روغن گیاهی چیست و استفاده از آن چه مزایایی دارد؟
یکی از روش های پوشش و حفاظت از سازه های چوبی در برابر عوامل محیطی، روغن های گیاهی چوب است. با پیشرفت تکنولوژی روش های مختلفی برای حفاظت از چوب مورد استفاده قرار می گیرد.
البته در زمان های گذشته استفاده از مواد شیمیایی مانند سیلر، کیلر، پلی استر به عنوان پوشش های شیمیایی مورد استفاده قرار می گرفت. اما به مرور زمان استفاده از روغن های گیاهی به عنوان یک روش محافظت از سازه های چوبی مورد استفاده قرار گرفت.
البته یکی از راه های اولیه برای حفاظت از سازه های چوبی در برابر عوامل محیطی، استفاده از روغن های گیاهی خام مانند روغن برزک ، روغن کنجد و … بودند.
ولی استفاده از این روغن های گیاهی غیر فرآوری شده مشکلاتی را برای سطح چوب ایجاد می کرد. اما در حال حاضر انواع برند های مختلفی از روغن های گیاهی در بازار موجود است که استفاده از آن هیچ گونه ضرری برای محصولات چوبی ایجاد نمی کند.
کاربرد اصلی روغن های گیاهی مخصوص چوب
کاربرد اصلی روغن مخصوص چوب، در پوشش نهایی چوب مورد است. از آنجایی که می تواند پیوند مولکولی قوی برای حفاظت بیشتر چوب ایجاد کند و طول عمر محصول را افزایش دهد، کاربرد فراوانی دارد.
به همین خاطر از این محصول در مورد انواع چوب، مبلمان و روکش و کف پوش های مختلف استفاده می شود به علاوه برای استفاده از روغن گیاهی، هیچ محدودیتی وجود نداشته و می توان بر روی انواع محصولات چوبی از آن استفاده کرد. به هر حال چون چوب یک محصول کاملا طبیعی بوده، نیاز به نگهداری در بهترین شکل را دارد. نکته جالب این است که هر فردی می تواند از این روغن های مخصوص چوب استفاده کند و نیاز به تجربه و مهارت خاصی نیست.
از آنجایی که ترکیب روغن های گیاهی، کاملا بهداشتی و سالم بوده، می توان برای رنگ ظروف چوبی نیز از آن استفاده کرد. در روغن های گیاهی از مواد طبیعی و گیاهی برای تولید رنگ استفاده شده است. به همین دلیل، می توان برای رنگ کاری کاسه و بشقاب و سینی های چوبی از آن استفاده کرد. برای پوشش و رنگ پارکت و کف پوش های ساختمانی نیز می توان از روغن های گیاهی استفاده کرد.
از آنجایی که پارکت های چوبی به طور پیوسته در معرض سابیدگی قرار دارند، بنابراین نیاز به رنگ داشته تا از سابیدگی بیشتر آن ها جلوگیری شود. در گذشته از رنگ های شیمیایی از جمله سیلر، کیلر، نیم پلی استر و روغن جلا برای پوشش استفاده می شد. اما استفاده از این رنگ های شیمیایی موجب تشکیل یک لایه بر روی چوب شده که به مرور زمان دچار خش شده و در نهایت از بین می رود. در صورتی که روغن های گیاهی جذب چوب شده و با برقراری پیوند مولکولی، دیرتر دچار خش شده و ماندگارتر هستند.
از دیگر کاربردهای روغن های گیاهی مخصوص چوب، پوشش آلاچیق و کف پوش های فضای باز است. از آنجایی که استفاده از رنگ های قدیمی برای پوشش چوب، مشکلاتی را برای سازه های چوبی به همراه داشت. به همین دلیل رنگ های گیاهی جایگزین رنگ های شیمیایی پوشش سازه های چوبی در فضای باز شد. رنگ های گیاهی در مقابل اشعه های یو وی مقاومت بالایی داشته و به دلیل خاصیت روغنی مانع از جذب آب به سطح چوب می شود.
مزایای استفاده از روغن های گیاهی چوب
استفاده از روغن های گیاهی برای سازه های چوبی دارای مزایایی است که در این قسمت به بررسی این موارد می پردازیم.
- ترکیب طبیعی و سالم: ترکیب روغن های گیاهی کاملا طبیعی و سالم بوده و می توان برای پوشش اسباب بازی های چوبی کودکان از آن استفاده کرد. استفاده از رنگ های شیمیایی از جمله سیلر و کیلر و نیم پلی استر برای ظروف چوبی خطرناک بوده و سرطان زا هستند. بنابراین بهتر است برای حفظ سلامتی از رنگ های گیاهی مخصوص استفاده کرد. از نظر هزینه نیز رنگ های گیاهی هزینه کمتری در برابر رنگ های شیمایی داشته و می توان به راحتی از آن استفاده کرد.
- ایجاد خاصیت ضد آب و آبگریز: این روزها استفاده از سازه های چوبی در فضای خارجی شهر رواج بیشتری دارد. آلاچیق چوبی، نمای چوبی، چوب ترمو و پارکت های چوبی بخشی از این سازه های چوبی شهری است. یکی از راه حل هایی که برای حفظ و ماندگاری این سازه های چوبی می توان انجام داد، استفاده از روغن های گیاهی چوب است. ترکیب طبیعی روغن های گیاهی باعث می شود که هیچ گونه پوسته ای بر روی چوب ایجاد نشده و حالت طبیعی اولیه خود را حفظ کند.
- کمک به ترمیم و بازسازی رنگ چوب: یکی از دغدغه های استفاده از سازه های چوبی، تغییر رنگ چوب در طی زمان است. بنابراین باید به دنبال راهکاری برای جلوگیری از این تغییر رنگ بود. استفاده مداوم از رنگ های چوبی، کاملا هزینه بر بوده و گاهی نمی توان آن را انجام داد. اما روغن مخصوص چوب این گونه محدودیت ها را نداشته و نیازی به استفاده از تجهیزات خاصی ندارد. می توان با یک قلم موی ساده تمامی قسمت های آسیب دیده را با همان قلم مو رنگ کاری کرد.
- داشتن تنوع رنگی: استفاده از رنگ های شیمیایی با محدودیت های رنگی همراه است. به عنوان مثال برای ساخت رنگ فندقی باید جوهرهای مختلفی را با یکدیگر مخلوط کرده تا به رنگ مورد نظر دست یافت. البته گاهی اوقات ترکیب رنگ مورد نظر ایجاد نمی شود و مجبور به همرنگی شدن خواهیم شد. اما با تولید رنگ های گیاهی این مشکل برطرف شده و می توان رنگ مورد نظر را ایجاد کرد.
آیا استفاده از رنگ های شیمیایی مضر است؟
در این مقاله به معرفی بخشی از تفاوت های رنگ شیمیایی و گیاهی پرداختیم ولی تمامی این موارد به معنای عدم استفاده از رنگ های شیمیایی نیست. اما در برخی از سازه های چوبی نمی توان از رنگ های شیمیایی استفاده کرد. اما با این حال انتخاب نوع رنگ کاملا وابسته به هدف و سلیقه مشتری از سازه چوبی دارد. چنانچه مشتری بخواهد سازه چوبی یک حالت براق و شیشه ای داشته باشد، استفاده از روغن انتخاب مناسبی نیست. یا اینکه برای رنگ کاری سازه هایی که با ام دی اف ساخته می شوند، فقط باید از رنگ های شیمیایی استفاده کرد.
نویسنده: میترا ابراهیمیان
مطالب مرتبط با رنگ چوب :