آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن
معرفی نئوپان
نئوپان گونه ای از چوب تولید شده، است. ذراتی که در این چوب از آن استفاده شده است از مجموعه ای از تراشه و ضایعات چوب تشکیل شده است که قبل از فشرده سازی و اکسترود کردن به شکل تخته، با رزین گرانول شده و مخلوط می شوند.
ضایعات مورد استفاده برای تشکیل نئوپان می تواند هر محصول جانبی چوب باشد که در آسیاب اره مانند خاک اره یا تراشه چوب جمع می شود. این طبیعت گرانوله شدن چوب که در ساخت نئوپان مورد استفاده قرار می گیرد، است که آن را از تخته چند لایه متفاوت می کند.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – تخته نئوپان
این محصول چوبی با مهندسی نسبتاً جدید که از ضایعات چوب ساخته شده است و استفاده از آن به دلیل در دسترس بودن آسان و هزینه کم، در مبلمان خانگی و اداری به سرعت در حال افزایش است.
از معایب استفاده از نئوپان این است که در مقایسه با سایر چوب های فشرده خیلی قوی نیست. می توان آن را با لمینت لایه بندی کرد که به آن خاصیت دیگری همچون ضد آبی حاصل از پوست وینل را می دهد. به طور کلی می توان گفت نئوپان محصول بسیار خوبی است که در صورتی که ارزان بودن از مستحکم بودن، اهمیت بیشتری داشته باشد، مناسب استفاده است.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – نئوپان روکش شده
شیوه ساخت نئوپان
همان طور که گفته شد نئوپان محصول زباله چوب است که از تراشه های چوبی، خرده های چوب و خاک اره همراه رزین، توسط فشار گرما اکسترود و ساخته می شود. برای ساخت محصول نهایی به گونه ای که در برابر آب، حریق و حشرات عایق باشد، از مواد شیمیایی مقاوم از جمله موم، رنگ، مواد مرطوب کننده و … استفاده می شود.
پس از این که رزین، مواد شیمیایی و ضایعات چوب با هم مخلوط شدند، مخلوط مایع تبدیل به یک صفحه می شود و صفحه نئوپان چندین بار فشرده سازی می شود تا محکم ترین پیوند ممکن، بین رزین و خرده های چوب ایجاد شود.
اکسترود کردن فرآیندی است که در آن با استفاده از فشار زیاد مواد از طریق قالب ریخته گری، فرم ایجاد می شود. برای نئوپان، تقریباً هر فرمی قابل ایجاد است و این یک مزیت برای آن محسوب می شود زیرا ساخت الگو چوب می تواند در هنگام ایجاد منحنی ها و لبه های بسیار پیچیده، در صورت استفاده از چوب سخت واقعی، آماده سازی بسیار سخت تری را نیاز داشته باشد.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – ورقه نئوپان
ویژگی های نئوپان
قبل از خرید نئوپان، باید از خاصیت ها و ویژگی های آن مانند وزن، تراکم، دوام، استحکام و غیره آگاه باشید. در این جا ما اطلاعات مختصری در مورد خصوصیات نئوپان ارائه می دهیم:
وزن و تراکم:
از آن جا که نئوپان از تراشه های چوب، خرده چوب و خاک اره (که مواد زائد هستند و وزن بسیار کمتری دارند) تشکیل شده است، تخته های نئوپان از نظر وزن نسبت به تخته فیبر تراکم متوسط و تخته چند لایه، سبک تر است.
در نتیجه به دلیل سبک بودن، حمل و نقل و رسیدگی آن ها نیز آسان است. اگرچه وزن آن ها سبک است اما تراکم آن ها بیشتر از چوب طبیعی و تخته چند لایه است. فیبرهای تراکم متوسط و فیبرهای تراکم بالا از نئوپان متراکم تر هستند.
استحکام:
نئوپان از مقاومت کمی برخوردار است زیرا از مواد ضعیفی مانند تراشه چوب و خاک اره ساخته می شود. آن ها نمی توانند بارهای سنگین را تحمل کنند و در صورتی استفاده می شوند که در کاربری آن ها نیاز به تحمل بار کمتری باشد.
مقاومت در برابر رطوبت:
یکی از نگران کننده ترین خواص نئوپان این است که در برابر رطوبت مقاومت کمی دارد. در مجاورت رطوبت، تخته ها متورم می شوند و ممکن است ترک ایجاد شود. هم چنین در مجاورت با رطوبت، نئوپان تغییر رنگ می دهد.
مقاومت در برابر تاب برداشتن:
نئوپان از مقاومت کمی در برابر تاب برداشتن برخوردار است، اما با روکش کردن آن با پتونه یا رنگ کردن، می توان مقاومت آن را بهبود بخشید. این روکش هم چنین به افزایش قدرت آن تا حدی کمک می کند.
دوام:
از آن جا که نئوپان استحکام کمی دارد، نسبت به تخته های چند لایه و چوب کامل، از دوام کمتری برخوردار است که سه تا پنج سال به طول می انجامد، اما با مراقبت مناسب چند سال دیگر نیز دوام خواهد داشت. با پوشاندن سطح آن با لمینت یا روکش چوب می توان دوام آن را افزایش داد. نئوپان لمینت شده و تخته چند لایه روکش شده ده تا پانزده سال عمر مفید دارند.
