دنیس مکآلیستر ریچی
“ریچی یک مرد آرام و با اخلاق خصوصی بود ، اما او دوست و همکار من است، جهان ذهن واقعا بزرگی را از دست داده است، نوشت :” پایک.
دنیس مکآلیستر ریچی (به انگلیسی: Dennis MacAlistair Ritchie) (زاده ۹ سپتامبر ۱۹۴۱ – درگذشته ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱) دانشمند علوم رایانه آمریکایی بود که بیشتر به عنوان خالق زبان برنامهنویسی سی و مشارکتهایش در توسعهٔ سیستم عامل یونیکس، به همراه کن تامسون، شناخته میشود.
ریچی و تامپسون جایزه تورینگ را در سال ۱۹۸۳ از انجمن ماشینهای حسابگر دریافت کردند. آنها همچنین در سال ۱۹۹۰ مدال همینگ را از کانون مهندسین برق و الکترونیک و در سال ۱۹۹۹ مدال ملی فناوری را از رئیس جمهور وقت ایالات متحدهٔ امریکا، کلینتون دریافت کردند. ریچی زمانی که در سال ۲۰۰۷ خود را بازنشسته کرد رئیس دپارتمان تحقیقات نرمافزار سیستم شرکت لوسنت بود. گفته شده که او در شکل گیری عصر دیجیتال نقش به سزایی داشته است. او در محفل هکرها بیشتر با نام کاربری خود، dmr شناخته میشود، و حرف R در K&R از نام خانوادگی او گرفته شده است که یکی از نویسندگان این کتاب است.
زندگی شخصی ریچی
وی در محله برونزویل شهر نیویورک به دنیا آمد. پدرش، آلستیر ای. ریچی دانشمند کهنه کار آزمایشگاه بل و یکی از نویسندگان تئوری طراحی مدارهای سوئیچینگ بود.
وی در دوران کودکی به همراه خانواده به شهر سامیت در ایالت نیوجرسی نقل مکان کرد. در همان شهر بود که از دبیرستان سامیت فارغالتحصیل شد. وی از دانشگاه هاروارد در رشتهٔ فیزیک و ریاضیات کاربردی فارغالتحصیل شد.
زندگی شغلی
ریچی در سال ۱۹۶۷ شروع به کار در آزمایشگاههای بل، مرکز تحقیقاتی علوم کامپیوتر کرد و در سال ۱۹۶۸ دکترای خود را از دانشگاه هاروارد تحت نظارت پاتریک سی. فیشر دریافت کرد. پایاننامهٔ وی «پیچیدگی محاسباتی و ساختار برنامه» بود.
ریچی عمده شهرت خود را مدیون ابداع زبان برنامه نویسی C است. وی همچنین R در کتاب K&R (یک کتاب مرجع مشهور که نویسندگان آن ریچی و کرینگهان بودند) است. ریچی به همکاری با کن تامپسون پرداخت. دانشمندانی که برای نوشتن نسخهٔ اصلی یونیکس مشهور شدند. یکی از مهمترین همکاریهای ریچی با تامپسون در پروژهٔ یونیکس، بردن آن برنامه به ماشینها و پلتفرمهای مختلف بود .
زبان برنامه نویسی C امروزه به طور گسترده در نرمافزارها، سیستم عاملها و توسعهٔ سیستمهای تعبیه شده استفاده میشود و تاثیر آن بر اکثر زبانهای برنامه نویسی امروزی مشهود است.
جوایز
در سال ۱۹۸۳، ریچی و تامپسون جایزهٔ تورینگ را برای تئوری تعمیم و توسعهٔ سیستم عاملها و به خصوص تکمیل سیستم عامل یونیکس دریافت کردند. عنوان سخنرانی وی در مراسم اهدای جایزهٔ تورینگ، «تاملاتی در مورد تحقیقات نرمافزاری» بود. در سال ۱۹۹۰، ریچی و تامپسون مدال “آی ای ای ای ریچارد دبلیو. همینگ” را از کانون مهندسین برق و الکترونیک برای ابداع سیستم عامل یونیکس و زبان برنامه نویسی C دریافت کردند.
