درخت سرو
درخت همیشه سبزی است که در بیشتر مناطق ایران می روید.
شماری از کهنسالترین آنها را هنوز میتوان یافت. سرو ابرکوه (ابرقو) و سرو هرزویل از این جمله اند. درخت سرو در دسته مخروطیان جای دارد .
درخت همیشه سبزی است که در بیشتر مناطق ایران می روید. شماری از کهنسالترین آنها را هنوز میتوان یافت. سرو ابرکوه (ابرقو) و سرو هرزویل از این جمله اند. درخت سرو در دسته مخروطیان جای دارد
سرو ایرانی
سرو ایرانی به عنوان نماد استقامت و سرفرازی ایرانیان توصیف می شود. سرو در تصویرگریهای پس از ورود اسلام به ایران به شکل سرشکسته دیده می شود. گفته می شود که این گونه تصویرگری از سرو در نقاشی های این دوره نشان از این دارد که اعراب به این وسیله در پی نشان دادن از بین رفتن صلابت ایرانیان پس از حمله به ایران بوده اند.
درخت سرو از درختانی است که ریشه در فرهنگ ایرانی داشته و جایگاه ویژهای در میان مردم دارد. این درخت به عنوان یک درخت همیشه سرسبز و استوار حتی در سرما پایداری میکند. درخت سرو از هزاران سال پیش در ایران کاشت شده است و یکی از نمونههای کهنسال این درخت، سرو کشمر{کاشمر} بودهاست که کاشت آن را به دست زرتشت دانستهاند.
اکنون نیز نمونههای کهنسال دیگری از درخت سرو در جاهای دیگر ایران همچنان استوار است که مهمتر از همه، سرو کهنسال چند هزارساله، در شهر ابرکوه یزد است که کهنسالترین سرو جهان به شمار میرود.
یکی از ذخیرهگاههای کممانند سروهای کهنسال ایران بیش از ۲۲ اصله سرو ۲۶۰۰ ساله، در استان ایلام است که آنها را به نام سروهای زربین میشناسند. این سروها به علت عدم ثبت و ناشناخته ماندن، و در پی سوزانده شدن و بریده شدن، در معرض نابودی هستند. این درختان سرو کهنسال، در روستای «بانسول» در بخش «چوار» از توابع شهرستان ایلام جای دارند.
به غیر از سوزانده شدن به دست مردم، گرد و غبار و خشکیدگی و همچنین بریدن شاخ و برگهای درختان سرو ایلام، باعث نابودی شماری از این درختان شدهاست .
سرو نقره ای
نام لاتین: Cupressus arizonica
تیپ رویشی: درخت
وضعیت خزان: خزان کننده
سرعت رشد: سریع
ارتفاع: 15 متر
قطر تاج: 6 متر
نیاز نوری: آفتابی – نیم سایه
نیاز آبی: کم نیاز
معیار زیبایی: شاخساره
زمان ظهور معیار زیبایی: تمام فصول
قابلیت هرس: ن مه هرس پذیر
مقاومتهای اکولوژیک: مقاوم به گرما و کم آبی
خاک مناسب: خاکهای سنگ
کاربرد در فضای سبز: کاشت در پارکها ، جنگلکاریها ، حاشیه بزرگراهها ، خیابانها و چمن کاریها
وضعیت سازگاری با شرایط اکولوژیک موجود: خوب
سرو ناز شیراز
سرو درختی سوزنی برگ است با ساقه ای صاف و کشیده، درختی همیشه سبز که اغلب در نواحی سردسیر زندگی میکند، اما شیراز با هوای معتدلاش زیباترین سرو را دارد، سرو ناز شیراز نام سرو بومی ایران است.
گلدهی سروناز در ماههای دی و بهمن اتفاق میافتد. میوه بذر این درخت همیشه سبز، در تیر ماه و آْذر ماه دوره رشد را پشت سر گذاشته است و البته بسیار پربار است. سرو ناز با دو روش گلدانی و زمینی تولید میشود. در شیوه گلدانی کشت مستقیم انجام میشود و در روش زمینی از بازکاشت استفاده میشود. این درخت را در دو سالگی از نهالستان به باغ انتقال میدهند.