عایق:
نئوپان از خاصیت عایق صوتی خوبی برخوردار است. بنابراین از آن در دیوار های پارتیشن و سقف استودیوهای ضبط و سالن های کنسرت زیاد استفاده می شود.
مقاومت در برابر آتش:
نئوپان را با اتصال لایه ای از ملامین روی سطح بالای آن، می توان در برابر آتش مقاوم ساخت. نئوپان ملامین شده بیشتر در ساخت مبلمان صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.
دوستدار محیط زیست:
نئوپان دوستدار محیط زیست است زیرا از مواد بازیافتی و ضایعاتی مانند تراشه های چوبی، خرده های چوب، خاک اره و غیره ساخته می شود، بنابراین در حفظ محیط زیست تا حدی کمک می کند.
انواع مختلف نئوپان و کاربردهای آنها
امروزه هزینه طراحی داخلی و مبلمان به دلیل تغییر سبک زندگی تقریباً برابر با هزینه ساخت خانه است. با انتخاب مواد مناسب برای یک هدف مشخص، می توان هزینه دکوراسیون داخلی را بهینه کرد. نئوپان به علت ظاهری لوکسی که همانند تخته های چوب چند لایه ارائه می دهد اما از قیمت کمتری برخوردار هستند از محبوبیت بالایی برخوردار می باشند.
قبل از نوسازی فضای داخلی شما، مالک ساختمان باید انواع مختلف نئوپان و کاربردهای آن ها را بشناسد. در این جا سعی شده است اطلاعات مختصری در مورد انواع مختلف نئوپان های موجود در بازار ارائه شود.
نئوپان روکش (لمینیت) شده:
این نوع نئوپان از چسباندن یک لایه نازک روکش روی سطح صاف صفحه نئوپان تولید می شود. لمینیت زیبایی و دوام نئوپان را افزایش می دهد. نئوپان روکش شده به طور گسترده برای ساختن آشپزخانه های کوچک و هم چنین کمد ها و قفسه ها مخصوصاً کرکره ها(پشت در یا پنجره) استفاده می شود زیرا از پرداخت و نقاشی بعدی جلوگیری می کند.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – نئوپان لمینت شده
نئوپان روکش(ونیر) شده:
ونیرها یک تکه بسیار نازک از چوب است که از یک چوب درخت به دست می آید. این نوع نئوپان با اتصال چسب بر روی سطح صاف بالای صفحه نئوپان تولید می شود. نئوپان ونیردار مقاومت بیشتری در برابر پیچ خوردن دارد، زیرا به درستی مهر و موم شده است هم چنین زیبایی شناسی یک چوب طبیعی را با کمترین هزینه ارائه می دهد.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – نئوپان ونیر شده
نئوپان هم بست سیمان:
همان طور که از نام آن پیدا است، این تخته از سیمان به عنوان عامل اتصال استفاده می شود و در برابر رطوبت، آتش سوزی و پوسیدگی از مقاومت بالایی برخوردار است. این نوع نئوپان با استفاده از سیمان (شصت درصد)، ضایعات چوب مانند تراشه های چوبی، خاک اره، خرده های چوبی (بیست درصد) و آب (بیست درصد) تولید می شود.
به دلیل محتوای سیمان، این تخته ها از دوام و هم چنین مقاومت بیش تری در برابر آتش و موریانه برخوردار هستند. نئوپان سیمانی در مجاورت رطوبت دارای خاصیت انبساط و انقباض زیاد است. آن ها معمولاً در ساخت مبلمان ضد حریق، سقف کاذب، دیوارهای داخلی و خارجی و کرکره دائمی برای کف و دیوارهای بتونی استفاده می شوند.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – نئوپان هم بست با سیمان
نئوپان ملامینه:
یک ورق کاغذ تزئینی آغشته به ملامین در سطح صاف بالای نئوپان تحت فشار و گرما وصل می شود. هم چنین از رزین فرمالدئید ملامین اوره به همراه شیرابه موم برای پیوند دادن نئوپان استفاده شده و آن را در برابر آب مقاوم می کند.
این نوع نئوپان بسیار بادوام بوده و در برابر خراش مقاوم هستند. آن ها در زمینه های مختلف مانند پانل های دیواری، روکش دیوار، آشپزخانه مدولار، کمد ها و مبلمان اداری کاربرد دارند. هم چنین در رنگ ها و بافت های مختلفی وجود دارند تا نمای تزئینی را به فضای داخلی خانه شما منتقل کنند.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – نئوپان ملامین شده
هفت کاربرد نئوپان در صنعت ساختمان
نئوپان به عنوان مصالح ساختمانی به دلیل تنوع کاربرد و نرخ ارزان، محبوبیت زیادی برخوردار است که به همین علت دارای طیف گسترده ای از کاربردهای مختلف است که مالک های ساختمان ها قبل از خرید آن، باید آن را به خوبی بشناسند. در این جا به طور خلاصه به کاربردهای نئوپان در صنعت ساختمان می پردازیم:
موارد استفاده از نئوپان در کف:
نئوپان به عنوان ماده کف پوش در سازه هایی که نیاز به تحمل بار کمتری دارد استفاده می شود. هم چنین از آن به عنوان پوششی برای کفپوش های از جنس چوب های سخت نیز استفاده می شود، از آن جا که تخته های چوب سخت از مقاومت کمی در برابر خراش ها برخوردار هستند، برای محافظت از آن ها، از نئوپان استفاده می شود.