در سال ۱۹۹۷ ریچی و تامپسون موزهٔ تاریخ کامپیوتر را برای خلق سیستم عامل یونیکس و همچنین توسعهٔ زبان برنامه نویسی C ساختند.
در ۲۱ آوریل ۱۹۹۹، ریچی و تامپسون به طور مشترک مدال ملی فناوری سال ۱۹۹۸ را از بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا، برای ساخت سیستم عامل یونیکس و زبان برنامه نویسی “C” دریافت کردند.
در سال ۲۰۰۵، کانون تحقیقاتی صنعتی، جایزهٔ دستاورد خود را به ریچی، به پاس زحمات وی در علم و فناوری و همچنین توسعهٔ سیستم عامل یونیکس اهدا کرد .
در سال ۲۰۱۱، ریچی به همراه تامپسون، جایزهٔ ژاپن را برای علم ارتباطات و اطلاعات، به پاس زحماتشان در توسعهٔ سیستم عامل یونیکس دریافت کردند.
مرگ و میراث
جسد ریچی در ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱ در سن هفتاد سالگی در شهرک برکلی هایتس در نیوجرسی، در خانه اش در حالی که تنها زندگی میکرد، پیدا شد. اولین خبر از مرگ ریچی توسط همکار سابقش راب پایک به خبرگزاریها اعلام شد. زمان دقیق و علت مرگ وی تا کنون اعلام نشده است. وی در پی سالها تحت مداوای سرطان پروستات خود قرار داشت. وی همچنین دچار بیماری قلبی بود. مرگ ریچی تنها یک هفته بعد از مرگ استیو جابز رخ داد، اما پوشش رسانهای قابل توجهی در مقایسه یا مرگ جابز ایجاد نشد.
مورخ کامپیوتر، پاول ای. سه روزی بعد از مرگ ریچی گفت: “ریچی زیر رادار بود. نامش اصلاً یک نام خانوادگی صرف نبود ، اما … اگر میکروسکوپ میداشتید و میتوانستید درون یک کامپیوتر را نگاه کنید، میتوانستید کارش را در همه جای داخل آن ببینید.”
در یک مصاحبه که در مدت کوتاهی بعد از مرگ ریچی انجام شد، همکار قدیمی او، برایان کرینگان گفت ریچی هیچگاه انتظار نداشت زبان برنامه نویسی C، دستاوردی بزرگ باشد.
کرینگان همچنین به خوانندگان مصاحبه، نقش مهم زبان برنامهنویسی C و سیستمعامل یونیکس را در توسعهٔ پروژههای بعدی، همچون آیفون یادآوری میکند.
فدورا ۱۶، نسخهٔ جدید فدورا که حدود یک ماه بعد از مرگ ریچی منتشر شد، به یاد و پاس زحمات او، به دنیس ریچی فقید تقدیم شد.
سیستمعامل آزاد FreeBSD 9.0 نیز که در ۱۲ ژانویه ۲۰۱۲ منتشر شد، به او تقدیم شد.
۷۳ سال پیش در چنین روزی دنیس مک آلیستر ریچی دانشمند علوم کامپیوتر متولد شد. شهرت این دانشمند آمریکایی بخاطر خلق زبان برنامه نویسی C است و یکی از تاثیرگذارترین افراد عصر دیجیتال شناخته می شود. از اون به عنوان پدر زبان C و سیستمعامل یونیکس یاد میشود.
۷۳ سال پیش در چنین روزی دنیس ریچی دانشمند علوم رایانه در برانکسویل نیویورک دیده به جهان گشود. ریچی در خوانده تحصیل کرده و علاقمند به علم و دانش متولد شد پدرش آلستر ریچی از دانشمندان کهنه کار آزمایشگاه بل بود و یکی از نویسندگان و تئوری پردازان مدارهای سوئیچینگ به شمار میرفت.
