شهر بومهن
بومِهِن شهری در خاور استان تهران میباشد. روستای بومهن در ۵۴ کیلومتری شمال شرقی سمت چپ جاده تهران به دماوند در دامنه سرد سیر واقع شده است.
در گذشته جزو روستاهای دماوند بوده ولی اکنون جزو دهستان بخش افجه استان تهران است. مردم آن شیعه بوده و به زبان فارسی و ترکی تکلم میکنند. رودخانه سیاهرود از این ده میگذرد و مردم آن به شغل زراعت میپردازند.
محصولات آن غلات، بنشن، سیب، میوه و قلمستان است. آثار تاریخی این روستا امامزاده مطهر (ع) است که در فهرست آثار تاریخی به ثبت رسیده است. اعتماد السلطنه در باره این روستا نوشته است :نیم فرسخ که استلک را طی مسافت نمودند به قریه بومهن میرسند.
این کلمه ظاهرا مرکب از «بوم» و «هن» باشد و «هن» به فارسی به معنی لرزه و چون بومهن از قراء دماوند است و به کثرت زلازل معروف، ممکن است اینجا بومهن را گفته باشند یعنی محل زلزله.
این امامزاده چون در کنار روستا و دور از جاده واقع شده، در هیچ یک از سفرنامهها و متون درباره آن صحبتی نشده است. اعتمادالسلطنه در راه سفر به خراسان به همراه ناصر الدین شاه در سال ۱۳۱۰هجری تنها اشارهای کوتاه دارد که:بقعهای در بومهن هست که از قرار مذکور از فرزندان امام موسی الکاظم (ع) میباشد. اولین بار آقای مصطفوی در اطلاعات ماهانه مطلبی کوتاه از بنا و تاریخ روی ضریح به چاپ رسانده است. سپس آقای قرا خانی به صورت اجمالی در مقالهای تحت عنوان «دژ گلخندان و بقعهٔ سلطان مطهر»در مجله بررسیهای تاریخی به بحث پرداخته است.
ریشه نام بومهن
بومهن شهری در استان تهران است . در باره ریشه نام بومهن دونظر وجود دارد :
1- نام بومهن در زبان تاتی و فارسی به معنای زمینلرزه است که نشانگر رخ دادن زمینلرزه در این منطقه است . بوم به معنی زمین و هن به معنی جنبش است.
2- جواد مفرد کهلان بر این باور است که بومهن را می شود در لغت اوستایی به معنی « بو + مِهِن : میهن » دانست و در این صورت معنایش میهن خوشبوی است .
http://adel-ashkboos.mihanblog.com/
پیگیری امور مربوط به طرح تفصیلی بومهن
طرح تفصیلی شهر در حال بررسی و تطبیق با وضع کنونی است و پیگیری ها در ارتباط با مسائل شهری بسیار وسیع بوده و باید به طور همزمان تمام مسائل بررسی و لحاظ شود.
شورای اسلامی شهر بومهن دارای سه کمیسیون تخصصی عمران، برنامه و بودجه و فرهنگی است و یکی از کارهای کمیسیون عمران پیگیری امور مربوط به دفتر نظام مهندسی در شهر بومهن است.
اعضای شورای شهر بومهن به لحاظ تخصص و نوع رشته های تحصیلی نفرات در خصوص موضوع ساخت و سازهای منطقه از پتانسیل بسیار خوبی برخوردارند، چراکه افرادی دارای رشته هایی از جمله حقوق، معماری، شهرسازی، عمران، مالی و همچنین مدیریت شهری در بین این اعضا دیده می شوند.
حقیقت امر این است که بومهن ابتدا ساخته شد و بعد نام آن را شهر گذاشتند؛ متأسفانه نظام مشخصی در ارتباط با مهندسی منطقه و شهرسازی وجود نداشته و آینده نگری درستی انجام نگرفته است.
شهر بومهن
بزرگترین مجموعهٔ ورزشی شهر بومهن، مجموعهٔ ورزشی امام رضا نام دارد. این شهر همچنین دارای یک ایستگاه زمینی ارتباطات ماهوارهای است. بومیان ده بومهن – بخششی – اقتداری – پازوکیان – قریبی – صدهزاری میباشند و در عین حال شهری مهاجر پذیر میباشد از اقوام خراسانی و مازندرانی نیز به این شهر بسیار مهاجرت کردهاند.
زمینشناسی گسل شمال تهران در نزدیکی رودهن و بومهن از گسل مشا جدا میشود. و در قسمت جنوب پادگان لشگرک دارای رخنمون است. همچنین در آخرین اتفاقاتی که در بومهن افتاد زلزلهای کوتاه در شهریور سال ۱۳۹۱ بود که تلفات جانی نداشت.
آرامگاه امامزاده سلطان مطهر در بومهن، این سازه در سدهٔ ۱۵ میلادی ساخته شده و آرامگاه پسر مقتول جعفر صادق است.این شهر دارای قلعهٔ با نام گلخندان است که ۲۰۰۰سال قدمت دارد.