پیامرسان تلگرام
پیامرسان تلگرام (به انگلیسی: Telegram) یک سرویس پیامرسان متنباز چندسکویی مبتنی بر رایانش ابری است.
کاربران تلگرام میتوانند پیامها، تصاویر، ویدئوها و اسناد (همه انواع پروندهها پشتیبانی میشود) خودویرانگر و رمزنگاریشده تبادل کنند. تلگرام رسماً برای اندروید، ویندوز فون و آیاواس (از جمله تبلتها و دستگاههای بدون وای-فای) در دسترس است.
نرمافزارهای کلاینت غیررسمی برای نسخه وب، نسخه اواس ده، نسخه لینوکس و یک کلاینت دسکتاپ ویندوز از توسعهدهندههای مستقل که از رابط برنامهنویسی نرمافزار تلگرام استفاده میکنند در دسترس هستند.
کاربران نرمافزار امکان تبادل پیام، عکس، ویدیو و فایل تا حجم ۱٬۵ گیگابایت را دارند. تلگرام توسط دو برادر با نامهای پاول دورف و نیکلای دورف به بازار آمد.
پاول دورف برادر کوچک نیکلای دورف است و سازمان غیرانتفاعی کارآفرینی در آلمان دارد که پشتیبان مالی پروژه است.
تلگرام توسط یک سازمان غیرانتفاعی آلمانی متعلق به کارآفرین و نیکوکار روس پاول دورف اداره میشود.
پروتکل
این بخش نیازمند گسترش است.(ژانویه ۲۰۱۴)
پروتکل تازهساخت MTProto توسط نیکلای دورف بر مبنای رمزنگاری ایئیاس ۲۵۶ بیتی متقارن، رمزنگاری آراسای ۲۰۴۸ و پروتکل تبادل کلید دیفی-هلمن است.
پروانه
همهٔ نرمافزارهای رسمی تلگرام (و چند نرمافزار غیررسمی) متنباز هستند. هرچند، نرمافزار سمت سرور تلگرام مالکیتی است. پاول دورف گفته است کد سرور نرمافزار آزاد نیست زیرا معماری تلگرام نیاز دارد دوباره طراحی شود تا به سرورهای مستقل اجازه دهد مانند یک اَبرِ تلگرام متحد کار کند.
امنیت
سازندگان تلگرام بر امنیت برنامه خود تأکید بسیاری دارند. در نوامبر سال ۲۰۱۴ یک جایزه سیصد هزار دلاری برای یافتن باگ بر روی تلگرام اعلام شد که خود نشان از اطمینان برنامه نویسان تلگرام دارد. این مسابقه در فوریه ۲۰۱۵ بدون برنده خاتمه یافت. در سال ۲۰۱۵ شرکت امنیتی غیرانتفاعی Electronic Frontier Foundation رتبه ۴ از ۷ را به بخش پیام رسان و رتبه ۷ از ۷ را به بخش secret chat این نرمافزار داد.
تلگرام در ایران
حکومت جمهوری اسلامی ایران بارها بحث فیلترینگ تلگرام را مورد بررسی قرار داد و همواره محدودیتهایی را در دسترسی کاربران به آن اعمال کرده است به گونهای که دسترسی کاربران به این پیام رسان همواره با اختلالات جدی مواجه میشده است.
او ساعاتی پس از اعلام خبر انسداد تلگرام در ایران گفت: «ایران فعلاً انسداد تلگرام را رفع کرده است. تا ببینیم فردا چه میشود.»
او همچنین گفت که ایران «در طول هفته گذشته نیمی از ترافیک تلگرام را متوقف کرد و امروز ما را برای دو ساعت به طور کامل مسدود کرد (همان زمان که خبر را اعلام کردیم) و حالا به نظر میرسد پس از انتشار خبر تصمیم گرفته باشند انسداد ما را بردارند.»
او پیش بینی کرد که ایران فردا با ارائه توضیحی رسمی، انسداد را از سر خواهد گرفت.
امکانات
گروه
گروهها یکی از بخشهای اصلی پیام رسان تلگرام هستند به طوری که کاربران میتوانند با پیوستن به گروهها به صورت چند طرفه با دیگران ارتباط برقرار کنند. گروههای اولیه قابلیت ۲۰۰ عضو را داشتند ولی بعدها تلگرام با انتشار آپدیتهای جدیدتر قابلیت ارتقای گروه عادی به سوپر گروه و افزایش اعضا را از ۲۰۰ به ۵۰۰ و سپس به ۵۰۰۰ نفر را در دسترس همگان قرار داد. البته در آخرین آپدیت مدیران گروهها میتوانند پیام سنجاق شده (به انگلیسی: pinned posts) را در بالای گروهها قرار دهند که از آن به اطلاعیه نیز نام برده میشود و از دیگر موارد میتوان به اضافه شدن قابلیت انتخاب شناسه برای گروهها و ساخت گروههای عمومی اشاره کرد که قابلیت جستجوی گروهها بر اساس شناسه را برای کاربران فراهم میکند.
کانال
کانال امکان جدیدی است که در تلگرام اضافه شده است. کانال تلگرام مسیر یک طرفهای است که فقط ادمین میتواند در آن پستهای دلخواه را برای اعضای کانال منتشر کند و سایر اعضا امکان اضافه کردن پست در آن را ندارند.
ربات
رباتها، ویژگیای هستند که توسط تلگرام ارائه میشود. کاربران به وسیله رباتها میتوانند قابلیتهای نرمافزار را چند برابر کنند. توسط رباتها کاربران میتوانند اتصالی را بین وبسایتهای خبری شان و هستهٔ اصلی تلگرام توسط api تلگرام ایجاد نمایند تا از این طریق اخبار را به صورت مستقیم به ربات شان بیفزایند. رباتها همچنین قابلیتهای فراوان دیگری نیز دارند از جمله؛ جستجوی تصاویر، فیلمها، اسناد، گیفها و … – سرگرمی (بازی، لطیفه، داستان و…) – ترجمه – و غیره
انتقادها
این بخش نیازمند گسترش است. (مه ۲۰۱۶)
در ماه نوامبر ۲۰۱۵ تلگرام حساب ۷۸ کاربر شخصی و کانال را به علت همکاری با داعش مسدود و اعلام کرد که از این به بعد امکاناتی در اختیار کاربران قرار خواهد داد تا اینگونه کاربران مشکوک را اعلام کنند؛ ولی از قرار معلوم داعش هنوز در این شبکه فعال است. سرورهای شبکه تلگرام گاهی چند بار در هفته مشکل پیدا میکنند و کاربرها در اروپا، خاور میانه و آفریقای شمالی تا چندین ساعت متوالی به شبکه دسترسی ندارند. این شبکه بارها قول داده است که این وضعیت را تغییر دهد ولی پیشرفتی محسوسی در این مورد مشاهده نشده