دنیس تاثیرات زیادی از پدر پذیرفت و تحصیلات خود را تا مقطع دبیرستان با نتایج ممتاز به پایان رساند و سپس در مقطع کارشناسی وارد دانشگاه هاروارد شد و از این دانشگاه نخست در رشته فیزیک و ریاضیات کاربردی در مقطع کارشناسی و سپس در سال ۱۹۶۸ با درجه دکترا فارغ التحصیل شد. دنیس ریچی در دوران تحصیل در مقطع دکترا شروع به کار در آزمایشگاه بل کرد جایی که سالها پدرش به تحقیق پرداخته بود. این دانشمند بزرگ عمده شهرت خود را بخاطر خلق زبان برنامه نویسی C کسب کرد وی در آزمایشگاه بل در سال ۱۹۷۲ با استفاده از زبان برنامه نویسی B زبان برنامه نویسی C را ارائه کرد. اما در کنار این موضوع وی جزو برنامه نویسان اصلی سیستم عامل یونیکس نیز بود که به عبارتی وی توانست نقش حیاتی در گسترش و خلق عصر دیجیتال ایفا کند.
دنیس ریچی از زبان برنامه نویسی C برای توسعه سیستم عامل یونیکس استفاده کرد و با انتشار کتاب The C Programming Language در سال ۱۹۷۸ موجبات گسترش بیش از پیش این زبان برنامه نویسی را فراهم کرد. بسیاری از سیستمهای عامل از طریق این زبان برنامه نویسی توسعه یافتند. به عبارتی زبان برنامه نویسی C را میتوان عامل رشد سریع دنیای دیجیتال و فناوری دانست.
اگر دنیس نبود نه تنها سیستمعامل یونیکس وجود نداشت بلکه خبری از ویندوز، لینوکس، مک، اندروید و غیره هم نبود. هنوز بسیاری از نرمافزارهای معتبر دنیا بر پایهی زبان برنامه نویسی C نوشته میشوند.
در تاریخ ۱۲ اکتبر سال ۲۰۱۱ جسد این دانشمند در منزلش در حالی که تنها زندگی میکرد یافت شد. هیچگاه علت مرگ و زمان دقیق مرگ او مشخص نشد؛ ولی وی سالها تحت درمان بیماری سرطان پرستات قرار داشت و همچنین از ناراحتی قلبی رنج میبرد. مرگ دنیس ریچی تنها یک هفته بعد از مرگ استیو جابز رخ داد، اما پوشش رسانهای قابل توجهی در مقایسه بل مرگ جابز برای او ایجاد نشد. مورخ کامپیوتر، پاول ای. سروزی بعد از مرگ ریچی گفت: «اگر میکروسکوپ میداشتید و میتوانستید درون یک کامپیوتر را نگاه کنید، میتوانستید دستاوردهای ریچی را در همه جای داخل آن ببینید.»
روحش شاد یادش گرامی.
دنیس ریچی، پدر زبان برنامه نویسی C و سیستم عامل یونیکس در گذشت
4 سال قبلدر: اخبار12 نظر
پدر زبان برنامه نویسی C و سیستم عامل یونیکس، دنیس ریچی، در سن 70 سالگی پس از یک بیماری طولانی مدت درگذشت.
خبر مرگ ریچی به صورت عمومی توسط مهندس نرم افزار راب پایک، دوست و همکار سابق ریچی ارسال و در اخبار غم انگیز گوگل + گزارش شد.
“ریچی یک مرد آرام و با اخلاق خصوصی بود ، اما او دوست و همکار من است، جهان ذهن واقعا بزرگی را از دست داده است، نوشت :” پایک.
در جامعه علوم کامپیوتر او با نام کاربری شناخته شده “DMR،” می شناسند. ریچی بیشتر زندگی حرفه ای خود را در آزمایشگاه های بل، که یکی از بزرگترین شرکت های تلفن است گذرانده، جایی که او در سال 1967 شروع به کار کرد.
