محسن فروغی معمار
محسن فروغی معمار ایرانی، استاد معماری و رییس سابق دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است.

وی فرزند محمدعلی فروغی (ذکاء الملک) ادیب و سیاستمدار ایرانی است. او در سال ۱۳۱۶ از مدرسه عالی هنرهای زیبای پاریس (École des Beaux-Arts) با مدرک درجه یک فارغ التحصیل شد و همان سال به ایران بازگشت. وی در سال ۱۳۱۶ در زمره نخستین معماران معاصر ایرانی به استخدام دولت درآمد. او به همراه آندره گدار، ماکسیم سیرو و رولاند دابرول از بنیان گذاران و استادان دانشکده معماری دانشگاه تهران و پس از آندره گدار، دومین رییس دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بودهاست که پس از وی مدت ۱۵ سال ریاست دانشکده را برعهده داشت. محسن فروغی به همراه حیدر غیائی در سال ۱۳۴۲ به اتهام زد و بندهای غیرقانونی در طرح ساختمان مجلس سنا، مدتی را در زندان گذراند.[۱] وی پس از مدتی تبرئه شد و خود عضوی از مجلس سنا گردید. در خلال سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۷ وی در حدود ۳ ماه و در کابینههای جعفر شریف امامی و غلامرضا ازهاری، سمت وزیر فرهنگ و علوم را عهده دار بود. فروغی پس از انقلاب اسلامی و در ۱۲ فروردین ۱۳۵۸ دستگیر شد و مجموعه اشیا و آثار هنری شخصی وی ضبط و به موزه ایران باستان تهران منتقل شد. وی در ششم دیماه ۱۳۶۱ از زندان آزاد شد و ده ماه بعد در گذشت.
از مهمترین آثار او میتوان به دانشکده حقوق دانشگاه تهران (با همکاری ماکسیم سیرو)، ساختمان وزارت دارایی، آرامگاه سعدی (با همکاری علی صادق)، کاخ نیاوران و همچنین شعب بانک ملی در شهرهای شیراز، اصفهان، تبریز و بازار تهران اشاره کرد. بسیاری از این آثار، از جمله ساختمانهای دانشگاه تهران و آرامگاه سعدی امروزه جزو میراث فرهنگی کشور شناخته میشوند. اگر چه نگاه فروغی به معماری نگاهی مدرن بود اما وی با اصول و عناصر معماری سنتی چون ایوان و کاشیکاری و… به خوبی آشنایی داشت. این شیوه طراحی به خوبی در ساختمان بانک ملی که تضادی بین مصالح نوین و طراحی داخلی و نمای سنتی است، خود نمایی میکند.
او همچنین منازل و ویلاهای مسکونی متعددی را در تهران طراحی نمود که در آنها به جای شیوه مرسوم و سنتی تقسیم فضاها در پلان بر اساس میزان عمومی و خصوصی بودن آنها، شیوه مدرن طراحی فضاهای کاربردی را پیاده سازی کرد.
محمدقلی مجد، تاریخ نویس ایرانی مقیم امریکا، در کتابش با عنوان «تاراج بزرگ آثار باستانی ایران به دست امریکا» ادعا میکند که محسن فروغی و پدرش محمدعلی فروغی در سرقت آثار باستانی ایران نقش بسزائی داشتهاند. به گفته مجد بسیاری از کشفیات منحصربه فرد دوران پهلوی در تختجمشید با همدستی ذکاءالملک (محمدعلی فروغی)، نخستوزیر وقت، و دلالی پسرش، محسن فروغی، از طریق پروفسور پوپ و زنش، دکتر فیلیس آکرمن، به آمریکا انتقال یافته است. بدین وسیله بهترین گنجینههای دوره هخامنشی ایران در اختیار موزه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو قرار گرفت و مهمترین میراث باستانی دورههای ساسانی و اسلامی در اختیار موزه متروپولیتن. مجد که فروغی را ظاهرا یهودی تبار میداند، او را به همکاری با عتیقه داران یهودی و تاراج آثار تاریخی ایران متهم میکند و مدعی است که از این راه، محمدعلی فروغی، پسرش محسن، و نیز پروفسور پوپ و همدستانش به ثروتهای هنگفت رسیدهاند.
مطالب مرتبط با موضوع معماری :
- سخنان معماران بزرگ ، نقل قول های معماری از معماران مشهور در تاریخاما در پست امروز قصد داریم به این موضوع شکل بیشتری بدهیم و بهترین نقل قول های معماری ساخته شده توسط برخی از معروف ترین ها را به شما نشان دهیم. معماران تاریخ
- درگذشت علی سردار افخمی، طراح و معمار پیشگام ایرانیعلی سردار افخمی سال ۱۳۰۸ در تهران به دنیا آمد. او در نوجوانی برای ادامه تحصیلات به فرانسه رفت و در مدرسه هنرهای زیبای پاریس در رشته معماری مشغول به تحصیل شد.
- معمار موسی عبیرجناب عبیر در سال 1344 مدرک کارشناسی ارشد معماری خود را از دانشکده هنرهای زیبا تهران دریافت کرد .
- سانتیاگو کالاتراوا والس معمار و مجسمه ساز اسپانیاییسانتیاگو کالاتراوا والس معمار و مجسمه ساز اسپانیایی ، نویسنده انواع سازه های آینده نگر در کشورهای مختلف جهان است. زیبایی شناسی او گاهی به عنوان “فناوری زیستی” تعریف می شود.
- کنزو تانگه معمار ژاپنیدرباره معمار کنزو تانگه معمار کنزو تانگه کنزو تانگه : Kenzō Tange یکی از مؤثرترین معماران ژاپنی قرن بیستم است. او از زیبایی شناسی و اصول ساختاری سنتی ژاپن به عنوان پایه استفاده کرد و پروژه های خود را در “سبک بین المللی” (دولت شهری توکیو ، 1952-57) و به سبک پیشرفته انجام داد (دفتر… خواندن بیشتر: کنزو تانگه معمار ژاپنی
- رنزو پیانو معمارمعماران