شهرداد روحانی

شهرداد روحانی (نام اصلی: شهداد روحانی) (زاده ۶ خرداد ۱۳۳۳ در رشت) موسیقیدان، آهنگساز، رهبر ارکستر ایرانی است.

شهرداد روحانی
نام اصلی شهرداد روحانی
نام مستعار شهداد روحانی
تولد ۶ خرداد ۱۳۳۳
(۶۱ سال)
رشت، ایران
ملیت  ایران (پیش از انقلاب ۱۳۵۷ خورشیدی) ایرانی
ساز(ها) ویولن، پیانو
همکاری(‌های) مشترک یانی

تحصیلات شهرداد روحانی
دانش‌آموخته آهنگ سازی و تنظیم موسیقی در آکادمی موسیقی وین در اتریش سال ۱۹۷۵
فعالیت‌ها شهرداد روحانی
سبک وی معاصر، و تا حدی در مقایسه با برادر خود انوشیروان روحانی و استاد جواد معروفی، موسیقی عصر نو به‌شمار می‌رود. شهرت روحانی بیشتر به دلیل تنظیم و رهبری ارکستر کنسرت یانیاست که به همراه ارکستر سلطنتی فیلارمونیک (به انگلیسی: Royal Philharmonic Orchestra) در فضای باز در پارتنون واقع در آتن پایتخت یونان انجام شد. این کنسرت تحسین و نقد بینندگان را در پی داشت که به پربیننده‌ترین برنامهٔ پخش شده از تلویزیون در آمریکا، و دومین موزیک ویدئوی پرفروش در تاریخ جهان پس از موزیک ویدیوی «تریلر مایکل جکسون» تبدیل گردید.

شهرداد روحانی تاکنون نه تنها قطعات مختلفی را در سبک‌های متفاوت ساخته، بلکه جوائز زیادی را نیز دریافت نموده است. وی همچنین از دانش آموختگان هنرستان هنرهای زیبا (کنسرواتوار) وین دراتریش است که جوائز و بورسیه‌های تحصیلی مختلفی، هم در اروپا و هم در آمریکا نظیر A.K.M Scholarship در وین پایتخت اتریش، و ASCAP Scholarship در لس آنجلس در ایالت کالیفرنیای آمریکا را دریافت کرده است.

آقای روحانی، رئیس و رهبر ارکستر سمفونی COTA لس آنجلس بوده است. علاوه بر آن، ایشان رهبری بسیاری از ارکسترهای سمفونی معتبر را به طور مهمان بر عهده داشته که از آن جمله می‌توان ارکستر سلطنتی فیلارمونیک لندن، ارکستر سمفونی مینسوتا، سمفونی کلرادو، سمفونی سن دیگو، سمفونی ایندیاناپولیس، سمفونی نیوجرسی، سمفونی فیلارمونیک زاگرب، سمفونی جوانانآمریکا، و غیره را نام برد.

روحانی در سال ۱۹۹۸ توسط دولت تایلند برای ساخت قطعه موسیقی مراسم افتتاحیه و اختتامیه سیزدهمین دوره بازی‌های آسیایی دعوت شد. این قطعه به عنوان محبوب‌ترین آهنگ این بازی‌ها انتخاب شد.

آقای روحانی CDهای کلاسیک متعددی نظیر موسیقی باله چایکوفسکی، با همکاری سمفونی رادیو اسلواک برای دیسکاور کخ اینترنشنال (به انگلیسی: Discover/Koch International) تهیه نموده است.

روحانی در سال ۱۹۹۹ جایزه پیکانس تایلند، که معتبرترین جایزه موسیقی و هنری این کشور است را از آن خود کرد. وی در زمینه ساخت و تنظیم موسیقی فیلم نیز فعال است.

آهنگ “Connies Butterfly” با شهرتی جهانی یکی از بهترین آثار وی می‌باشد.

