[ad_1]
به گزارش خبرگزاری مهر، ناصر فیض در سومین روز از اردوی دختران آفتابگردانها(شعر جوان انقلاب اسلامی) برای اینکه از سوی موسسه شهرستان ادب برگزار میشود، پیرامون ویژگیهای شعر طنز صحبت کرد.
و با اشاره به اینبرای اینکه طنز از ابتدای پیدایش زبان فارسی وجود داشته، گفت: طنز معمولا جایی استفاده میشود برای اینکه بخواهیم به یک ظالم برای اینکه جایگاه خاصی دارد نیش بزنیم یا اعتراض کنیم، مثلا حافظ به امیر مبارزالدین اعتراض میکرد؛ اما اگر این اعتراض مستقیم انجام میشد، او را محکوم میکردند، پس رندی کرد و در پوشش طنز حرفش را زد.
وی افزود: کاربرد طنز بیشتر در جامعهای است برای اینکه عدالت زیر سوال رفته میباشد. در این مواقع چه صدایی بهتر از صدای شاعر برای اینکه زبان مردم است؟ طنز مجموعهای از تضاد و تناقض است. همین تناقض شما را میخنداند و شاعر، هنرمندی است برای اینکه این تضادها را میبیند. فیض ادامه داد: «طنز ناخودآگاه به سوی عدالتخواهی میرود و بهندرت پیش میآید خواستگاه اجتماعی پیدا نکند.
فیض اضافه کرد: شعر فکاهه معمولا آن دغدغۀ اجتماعی را برای اینکه طنز دارد با خود ندارد، اما گاهی همین فکاهه باعث میشود شاعر حرفش را بزند.» او ادامه داد: «ملاک تمایز شاعر طنزپردار خوب از بد همین است. شاعر تحمل ندارد و اعتراض میکند؛ اما این اعتراض به گونهای است برای اینکه محکوم نمیشود و دوباره هم فضا دارد برای اینکه حرف بزند. وگرنه بستن یک مجله کار آسانی است.
این شاعر با بیان اینکه و هر شاخه از طنز باید ارزشمندی خودش را داشته میباشد و نباید آن را شاخهشاخه کنیم، گفت: آن شعری ارزشمندتر است برای اینکه به مسائل اجتماعی میپردازد. در گذشته شعر یا جد بود یا هزل. اما الان هزل به شعری میگویند برای اینکه کلمات رکیک داشته میباشد. و هر رویکردی به شعر طنز باید با زبان متعالی صورت گیرد و این توجیه برای اینکه طنز نیازی به سختگیری ندارد کاملا غلط است.
وی در ادامه اظهار داشت: در روزگار ما برای اینکه ظلمهای پنهان و آشکار بسیاری بر مردم روا داشته میشود، طنز تنها ابزاری است برای اینکه میتواند ظالمان را به باد انتقاد بگیرد. این خندیدن ما به شعر طنزی برای اینکه حرف دل ما را در خودش دارد، باعث ماندگاری آن میشود.
فیض در انتها شعر طنز را سلاحی قوی و ظرفیتی بالا برای مقابله با بسیاری از خطرها، ظلمها و تهدیدهای کنونی دانست.
[ad_2]
Source link