گراورساز
لغت نامه دهخدا
گراورساز. [ گ ِ وُ ] (نف مرکب ) کنده کار. حکاک . نقار. آنکه گراور سازد.
ریشهشناسی
فرانسوی
صفت فاعلی
کنده کار، حکاک، نقار.
چاپ دستی که با نامهای چاپ هنری و گراورسازی نیز شناخته میشود، شاخهای از هنرهای تجسمی است که در آن اثر هنری از طریق چاپ تصویر بر روی یک سطح، عموماً کاغذ یا گاهی پارچه، چرم، پلاستیک و سطوح دیگر، توسط هنرمند خلق میگردد.
چاپ آثار هنری میتواند به روشهای مختلفی از جمله چاپ فلزی، چاپ سنگی، چاپ چوب، چاپ دیجیتال و فرایندهای هنری مبتنی بر انواع حکاکی صورت پذیرد.
چاپهای هنری امکانات فنی صوری و بیانی بسیار متنوعی را در اختیار هنرمند میگذارند و علاوه بر این هنرمند به مدد چاپ و تکثیر اثر خود میتواند نمونههای ارزانتری را در دسترس مخاطبان قرار دهد. به همین سبب در قرنهای اخیر اغلب هنرمندان برخی روشهای حکاکی و چاپ را آزموده و در آنها به استادی رسیدهاند.
چاپ از طریق انتقال مرکب از یک کلیشه یا صفحه مسطح آماده شده بر روی سطح کاغذ یا مواد دیگر پدید میآید. انواع متداول کلیشه عبارتد از: صفحههای فلزی که معمولا از جنس مس یا زینک یا صفحههای پولیمری که برای حکاکی یا خوردگی با اسید استفاده میشوند. از سنگ، آلومینیم یا پلیمر برای چاپ سنگی و از قالبهای چوبی برای چوبتراش و چوبکند و از لینولیوم برای لینوتراش استفاده میشود. پردههای پارچهای از جنس ابریشم یا مواد مصنوعی برای چاپ سیلک اسکرین به کار میرود.