ترانه شناسی
نوشتار اصلی: ترانه شناسی شهرداد روحانی
آهنگسازی
خواننده
نام ترانه
ترانه‌سرا
آهنگساز
تنظیم
ابی
برفراز آسمانها
؟
شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
سرزمین مادری

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
پروانه

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
آرزوی دوردست

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
میدان آزادی

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
رویای کودکی

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
صبح تازه

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
قصه باران

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
لحظات شیرین

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
عذرا

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
زیبایی عشق

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
راپسودی

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
صدایی در شب

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
رقص بهار

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
ابدیت

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
بی کلام
Connies Butterfly

شهرداد روحانی
شهرداد روحانی
تنظیم
خواننده
نام ترانه
ترانه‌سرا
آهنگساز
تنظیم
هایده
ساغر هستی
هما میرافشار
جمشید شیبانی
شهرداد روحانی
جوایز
بورسیه A.K.M. Scholarship، وین، اتریش
بورسیه ASCAP Scholarship، لس آنجلس، کالیفرنیا
جایزه پیکانس تایلند، به سال ۱۹۹۹


همراه با سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر؛
شهرداد روحانی با ارکستری متفاوت روی صحنه
تهران- ایرنا- شهرداد روحانی، رهبر ارکستر، نوازنده پیانو و آهنگساز در ششمین روز از جشنواره موسیقی فجر همراه با ارکستر زهی روی صحنه می رود.

در این برنامه که امروز (دوشنبه/ 26 بهمن) ساعت 21 در سالن همایش های برج میلاد برگزار می شود، شهرداد روحانی به همراه یک گروه ارکستر زهی میزبان علاقمندان هستند.
شهرداد روحانی در 6 خرداد 1333 در تهران به دنیا آمد. پدر او ، رضا روحانی، موسیقیدانی شناخته شده ای بود و شهرداد و تمام برادرانش پا جای پای پدر گذاشتند.
شهرداد روحانی آهنگساز و رهبر ارکستر، ویولنیست، پیانیست ایرانی مسیر حرکت به سمت موسیقی را از سن پنج سالگی آغاز کرد، زمانی که تحت تعلیم پدر خویش نواختن ویولن را آموخت. هنگامی که وارد هنرستان موسیقی تهران شد، با آموزگاری سوئیسی به نام بازیل و معلمی ارمنی به نام حق نظریان که نواختن پیانو را به او آموزش می داد، درس خواند؛ آنها به مدت هفت سال با یکدیگر کار کردند.
شهرداد نه تنها از تمام بزرگان موسیقی که در آن زمان در هنرستان درس می دادند، از جمله مصطفی کمال پورتراب، بلکه از برادرش بزرگ ترش انوشیروان روحانی و جواد معروفی هم آموزش گرفت.
شهرداد روحانی پس از تحصیل در هنرستان موسیقی تهران، خانواده خود را که بسیاری از آنان هنوز در ایران هستند ترک و به اتریش سفر کرد. او در اتریش در آکادمی و هنرستان های موسیقی وین حاضر شد. سپس در اوایل دههٔ 80، بورس تحصیلی برای مطالعۀ موسیقی در دانشگاه یو سی ال ای آمریکا را پذیرفت و به این کشور رفت.
وی تاکنون نه تنها قطعات مختلفی را در سبک های متفاوت ساخته، بلکه جوایز زیادی را نیز دریافت کرده است. وی همچنین از دانش آموختگان هنرستان هنرهای زیبا (کنسرواتوار) وین در اتریش است و جوایز و بورسیه های تحصیلی مختلفی، هم در اروپا و هم در آمریکا دریافت کرده است.
وی پیش از این در نشستی در مورد حضور خود در جشنواره موسیقی فجر گفته بود؛ سفر اخیر من به ایران، شخصی بود و قرار نبود زیاد بمانم، اما مسئولان جشنواره برای همکاری از من دعوت کردند و من هم که عضوی از خانواده موسیقی هستم، دوست داشتم هر کاری از دستم برمی آید برای موسیقی کشورم انجام دهم.
روحانی درباره اجرای خود در جشنواره، تاکید کرده بود: برای اجرا در جشنواره به مسئولان پیشنهاد دادم ارکستر زهی چهل و پنجاه نفره ای در اختیارم قرار گیرد. مسئولان جشنواره نیز قرار شد همین تعداد نوازنده سازهای زهی که در آن ایام وقتشان آزاد است را در اختیارم قرار دهند. بنابر این، ارکستری که من با آن اجرا خواهم کرد، خاص نیست؛ ارکستری است با حضور نوازنده های آزاد. همچنانکه گفتم، من نوازنده ها را انتخاب نمی کنم و خود مسئولان جشنواره قرار است نوازنده ها را دعوت کنند. البته این چندان هم مهم نیست، زیرا رهبر ارکستر باید بتواند با چند جلسه تمرین، نوازنده ها را به سطح دلخواه خود برساند.
به گفته روحانی رپرتوآر قطعه ها، همه از کارهای خود وی است، به جز تعدادی از قطعه ها که از موسیقی کلاسیک انتخاب شده اند.
وی دربارهٔ اینکه چرا برای این اجرا، ارکستر زهی را برگزیده است، گفت: گردهم آوردن ارکستر در زمان اندکی که ما تا جشنواره داریم، کار بسیار دشواری است؛ جدای از این، به دلیل اینکه ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک نیز در جشنواره حضور دارند، ترجیح دادیم برای تنوع و نیز به دلیل کمبود وقت، ارکستر را تنها با نوازنده های زهی جمع کنیم. بنابراین در اجرای جشنواره، همهٔ سازها، زهی است و پیانو هم حتی حضور نخواهد داشت.
روحانی دربارهٔ تالار برج میلاد، که محل اجرای ارکستر او در جشنواره است، گفته بود: در همهٔ این سال ها، تالار مناسبی برای کنسرت موسیقی درست نشده است؛ اما اجرا در تالاری چون برج میلاد با وجود اینکه شرایط صدایی ایده آلی ندارد، این حسن را دارد که تعداد مخاطب بیش تری می تواند کار را می ببینند.
سی و یکمین جشنوارهٔ موسیقی فجر با حضور گروه های گوناگون موسیقی سنتی، کلاسیک و پاپ، 21 بهمن ماه تا یکم اسفند در شش تالار شهر تهران برگزار خواهد شد.
فراهنگ**9157 **156
انتهای پیام /* منبع : به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا،


