قوانین و راهنمای ساخت پله چوبی:
به صنایع چوب فن و هنر خوش آمدید , جهت براورد هزینه پله مشخصات پروژه خود را بر روی واتساپ ارسال کنید .
پله های چوبی به عنوان وسیله ای برای بالا و پایین رفتن و زیباتر شدن فضا به کار می رود.
راهنمای استفاده از چوب در پله های چوبی
سازنده پله چوبی ؛ کف پله چوبی , نرده و دست انداز پله
از پله های چوبی اغلب برای ساختمان های دوبلکس یا تریلکس استفاده می شود، پله های چوبی در آپارتمان ها و یا فضاهای بیرون کاربرد زیادی ندارند زیرا علاوه بر هزینه ی بالا و هم نسبت به پله های فلزی و سنگی مقاومت کمتری در برابر تغییرات آب و هوایی دارند.
پله های چوبی یکی از بخش های دوست داشتنی در فضای ساختمانی هستند.
با دکوراسیون و طراحی دقیق می توان پله های لوکس و زیبایی را در فضا داشت که حتی با گذشت زمان قدیمی نشود و همیشه چشم نواز باقی بماند.
استفاده از این پله ها باعث زیبایی بیشتر محیط می شود که به آن سبکی خاص و طبیعی می دهد، پله های چوبی که استفاده می شوند ممکن است تماما چوب یا روکش چوب باشد یعنی پایه ی فلزی و سیمانی داشته باشد که با چوب کاملا پوشیده شده است. می توان گفت که تمامی پله ها پایه ای فلزی دارند که چوب روی آن ها نصب می شود. اگر می خواهیم طرحی زیبا داشته باشیم می توانیم از منبت کاری روی نرده ها و حاشیه پله ها استفاده کنیم.
ساخت پله های چوبی انواع متفاوتی دارند مانند پله چوبی گرد، مارپیچ، حلزونی، شناور و…
اولین چیزی که در ساخت پله چوبی مورد توجه است ساخت پایه ی کار اصولی می باشد که مهندس طراح باید با دقت و حساسیت بالا آن را طراحی کند مخصوصا در مورد پله های مارپیچ، که اگر دقیق نباشد نجار نمی تواند چوب را در آن درست به کار گیرد پس باید به گونه ای باشد که استادکار پله ها را گونیا کند و درست به کار ببرد. پس از آن با توجه به جنس چوبی که استفاده شده است استادکار از روکش برای آن استفاده می کند همچنین برای تزئیین، اغلب از چوب روس و راش برای روکش استفاده می شود.
نجار با گرفتن شابلن از شاسی پله ها شروع به ساختن کف پله ها می کند، اندازه گیری کف پله ها بسیار مهم است و با توجه به مدل پله متفاوت می باشد. مثلا برای پله پیچ باید یک سمت بزرگتر از سمت دیگر باشد، در مدل شناور باید کف پله ها هم اندازه و یکسان باشند و… ، در هر صورت اندازه گیری پله ها بسیار مهم است چون تمام پله ها باید اندازه و قطر یکسانی داشته باشند.
نکته بعدی ارتفاع بین دو پله می باشد که مورد توجه می باشد.
برای چسباندن چوب روی کف پله ها از چسب آکواریوم استفاده می شود که این امر موجب می شود در مدت زمان طولانی پله ها ایجاد صدا کنند و صدای جیرجیر از پله ها احساس شود.
پس از اتمام کف پله ها نوبت به نرده می رسد که باتوجه به نیاز پله، سلیقه و سبک فضا و… می توان انتخاب صحیحی انجام داد.
کف پله های چوبی یکی از جذاب ترین و پر مخاطب ترین کف پوش ها می باشند، راه رفتن روی چوب باعث ایجاد حسی دلنشین می شود که این موضوع به دلیل گرمی و سبکی است که چوب دارد.
از انواع چوبی که برای کف پوش ها استفاده می شوند می توان به چوب نراد، ملچ، بلوط، راش و گردو استفاده کرد، البته چوب های دیگر نیز برای این کار استفاده می شوند اما چوب های نام برده کاربرد بیشتری دارند.
برای کف پوش های چوبی می بایست از چوب های خشک استفاده کرد زیرا چوب های خیس که دارای رطوبت هستند سریع باعث تابیدگی و ترک می شوند.
ضخامت چوب هایی که در کف پله ها استفاده می شوند بین 4 تا 5.5 سانتی متر هستند که بهتر است این چوب ها را به صورت نیمه داخل هم قرارداد تا به هم قفل و بست شوند و با گذشت زمان مدل خود را از دست ندهند و پس از آن به دستگاه تراش چوب وصل می شوند و سپس چوب را صیقل می دهند. در کف پله های چوبی باید پله ها به صورت کامل و حرفه ای کاور شوند که به این حالت معمولا ساندویچ شدن می گویند.
