راههایی برای داشتن تخته گوشت تمیز!
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۷
تخته گوشت یکی از وسایل پرکاربرد آشپزخانه و آشپزی است که باید در نگهداری و تمیز نگه داشتن آن هم بسیار دقت کنید. این تخته به دلیل نوع استفاده ممکن است آلودگی زیادی داشته باشد و اگر خوب نگهداری نشود کانون بیماریها شود!
تخته چوبی یا پلاستیکی؟
باید بدانید که بهتر است از تخته چوبی استفاده کنید. برای تختههای پلاستیکی تبلیغ زیاده شده و گفته میشود تخته چوبی متخلخل است و موجودات ریز مضر مانند سالمونلا،ای کولای و لیستریا در آن خانه میکنند.
همچنین گفته میشود پاک کردن آنها از سطح تخته چوبی مشکل است و هر ماده غذایی دیگری که روی آن قرار بگیرد به آسانی آلوده میشود. اما چند سال پیش مؤسسه تحقیقات غذایی دانشگاه ویسکانسین تخته گوشت چوبی و پلاستیکی را به انواع باکتریهای ایجادکننده مسمویتهای غذایی آلوده کردند و متوجه شدند باکتریهایی که روی تخته چوبی بودند پس از سه دقیقه از بین رفتن اما باکتریهایی که روی تخته پلاستیکی بودند نه تنها زنده ماندند بلکه در طول یک شب چند برابر شدند.
چوب خاصیت میکروب کشی طبیعی دارد که پلاستیک فاقد آن است. البته اگر بتوانید تخته پلاستیکی را تمیز نگه دارید و با مواد ضدباکتری بشویید خطری شما را تهدید نمیکند.
تمیزکاری تخته گوشت
بهتر است یک تخته برای مرغ و گوشت داشته باشید و یک تخته دیگر برای میوهها و سبزیجات. چون نوع آلودگی این مواد با هم متفاوت است. اما در هرحال باید هردوی آنها را تمیز نگه دارید.
اگر فکر میکنید آب داغ و این شوینده برای تمیز شدن تخته برش کافی است، باید بدانید که این وسیله میتواند برای سلامتی شما ضرر داشته باشد چرا که آلودگی با مایع ظرفشویی از بین نمیرود. تختهها معمولا خط و خشهایی دارند که با برش گوشت یا سبزیجات روی تخته ایجاد شدهاند و محل مناسبی برای قرار گرفتن باکتریها هستند. آب و ذرات کوچک مواد غذایی درون این خراشها رفته و با گذشت زمان فاسد شده و تولید باکتری میکند.
بدترین راه شستشوی تخته چوبی آشپزخانه، شستن آن در ماشین ظرفشویی است چون تخته در حجم زیادی از آب غوطهور میشود و باکتریهای موجود روی آن، در آب پخش میشوند و علاوه بر اینکه باعث آلوده شدن فضای ماشین ظرفشویی و بقیه ظروف موجود در دستگاه میشود. بافت چوب هم آب آلوده را به خود جذب میکند و ترک میخورد.
می توانید یک محلول ضدعفونی کننده مثل آب اکسیژنه ۳ درصد را روی سطح تخته بریزید و به کمک یک اسفنج تمیز آن را در تمام سطح تخته پخش کنید و برای چند دقیقه اجازه دهید تا آب اکسیژنه روی تخته بماند. سپس با یک اسفنج تمیز تخته را بشویید. هر زمان که لازم دیدید این کار را انجام دهید.
بخشی از آلودگیهای روی تخته را میتوانید با جوش شیرین تمیز کنید. به این ترتیب که سطح تخته را شسته و کاملاً خشک کنید و روی آن مقداری جوش شیرین
بپاشید.
با یک اسفنج یا برس که آن را در آب گرم زدهاید تخته جوش شیرین را روی تخته بمالید. بوی بد تخته را هم با استفاده از سرکه سفید از بین ببرید. هر چندوقت یکبار با یک اسفنج تمیز و خشک که روی آن سرکه سفید ریختهاید روی تخته را تمیز کنید. سرکه یک ضدعفونی کننده طبیعی است که بوی بد را هم از بین میبرد.
یکی از بهترین راهها این است که به وسیله یک سفیدکننده رقیق شده تخته را ضدعفونی کنید. هر چند وقت یکبار تمیز کردن اساسی تخته لازم است.
به خصوص زمانی که گوشت، مرغ یا ماهی را روی آن خرد کرده باشید. ۱ قاشق مرباخوری سفید کننده را به ۱ لیوان آب اضافه کنید و تخته را در آن غوطه ور کنید. اجازه دهید تا در آن بماند، سپس تخته را با آب داغ آب بکشید.