ریچی با تامپسون ملاقات کرد. این دو با هدف ایجاد یک سیستم عامل کار آمدتر برای مینی کامپیوتر نوپای با هم همکاری کردند، و در سال 1971، ریچی و تامپسون، همراه با دیگر همکاران شرکت بل ، اولین نسخه از یونیکس منتشر کردند.
در سال 1973، ریچی و تامپسون کدگذاری یونیکس به طور کامل در C ، برای سیستم عامل یونیکس گسترش دادند. و از آن زمان تبدیل به یکی از مهم ترین پایه محاسبات مدرن بوده ، و پایه ای برای سیستم عامل های محبوب، مانند لینوکس و سیستم عامل مکینتاش اپل شده است.
ریچی گفت است: “یونیکس اساسا یک سیستم عامل ساده است، اما شما برای درک سادگی آن باید نابغه باشید.” در حال حاضر، C دومین زبان برنامه نویسی مورد استفاده در جهان است، که به ایجاد زبان محبوب C + + و جاوا شده است.
در طول زندگی حرفه ای او، ریچی، برنده تعدادی جوایز معتبر، از جمله جایزه Turning، که او و تامپسون در سال 1983 برای توسعه نظریه سیستم عامل عمومی به دریافت مدال ملی فن آوری ، که در سال 1999 از رئیس جمهور بیل کلینتون، برای اختراع یونیکس و C دریافت کرد .
منبع خبر: digitaltrends
گرداوری گروه فن و هنر ایران زمین
دنیس ریچی، پدر علم برنامه نویسی (C,UNIX)
دنیس ریچی، شخصی که در شکل گیری عصر دیجیتال بوسیله خلق ابزارهای نرم افزاری که به اشیا قدرت تنوع و گوناگونی یک موتور جستجوگر را مانند گوگل و تلفن ها ی هوشمند می دهد، در 12 اکتبر 2011 (در سن 70 سالگی)، در منزلش در برکلی هایز نیوجرسی دار فانی را وداع گفت.
دنیس در ماه می 2011 موفق به دریافت جایزه ی ژاپن شد.
برادر دنیس “بیل” میگوید: آقای ریچارد، به تنهایی زندگی می کرد و در اواخر عمرش با بیماری های زیادی دسته و پنجه نرم میکرد که سرطان پروستات و حمله ی قلبی از جمله آنان بود.
وی در اواخر دهه ی 60 و اوایل دهه ی 70، با کارکردن در آزمایشگاههای بل، مشارکتهای ماندگاری را در زمینه ی علم کامپیوتر انجام داد. او اولین طراح زبان برنامه نویسی C بود که توانست با همکاری نزدیک با کن تامسون در طول زندگیش در آزمایشگاههای بل موفق به خلق سیستم عامل یونیکس شود.
زبان برنامه نویسی C، یک مختصر نویسی کلمات، اعداد و نشان گذاری است، که امروزه هم به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد، وحتی تابعین این برنامه مانند C++ و جاوا از قوانین و قواعد طراحی شده توسط ریچی استفاده می کنند. سیستم عامل یونیکس یک ضربه ی پایدار و باشکوه را به دنیا وارد کرد. این سیستم کاملا رایگان، و یک نوع منبع باز است، لینوکس تعداد زیادی از مراکز اطلاعات در دنیا را قدرت می بخشد، برای مثال گوگل و آمازون، و همین طور تکنولوژی آن به سیستم عامل های کاربردی نظیرiOS اپل، در زمینه ی استفاده از ابزارهای محاسباتی سرویس می دهد.
“ابزاری که دنیس خلق کرد –و مشتقاتش- امروزه هر چیزی را به بهترین شکل به حرکت در می آورد” این را برایان کرنیگان، دانشمند علم کامپیوتر از دانشگاه پرینستون که قبلا در آزمایشگاههای بل با ریچی کارهمکاربوده است، می گوید.