در ساختن کف پله ها اگر از هر نوع جنس چوبی استفاده کنیم مراحل کار و اجرایی یکسانی می توانند داشته باشند و تنها تفاوت آن ها در قیمت و پایداری آن ها بوده که معمولا چوب روس برای استفاده در این مورد از همه ارزان تر می باشد.
پس از نصب کف پله ها با توجه به سلیقه و جنس چوب می توانیم آن را به رنگ دلخواه خود در بیاوریم که اگر این کار ماهرانه و توسط استادکار انجام شود می تواند باعث جلب توجه شود و هماهنگی و زیبایی خاصی به فضا می دهد که تماشا کردن آن باعث آرامش می شود.
رنگ کف پله ها اصولا به صورت سیلر و کلیر انجام می شود اما گاهی کف پله ها نیازی به رنگ آمیزی ندارند و برای جلوگیری از خط و خش از پلی اورتان استفاده می کنیم.
از انواع پله های چوبی، پله های چوبی بر روی تیر آهن، معروف به پله های شناور هستند به گونه ای که مهندسین با طراحی و نقشه ی دقیق ستون فلزی را به عنوان پایه به دیوار متصل می کنند و پایه کف پله ها نیز اکثر اوقات از فلز می باشد که روی آن ها را با چوب کاور می کنند، این نوع پله ها بیشتر مواقع در کنار دیوار نصب می شوند و دارای سبکی مدرن می باشند که نرده ندارند و گاه برای استفاده بیشتر از فضا از پله ها در زیر پله و کنار آن از کتابخانه ها و یا کشو استفاده می کنیم . این مدل با توجه به نقشه طراح می تواند بسیار کارآمد باشد و بسیار مفید واقع شود.
پله های گرد چوبی نوع دیگری هستند که کاربرد زیادی دارند و اغلب جنس آن ها از چوب است چون چوب راحت تر شکل می گیرد و می توان آن را در پیچ استفاده کرد.
برای ساخت پله پیچ باید به نکات زیر توجه کرد:
هر پله دارای یک شعاع داخلی و یک شعاع خارجی می باشد که این شعاع ها محل و ابعاد قرار گرفتن پله را مشخص می کنند. که در این موارد بهتر است شعاع خارجی بیشتر از 70 سانتیمتر باشد و کمتر از آن نباشد. همچنین شعاع بیرونی 90 سانتیمتر باشد، وزن تقریبی هر پله حدودا 75کیلوگرم است. ابعاد حداقلی برای پله های پیچ 140*140 است.
برای پله های کرد با دو محور ورق شعاع داخلی باید 35سانتیمتر به بالا باشد، شعاع داخلی 90 و وزن آن 150 کیلوگرم است، همینطور ابعاد آن برای ورق مربع 300*300 و ورق مستطیل 200*400 است.
تقریبا ابعادی که برای اکثر پله های چوبی به کار می رود و مورد استاندارد می باشد 300*300 است. که باز هم با توجه به نوع پله و ابعاد فضا این مقدار تغییر می کند اما نباید ابعاد آن از 200*200 کمتر باشد.
پاگرد در پله چوبی بسیار مهم بوده که عرض آن نباید از شیب راهه کمتر باشد و قد پا در کف پله ها باید حدودا دو متر باشد و در تمام مسیر پله ها رعایت شود زیرا کم بودن متراژ آن موجب بروز مشکل در عبور و حرکت افراد می شود. پاگرد پله با قاعده و به دور از بی نظمی باشند. پله ها باید حداقل از یک سمت دارای نرده های محافظت کننده باشند، و اگر شیب راه بیش از 1000 میلیمتر باشد باید در دو طرف پله از نرده استفاده کرد.
اندازه طول و عرض کف و پیشانی های پله ها مهم هستند و باید به این موضوع نیز بسیار توجه شود.
برای هر پله باید به اندازه ی دو برابر اندازه پیشانی به کار می رود اما نباید اندازه آن از 700میلی متر بیشتر باشد. می توان گفت بین 550-700 میلی متر باشد.
قوانینی درارتباط با رشته پله ها:
طول هر پله نباید کم تر 220 میلی متر باشد
زاویه گردش پله ها باید حدود 42 درجه باشد و نه بیشتر
ارتفاع هر کدام از پیشانی ها حدود 220 میلی متر باشد و نه بیشتر
عرض پله ها:
به طور کلی عرض هر پله باید 800 میلی متر باشد که این میزان با توجه به محیطی که استفاده شده است متفاوت بوده مثلا در آپارتمان عرض پله باید 1000 میلی متر باشد.