آب لیمو هم برای از بین بردن لکه سبزیجات مناسب است. کمی آب لیمو روی تخته بمالید و پس از چند دقیقه تخته را بشویید.
منبع وب سایت اطلاعات
تخته گوشت چوبی ، بهتر از پلاستیکی
مجموعه: متفرقه
یکی دیگر از نکات ریز خانه داری که شاید برای خانمهای خانه ایجاد سوال کرده باشد تخته ی گوشت است. شاید این تصور از تبلیغاتی که برای تخته گوشت های پلاستیکی می شود ناشی شده. در این تبلیغات سعی در این است که به مصرف کنندگان بقبولانند پلاستیک بهتر است چون نفوذناپذیر است.اما تحقیقات نشان می دهد که تخت چوبی هیچ ضرری ندارد. این تخته ها بهداشتی تر هستند و در واقع برای کارد هم تخته چوبی بهتر است. شایع است که تخته چوبی متخلخل است و موجودات ریز مضر مانند سالمونلا، ای کولای و لیستریا در آن خانه می کنند و پاک کردن آن ها از سطح تخته چوبی مشکل است و هر ماده غذایی دیگری که روی آن قرار بگیرد به آسانی آلوده می شود. از طرفی می گویند پلاستیک نفوذناپذیر است و خیلی آسان تر و بهتر تمیز می شود.
با وجود این همه شایعات هیچ کس حتی مسوولان بهداشتی این گفته ها را تا سال ۱۹۹۳ آزمایش نکرده بودند. در آن زمان میکروبیولوژیست های مؤسسه تحقیقات غذایی دانشگاه ویسکانسین تخته گوشت چوبی و پلاستیکی را به انواع باکتری های ایجادکننده مسمویت های غذایی آلوده کردند. چه اتفاقی می افتد؟ بدون شست وشو یا لمس تخته ها، باکتری هایی که روی تخته چوبی بودند ظرف سه دقیقه از بین رفتند. اما باکتری هایی که روی تخته پلاستیکی بودند نه تنها زنده ماندند بلکه در طول یک شب چند برابر شدند.
به این ترتیب به نظر می رسد چوب خاصیت میکروب کشی طبیعی دارد که پلاستیک فاقد آن است. با این حال اگر در خانه تخته پلاستیکی دارید لازم نیست آن را دور بیندازید و با عجله برای خرید تخته چوبی از خانه بیرون بروید. تا زمانی که تخته پلاستیکی خود را با مواد ضدباکتری بشویید خطری شما را تهدید نمی کند.
منبع بیتوته
برای انتخاب بهتر با انواع تخته گوشت آشنا شوید
خته گوشتهای چوبی را هر ماه با موم، روغن بادام، روغن نارگیل یا روغن گردو چرب کنید. روغن را با یک دستمال تمیز روی تخته بمالید و مقدار اضافی آن را پاک کنید.
به گزارش خبرنگار بازار باشگاه خبرنگاران با شناخت انواع تخته گوشتهای موجود و بررسی مزایا و معایب آنها، انتخاب بهتری داشته باشید.
تخته گوشت های چوبی و بامبو
تختههای چوبی سالهاست به دلیل دوام و زیبایی، انتخاب اول بسیاری از آشپزهاست. اما بحث اصلی بر سر بهداشتی بودن آنهاست چرا که باکتریهایی که به داخل چوب نفوذ میکنند، در آن باقی میمانند.
تخته گوشتهای چوبی در مدلها، اندازهها و وزنهای مختلف موجودند. کار با چوب دانههای غلات نسبت به بامبو راحتتر بوده، در برابر خراش مقاومترند.
تختههای چوبی را نمیتوان داخل ماشینظرفشویی گذاشت و باید به طور منظم با روغن مخصوص چرب کرد تا سطح آنها بسته و نسبت به باکتریها مقاوم شوند.
تخته گوشتهای چوبی را هر ماه با موم، روغن بادام، روغن نارگیل یا روغن گردو چرب کنید. روغن را با یک دستمال تمیز روی تخته بمالید و مقدار اضافی آن را پاک کنید.
تخته گوشتهای پلاستیکی
تخته گوشتهای پلاستیکی، قابل شستشو با ماشینهای ظرفشویی بوده و برخلاف تختههای چوبی میتوان آنها را داخل آب داغ و صابون گذاشت.
با آن که تختههای پلاستیکی چاقو را کند میکنند، نیازی به چرب کردن ندارند.