شهرداد روحانی: قصد اهانت به «یانی» را نداشتم

حمید اسفندیاری:اجاره سالن وزارت کشور شبی 70 میلیون هزینه دارد .
شهرداد روحانی در نشست خبری کنسرت خود گفت:«یانی» نت نویسی و نت خوانی بلد نیست و این را در همه‌ی مصاحبه‌هایش گفته. من یادم نمی‌آید از کلمه‌ی بی سواد استفاده کرده باشم، معمولا برای اینکه خودم را بالا ببرم، کسی را پایین نمی‌آورم.

به گزارش خبرنگار موسیقی باشگاه خبرنگاران؛ صبح امروز نشست خبری کنسرت بزرگ شهرداد روحانی به همراهی نوازندگان ارکستر سمفونیک با حضور وی در تالار وحدت برگزار شد.

شهرداد روحانی آهنگسار و رهبر ارکستر در ابتدا نشست خبری کنسرت خود گفت: کنسرت ما پنج شنبه و جمعه ( 2 و 3 بهمن ماه ) در تالار وزارت کشور برگزار می‌شود. قسمت اول تمام قطعات ساخته‌ شده‌ام را شامل می‌شود و برای ارکستر زهی نوشته شده و قسمت دوم موسیقی فیلم از آهنگسازان بزرگ چون جان بری، جان ویلیامز، مکس اشتاینر، انیوموریکونه، اجرا می‌شود و من در این برنامه با ارکستر سمفونیک و نوازندگان حرفه‌ای برنامه‌های بسیاری را در نظر گرفتیم به همین جهت تمرین ما هم از روز شنبه‌ آغاز می‌شود.

وی در خصوص استفاده از نام ارکستر سمفونیک تهران در پوستر خود عنوان کرد: در زمان طراحی پوستر من ایران نبودم و وقتی پوستر را دیدم، برای بنده هم سوال پیش آمد که چطور ارکستری که دو سال فعالیت نداشته، نامش در کنسرت من درج شده است. اجرای ما با ارکستر سمفونیک تهران نیست، به دلیل محدودیت تعداد نوازندگان حرفه‌ای قسمت اول و دوم مجبور بودیم از این نوازندگان استفاده کنیم ولی این ارکستر سمفونیک صد درصد ارکستر سمفونیک تهران نیست. ارکستر سمفونیک تهران دنبال کارهای خود است و امیدوارم فعالیت‌های خود را به زودی آغاز کند ولی برنامه‌ی من ربطی به این ارکستر ندارد.

