پل سیدخندان

پل سیدخندان یکی از پل‌های قدیمی و البته معروف شهر تهران است که حالا از قامت یک پل خارج شده و به بخشی از تهران هویت ویژه و البته خاص داده است.

پل سیدخندان اولین پل تک پایه در ایران است که پیش از انقلاب اسلامی توسط پیمان‌کاران فرانسوی ساخته شده بود و پس از انقلاب مهندسان ایرانی توانستند با بهره‌گیری از الگوی ساخت آن، پل طبقاتی صدر را نیز به شکل تک‌پایه احداث کنند.

راه‌های ارتباطی پل

این پل در بزرگراه رسالت قرار دارد و مهم‌ترین تقاطع‌هایی که پل بر فراز آن‌ها استوار شده، خیابان دکتر شریعتی و خیابان سهروردی است.

پل سیدخندان که مرز مناطق 7 و 3 شهرداری تهران است، امروزه به یکی از محورهای مهم پایتخت تبدیل شده به طوری‌که دسترسی شمالی- جنوبی و شرقی -غربی آن محل تردد خودروهای زیادی است.

پل سید خندان ، خیابان‌های سهروردی، دکتر شریعتی و محله جلفا را به هم متصل می‌کند و از سوی دیگر خودروها را به تونل رسالت می‌رساند.

زیر پل سیدخندان، ایستگاه‌های تاکسی برای نقاط مختلف شهر تعبیه شده است.

چرا سیدخندان؟

طبق اسناد باقی مانده در معاونت عمرانی شهرداری تهران، سال‌ها پیش در جاده قدیم شمیران سقای پیری زندگی می‌کرد که عابران تشنه را سیراب می کرد. این پیرمرد سقا، پیرمرد خندانی بوده که از کوزه سفالی‌اش در کاسه‌ای مسی آب می‌ریخته و به رهگذران تشنه می‌داده است. پس از پیرمرد، پسرش در همان محل به کار بستنی فروشی پرداخت و نام مغازه‌اش را به یاد لبخند پدر سید‌خندان گذاشت، سال‌ها گذشت و این نام به یاد پیرمرد سقا بر روی تاریخ این شهر حک شد و جاودانه ماند. این روزها دیگر از پیرمرد و لبخندش اثری نمانده است. اما یاد آن سقا به‌واسطه پلی که بسیاری از تهرانی‌ها هر روز از آن می‌گذرند، ماندگار شده است.

آخرین وضعیت پل :

پل سیدخندان در ابتدای سال 1391 توسط شهرداری تهران بازسازی، بهسازی و نماسازی شد. در رنگ آمیزی پل از رنگ نانو استفاده شد، همه پل عایق بندی شد و دیواره های آن بتن ریزی و آسفالت شد. باسازی این پل با هدف ایجاد حریم دفاعی و امنیتی صورت گرفت.

سید خندان

سید خندان

سید خندان

تهران پل سید خندان

تهران پل سید خندان

سید خندان نام ایستگاه اتوبوس بود در جاده قدیم شمیران، این سید چند حلب آب سرد داشت که داخل رادیاتورهای ماشینهای که موتور آنها گرم می کرد می ریخت. سید خندان پیرمردی روشن ضمیر و دانا بوده که از آینده خبر می داده است و پیشگوئیهای او زبانزد مردم سی چهل پیش تهران (سال تألیف کتاب 1350 شمسی) بوده است(بلاغی،1386: 168). این سید نیک نفس و پاک نهاد هنگامی که از بیابانهای اطراف ایستگاه سید خندان می گذشته، در حالی که به نظر می رسید صفحه ای از آینده را جلو چشم آورده، با صدای بلند می خندیده است. به احترام این پیرمرد روشن ضمیر این منطقه را “سید خندان” نامیده اند(بلاغی،1386:169). ظاهرا وی در این نقطه قهوه خانه ای داشته است.

روایتی دیگر نیز در رابطه با سیدخندان است که می گویند این فرد ارمنی بوده و نوادگان او در حال حاضر در محله زرگنده زندگی می کنند(مصاحبه با سجادی نژاد، 1388).

سجادی نژاد در رابطه با این محله می گوید: با توجه به اینکه محله توقفگاه بود به نظر می رسد قدمت آن به زمان ناصرالدین شاه می رسد. وی می گوید که در گذشته محلات اطراف وجود نداشت و سیدخندان به صورتی دهی خوش آب  و هوا با درختان و فضای سبز وسیع بود که به مرور با توسعه شهر تهران از فضای سبز آن کاسته و به تعداد ساختمانهای آن افزوده شد. قدمت تاریخی این محله را حدود 150 سال ارزیابی نموده  اند(مصاحبه با سجادی نژاد، 1388).

محله سیدخندان تا پیش از ساخته شدن اتوبانهای سطح منطقه محله ای با بافت همگون بود و افرادی در آن زندگی می کردند که اصالتا در همین محله متولد و بزرگ شده بودند اما در حال حاضر با توجه به گسترش اتوبانها و …. تعداد مهاجران ساکن در محله افزایش چشمگیری داشته است و بافت محله را تحت تاثیر خود قرار داده است (مصاحبه با سجادی نژاد، 1388).

 

 مسجد فتوره چی  

این مسجد در جاده قدیم شمیران در محل سید خندان واقع است(بلاغی، 1386: 169)

 

حضور ارامنه در محله سیدخندان

آن طور که بیان می شود این محله قبل از انقلاب دارای ارامنه زیادی بود به گونه ای که خیابان جلفا به دلیل حضور این اقلیت مذهبی جلفا نام گرفته بود آ«ها اغلب کسانی بودند که از منطقه جلفای اصفهان به این محله مهاجرت کرده بودند. اوایل انقلاب آنها با استفاده از نمادهای خاص خود مغازه ها و منازل خود را از سایر منازل متمایز کرده بودند. آنها به همین خاطر جلوی مغازه هایی که مربوط به ارامنه بود را علامت های خاصی نصب کرده بودند. نکته قابل توجه این بود که اکثر رستورانهایی که دارای کیفیت بهتری بودند متعلق به ارامنه بود (مصاحبه با سجادی نژاد، 1388).

 

مشکل محله سیدخندان

یکی از مشکلات مهم محله سیدخندان که بر بافت اجتماعی و فرهنگی و میزان امنیت محله تاثیر قابل توجهی داشته است وجود ترافیک همیشگی خیابان جلفا می باشد . این معضل از مواردی است که بایستی توسط مدیریت شهری مورد توجه قرار گیرد تا محله سیدخندان بیش از این دچار مخاطره نشود.

WhatsApp us