«سوسن سپید» نماد جشن خردادگان
جشن خردادگان٬ مناسبتها٬
در آیین زرتشتی هرروزی از ماه به نام ایزدی نام گذاری شده و سنت ایران پیش از اسلام بدین گونه بوده که هرگاه نام هرماه با نام یکی از ایزدان تلاقی پیدا کند در آن روز به جشن و پایکوبی میپرداختند.
دکتر محمدتقی ایمان پور در گفتوگو با خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان، به مناسبت ششم خرداد که مصادف است با جشن خردادگان؛ ضمن بیان این مطلب خاطرنشان کرد: در واقع گلهای مختلفی که در طبیعت وجود دارد هریک نماد یکی از ماهها به شمار میرفته است بنابراین نماد ماه خرداد نیز گل سوسن سپید است و بیشتر در جشنهای خرداد به صورت سمبلیک به این گل توجه میکردند.
وی گفت: در واقع ماه خرداد هم در متون اوستایی و هم در متون پهلوی مورد توجه قرار گرفته است و از آن در متون پهلوی به عنوان نماد رسایی، کمال و پاکی یاد شده است.
ایمان پور ادامه داد: خرداد در اندیشه زرتشتی نماد نگهبانی از آب، گیاه، سرسبزی و شادابی است. از این رو به دلیل اهمیتی که خرداد در در میان زرتشتیان داشته است این روز را جشن میگرفتند.
وی عنوان کرد: در این جشنها مردم به سرچشمهها، چمنزارها، کنار رودها و رودخانهها میرفتند و مراسم جشن خود را برگزار میکردند و در کنار این مراسمات نیز دعاها و نیایشهای خاص خود را هم در آتشکدههایی که داشتند انجام میدادند. در واقع آنها تلاش میکردند که جویبارها را دوباره روان کنند.
این استاد تاریخ دانشگاه فردوسی اظهار کرد: اما پس از اسلام در بین جوامعی که هنوز هم اندیشههای زرتشتی رواج داشته به جشن خردادگان توجه ویژهای شده اما با این حال برخی از این جشنها را که از اهمیت بیشتری برخوردا بودهاند را باشکوه تر برگزار میکردند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر این جشنها در بین جوامع کوچک زرتشتی رایج است اما کمرنگ تر شده است، عنوان کرد: در این میان بازهم در برخی از شهرها مانند یزد و کرمان هنوز هم این جشنها را با همان شیوه گذشته در آتشکدههای خود برگزار میکنند.
منبع : خبرگزاری ایسنا