نئوپان لمینت یا روکش شده در کفپوش هایی استفاده می شود که در آن تمایل به ظاهر زیبای کار وجود دارد.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – کاربر نئوپان در کف
موارد استفاده از نئوپان در زیر لایه کفپوش کف:
نئوپان به طور گسترده به عنوان زیر لایه کفپوش یا به عنوان پایه ای برای کفپوش پارکت، کفپوش چوبی یا فرش استفاده می شود. برای این منظور، به نئوپان ها، مواد شیمیایی خاص و رزین افزوده می گردد تا آن ها را ضد آب یا ضد موریانه کنند.
موارد استفاده از نئوپان پارتیشن بندی یا پنل دیوار:
نئوپان در پارتیشن های دیواری نیز مورد استفاده قرار می گیرند، زیرا اعضای بدون تحمل بار در ساختار هستند. آن ها دارای خاصیت عایق حرارتی و صوتی می باشند، به همین علت برای گزینه های مقرون به صرفه، می توان از آن ها استفاده کرد.
نئوپان لمینت شده، به طور وسیع در پانل های دیواری به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. به این منظور شما می توانید انواع مختلفی از طرح ها بروی نئوپان لمینت شده را انتخاب کنید
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – کاربر نئوپان در دیوار
موارد استفاده از نئوپان در سقف های کاذب:
نئوپان لمینت شده و نئوپان هم بست سیمانی به طور گسترده در سقف های کاذب استفاده می شوند. به دلیل خاصیت عایق حرارتی از آن ها به طور گسترده در سقف های کاذب برای اتاق های دارای تهویه مرکزی استفاده می شود.
نئوپان ها به طور گسترده ای به عنوان کاشی های سقفی برای سالن های اجتماعات، مراکز رایانه ای، سالن های سینما و تئاترها و همچنین به عنوان تابلوهای نمایش در موسسات تجاری استفاده می شوند. هم چنین در ساخت و سازها به دلیل خاصیت عایق بندی حرارتی صوتی از آن در سقف کاذب و قاب بندی ها استفاده می گردد.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – کاربرد نئوپان در سقف
موارد استفاده از نئوپان در مواد اصلی درب ها:
نئوپان همچنین به عنوان ماده زیرکاری در درب های هسته جامد، به خوبی درب های مسطح، استفاده می شود. علت استفاده این هسته نئوپانی در ساخت درب ها خاصیت سطح آن هاست، زیرا سطح صاف و همواری را برای اتصال به پوسته درب ایجاد می کند. هم چنین بر خلاف فیبر با تراکم متوسط، دارای قابلیت خوبی در نگه داشتن پیچ برای ثابت کردن لولا است.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – کاربر نئوپان در درب
موارد استفاده از نئوپان در مبلمان:
در صنعت مبلمان کاربردهای زیادی از نئوپان وجود دارد. نئوپان در مبلمان مسکونی و مبلمان اداری کاربرد زیادی دارد و در بین انواع مختلف آن، نئوپان روکش دار محبوبیت بیشتری دارد زیرا از دوام بالاتری برخوردار بوده و در مقایسه با نئوپان ساده عملکرد بهتری در محیط مرطوب دارد.
بنابراین از آن ها در محیط های آشپزخانه و حمام ها به شکل کابینت های آشپزخانه، قسمت های انبار، سطوح کانتر، سطوح میز، کمد و قسمت های لباس استفاده می شود.
نئوپان های ساده در قسمت های داخلی مانند اتاق خواب هایی که دارای تختخواب، کمد، قسمت های نگهداری و غیره هستند مفید می باشند هم چنین از آن در ساخت قفسه های کفش، میز کامپیوتر، قفسه کتاب ، کابینت تلویزیونی و غیره نیز استفاده می شود.
امروزه مبلمان اداری با استفاده از نئوپان، تولید انبوه می شود و قسمت های آماده مبلمان اداری با سطوح نئوپان لمینت تزئینی، مستقیماً به دفاتر عرضه می شوند.
آشنایی با نئوپان و کاربردهای آن – کاربر نئوپان در مبلمان
موارد استفاده از نئوپان در صنعت بازرگانی:
در مقیاس تجاری، نئوپان در تلویزیون، جعبه های بلندگو، سطوح چرخ خیاطی، صفحه های نمایشگر، قطعات خودرو و سایر محصولات که نیازمند سطوح مبله هستند، مورد استفاده قرار می گیرند. نئوپان ونیر ( روکش شده ) در این صنعت به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.