شهرستان پردیس

مختصات: ۳۳°۴۵′۰۰″ شمالی ۴۶°۳۴′۰۰″ شرقی

گالری عکس شهرستان پردیس

سال شهرستان شدن
آذر ۱۳۹۱

مردم

مذهب
شیعه اثنی عشری

جغرافیای طبیعی

مساحت
۱۳۷۸ کیلومتر مربع

داده‌های دیگر

پیش‌شماره تلفنی
۰۲۱

فرمانداری پردیس

شهرها
پردیس
بومهن

تعداد بخش‌ها
بخش بومهن
بخش جاجرود
شهرستان پردیس یکی از شهرستان‌های استان تهران است. این شهرستان در آذر ماه ۱۳۹۱ متشکل از دو بخش به نام‌های بخش بخش بومهن وبخش جاجرود (ارتقایافته) در تابعیت استان تهران، ایجاد شد.

بخش مركزي تهران به ۱۵ شهرستان تقسيم شد

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

تبديل جاجرود و رودهن به شهرستان «پرديس»
محمود مصلحی‏شاد اظهار داشت: بخش مرکزی تهران به شهرستان و جاجرود به بخش ارتقا یافت و با مصوبه هیئت دولت، شهرستان جديدالتاسيس پردیس از دو بخش بومهن و جاجرود تشکیل خواهد شد.
مصلحی ‏شاد اضافه کرد:

ارتقای سطح جغرافیایی بخش مرکزی تهران به شهرستان از مصوبات سفر سوم هیئت دولت به استان تهران بود.

بخشدار مرکزی تهران اعلام كرد : این ارتقای جغرافیایی به صورت کلی است و تقسیمات دقیق‏تر آن در آینده اعلام می‏شود.
پردیس؛ مقصد خیل عظیم جمعیت پایتخت
شهرستان پردیس یا همان بخش مرکزی تهران سابق، یکی از پرجمعیت‏ترین مناطق مسکونی شرق استان تهران محسوب می‏شود.
این شهرستان تازه ‏تأسیس با مساحت یک‌هزار و ۳۷۸ کیلومتر مربع از ۵۵ آبادی، روستا، نواحی کارگاهی، مناطق زراعی، دو شهر پردیس و بومهن و دو بخش جاجرود و بومهن تشکیل شده است.
محدوده جغرافیایی شهرستان پردیس از روستای «تلو» در «سرخه‏ حصار» آغاز شده و تا انتهای بخش بومهن ادامه دارد.
شهرستان ۲۰۰ هزار نفری پردیس با شهرستان‏های دماوند، شمیرانات و پاکدشت دارای مرز مشترک است.
این شهرستان با آغاز اجرای طرح‏های مسکن مهر به یکی از قطب‏های اجرای این پروژه ملی در کشور و استان تهران تبدیل شد.
جمعیت تنها شهر پردیس به ۶۰۰ هزار نفر می‏رسد
بر اساس اعلام مسئولان امر، تا پایان سال ۹۲ جمعیت شهر پردیس از شهرستان پردیس با واگذاری واحدهای مسکونی این پروژه ملی به ۶۰۰ هزار نفر می‏رسد.

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

از جلوه‏های گردشگری شهرستان پردیس می‏توان به رودخانه جاجرود، نواحی سرسبز حاشیه آن، ارتفاعات زیبای البرز شرقی، باغات سرسبز، آبشار «کمرد»، باغات نواحی روستایی و … اشاره کرد.
پل تاریخی ۸۵۰ ساله «شاه عباسی» جاجرود، دژ باستانی دو هزار ساله «گلخندان» بومهن، امام‏زاده «مطهر بن جعفر صادق(ع)» و امام‏زاده «قاسم(ع)» از پیشینه‏های تاریخی این شهرستان شمرده می‏شوند.
علاوه بر این، استقرار بزرگ‏ترین پارک دانش و فناوری کشور در فاز علمی شهر پردیس شهرستان پردیس و استقرار در مسیر محورهای پرتردد و مواصلاتی کشور مانند هراز، فیروزکوه، آزادراه تهران-پردیس و جاده قدیم تهران-شمال از دیگر ویژگی‏های این شهرستان است.
همچنین فاز هفت شهر پردیس به عنوان منطقه‏ای کارگاهی این شهر، نواحی کارگاهی جاجرود و شهرک صنعتی بومهن نیز نقشی بارز در توسعه کارآفرینی استان تهران دارند. منبع : http://javanonline.ir/


درباره شهرستان پردیس 

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

این شهرستان متشکل از ۵۵ آبادی است.
محدودهٔ جغرافیایی شهرستان پردیس از روستای «تلو» در «سرخه حصار» آغاز شده و تا انتهای بخش بومهن ادامه دارد.
این شهرستان از شرق با شهرستان دماوند، از غرب با شهرستان تهران از شمال با شهرستان شمیرانات و از جنوب با شهرستان پاکدشت دارای مرز مشترک است.

