آشپزخانه مرتب
پاکیزگی نه تنها یک صفت خوب برای آشپزخانه که مهمترین اتاق خانه است به شمار می رود؛ بلکه یک ضرورت است. برای حفظ مواد خوراکی، تهیه و سرو کردن باید به تمامی نکات پاکیزگی آن توجه کرد. در اینجا به چند نکته اشاره میکنیم که سازماندهی کار را بهمراتب برایمان ساده تر میکند. نخست باید وسایلی را که برای تمیز کردن از آنها استفاده میکنید در یکجا و تا حد امکان در یک سبد جمع آوری کنید و آنها را در قفسه زیر یا نزدیک سینک آشپزخانه قرار دهید. به دلیل اینکه این وسایل گاهی اوقات خیس و مرطوب میشود، زیر آن کاغذ خشک کن یا کف پوش پلاستیکی قرار دهید تا هر گاه لازم شد آن را تمیز یا تعویض کنید. سازماندهی کار در یک آشپزخانه مرتب، تهیه غذا و برنامه ریزی را بهمراتب برایتان سادهتر و لذتبخشتر میکند. اگر شما نیز جزء آن دسته از افرادی هستید که کابینت هایتان از نظم خاصی تبعیت نمی کند، وقت آن است که از این به بعد از یک سیستم منسجم استفاده کنید.
10 قانون طلایی برای سازماندهی آشپزخانه
1- هر ابزار را در مناسبترین نقطه به کارگیری آن قرار دهید. قابلمه و ماهیتابه باید در سری ظروف آشپزی نگهداری شوند.
2- ظروف مخلوط کردن نزدیک کابینتی باشد که شما روی آن مواد غذایی را آماده می کنید.
3- بشقابها، لیوانها و ظروف مسطح نزدیک میز سرو غذا در آشپزخانه قرار گیرند.
4- همه ابزارهای پختن شیرینی و دسر را در یک قفسه مجزا قرار دهید.
5- ادویه ها و نمک در یک قفسه نزدیک گاز نگه داری شود.
6- ابزارهایی را که بیشتر مورد استفاده قرار می دهید، در دسترس بگذارید. وسایلی را که کاربرد بیشتری برایتان دارد نزدیک دید خود و ابزارهای سنگینتر را پایینتر از مدار کمرتان قرار دهید. وسایلی که کمتر استفاده می کنید در کابینت بالاتر یا در جای مناسب دیگر نگه دارید. مثلاً اگر شما دیس بزرگ مخصوص بوقلمون را تنها سالی یک بار استفاده می کنید، پس دیگر نیازی نیست که آن را در آشپزخانه در دسترس بگذارید بلکه جای آن در کابینت های بالای یخچال است یا آن را بسته بندی کنید و در زیرزمین بگذارید.
7- تخته گوشت و یا سبزی باید نزدیک سینک قرار گیرد.
8- آبکش و ظروف مخصوص خیساندن حبوبات و سبزیحات باید نزدیک سینک ظرف شویی قرار گیرد.
9- آشپزخانه را هر سال مرتب و در انتهای هر سال وسایل غیرضروری و ابزارهای آسیب دیده و غیرقابل ترمیم را از آشپزخانه خارج کنید.
10-وسایل کوچک آشپزخانه را در ظروف بزرگ تری مانند سطل بگنجانید و در صورت امکان نام آنها را روی برچسب بنویسید به آن بچسبانید تا پیدا کردن آنها راحت باشد.
سینک ها
سینک آشپزخانه پرترافیکترین نقطه خانه از لحاظ کاری است و به همین دلیل باید مرتب و دارای تجهیزات لازم باشد. دقت کنید اگر در سینک گوشت می شویید پس از آن سینک را کاملاً با مواد شوینده تمیز کنید سس ماده غذایی دیگری را در آن بشویید. هیچ گاه نباید ظرف های کثیف برای چندساعت در آنجا تلنبار شوند، چون این کار هم به زیبایی خانه لطمه میزند و هم برای تهویه هوا مشکل ساز است. بشقابها و لیوانها را در ساعت های طولانی آنجا قرار ندهید. اگر شست و شوی سریع ظروف برایتان ممکن نیست، دست کم بقایای غذا را خالی کنید و آنها را زیر آب گرم قرار دهید.مراقب باشید ذرات غذا و آشغال باعث گرفتگی لوله نشود و پس مانده مواد شوینده ای را که به صورت لکه روی سینک آشپزخانه خود می بینید، سریع پاک کنید.
چگونه باید سینک آشپزخانه را تمیز کرد؟
سینک آشپزخانه را باید هر روز به وسیله پارچه لطیف آغشته به مایع ظرفشویی و آب گرم تمیز کنید.
یک قاعده کلی: هیچ سینکی را با پودر پاک کننده (سفیده کننده) حاوی کلر، آمونیاک، یا اسید هیدروفلوریک پاک نکنید. همچنین سیم ظرفشویی از جنس استیل، برسهای سفت و پارچههای ساینده را به کار نبرید، مگر آنکه شرکت تولید کننده آن را مجاز معرفی کرده باشد. این محصولات میتوانند به سطح سینک شما آسیب برسانند. سعی کنید لکه ها را زود پاک کنید و اجازه ندهید مدت زمان طولانی باقی بمانند. این امر به ویژه زمانی مهم است که جنس سینک شما گرانیت یا مرمر باشد، بسیار اهمیت پیدا می کند.
جاظرفی
عمق جاظرفی سینک، معمولاً بین 15 تا 25 سانتی متر است. سینک های عمیق تر مناسب آن هستند که پر از آب شوند تا ظروف کثیف در آنها قرار گیرند. تنها اشکال کار در مورد این نوع سینک این است که احتیاج به آب زیادی برای پرکردن دارد که در بسیاری موارد غیرضروری و موجب اتلاف آب است.