لواسان و لواسانات در تقسیمات کشوری
بخش لَواسانات از سه قسمت 1- شهر لواسان 2- دهستان لواسان کوچک و 3- دهستان لواسان بزرگ تشکیل شده است. جمعیت بخش در این تاریخ (1391) در حدود سی و سه هزار نفر یا اندکی بیشتر می باشد که حدود بیست و پنج هزار نفر آن جمعیت شهر لواسان را تشکیل میدهد که البته این جمعیت ثابت شهر لواسان است و در روزهای تعطیل بویژه در تابستان که بسیاری از مالکان ویلاها به شهر لواسان می آیند جمعیت حتی به دو برابر یعنی در حدود پنجاه هزار نفر نیز میرسد.
شهرستان شمیرانات یکی از 15 شهرستان(تا این لحظه) استان تهران می باشد که شامل دو بخش لواسانات و رودبارقصران است. این شهرستان شامل چهار شهر است که آنها عبارتند از 1- شهر شمیران که گاهی تجریش خوانده میشود و شامل منطقه یک شهرداری تهران و بخشهایی از مناطق دو و چهار شهرداری تهران است و این شهر مرکز شهرستان شمیرانات بحساب می آید. 2- شهر لواسان که مرکز بخش لواسانات است 3- شهر قصران که اسم سابق آن شهر اوشان-فشم-میگون بود که این شهر مرکز بخش رودبارقصران است. 4- شهر شمشک که اخیرا در آبانماه سال جاری (1391) با تصویب هیئت دولت و ادغام آبادی های شمشک بالا ، شمشک پایین ، دربندسر ، جیرود و سفیدستان تشکیل گردیده است.
درضمن شهر نیکنام شهر نیز در آینده ای نزدیک در بخش لواسانات و با ادغام چند منطقه در دهستان لواسان بزرگ تشکیل خواهد شد.
از عجایب شهرستان شمیرانات این است که مرکز این شهرستان که شهر شمیران است از نظر تقسیمات کشوری جزو شهرستان شمیرانات است و یک فرمانداری مستقل از فرمانداری تهران دارد اما از نظر شهری جزئی از شهر تهران بحساب می آید و شهرداری تهران بر آن نظارت دارد . بگفته سایت فرمانداری شمیرانات هیچیک از درآمدهای این شهر صرف بخشهای لواسانات و رودبارقصران نمیگردد. حتی اگر بخشهای غیر مرکزی یک شهرستان جزئی از یک شهر دیگر بودند عجیب بود چه برسد به اینکه بخش مرکزی جزو یک حوزه شهری دیگر باشد. البته زمزمه هایی هست که قرار است مجددا شهرری و شهر شمیران از شهر تهران جدا شوند و در حوزه شهرستان خود مستقل باشند اما میان حرف تا عمل زمین تا آسمان فاصله وجود دارد.
بخش لواسانات از سه قسمت شامل یک شهر و دو دهستان تشکیل شده است که اسامی آنها بدین شرح است: 1-شهر لواسان (مرکز بخش) 2- دهستان لواسان کوچک 3- دهستان لواسان بزرگ
شهر لواسان که در سال 1349 هجری خورشیدی تاسیس و تشکیل شده است شامل بیش از هجده محله است که اسامی آنها به شرح زیر است: لشگرک ، نوشانی ، اصطلک(استلک یا عسلک) بالا ، اصطلک پایین (دکترکشفیان یا همان کشفیا) ، توک مزرعه ، احمد آباد ، باستی ، شورکاب ، جائیج (جاج) ، گلندوک (گلندوئک یا همان گلهم دورودک) ، نجارکلا ، قاضی آباد (قاضی با) ، ناران ، کلاک ، ناظم آباد ، سبو کوچک ، تیمورآباد و سبو بزرگ.
علت اینکه نوشتم بیش از هجده محله این است که زیر محله هایی هم در این محلات وجود دارند که از نظر رسمی موجودیت ندارند و جزو یکی از محله های فوق اند اما از دید عرف و عامیانه مجزا هستند مانند محله سیدپیاز زیرمجموعه محله نجارکلای پایین یا محله چناربن . ضمنا قسمت هایی از محله های فوق به صورت مجموعه خانه های متصل به هم و متراکم هستند که به آنها شهرک میگویند و از این نوع چند شهرک در شهر لواسان وجود دارد منجمله شهرک آزادگان ، شهرک سپاه و شهرک پرواز در محله جائیج و یا شهرک لتیان در نزدیکی سد لتیان.
