وارنیش چوب چیست و استفاده از آن چه مزایای به همراه دارد؟
از آنجایی که تمام زیبایی یک سازه چوبی به بی خط و خش بودن سطح و جلای آن است، به همین خاطر حفظ و نگهداری از آن اهمیت بسیاری دارد. وارنیش یکی از روش های پرداخت سطح چوب در صنعت چوب است. البته از وارنیش هم می توان در سازه های چوبی و هم بر روی سطوح محتلف دیگری استفاده کرد. بنابراین اگر در فضای داخل و یا خارج خانه سازه های چوبی داشته باشید، برای افزایش طول عمر سازه بهتر است آن را با پوشش های مختلفی هم چون وارنیش مقاوم کنید. در این مقاله قصد داریم به توضیح در مورد روش های پرداخت و جلای چوب با وارنیش بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با ترکیب وارنیش و کاربردهای آن در صنعت چوب تا انتهای مقاله یا ما همراه باشید.
وارنیش چوب چیست؟
وارنیش چوب مجموعه ای از سه ترکیب رزین آلکید، روغن و حلال بوده که به عنوان یک لایه محافظ بر روی چوب استفاده می شود. در ترکیب وارنیش هر چه نسبت روغن بیشتر از رزین باشد، در مقابل رطوبت مقاوم تر است. در حال حاضر بیشتر وارنیش هایی که در بازار وجود دارند از نوع وارنیش های روغن متوسط هستند. وارنیش هایی که روغن پایین تری دارند، برای خشک شدن نیاز به دمای بالایی داشته که فقط در مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع ترکیب وارنیش، مقاوم ترین ترکیب برای پرداخت چوب بوده که نجاران می توانند از آن به راحتی برای پوشش چوب استفاده کنند. ترکیب وارنیش به راحتی جذب چوب نمی شود و اگر جذبی صورت بگیرد، به صورت کاملا سطحی است. اغلب ترکیب وارنیش ها به صورت شفاف و بی رنگ بوده که فاقد هر گونه پیگمنت رنگی است. نوع رزینی که در ترکیب وارنیش به کار می رود، جلوه نهایی آن را نشان می دهد. معمولا برای پرداخت چوب از روش های مختلفی استفاده می شود، اما بهترین روش برای پرداخت چوب با وارنیش، استفاده از قلم مو است.
در ساخت وارنیش چوب از چه نوع رزینی استفاده می شود؟
در ساخت وارنیش از دو ماده اصلی رزین و روغن استفاده می شود که نسبت این دو ویژگی های متفاوتی به وارنیش می بخشد. برای ساخت وارنیش از سه نوع رزین با نام های رزین فنولیک، آلکید و پلی اورتان استفاده می شود. در حال حاضر بیشتر از رزین پلی اورتان برای ساخت وارنیش استفاده می شود. پلی اورتان نسبت به دیگر رزین ها قیمت پایین تر، مقاوم تر و راحت تر قابل اجرا است. بهترین و گران ترین رزینی که در وارنیش ها به کار برده می شود، فنولیک است. البته در ساخت وارنیش ها می توان از ترکیب رزین ها نیز استفاده کرد.
مزایای استفاده از وارنیش چوب در پرداخت و جلای چوب
ترکیب وارنیش یکی از بهترین مواد برای پرداخت چوب به حساب می آید، چرا که ماده ای چسبناک بوده و به سطح چوب می چسبد. اما هر یک از وارنیش های موجود در بازار از تریکب متفاوتی برخوردار بوده که باید متناسب با نوع سطح چوب مورد استفاده قرار گیرد. اما به صورت کلی استفاده از وارنیش دارای مزایایی است که می توان این گونه بیان کرد:
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه
- مقاومت بالا در برابر حرارت و رطوبت
- مناسب برای فضای داخلی منزل
- کاملا شفاف و براق
- فاقد سرب و سازگار با محیط زیست
- عدم تغییر رنگ چوب
- خشک شدن سریع
- استحکام و ماندگاری بالا
انواع وارنیش های موجود در بازار
طیف گسترده ای از ترکیبات وارنیش در بازار وجود دارد که با توجه به تعداد بسیار بالای آن، یافتن یک وارنیش مناسب تا حدی سخت است. به همین خاطر در این بخش به معرفی بخشی از وارنیش های موجود در بازار می پردازیم.
- وارنیش آکریلیک: این محصول بر مبنای ترکیب رزین آکریلیک امولشن ساخته شده است. از این محصول برای محافظت سطوح چوبی، آجری، سفالی، بتنی، سطوح رنگ شده مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله ویژگی های بارز این محصول می توان به چسبندگی عالی، یکنواختی و براق بودن آن، آسان بودن کار و عدم بوی نامطبوع اشاره کرد.
- وارنیش روغنی: این مدل از وارنیش ها، حاوی روغن الیف یا جلا بوده که در اثر اکسیداسیون به تدریج سخت می شود. این مدل از وارنیش ها از رایج ترین وارنیش های موجود در بازار بوده که می توان برای پرداخت و پوشش چوب سطح پارکت و مبلمان استفاده کرد.
- وارنیش الکلی: رایج ترین نوع وارنیش الکلی در بازار، لاک الکل و دامار است که بسیار شفاف بوده و به سرعت نیز خشک می شوند. ماندگاری بالایی داشته و در برابر هر گونه آسیب و ضربه مقاوم است. پوشش آن نسبت به سایر پوشش ها نازک تر بوده و با فشار کم و حجم بسیار بالایی بر روی سطوح پاشیده می شود.
- وارنیش صمغی مصنوعی: در ساخت این نوع از وارنیش ها از صمغ های مصنوعی استفاده می شود که ترکیبی مشابه با صمغ های طبیعی دارند. از جمله صمغ های کاربردی می توان به صمغ استر، فنولیک و الکید اشاره کرد. رایج ترین وارنیش صمغی مصنوعی، وارنیش مات است.
- وارنیش سخت: این نوع از وارنیش ها همان طور که از نامش مشخص است به سختی خشک می شود. برای خشک شدن این نمونه از وارنیش ها حداقل به 12 ساعت زمان نیاز است. بیشترین کاربرد این نوع از وارنیش ها در پوشش مبلمان بوده که ظاهری زیبا و جذابی به مبلمان می بخشد. رایج ترین نوع وارنیش سخت، نیم پلی استر و یا تمام پلی استر است.
- وارنیش پولیش: ترکیب وارنیش پولیش شامل صمغ کنگو و روغن جلا بوده که به تدریج خشک می شود. این وارنیش ها بسیار شکننده هستند و باید از طریق مالش با سنگ های مالشی، سطح پولیشی خوبی را برای آن ایجاد کرد.
نویسنده: میترا ابراهیمیان
مطالب مرتبط با رنگ چوب :