ساخت پله های چوبی گوناگون می باشد و می توان با کمک فکر و خلاقیت ایده های جالبی را خلق کرد. یکی از روش های مرسوم که از گذشته تا به حال مورد استفاده قرار گرفته است تخته سه لایی پرسی می باشد، نوع دیگر پله چوبی استفاده از ورق های ام دی اف و یا روکش لمینیت است این روش نصب راحتی دارد و به پایه فلزی یا سیمانی متصل می شود اما برای همه جا کاربرد ندارد به خصوص در خارج از خانه و در فضای بیرون امکان استفاده از آن نیست. یکی از انواع پله های چوبی استفاده از تخته چوب های طبیعی می باشد، نصب این پله ها بسیار راحت است و ملزم برش دادن، نگهداری به مدت چند ماه برای خشک شدن و در آخر نصب آن می باشد. انواع دیگر آن شامل ام دی اف خام، چوب چندلایه پرسی، صفحات کوچک وصل شونده، ترموود و تخته های چندلایه می باشد.
نکته ی مهمی که در ساخت پله های چوبی مورد نظر می باشد این است که چوب از نظر استحکام و مقاومت در برابر ضربه و نیرو پاسخگو باشد همچنین از چوب هایی که جنسی سخت و متراکم دارند استفاده شود.
نویسنده: نوشین دالوندی
مطالب مرتبط با انواع مدل پله :
- جلوگیری از عبور کودک و حیوانات از پلهها بوسیله درب راه پله چوبی
- نرده و ایستگاه پله مدل فرشته: تلفیقی از هنر و امنیت، نرده cnc
- پله های چوبی: زیبایی، استحکام و هنر در هم آمیخته
- مجری کف پله چوبی معلق: صنایع چوب ،سازنده و نصاب
- طریقه نصب کف پله چوبی
سوالات متداول درباره ساخت پله :
در ایران اکثر پله ها از بتن و یا فلز ساخته می شوند و رویه آن با چوب کاور می شود . گروه فن و هنر فقط تزئین و کاور پله را انجام میدهد . ابتدا باید یک پله فلزی یا بتنی بسازید و بعد آن را با چوب تزئین کنید .
مراحل نصب پله گام به گام
مرحله 1 – محیط ها را مشخص کنید.
مرحله 2 – نقطه شروع را تعیین کنید.
مرحله 3 – یک خط از پایین به بالا ترسیم کنید.
مرحله 4 – مواد مورد نیاز خود را جمع آوری کنید. مانند شمشیری پله , کف پله , نرده و هندریل ..
مرحله 5 – شمشیری ها را نصب کنید.
مرحله 6 – کف ها، رایزرها ( پیشانی ) و نرده ها را نصب کنید.
مرحله 7 – یک هندریل نصب کنید.
البته از اینکه هر پله ای شرایط خاص خود را دارد نباید غافل شد. برای ساخت پله ابتدا یک طراحی دقیق باید انجام شود .
بتن ماده ای است که معمولاً برای ساخت راه پله استفاده می شود . نکته مثبت استفاده از آن این است که به راحتی به شکل دلخواه شما برای پله های شما می شود. راه پله های منحنی و مارپیچ نمونه های معمولی از طرح های راه پله هستند که به راحتی از بتن ساخته می شوند. در انتهای ساخت سازه اصلی پله میتوانید از چوب , شیشه و فلزاتی مثل استیل برای تزئین کف و نرده ها استفاده کنید . ( صنایع چوب فن و هنر )
ارتفاع را بر 6 یا 7 اینچ (15 یا 18 سانتی متر) تقسیم کنید تا تعداد کل پله ها را بیابید . مثلا اگر تعداد پله 17.5 شد شما باید ارتفاع را تقسیم بر 17 یا 18 عدد کنید . مجموع دریافتی این است که پلکان آینده شما چند پله خواهد داشت تا بتوانید بر اساس آن برنامهریزی کنید.
ابتدا بایست نوع چوب مشخص شود مانند چوب راش , بلوط یا کاج . مرحله بعد ابعاد دقیق و ضخامت کف پله باید بدست آید . اطلاعات فوق را به همراه عکس پله برای واتساپ 09191210119 ارسال کنید تا برای شما قیمت هر عدد کف پله را محاسبه کنند . اما بطور کلی محاسبه به این صورت است .
1 . بدست اوردن سانتی متر مکعب چوب با محاسبه پرت چوب ضرب در قیمت چوب
2 . محاسبه اجرت ساخت کف پله یا باکس کاور پله فلزی
3 . هزینه رنگ بر اساس پلی استر یا پلی یورتان
4 . اجرت نصب بر اساس موقعیت پروژه ( اگر پله نیاز به الگوبرداری داشته باشد باید آن را هم محاسبه کرد )
5 . محاسبه هزینه چسب کفپوش یا چسب پلی یورتان
این 5 آیتم باهم جمع می شوند و قیمت یک عدد کف پله بدست می آید
عرض پله معمولا بسته به نوع ساختمانی که راه پله در آن قرار دارد متفاوت است، اما برای یک محل سکونت معمولی، استاندارد
3 فوت، 6 اینچ (106.7 سانتی متر) است.
حداقل، در بیشتر جاها، 2 فوت و 8 اینچ (81.3 سانتی متر) است.
اگر یک راه پله بیش از 44 اینچ (111.8 سانتی متر) باشد، برای هر دو طرف نرده لازم است.