وی ادامه داد: نوع کار من چون به ارکستر بزرگ احتیاج دارد، محمدرضا صفی مدیر ارکستر تلاش کرد نوازندگان حرفه‌ای را دور هم جمع کند. ما تا آنجایی که امکان داشت از بهترین افراد استفاده کردیم و راجع به ارکستر سمفونیک تهران چون خیلی در جریان نیستم،‌ نمی‌توانم نظر بدهم. ما همه ناراحت هستیم که ارکستر سمفونیک تهران فعالیت ندارد ولی جای خوشحالی دارد که ارکستر‌های دیگر در حال فعالیت هستند.

روحانی افزود: برای هر کنسرت از لحاظ حرفه‌ای چهار تمرین بیشتر لازم نیست و یک تمرین هم در سالن انجام می‌شود،‌ من هم اجرای تهران را همین گونه برنامه ریزی کردم و مطمئنم این 4 تمرین کافی است چراکه نوازنده‌های ما حرفه‌ای هستند، حیف که تعداد این نوازنده‌ها کم است ولی با این تعداد هم نوازنده‌ها بهترین اجرا را می‌رویم.

وی درباره‌ی قطعات اجرایی در کنسرت خود گفت: قطعه‌هایی از انیوموریکونه (می‌شن)، مکس اشتاینر (برباد رفته)، جان بری (با گرگ‌ها می‌رقصند)، موریس ژار (محمدرسول الله)، جان ویلیامز، و برخی دیگر از قطعه‌های به یاد ماندنی موسقی فیلم از دهه 50 تا کنون را اجرا می‌کنیم.

وی درباره‌ی حواشی پیش آمده درباره‌ی حضور «یانی» گفت: خود یانی نت نویسی و نت خوانی بلد نیست و این را در همه‌ی مصاحبه‌هایش گفته. من یادم نمی‌آید از کلمه‌ی بی سواد استفاده کرده باشم، معمولا برای اینکه خودم را بالا ببرم، کسی را پایین نمی‌آورم.

روحانی تصریح کرد: یانی ذوق آهنگسازی دارد و نوشتن قطعاتی در ژانر خود بسیار گل می‌کند. اینکه موسیقی یک علم است، شکی در آن نیست، علم به این معنا که شما یک مدرک دکتری یا لیسانس آکادمیک داشته باشید نیست، مدرک برای خلاقیت خیلی موثر است، کسانی مثل یانی که خیلی شناخته شده هستند، صرفا به خاطر تحصیلات بالایشان نیست، کسی که نت خوانی بلد نیست، تنظیم برای ارکستر نمی‌تواند انجام دهد و اینجا است که علم به کار می‌آید. نوشتن ملودی یک ذوق خاص می‌خواهد و من کلماتی چون بی سواد را هیچوقت استفاده نمی‌کنم و قصد اهانت نداشتم و اصولا این گونه حرفه نمی‌زنم.

وی درباره‌ی اجرای خود در تهران گفت: بخش اول فقط ارکستر زهی است که برای اولین بار در ایران اجرا می‌شود. دو قطعه هم از باخ اجرا می‌کنیم که ملودی از پیانو است. «لئوپولد استوکوفسکی» رهبر ارکستر است که اگر شما فیلم فانتازیا ساخته دیزنی را ببینید، وی در آن رهبر ارکستر بود. وی آثار باخ را ارکستراسیون می‌کرد. ما یکی از این قطعات را انتخاب کردیم و در بخش اول یک قطعه هم برنا هرمن اجرا می‌کنیم که برای فیلم «سایکو» آلفرد هیچکاک است.

روحانی درباره‌ی رهبری ارکستر سمفونیک تهران گفت:‌ تنها شرطی که هر رهبر ارکستر دارد، این است که یک تعداد نوازند‌ه‌ی ارکستر داشته باشد و قرارداد‌ها و کارهای اداری آن فراهم باشد. برای ارکستر سمفونیک باید شرایطی فراهم شود تا یک نوازنده در هفته 5 روز تمرین کند. جاهای دیگر هم که به عنوان رهبر مهمان می‌روم، همین شرایط فراهم است.

