چوب کهور
معرفی درخت کهور
درخت های کهور گیاهان سختی هستند که در برخی از خشک ترین و کم باران ترین زیستگاه های نمکی در سراسر جهان زنده مانده و شکوفا می شوند. کهور از درخت های برگ ریز است و می تواند تا ارتفاع بیست تا سی فوت (6 تا 9 متر) برسد اما به طور کلی آن ها بیش تر به اندازه یک درختچه هستند. اگرچه کهور تا ارتفاع زیادی رشد نمی کند اما می تواند تا عمق دویست فوت ریشه بزرگی داشته باشد.
گونه های مختلف کهور (در کل حدود چهل مورد وجود دارد) از آمریکای جنوبی سراسر مکزیک تا جنوب غربی ایالات متحده یافت می شود و مدت هاست که توسط آمریکایی های بومی هم به عنوان سوخت و هم برای لوبیای خوراکی شیرینش که برخی از انواع آن تولید می کنند مورد استفاده قرار گرفته است. هفت گونه معروف درخت کهور (Prosopis, glandulosa, juliflora, pubescens و …) حدود 54 میلیون هکتار از تگزاس و بخش هایی از آریزونا، کالیفرنیا، کلرادو، کانزاس، نوادا، نیومکزیکو، اوکلاهما، یوتا و مکزیک را پوشانده است.
مزایا و معایب درخت کهور
این درخت ها هر کجا که رشد کنند، سخت، مقاوم و فوق العاده مفید هستند. کهور ها درخت های ثابت کننده نیتروژن با بوته های بلند و دارای برگ های مانند پر و سرخس، از دیرباز به عنوان منبع غذایی، دارویی، هیزم، مبلمان و سایر موارد استفاده شده اند. دانه آن ها خوراک (برای انسان، حیات وحش و احشام) است و چوب آن ها منبع خوبی برای هیزم و هم چنین برای ساخت مبلمان است
در بعضی از مناطق تگزاس درخت های کهور بسیاری وجود دارد که تصور می شود آن ها تا حدودی مسئول پایین آمدن سطح آب های زیرزمینی هستند. هم چنین به بخش هایی از آفریقا، آسیا و استرالیا نیز معرفی شده است اما اکنون یکی از مشکل ساز ترین گونه های تهاجمی جهان به حساب می آید – این درخت می تواند از یک قطعه کوچک ریشه باقی مانده در خاک، مجددا رشد کند.
از سوی دیگر در حالی که علف های هرز در برخی مناطق مشکل ساز به حساب می آیند، کهور برای غنی سازی خاک از طریق تثبیت نیتروژن مفید است. کهور به عنوان یکی از معدود گیاهان قابل رشد در بیابان، دارای خاصیت رفع نیتروژن است که برای سلامتی خاک مهم است و مخصوصاً گونه کهور عسل، یک گیاه مفید برای جذب زنبورها است. هم چنین یک چوب مخصوص برای سوزاندن در جنوب غربی تگزاس به حساب می آید، جایی که اغلب تنها چوب سخت محلی موجود است.
این درخت در حال رشد در آب و هوای خشک، نسبت به خشکی بسیار تاب تحمل دارد. برای به دست آوردن آب، یک ریشه اصلی طولی ایجاد می کند که می تواند بیش از صد پا رشد کند. هم چنین یک سیستم ریشه کم عمق را توسعه می دهد که می تواند در مسافت های زیاد در جستجوی آب باشد.
به دلیل توانایی شدید برای زنده ماندن، بسیاری از دامداران درخت کهور را آفت می دانند و نگران توانایی آن در رقابت با چمن های بومی برای آب هستند.
چوب کهور – درخت کهور
تاریخچه استفاده از چوب کهور
آمریکایی های بومی از چوب کهور استفاده های بسیاری می کردند، مواردی هم چون: درست کردن سوزن دوزندگی از خارهای آن، تبدیل پوست داخلی برای سبد و پارچه، از شیره آن برای به دست آمدن رنگ سیاه، از شهد آن برای عسل، و چوب آن برای تیر و کمان جهت شکار، چرخ های ارابه، آشپزی و گرمایش؛ حتی برای سنگ فرش در خیابان ها و مسیرها نیز استفاده می شده است.
چوب کهور- چرخ چوبی ارابه قدیمی از جنس کهور
مشخصات چوب کهور
کهور چوب برجسته ای است که به دلیل زیبایی، استحکام و مقاومت آن شناخته شده است. تنها در دو دهه گذشته است که چوب کهور به دلیل خواص و زیبایی های شگفت انگیز مورد استقبال قرار گرفته است. به طور کلی کنده درخت کهور پوست بسیار کمی دارد، چوب آن قهوه ای شکلاتی تیره است، بسیار سنگین و متراکم است. رنگ قهوه ای مایل به قرمز آن هنگام رنگ زدن و پرداخت کردن، ظاهری ممتاز و خاص پیدا می کند.
