم و زیاد شود اما بهتر است در ساخت کتابخانه های چوبی تا حد امکان از استانداردها تبعیت شود.

کتابخانه چوبی , عکس و مدل
کتابخانه چوبی , عکس و مدل

ابعاد کتابخانه های چوبی را معمولا بر اساس آنتروپومتری انسان ها تعیین می کنند که این موضوع بر این پایه استوار است که ابعاد به گونه ای باشند که 90% افراد بتوانند راحت از کتابخانه ها استفاده کنند و مشکلی با ارتفاع آن نداشته باشند.

یکی از روش هایی که از خمش قفسه کتابخانه ها جلوگیری می کند چسباندن تخته های سه لایه ای 4 سانتی متری به طبقات است، راه دیگر برای استحکام بخشیدن به کتابخانه های چوبی استفاده از چوب به صورت مورب در حد فاصل بین طبقات می باشد.

کتابخانه چوبی , عکس و مدل
کتابخانه چوبی , عکس و مدل

چوب های نئوپان را اگر به صورت چند لایه به کار ببریم سخت و محکم می شود و از خمش آن جلوگیری می کند.

بهتر است در پشت قفسه از تخته ی باریکی با عرض 3 تا 5 سانتی متر استفاده کنیم که استحکام آن را بالاتر ببریم.

مدل کتابخانه چوبی لوکس و انتیک چوب راش
مدل کتابخانه چوبی لوکس و انتیک چوب راش

تمام مواردی که در بالا اشاره شد مبنی بر استانداردهای کتابخانه های چوبی می باشد که تمامی این اعداد به صورت تقریبی می باشند و با در نظر گرفتن عواملی که بر ساخت و طراحی کتابخانه ها موثر می باشند.

انواع کتابخانه های چوبی را می توان به دلخواه و با توجه نیاز افراد در سبک های گوناگون و انواعی از چوب های متفاوت تولید و به بازار عرضه کرد.

گالری تصاویر کتابخانه چوبی :

کلمات و واژگان مهم در این مطلب : ابعاد استاندارد کتابخانه چوبی, ابعاد استاندارد قفسه کتابخانه, ابعاد ساخت کتابخانه

WhatsApp us