سروناز با توجه به شرایط آب و هوایی تا 20 متر هم قد میکشد. تعادل و زیبایی سرو با توجه به قد کشیده و بلندش سبب شد در ایران باستان سمبل آزادگی و استقامت تلقی شود. در مجموعه تاریخی تخت جمشید بارها تصویر سروناز روی سنگها به چشم میخورد. ویژگیهای فیزیکی سروناز که آن را از دیگر هم خانوادههایش جدا میکند، عبارتند از ظاهر خمره ای و هرمیشکل سروناز که رنگ سبز برگهایش نسبت به سروهای دیگر شادتر و شفاف تر است. سروهای دیگر را نقره ای، وردین و اورس، مینامند. سرو وردین تا حدی به سرو شیراز شبیه است. ولی زاویه شاخههای آن از سروناز بیشتر است و فشردگی و پوشش سرو شیرازی را ندارد
سرو فری
نام فارسی : شبه سرو فری ( پاکوتاه – نانا )
Chamaecyparis Obtusa ‘Nanaنام علمی :’
تیره – خانواده :Cupressaceae
مشخصات کلی گیاه :
درختی است کوتاه ، زینتی و خیلی کند رشد به طوریکه ارتفاع آن تا 60
سانتیمتر و گسترش عرضی شاخه های آن به 90 سانتی متر می رسد .
زیستگاه اصلی این گونه ژاپن و تایوان است .
مشخصات برگ: برگها فلسی ، به شکل تخم مرغی نوک تیز و کاملا به
شاخه ها چسبیده هستند که در ابتدا به رنگ سبز روشن و بعد تیره می شوند .
در سطح زیر فلسها و شاخه های کوتاه خطوط پراکنده استوماتی آبی – نقره ای
تا سفید مشاهده می شود .
حداقل دمای مورد تحمل : 10- درجه سانتیگراد
مکان رشد : آفتابی یا نیمه آفتابی
ازدیاد گیاه : پیوند
کاربرد : از این کولتیوار زینتی مناسب جهت طراحی باغهای صخره ای و
باغچه های منازل و ویلاها استفاده می کنند
سرو طبری (سرو خمری)
تیره : Cupressaceae ، نام علمی :Thuya orintalis، نام فارسی :سرو خمره ای
• سرو خمره ای درختی بوی آسیای معتدل و چین است .
• درختی است کوچک بردبار و کم نیاز و دارای فرمهای متعدد و زینتی و مقاوم به شرایط نامساعد و کم آبی و خشکی و سرما است مکان های آفتابی را می پسندد. حداقل دمای مورد تحمل 10 – سانتی گراد
• فرم درختی آن به ارتفاع 5 متر می رسدبرگ ها پایا ، فلسی یا پولکی شکل ،سوزنی و بطور متقابل روی چهار ردیف قرار میگیرند.به رنگ سبز روشن هستند. میوه آن گرد یا بیضی شکل و کبود رنگ است و ترشحات صمغی کبود یا نقره ای سطح آن را فرا گرفته است
• این درخت به راحتی هرس می شود دارای انشعابات باد بزنی است که این انشعابات نیز تنک می باشد به سهولت می توان آن را به اشکال مختلف در آوردزمان هرس آن نیز بهار و تابستان می باشد . سرو خمره ای با بذر به سهولت تکثیر می شود.
مهم ترین آفات این درخت شامل :
• سوسک پوستخوار سرو ، شپشک سپردار سرو ، شته سرو و دیگر آفات می باشد.
ü باغبانان از آن برای تزئین باغها به جهت شکل زیبا و ویژه آن استفاده می کنند .به صورت تک درخت یا چند تایی ،جهت ایجاد دیوار سبزنیز مورد استفاده قرار می دهند.
