هنر مشبک – منبت چیست؟
با ظهور کمال الملک در عرصه بازار هنر ایران روحی تازه در کالبد این هنر دمیده شد و هنر مشبک_ منبت به مدرسه صنایع مستظرفه راه پیدا کرد ولی این نیز پایدار نماند و با تبعید کمال الملک سفره این هنر نیز از مدرسه صنایع مستظرفه برچیده شد. هنرهای سنتی در شرایط امروز در وضعیتی ناگوار_ و تا حدودی بلاتکلیف _ به سر میبرد.
و در حال حاضر نیز تنها در معدودی از شهرهای کشورمان مثل آباده، گلپایگان، سنندج، ارومیه و تهران افراد انگشت شماری به فعالیت در زمینه این هنر اصیل مشغولند.
در واقع هنر مشبک از طرفی به دلیل داشتن فضاهای پر و خالی یا منفی و مثبت محیط افراد خود را قطعه قطعه نموده و به کثرتها تبدیل میکند، و از طرف دیگر تمامیت شکل مشبک مظهر وحدت بخشیدن به فضاهای پر و خالی و هویتهای متعددی است که در محیط ایجاد شده است.
منبت که شاخه ی دیگر از هنرهای سنتی است همواره در فضاهای گوناگون ایران کاربرد داشته و مورد استفاده قرار گرفته است. تلفیق این دو هنر در کنار یکدیگر آنچنان زیبایی را خلق میکند که انسان را به تفکر کشانده. و انسان هنرمند به عمق زیبایی این هنر پی می برد و آنجاست که معنای هنر سنتی پیدا می شود.
بی شک دانستن مفاهیم و معانی عنوان و لغات می تواند درک بهتری را از موضوعات مشخص نماید.
منبت: اولین قدم در راه شناخت منبت و منبت کاری دانستن معنی کلمه منبت است. منبت یعنی رویانیده شده، ماخوذ از تازی، نقشهای برجسته به شکل گل وگیاه و جز آن که به روی چیزی نقش کننده و هر آنچه در وی کنده کاری کرده باشند خواه چوب باشد یا جز آن، به اصطلاح نقاشان و معماران نقشی که از زمین خود، اندک بلند باشد چنانکه نقش سکه بر روپیه و آن را در فارسی منبت کاری هم گویند. منبت یعنی کنده کاری شده، نقش برجسته و کنده کاری شده بر روی چوب زنده. با توجه تعاریفی که از واژه منبت آورده شد می توانیم آن را بدین گونه تعریف کنیم:
منبت در لغت از ریشه ( ن ب ت) یا نبات گرفته شده و از آنجا که نبات در زبان عربی به معنی گیاه می باشد پس منبت مستقیما به گیاه اشاره دارد، نه ماده دیگری.