باید یک رفع ابهام صورت بگیرد و آنهم راجع به نام شهر لواسان است که متاسفانه رایج شده است : نام شهر لواسان بدون پسوند یا پیشوند می باشد و نباید آن را با دهستان لواسان کوچک و یا دهستان لواسان بزرگ که دیگر مناطق بخش لواسانات هستند، اشتباه گرفت. گاهی اشتباها آنرا شهر گلندوک یا شهر لواسان کوچک مینامند که این اسامی غیررسمی بوده و کاربرد ندارند زیرا دهستان لواسان بزرگ و یا مرکز آن یعنی روستای لواسان [بزرگ] شهر نیستند که برای عدم تشابه اسمی با آن از پسوند استفاده شود و اگر هم روزی شهر شوند وسعت آنها به اندازه ای نیست که بزرگتر از شهر لواسان باشند. اطلاق نام محله گلندوک بر کل شهر لواسان که تنها یکی از چندین محله شهر لواسان است نیز یک غلط مصطلح دیگر است که در برخی موارد دیده میشود در حالیکه برخی محله های شهر لواسان مثل نجارکلا و سبو از وسعت بیشتری برخوردارند و تنها دلیل این امر آنستکه شهرداری لواسان در بدو تاسیس در محله گلندوک احداث گردیده است. شهر لواسان از تاریخ تاسیس دیگر جزو دهستان های بخش لواسانات یعنی دهستان لواسان کوچک یا دهستان لواسان بزرگ محسوب نمیگردد.جالب است بدانید گلندوئک یکی از محله های کوچک شهر است و پیش از تاسیس شهرستان شمیرانات و جدائی از شهرستان تهران و نیز قبل از تاسیس شهر لواسان ، بخش لواسانات و بخش رودبارقصران و نیز چندین روستا از دهستان سیاهرود بخش مرکزی تهران یعنی بومهن بنام بخش یازده تهران یا بخش افجه شهرستان تهران خوانده میشدند که نجارکلا مرکز آن محسوب میشد نه گلندوئک . برای منبع سخن خود لغتنامه دهخدا را معرفی میکنم که درباب نجارکلا آورده است : نجارکلا : نجارکلا. [ ن َج ْ جا ک َ ] (اِخ ) ده مرکزی بخش افجه ٔ شهرستان تهران است ، در 34 هزارگزی مشرق تهران و یک هزارگزی مشرق گلندوک واقع است و 250 تن سکنه دارد. و چنانچه در گوگل جستجو کنید آن را در میان صفحات می یابید زیرا مناطقی با اسم مشابه در دیگر نقاط کشور وجود دارند اما نجارکلای مزبور همان است که امروز جزئی از شهر لواسان است. بنابراین این شهر تنها و فقط یک اسم دارد و آنهم شهر لواسان است چنانکه در سردر شهرداری آن نوشته شده است : شهرداری لواسان
http://lavasan.persianblog.ir/
آبشار ناران در منطقه لواسانات تهران
آبشار ناران در ۷۰۰ متری شمال محله ناران لواسان کوچک و در نزدیکی روستای کند علیا قرار دارد. ارتفاع آبشار ناران ۱۰ تا ۱۵ متر است و ارتفاع منطقه از سطح دریا ۲۲۸۶ متر می باشد. آبشار ناران با جریان دائمی آب بر روی صخره سنگی فضای زیبایی ایجاد کرده است.
تنها راه فعلی رسیدن به این آبشار با توجه به مالکیت بسیاری از فضاها و زمین های اطراف آن، از بخش شرقی آبشار است.
در نزدیکی این آبشار و در درههای سرسبز شمال روستای کند علیا، آبشار کفترلو نیز واقع شده است. این دو آبشار در کنار یکدیگر، دو آبشار زیبا در منطقه لواسانات را تشکیل می دهند.
آب و هوای این منطقه در تابستان ها معتدل و در زمستان سرد است. بنابراین فصل مناسب برای سفر به کند علیا و دیدن زیبایی های آبشار ناران، تابستان است. در این فصل از دیدن درختان پربار گیلاس، آلبالو و انبوه میوه ها سیر نخواهید شد.
برای رسیدن به روستای کند علیا و آبشار ناران، در شهر لواسان وارد بلوار امام خمینی شده و از آنجا به خیابان اسدیان و سپس روستای کند علیا می روید.
http://www.citypedia.ir
لواسانات، ييلاقي خوش آب و هوا
منطقه لواسانات واقع در شمال شرقي تهران هميشه به عنوان يكي از مناطق ييلاقي و خوش آبوهوا شناخته شده است؛ بويژه در دهههاي اخير همواره مفري بوده تا پايتختنشينان دمي را به دور از دود و ترافيك و قيل و قال به آسودگي بگذرانند.
بسياري از ساكنان تهران به طور معمول در روزهاي تعطيل و پايان هفته براي گذران تعطيلات به اين منطقه ميآيند. لواسان نزديكترين منطقه خوش آب و هوا و ييلاقي به شهر تهران محسوب ميشود. فاصله اين منطقه تا تهران حدود 7 كيلومتر است كه در كمتر از 15 دقيقه ميتوان آن را طي كرد
طبيعت سرسبز لواسان از دامنههاي شمالي اين شهر شروع ميشود و در انتها به درياچه زيباي سد لتيان ختم ميگردد.
در چشماندازهاي بكر اين منطقه، ميتوان طبيعت را در 4 فصل سال به زيبايي هرچه بيشتر تماشا كرد. ناصرخسرو قبادياني در اوايل سفرنامه خود مينويسد: «ميان ري و آمل كوه دماوند است مانند گنبدي و آن را لواسان گويند.».
درياچه سد لتيان كه نقش مهمي در تامين آب و برق تهران ايفا ميكند، در اين منطقه قرار دارد و موجب سرسبزي بيشتر منطقه شده است؛ اين درياچه زيبا، درههاي عميق، قلههاي مرتفع، چشمههاي متعدد و چراگاههاي سرسبز و آب و هواي دلپذير و رويايي اين منطقه، همواره گردشگران و طبيعتگردان بسياري را به خود جذب كرده و ميكند.