موقعیت شهر پردیس

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

شهر پردیس واقع در شهرستان پردیس و در فاصله 18کیلومتری شرق پایتخت و درحاشیه محور تهران – آبعلی قراردارد . محدوده آن حدود 4200 هکتار و ارتفاع متوسط آن از سطح آبهای آزاد جهان حدود 1800 متر می باشد .

حریم شهر

حریم شهر پردیس با مساحتی حدود 90 کیلومتر مربع از غرب ، با حوزه بخشداری جاجرود هم مرز، از شمال منطبق برمرز حوزه شهرستان شمیرانات است و با قله های موجود و حوزه های آبریز که بسمت بستر شهر جهت گرفته اند ، مشخص شده است . این محدوده درشرق به محدوده قانونی شهر بومهن ، روستای کرشت و رودخانه آب انجیرک محدود شده است و در جنوب از منطقه میانک ، تنگه کبود ، بسمت روستای کمردامتداد یافته است . درون این محدوده روستاهای باغکمیش -اصطلک و واصفجان قرار دارند .
پست ترین نقطه حریم شهر بستر رودخانه آب انجیرک در جنوب باغکمیش به ارتفاع 1430 متر ، بلندترین نقطه در شمال غربی شهر ، رشته کوه “آرا ” به ارتفاع 2480 متر است ، منطقه مذکور دارای اقلیم نیمه سرد سیری بوده و میانگین بارش سالانه آن حدود 350 میلی متراست

تاریخچه تاسیس شهر و شهرداری پردیس

سیاست ایجاد شهرهای جدید با هدف مهار رشد بی رویه جمعیت و کنترل مهاجرت به شهرهای بزرگ ، بویژه تهران بر اساس مصوبه مورخ 20 / 12 / 1364 هیئت محترم وزیران اتخاذ گردید بر همین اساس در تاریخ 23 / 12 / 1368 شهر جدید پردیس در کنار محور تهران – مازندران در محلی موسوم به ” آب انجیرک ” تصویب گردید که به دلیل نزدیکی آن به شهر تهران از اهمیت ویژه ای بر خوردار است . منبع : http://sh-pardis.ir/


همه چیز درباره شهرستان پردیس

تقسیمات کشوری

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

بر طبق مصوبهٔ هیئت وزیران در جلسهٔ مورخ ۱۳۹۱/۹/۲۹ بنا به پیشنهاد شماره ۱۴۱۱۳/۴۲/۴/۱ مورخ ۱۳۹۰/۲/۵ وزارت کشور، تقسیمات این شهرستان به شرح ذیل است:

این شهرستان به مرکزیت شهر پردیس دارای دو بخش است به اسامی:

بخش بومهن که شامل دهستان گلخندان و دهستان کرشت است. مرکز این بخش، شهر بومهن است.
بخش جاجرود که شامل دهستان جاجرود و دهستان سعیدآباد است. مرکز این بخش روستای خسروآباد تعیین شد.

تحلیلی بر نقش شهر جدید پردیس در تمرکززدایی از مادرشهر تهران

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

در رابطه با شهر جدید پردیس یک مقاله تفصیلی توسط دکتر عیسی ابراهیم زاده، دکتر مهدی قرخلو و مهدی شهریاری در سال 1386 تدوین شده است که این مقاله در سال 1388 در نشریه جغرافیا و توسعه  شماره 13 در سال 1388 منتشر گردید. اگرچه پس از این مقاله بارها، برنامه ریزی شهری این شهر بخصوص با بارگذاری ویژه مسکن مهر در این شهر تغییر یافت اما بررسی روند این تغییرات، طی 6 سال گذشته نیز دارای نکات ویژه ای می باشد.

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

“در محل کنونی شهر جدید پردیس در سال های قبل از انقلاب قرار بود یک شهرک ساخته شود. این کار با ایجاد تاسیساتی در ورودی آن آغاز شد. با وقوع انقلاب عملیات ساختمانی متوقف شد و سپس وزارت مسکن و شهرسازی در محل آن اقدام به طراحی و احداث شهر جدید پردیس کرد. از نظر فضایی – کالبدی شهر پردیس عمر بالایی نداشته و کالبد آن قدمت تاریخی قابل ملاحظه ای ندارد(عملا آغاز این کالبد را می توان سال 1378 فرض نمود) تا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد؛ با این وجود مطالعات نخستین برای احداث شهر جدید پردیس با نام مکانیابی شهر جدید پردیس از سال 1365 آغاز گردید. طرح نخستین در این زمینه در سال 1367 توسط شرکت مهندسان مشاور توسعه و عمران ارایه گردید که پس از بررسی های کارشناسی در سال 1368 در شورای عالی شهرسازی تصویب شد. بر اساس مصوبه مذکور باید بخشی از جمعیت سرریز تهران که در آن زمان بالغ بر سه میلیون نفر برآورده می شد تا سال 1395 به شهرهای جدید و منجمله شهر جدید پردیس هدایت گردد. مساحت شهر در مطالعات مقدماتی حدود 2000 هکتار برآورده شده بود و جمعیت پذیری آن حدود 200 هزار نفر تا افق طرح لحاظ گردیده بود. که البته این پیش فرض ها بارها در دوره های آتی تغییر نمود
شهر جدید پردیس بر اساس آخرین توسعه نهایی خود در شرایط تدوین مقاله مساحتی در حدود 358 هکتار دارد. شمالی ترین نقطه شهر در امتداد مسیل بزرگی است که از سیارک و واصفجان شروع شده و از داخل شهر جدید پردیس می گذرد, این نقطه در مختصات 35 درجه و 45 دقیقه و 30 ثانیه عرض شمالی قرار دارد. جنوبی ترین نقطه آن در دامنه های جنوبی کوه گردخیل در مختصات 35 درجه و 42 دقیقه و 38 ثانیه عرض شمالی واقع گردیده است. شرقی ترین نقطه شهر در بستر مسیل گل دره شمال غرب بومهن در مختصات 51 درجه  و 51 دقیقه و 53 ثانیه طول شرقی قرار دارد. غربی ترین نقطه شهر در داخل محدوده پارک خجیر به مختصات 51 درجه و 43 دقیقه و 55 طول شرقی قرار دارد. به این ترتیب شهر پردیس بصورت مستطیلی است که حداکثر 12 کیلومتر درازا و 5.3 کیلومتر پهنا دارد.