در ادامه به بررسی دقیق تر ویژگی های این چوب می پردازیم تا شناخت بهتری از آن به دست آید:
ویژگی های چوب کهور:
کهور یک چوب سخت خانگی است که از سایر چوب های سخت بطور قابل توجهی پایدار تر، متراکم تر و سخت تر است. هم چنین یک منبع تجدید پذیر برای محیط زیست است.
تراکم چوب کهور:
کهور یک چوب بسیار سنگین است که حدود پنجاه درصد سنگین تر از بلوط قرمز است. وزن آن حدود پنجاه و هشت پوند در هر فوت مکعب است.
چسب زدن و اتصال چوب کهور:
این چوب به خوبی می چسبد، اما مانند همه چوب های متراکم، برای اطمینان از بهترین مقاومت اتصال، سطوح باید کاملاً صاف باشند.
به دلیل سختی، فشارهای داخلی و رگه های متقاطع (در هم تنیده) کار با چوب کهور تا حدودی دشوار است و ابزارهای برنده ضروری هستند. برای جلوگیری از متوقف شدن و خاموش شدن تجهیزات تحت فشار، ممکن است برش های کم عمق لازم باشد. این چوب به راحتی سمباده می خورد و با پولیش پرداخت می شود.
استحکام چوب کهور:
پس از خشک شدن، کهور یک چوب بسیار پایدار است و تقریباً بیشتر از سایر چوب های سخت پایدار است. کهور یک چوب سخت، قوی و سفت است قدرت تخمین زده شده آن بیش از پانزده هزار psi است. سفتی آن تقریباً دو میلیون psi و میزان سختی آن بیش ازدو هزار و پانصد پوند تخمین زده شده است. برای مقایسه، اعداد ذکر شده برای چوب بلوط قرمز، چهارده هزار psi ، یک و هشت میلیون psi و هزار و دویست و نود پوند است.
چوب کهور – کانتر های ساخته شده از کهور
رگه چوب کهور:
رگه آن از لحاظ بافت درشت متوسط به صورت ظریف و موج دار و در هم تنیده است. رگه به هم پیوسته بعضی مواقع رگه های نواری ایجاد می کند. دارای طبیعتی عالی با پوستی درون روییده (ingrown bark) و رگه های معدنی.
رنگ چوب کهور:
لایه بسیار نازک بخش بیرونی چوب (sapwood) زرد لیمویی است. نازک بودن بدان معنی است که بندرت در الوار این چوب دیده می شود. مغز چوب نیز قهوه ای مایل به قرمز عمیق و تا حدودی شبیه به چوب ماهون هندوراس است.
برش تازه چوب کهور از نظر رنگی، از بلوند تا قهوه ای روشن و قهوه ای مایل به قرمز تیره متفاوت خواهد بود. چوب کهور می تواند دارای رنگ های متنوع از قهوه ای تیره با خط های موج دار مایل به مشکی گرفته، تا برنز شتری متفات باشد.
تغییر رنگ چوب کهور:
رنگ چوب کهور در تداخل اشعه ماوراء بنفش با سطح روباز آن، تیره می شود و به مرور زمان رنگ چوب ماهونی یکپارچه تر و یکنواخت تری ایجاد می کند.
سختی جانکا چوب کهور:
2940
چوب کهور- کنده چوب کهور
آماده سازی چوب کهور
آماده سازی چوب کهور شامل اره کردن مجدد چوب اصلاح شده، تبدیل آن به تخته و خشک کردن آن است. فرآیند خشک کردن نیز شامل قرار دادن چوب در خشک کن است که توسط یک کوره گرم می شود. ضایعات حاصل از فرآیند کارخانه چوب بری به عنوان ماده قابل احتراق مورد استفاده در کوره برای گرم کردن خشک کن استفاده می شود.
خشک کن دارای رادیاتوری است که دما را به صد و شصت تا صد و هفتاد درجه فارنهایت می رساند. چوب کهور دوازده تا چهارده روز در خشک کن باقی می ماند تا از کشته شدن حشرات چوب اطمینان حاصل شود. رطوبت باقی مانده پس از این فرآیند از ده تا دوازده درصد متغیر است.