• تیره : ،Cupressaceae نام علمی : Thuya occidentalis نام فارسی : سدر سفید
درختی است که دارای برگ های سوزنی،همیشه سبز،پایا ،فلسی یا پولکی شکل و بطور متقابل روی چهار ردیف قرار میگیرند.با تاج مخروطی یا هرمی ، دارای مخروط ماده با 6 تا 14 فلس یا پولک سخت و در وسط سطح پشتی آنها دارای یک برجستگی نوک مانند هستند
ارتفاع آن 4 متر می باشد و تا 18 مترهم می تواند برسد. قطر تاج آن نیز 4 متر است در هر نوع خاکی قابل کشت است ، از نظرنیازآبی کم نیاز ، مکان های آفتابی را می پسندد و مقاوم به گرما و کم آبی است . توسط بذر در اسفند ماه با پوشش 3/0 سانتی متر ماسه و همچنین تکثیر با قلمه در ماسه و شاسی در فصل بهار و پاییز. مهم ترین آفات شامل: سوسک پوستخوار سرو، شپشک آرد آلود سرو ، سوسک زنبور مانندو نیز دیگر آفات می باشد. درایجاد فضای سبزبخصوص درحاشیه خیابان ها در پارک ها،و میادین قابل استفاده می باشد
• تیره : Cupressaceous ،نام علمی : Thuya plicate ، نام فارسی :سدر قرمز ، بومی شمال غرب آمریکا و کالیفرنیا است.
درختی است که خیلی مقاوم به خشکی خاک ووضعیت های نامناسب دیگرمی باشد و به خاک عمیق و لوم مرطوب و به آفتاب کامل تا قسمتی سایه نیاز دارد. این درخت می تواند به ارتفاع 50 متر برسد که دارای تنه بسیار تنومند می باشد دارای برگهای سوزنی ، فلس مانند وبه رنگ سبزه تیره می باشد تکثیر به وسیله بذر در خاک شنی در فصل بهار و بعد از اینکه 5 تا 5/7 سانتی متر رشد کرد باز کاشت می شود
مهم ترین آفات شامل :سوسک پوست خوار سرو، شپشک آرد آلود سرو ، سوسک زنبور مانند .
درختی مناسب برای ساخت الوار
مناسب برای برجین
نام فارسی: لاوسون ( کاج طلایی )
نام علمی: Cupressus Macrocarpa Gold Crest
خانواده: Cupressaceae
توضیحات: درخت همیشه سبز ، حداقل دمای مورد تحمل ۱۰ درجه زیر صفر می باشد ، به عنوان تک درخت زینتی و بمنظور ایجاد دیواره سبز کاربرد دارد.
نویسنده: حمید دلیریان – ۱۳٩۳/۱/۳۱
مطالب مرتبط : انواع درخت
- سرو قرمز غربی چیست؟ نحوه نگداری ازآن چه می باشد؟سرو قرمز غربی یک انتخاب زیبا ، پویا و همیشه محبوب برای پروژه های روکش کاری ، نرده کشی و کف سازی است . در اینجا تمام مواردی که باید در مورد درمان ، پایان بندی و نگهداری این چوب جذاب بدانید را آورده ایم . سرو قرمز غربی – یا به نام علمی آن… خواندن بیشتر: سرو قرمز غربی چیست؟ نحوه نگداری ازآن چه می باشد؟
- چوب درخت شوکران , معرفی انواع چوبشوکران (Hemlock) نامی مشترک برای گونه ای از گیاهان سمی و گونه ای از درختان در خانواده کاجیان است. در حقیقت علت نام گذاری این گونه از درختان کاج به شوکران ..
- چوب درخت سکویا یا سرخ چوبدرخت سکویا که به درخت غول نیز معروف است، بزرگ ترین درخت جهان است و شاید هم بزرگترین ارگانیسم زنده روی زمین! سکویا از گروه درختان سوزنی برگ می باشد.
- درخت سکویا , درخت غول پیکر آمریکاییدرخت سکویا یا درخت غول از نامهای مشترک این درخت می توان به موارد دیگری اشاره کنیم , مانند : سکویا، درخت ماموت، درخت سرخچوب غولپیکر، درخت عظیم کالیفرنیا
- انواع درخت کاج , کاج کره ای (Abies koreana):کاج کره ای از خانواده کاج ها میباشد. ارتفاع آن به حدود 8 متر میرسد. مخروط های کاج کرهای ممکن است دارای رنگ های رایج و یا رنگهای غیرمعمول باشند.
- همه چیز درباره ی کاشت و رشد انواع درخت کاجشما می توانید درختان کاج را با استفاده از بذری که در قسمت پولک مخروط کاج است و از مخروط های ماده برداشت می شود، استفاده کنید و درخت کاج خود را پرورش دهید.