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

برای محله بندی شهر پردیس از امکانات کالبدی اراضی و طرح های آماده سازی که در شش فار متفاوت ارائه شده استفاده گردیده, بطوریکه اراضی هر فاز به عنوان یک محله شهری در نظر گرفته شده است. بر اساس محاسبات انجام شده امکان جمعیت پذیری در هر یک از فاز ها در مجموع 168000 نفر پیش بینی شده که تا افق 1395 حاصل گردد. به این ترتیب سطح مسکونی و امکانات کالبدی شهر تا افق مذکور تکمیل می گردد؛ و به دنبال آن مازاد جمعیتی شهر که وابسته به رشد طبیعی جمعیت خواهد بود؛ در سطح مسکونی نوسازی و بازسازی شده سکنا می گزینند و یا در افزایش تراکم ساختمانی در برخی قطعات جای خواهند گرفت (البته در مجموع شهر پردیس شامل هشت فاز می باشد. که فاز شش و هشت آن مسکونی نمی باشد. لذا محلات شهری شامل شش فاز است که بتدریج تکمیل خواهند شد) .

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

سطح کل اراضی هر محله از بیشترین سطح با 398 هکتار در فاز 4 تا کمترین سطح با 146 هکتار فاز 5 در نوسان است. بیشترین تراکم خالص, معادل 386.6 نفر در هکتار در سطوح مسکونی فاز 2, کمترین آن 255.7 نفر در هکتار در اراضی فاز 5 در طرح جامع این شهر پیشنهاد شده است.

واقعیت های موجود گرایش به مهاجرت و اسکان در شهر پردیس بویژه در سال های اخیر و بعد از سرشماری 1375 نمایان می شود. همزمان با ایجاد محدودیت در تراکم ساخت و ساز در شهر تهران که از آغاز سال 1381 شروع شد؛ استقبال سکونت در شهر جدید پردیس تا حدودی افزایش یافته است. اقدامات رسمی در جهت ایجاد شهرداری پردیس نیز بر افزایش جاذبه و گرایش های مذکور افزوده است که آثار آن در گرانی قیمت زمین و مسکن در شهر جدید پردیس انعکاس یافته است. در سرشماری عمومی نفوس مسکن سال 1375 در محدوده شهر پردیس خانوار و جمعیتی گزارش نشده است. ولی مطالعات کالبدی و آمار ثبت شده دفتر واگذاری زمین و مجوز ساخت سازمان عمران تا تابستان 1384 نشان می دهد که در محدوده های مختلف و محلات شهر جدید پردیس حدود 13400 خانوار شامل 52000 نفر سکونت دارند. این در حالیست که در فرودین 1382 جمعیت ساکن در پردیس 15400 نفر بوده است. به عبارت دیگر ظرف مدت یکسال و نیم فاصله دو مقطع مذکور 36600 به این شهر انتقال یافته و در واحدهای مسکونی موجود اقامت گزیده اند.”

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

معرفی شهرستان پردیس ، مسکن مهر

هیات وزیران بنا به پیشنهاد وزارت کشور و به استناد ماده(13) قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری-مصوب 1362- تصویب کرد؛ شهرستان پردیس به مرکزیت شهر جدید پردیس از ترکیب بخش‌های بومهن و جاجرود در تابعیت استان تهران ایجاد می‌شود.

همچنین بخش بومهن به مرکزیت شهر بومهن از ترکیب دهستان‌های گلخندان و کرشت در تابعیت شهرستان تهران و بخش جاجرود به مرکزیت روستای خسروآباد از ترکیب دهستان‌های جاجرود و سعید آباد در تابعیت شهرستان تهران ایجاد می‌شود.

منبع : http://pardis.ostan-th.ir/

 

 

WhatsApp us