چوب کهور – آماده سازی چوب کهور
الوار چوب کهور
وقتی صحبت از الوار می شود، انقباض چوب احتمالاً بهترین مقیاس اندازه گیری استحکام چوب است و از آن جا که استحکام چوب یکی از مهم ترین ویژگی های تولید مبلمان است، گونه های کهور بهترین ماده تولید مبلمان داخلی در جهان است. به ویژه هنگامی که استحکام این چوب با رنگ قهوه ای مایل به قرمز و وزن و سختی خاص بالاتر از حد متوسط آن ترکیب شود،ارزش آن بیشتر می گردد.
اما به دلیل داشتن ابعاد نسبتاً كوچك و تنه معمولاً خمیده و پیچ خورده، هرگز نتوانسته برای نجاری در خارج از محدوده منطقه خود، اهمیت تجاری زیادی پیدا كند. با این حال، بسیاری از شرکت های کوچک در جنوب غربی آمریکا (به ویژه تگزاس) آن را به شکل بلوک و تخته ارائه می دهند.
تا زمانی که چوب به درستی و به طور کامل پخته شده باشد، برای چوب کاری بسیار مطلوب است زیرا از ثبات برخوردار است، اما در اره های زنجیره ای و اره دستی بسیار وحشیانه است.
چوب کهور- الوار کهور
کاربردهای چوب کهور
در سال های اخیر به دلیل افزایش تقاضا برای کالاهای چوب سخت و چوب کهور، این چوب، در مناطقی که بازارهای دیگر با هم کشمکش دارند، تبدیل به تقویت کننده اقتصادی شده است.
کهور به دلایل مختلف یک چوب محبوب است. به عنوان هیزم برای پخت و پز و دودی کردن به خوبی کار می کند. گرما زیاد و عطر و طعم غنی و عمیق در غذا ایجاد می کند. هنگامی که می خواهید طعم و مزه ای عمیق و خاکی داشته باشید، از آن برای هر نوع کباب یا دودی کردن استفاده کنید. به همین دلیل کهور یک چوب سخت محبوب برای رستوران ها و برای استفاده در خانه است. اگر از این چوب برای باربکیو استفاده کنید، کم دود می کند و به آرامی می سوزد و طعم کاملاً متفاوت به غذا می بخشد.
هیزم چوب کهور
هیزم کهور اغلب بری افراد ارزش زیادی دارد زیرا توانایی ایجاد آتشی گرم با زغالی ماندگار دارد. چوب سخت متراکم آن تمیز می سوزد و جرقه های حداقلی ایجاد می کند که آن را به یک گزینه محبوب برای گرم کردن خانه و آشپزی تبدیل می کند. از آن جا که درخت کهور فقط در مناطق معینی رشد می کند، همه افراد این امکان را ندارند که با هیزم کهور گرم شوند.
قطع درخت کهور برای هیزم کمی بیشتر از درخت بلوط یا افرا زمان متوسط می خواهد. کهور درختی نسبتاً كوچك است كه دارای چندین شاخه گره دار است كه به برش های زیاد و کوچک شاخه و برگ های آن احتیاج دارد. کار با شاخه های پیچ خورده و نامنظم سنگین و دشوار هستند و چوب آن بسیار سخت است که می تواند تیغه اره برقی شما را کند کند.
چوب کهور- هیزم کهور
آشپزی با هیزم کهور
کهور احتمالاً بیشتر به خاطر کیفیت پخت و پز و دود آن شناخته شده است. این چوب مواد غذایی شما را با طعمی دودی شیرین، پر می کند که مقاومت در برابر آن دشوار است. عطر و طعم آن بسیار محبوب است و بسیاری از بازارها و فروشگاه های آنلاین، تراشه ها و قطعه های مخصوص آشپزی و دودی کردن را عرضه می کنند.
برای اکثر کاربران، خرید کیسه های کوچک کهور ساده ترین راه برای لذت بردن از طعم دهنده ها و ایجاد شاهکار کباب کردن است. شاید بپرسید چه نوع غذا ها را می توانید با کهور آشپزی، دودی یا کبابی کنید؟ تقریبا همه چیز: استیک، همبرگر، ماهی و گوشت خوک همه با کهور طعم و مزه عالی پیدا می کنند. فقط به یاد داشته باشید، کهور می تواند طعم سنگینی به آن اضافه کند، بنابراین برای یک قسمت کوچک تر یا یک وعده غذایی سبک تر، مقدار کمی استفاده کنید.
چوب کهور- بسته های هیزم کهور برای آشپزی
به طور کلی بسته به اینکه از چه کسی سؤال می کنید، برخی درخت کهور را به عنوان یک گوهر توصیف می کنند، در حالی که برخی دیگر آن را یک علف هرز مهاجم می نامند.
نویسنده: رحیم نعمتی لیمائی