وی درباره‌ی سبک آثارش گفت: من اصولا دو نوع کار در نوشته‌هایم است ولی سعی‌ام همیشه در این است که شنوندگان را با یک نوع موسیقی بی کلام‌ آشنا کنم که تا به حال نشنیده‌اند. بعضی از کارهایم چون «از راه» را سعی کردم برای مخاطب عام بسازم ولی یکسری کار دیگر هم دارم که شخصا علاقه‌ام به آن گونه موسیقی است و برای افرادی که علم موسیقی دارند و شنوندگان حرفه‌ای موسیقی‌ است. قطعاتی که در کنسرت تهران اجرا می‌کنیم، از نوع دوم‌اند.

وی تصریح کرد: من خیلی موافق نیستم که ذهنیت نوازنده‌ها خیلی دور از موسیقی است. ارکستر‌های درجه یک دنیا چون وین، برلین و لندن همیشه در چند برنامه‌ موسیقی فیلم اجرا می‌کنند. علتش این است که موسیقی فیلم در وهله‌ی اول یک چیزی به نوازندگان یاد می‌دهد. از لحاظ تکنیکی احتیاج به تکنیک بالایی دارد که من این را در بعضی از نوازندگان ایرانی می‌بینم. البته طبیعتا آروزی هر رهبر ارکستری است که تعداد تمرین‌هایش بیشتر باشد. هنر این کار در این است که در بد و سخت ترین شرایط اجرا شود. حضور بعضی از نوازندگان ارکستر سمفونیک در این اجرا قدم خوبی است.

روحانی در ادامه عنوان کرد: به نظر من یک موزیسین باید با نوع‌های موسیقی آشنا شود و اجرا کند تا توانایی نوازندگی‌اش بالا رود.

روحانی در ادامه نشست گفت: یک قطعه از موسیقی‌های آهنگساز فقید، موریس ژان داریم که آن هم موسیقی فیلم محمد رسول الله است از جان بری قطعه‌ی معروف «با گرگ‌ها می‌رقصند» داریم. تمرین اول ما هم روز شنبه با نوازندگان زهی است و ارکستر کامل ما از یکشنبه تمرین می‌کند.

روحانی درباره‌ی وضعیت سالن در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه امکانات سالن در تهران زیاد نداریم و سالن وزارت کشور تنها سالنی خالی در این زمان خالی است اما امیدواریم که با تدارکاتی که آن‌جا دیده‌اند، بتوانیم صدای خوبی را دریافت کنیم. من تا به حال در دو سالن تالار وحدت و برج میلاد اجرا داشتم که سالن‌های مناسبی است. امیدوارم این امکانات در سالن وزارت کشور هم فراهم شود.

حمید اسفندیاری مدیر انتشارات آوای باربد که آثار شهرداد روحانی را در ایران منتشر می‌کند، در بخشی از این نشست به پرداخت دستمزد نوازندگان ارکستر اشاره کرد و گفت: با اینکه برگزار کننده این کنسرت موسسه آوای مهربانی است، اما به دلیل حضور من در بخش اجرایی، ضمانت پرداخت دستمزد تمام نوازندگان ارکستر را بر عهده می‌گیرم.

وی درباره قیمت بلیت‌های این کنسرت اظهار کرد: قیمت بلیت‌های این کنسرت از 35 هزار تومان آغاز و تا 150 هزار تومان بالا می‌رود.

مدیر موسسه آوای مهربانی درباره قیمت اجاره سالن وزارت کشور برای هر شب گفت: ما شبی 40 میلیون تومان بابت اجاره سالن پرداخت می‌کنیم. البته برای اجاره امکانات دیگر سالن هم باید جداگانه پول بدهیم. برای مثال هر شب استفاده از مانیتورهای سالن 8 میلیون تومان هزینه دارد. در مجموع هزینه هر شب اجاره سالن وزارت کشور برای ما در حدود 70 میلیون تومان خرج دارد.

محمدرضا صفی مدیر ارکستر گفت: چیدمان ارکستر ما نسبت به آخرین اجرای شهرداد روحانی در ایران تفاوت کرده است. این بار مایستر ارکستر ما ارسلان کامکار است.

انتهای پیام/ باشگاه خبرنگاران جوان 


مطالب مرتبط :

WhatsApp us