بعضی از آنها فاقد پد چسبناک در قسمت پشت هستند. این پدها کمک میکنند تخته در جای خود ثابت بماند.
_ تخته گوشتهای پلاستیکی گاهی دارای ست رنگی مخصوصند که هر رنگ کاربرد و نوع استفاده از آن را مشخص میکند. مثلا آبی برای گوشت قرمز، زرد برای مرغ و ماهی و سبز برای سبزیجات است. با این سیستم میزان آلودگی حاصل از یک تختهگوشت برای تمام مصارف کاهش مییابد.
جا دادن و تمیز کردن نوع پلاستیکی نرم، راحتتر است. در مورد این نوع تختههای برش از مایع سفیدکننده استفاده نکنید.
تختهگوشتهای سنگی و شیشهای
از بین تمام تخته گوشتها، نوع شیشهای کمترین تخلخل را داشته و در برابر آلودگی غیرقابل نفوذ است.
تخته گوشتها با شیشههای مقاوم ترک نمیخورند و نمیشکنند. در برابر حرارت مقاوم بوده و لکه و بوی غذا را به خود نمیگیرند.
تختهگوشتهای سنگی نیز خصوصیات مشابهی دارند و راحت تمیز میشوند. اما مانند نوع شیشهای سطح آنها فوقالعاده لغزنده بوده، کار برش سخت خواهد بود یعنی چاقو لیز خورده و زودتر کند میشود.
انتخاب تختهگوشت مناسب
هنگام انتخاب تخته گوشت چند نکته را به خاطر بسپارید:
با توجه به میزان آشپزی چه مقدار میخواهید هزینه کنید؟
روی اپن چقدر جا برای کار با تخته دارید و آیا سینک شما برای شستشو کامل تخته جا دارد؟
آیا وقت کافی برای طرز نگهداری از تختههای چوبی ( از جمله روغن زدن ) را دارید؟
آیا تخته گوشت در معرض دید بوده و میخواهید زیبا و حالت دکوری نیز داشته باشد؟ یا در صورت عدم استفاده داخل کشو یا کابینت قرار میگیرد؟
منبع : وب سایت
فروشگاه تخته گوشت
راهنمای خرید تخته گوشت (چوبی بخرید)
خیلی ها تخته گوشت چوبی رابه دلایل زیباشناسی ترجیح می دهند اما بعضی ها هم تخته های چوبی را به دلیل باقی ماندن میكروب در آن مردود می دانند . شاید این تصور از تبلیغاتی كه برای تخته گوشت های پلاستیكی می شود ناشی شده. در این تبلیغات سعی در این است كه به مصرف كنندگان بقبولانند پلاستیك بهتر است چون نفوذناپذیر است.
اما تحقیقات نشان می دهد كه تخت چوبی هیچ ضرری ندارد. این تخته ها بهداشتی تر هستند و در واقع برای كارد هم تخته چوبی بهتر است. شایع است كه تخته چوبی متخلخل است و موجودات ریز مضر مانند سالمونلا، ای كولای و لیستریا در آن خانه می كنند و پاك كردن آن ها از سطح تخته چوبی مشكل است و هر ماده غذایی دیگری كه روی آن قرار بگیرد به آسانی آلوده می شود. از طرفی می گویند پلاستیك نفوذناپذیر است و خیلی آسان تر و بهتر تمیز می شود.
با وجود این همه شایعات هیچ كس حتی مسوولان بهداشتی این گفته ها را تا سال ۱۹۹۳آزمایش نكرده بودند. در آن زمان میكروبیولوژیست های مؤسسه تحقیقات غذایی دانشگاه ویسكانسین تخته گوشت چوبی و پلاستیكی را به انواع باكتری های ایجادكننده مسمویت های غذایی آلوده كردند. چه اتفاقی می افتد؟ بدون شست وشو یا لمس تخته ها، باكتری هایی كه روی تخته چوبی بودند ظرف سه دقیقه از بین رفتند. اما باكتری هایی كه روی تخته پلاستیكی بودند نه تنها زنده ماندند بلكه در طول یك شب چند برابر شدند.
به این ترتیب به نظر می رسد چوب خاصیت میكروب كشی طبیعی دارد كه پلاستیك فاقد آن است. با این حال اگر در خانه تخته پلاستیكی دارید لازم نیست آن را دور بیندازید و با عجله برای خرید تخته چوبی از خانه بیرون بروید. تا زمانی كه تخته پلاستیكی خود را با مواد ضدباكتری بشویید خطری شما را تهدید نمی كند.
گردآوری توسط گروه عروس