اتمامِ مرمتِ آینه‌کاری‌های تالار برلیان

مرمت و پاکسازی آینه‌کاری‌های تالار برلیان کاخ جهانی کاخ گلستان به اتمام رسید.

به گزارش ایسنا، ‌به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی، مدیر مجموعه جهانی کاخ گلستان با اعلام خبر اتمام مرمت و پاکسازی آینه‌کاری‌های تالار برلیان، از استحکام‌بخشی سطوح آینه‌ها، مرمت ارسی‌ها و سنگ‌های ازاره مرمری و نصب شیشه سکوریتی بر اساس طرح فضای دسترسی بازدیدکنندگان خبر داد.

عکس هایی از کاخ گلستان  iran tehran

عکس هایی از کاخ گلستان iran tehran

مسعود نصرتی درباره تاریخچه‌ی این بنا، با اشاره به اینکه پیش از احداث تالار برلیان، تالار بلور به جای آن وجود داشت، گفت: در زمان ناصرالدین شاه به دلیل فرسودگی بناهای قدیم ارگ، اغلب آنها را ویران و به جایش ساختمان جدید می‌ساختند؛  تالار بلور نیز به همین دلیل خراب شد که به جایش تالار برلیان ساخته شد؛ اما از آنجا که کف تالار جدید بر روی پی‌های تالار بلور بنا شد، نتوانستند کف آن را به اندازه کف سایر تالارها بالا ببرند.

عکس هایی از کاخ گلستان iran tehran تالار برلیان

عکس هایی از کاخ گلستان iran tehran

به گفته‌ی او،  تالار بلور از جمله بناهای دوران فتحعلی شاه قاجار بود که در کتاب‌ها و نوشته‌ها جز نام و اشاره مختصر مطلبی درباره آن نیست و تصویری که بتوان طرح و شکل بنا را شناسایی کرد بجا نمانده است. همچنین دلیل نامگذاری آن احتمالا به سبب آینه‌کاری‌های بسیار و یا به دلیل نصب حوض بلور هشت ضلعی و چلچراغی که امپراتور روسیه الکساندر اول برای فتحعلی شاه فرستاده بود، بلور خوانده  می‌شده است.

کاخ گلستان

عکس هایی از کاخ گلستان iran tehran

طبق این گزارش، این تالار تا سال ۱۳۰۰ قمری پابرجا بوده است، زیرا اعتمادالسلطنه در نوشته‌های خود بارها به وجود این تالار اشاره کرده است.

عکس مظفرالدین شاه قاجار

عکس مظفرالدین شاه قاجار

این تالار در سال ۱۳۱۸ قمری و در زمان مظفر الدین شاه به سبب شکستی که در آن افتاده بود، مورد تعمیر قرار گرفت و تزیینات بیشتری بر آن افزوده شد.

تابلو رنگ و روغن بسیار پرکار و زیبا اثر یحیی خان، (فرزند ابوالحسن خان صنیع الدوله) از تالار برلیان که در سال ۱۳۰۵ ترسیم شده است، گویای وضعیت پیش از تعمیرات و تغییرات عهد مظفر الدین شاه این تالار است که در حال حاضر در تالار سلام مجموعه قرار دارد.

کاخ گلستان در تیرماه سال ۱۳۹۲ در سی‌وهفتمین اجلاس سالانه کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو که در کامبوج برگزار شد در فهرست میراث جهانی این سازمان به ثبت رسید.

انتهای پیام از خبرگزاری ایسنا

درباره تالار برلیان 

درسمت شرقی تالار عاج چند تالار و اتاق زیبا با آینه کاریهای فراوان و چلچراغها و سر بخاریها و پله ها و سر سراهای متعدد قرار گرفته که سطح کف آنها نسبت به کف تالار عاج و تالارهای دیگر پست تر است .
پیش از احداث تالار برلیان کاخ یا تالار بلور در جای آن قرار داشت . در باره تالار بلور که از بناهای دوران فتحعلی شاه شمرده می شد در کتابها و نوشته ها جز نام و اشاره ای مختصر مطلبی نمی توان بدست آورد تصویری نیز از آن بجای نمانده که طرح و شکل بنا را بتوان از روی آن تشخیص داد گویا بعلت داشتن آینه کاریهای فراوان یا بسبب نصب حوض بلور هشت ضلعی و چلچراغهایی که امپراتور روسیه الکساندر اول برای فتحعلی شاه فرستاده بود در این تالار بنام بلور خوانده شده است .
تا آنجا که اطلاع داریم این تالار مسلما تا سال 1300 هجری قمری پابرجا بوده است زیرا اعتماد السلطنه در نوشته های خود چندین بار بوجود این تالاردر آن تاریخ اشاره کرده است .
در زمان ناصرالدین شاه که بعلت کهنگی و فرسودگی بناهای قدیم ارگ اغلب آنها را ویران کرده بجایش ساختمان های جدیدی می ساختند این تالار را نیز خراب کرده و در جایش تالاری بنام تالار برلیان بوجود آوردند ولی گویا کف تالار جدید را برروی پی های همان تالار بلور نهادند و بهمین علت هم نتوانستند کف آنرا باندازه کف سایر تالارها بالا ببرند.

چون به سال 1318 ه.ق در زمان سلطنت مظفرالدین شاه در بنیاد ساختمان تالار شکستی افتاده بود در ساختمان آن تعمیرات فراوانی کرده بر تزئینات و شکوهش افزودند و این موضوع از مضمون اشعار کتیبه سنگی بیضی شکل که در جبهه نمای تالار حک و نصب گردیده است بدست می آید .
تابلو رنگ و روغنی بسیار پر کار و زیبائی از تالار برلیان پیش از تعمیرات و تغییرات عهد مظفرالدین شاه بوسیله ابوالحسن  ثالث ( یحی خان فرزند ابولحسن خان صنیع الملک غفاری ) بسال 1305 ه.ق ساخته شده که اکنون در کاخ گلستان در تالار سلام بدیوار آویخته است .
در زیر این تابلو که بخوبی وضع داخل تالار و آینه کاریها و چلچراغها و اثاثه آنرا نشان میدهد چنین نوشته شده است :
” حسب الامر بندگان اعلیحضرت شاهنشاهی ارواح العالمین فداه اطاق مبارکه برلیان بدست خانه زاد ابولحسن خان تشکل یافت 1305 ”   منبع وبسایت کاخ گلستان : http://www.golestanpalace.ir/

 

WhatsApp us