آن ابزارها حتی از مجموعه های اختراعی کدهای کامپیوتری نیز بیشتر هستند. زبان C و یونیکس یک دیدگاه فلسفه محاسباتی را متفاوت با آنچه که قبلا بود منعکس می کند. در اواخر دهه ی 60 و اوایل دهه ی 70، مینی کامپییوتر ها به شرکت ها و دانشگاهها راه یافتند- در حالی که کوچکتر و کم هزینه تر از پردازنده های مرکزی بزرگ بودند.
C برای برنامه نویس های سیستم ها، که می خواستند عملکرد سریعتری از سیستم های اجرایی، کامپایلر ها و برنامه های دیگر دریافت کنند، طراحی شد. آقای کرنیگان بر این عقیده است که C یک زبان بزرگ نیست، بلکه زیبا، تمیز و ساده است. C به شما اجازه می دهد بدون گره خوردن با ماشین به دستگاه نزدیکتر شوید.
دنیس مکآلیستر ریچی در 9 سپتامبر 1941 در برونکسویل نیویورک دیده به جهان گشود. پدر وی آلیستر مهندس آزمایشگاه بل و مادرش جین مکگی ریچی یک زن خانهدار بود. خانوادهاش هنگام کودکی وی به شهر سامیت در نیوجرسی مهاجرت نمود و وی در آنجا بزرگ شد و وارد دبیرستان شد. سپس به هاروارد عزیمت نمود تا در رشته ریاضیات کاربردی به تحصیل بپردازد.
ریچی هنگامی که دانشجوی فوق لیسانس دانشگاه هاروارد بود در یک مرکز کامپیوتری در مؤسسه تکنولوژی ماساچوست به کار مشغول شد و به رشته کامپیوتر بیشتر از ریاضیات علاقه نشان داد. وی در آزمایشگاه ملی ساندیا استخدام شد و در آنجا به کار تحقیق و انجام آزمایش بر روی تسلیحات پرداخت. ریچی در مصاحبهای در سال 2001 با یادآوری اینکه در سال 1968 وارد این آزمایشگاه شده بود گفت: «شاید ساخت یک بمب برای دولت مناسب با زمان نباشد.»
آقای ریچی در سال 1967 وارد آزمایشگاه بل شد و به زودی همکاری سازنده خود با آقای تامپسون در زمینه UNIX و برنامه زبان C را آغاز نمود. این دو، به نماد دو مسیر متفاوت نظم در حال تولد علم کامپیوتر تبدیل شدند. ریچی از ریاضیات و آقای تامپسون از مهندسی برق وارد علم کامپیوتر شدند.
آقای تامپسون که اکنون مهندس گوگل میباشد گفت: «ما مکمل همدیگر بودیم. افراد گاهی اوقات با یکدیگر تعارض و گاهی اوقات نیز با هم تطابق پیدا میکنند. این قضیه دقیقاً در مورد دنیس صدق میکند.»
آقای ریچی بیشتر وقت خود را با برادرش بیل که ساکن الکساندریای ویرجینیا میباشد و با برادر دیگر خود به نام جان که ساکن شهر نیوتن در ماساچوست و نیز با خواهرش لین ریچی که ساکن هکس هم در انگلیس است میگذراند.
آقای ریچی خیلی مسافرت میکرد و بیش از حد مطالعه مینمود اما دوستان و اعضای خانوادهاش اعلام نمودند که علاقه اصلی وی بر کارش معطوف بود. وی در آزمایشگاه بل تا بازنشستگیاش در سال 2007 بر روی پروژههای تحقیقاتی مختلف کار کرد.
همکاران آقای ریچی تحت تأثیر قواعد وی – دقت، سادگی و اختصار- قرار میگرفتند. کرنیگهان با اعلام اینکه آثار وی نیز از دقت خاصی برخوردار بود گفت: «باهوش و کم حرفبودن خصوصیات اصلی وی بود.»
منبع :.atracell.com – گرداوری گروه فن و هنر ایران زمین
بیشتر بدانید