نقش تابلو در دكوراسیون
دكوراسیونِ یك فضا، حاصل در كنار هم قرار گرفتن عناصر متعددی است . هنگامی كه در میان آنها رابطه ای قابل قبول و مطلوب وجود داشته باشد، منجر به فضایی دلپذیر، زیبا و در نهایت راحت و كارا می شود.
به طور كلی می توان گفت در یك فضا عناصر به سه دسته عمده تقسیم می شوند:
۱ ـ عناصری كه بیشترین هدف به كارگیری آنها در محیط ، كاربردی است . در نتیجه نقش كلیدی و خاصی را در طراحی داخلی فضا ایفا نمی كنند. به عنوان مثال هنگامی كه قصد دارید برای خانه تان تلویزیون ، جاروبرقی ، یخچال و لوازمی از این قبیل را تهیه كنید، هیچ گاه با هدف دكوراسیونی اقدام به خرید آنها نمی كنید؛ بلكه ابتدا كاربرد و امكانات هر یك را بررسی كرده و سپس ظاهر وسیله را با توجه به شرایط قرارگیری در محیط و دكوراسیون آن در نظر می گیرید. البته امروزه تولید كنندگان و طراحان صنعتی علاوه بر كارایی وسیله ، به شكل ، فرم ، رنگ و به طور كلی جنبه های ظاهری آن نیز دقت بسیاری دارند و محصولاتی متنوع به لحاظ كاربرد و ظاهر تولید می كنند.
۲ ـ عناصری كه همزمان كاربردی و دكوراسیونی هستند. اغلب لوازم دكوراسیونی مورد استفاده در خانه ها در این دسته جای می گیرند. از آن جمله به مبلمان ، پرده ، فرش ، بوفه و غیره می توان اشاره كرد. یعنی به همان میزان كه نحوه كاربرد آنها مورد توجه است ، شكل و فرم ظاهری ،رنگ ، طرح و دیگر عناصر بصری آنها نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است .
۳ ـ عناصری كه بیشتر نقش دكوراسیونی وتزئینی را در فضا برعهده دارند. در بررسی انگیزه انتخاب هریك از این عناصر برای محیط مورد نظر، درخواهیم یافت كه اگرچه ممكن است نبود برخی از آنها خللی در فضا ایجاد نكند ولی وجود آنها به طراحی داخلی فضا بسیار كمك می كند و در واقع آنها مكمل دكوراسیون دیگر لوازم محیط محسوب می شوند.
به عنوان مثال گلدان ها، ظروف تزئینی ، شمعدان ، تزئینات مختلف در قالب گل های خشك ، مصنوعی ، چینی ، مجسمه ها و غیره از این جمله اند كه البته تابلوها نیز در این دسته جای می گیرند.
از آنجا كه دیوارها گسترده ترین سطوح اصلی خانه یا هر مكان بسته دیگری هستند، هنگامی كه فردی وارد فضایی می شود، عمده ترین سطوحی كه در مقابل دیدگان او قرار می گیرند، دیوارهای محیط هستند.
در نتیجه میزان تأثیرگذاری شان بر محیط نیز نسبت به سطوح دیگر شامل كف ها و سقف ها به مراتب بیشتر است. لذا علاوه بر مسائل كاربردی و وظیفه آنها در تفكیك فضا و ایجاد استقلال ، به نكات دكوراسیونی و نقش آنها در این زمینه نیز باید توجه كرد.
وقتی وارد فضایی می شوید كه با زیباترین و مناسب ترین لوازم دكوراسیونی مبله شده ، ولی سطوح دیوارها خالی است و كوچك ترین تدبیری برای انتخاب دیواركوب ( به صورت عام كلمه ) اندیشیده نشده است ، خلائی در آن محیط احساس می شود كه تابلوها، یكی از عمده ترین راهكارهای رفع این خلاء هستند.
تابلوها اگرچه اغلب با هدف تزئینی مورد استفاده قرار می گیرند ولی در پس ظاهر این هدف ، مسئولیت های كاربردی نیز در فضا برعهده دارند. آنها جایگاه ویژه ای در تغییر حال و هوای محیط دارند و در نتیجه بر روح و روان افراد ساكن در آن مكان نیز تأثیرمی گذارند. موضوع اثر هنری ، رنگ های به كار رفته در آن و حتی قاب انتخابی برای تابلو از جمله عوامل بسیار مؤثر بر محیط هستند؛ یعنی با نصب چند تابلو بر روی دیوار، با وجود تمام وقتی كه صرف تهیه و چیدمان لوازم دكوراسیونی آن شده است ، می توان هماهنگی و احساس حاكم در محیط را برهم ریخت و یا برعكس ، دستیابی به هدف مورد نظر در آن فضا را تسهیل بخشید.
صرفنظر از همه اینها گاهی نقش های كاربردی عظیم تری نیز به تابلوها محول می شود كه از جمله می توان “تغییر ابعاد ظاهری فضا” را نام برد. به عنوان مثال یكی از راهكارهای افزایش ارتفاع دیوارها به لحاظ ظاهری ، نصب دیواركوب های عمودی و بلند است كه این كار از طریق نصب یك و یا چند تابلوی بلند عمودی در فواصلی نزدیك و در كنار هم و یا چندین تابلوی هم اندازه در امتداد هم و در راستای یك خط عمودی فرضی از سقف به كف میسر می شود.
به همین ترتیب با نصب تابلویی طویل و افقی و یا چندین تابلوی یك اندازه در كنار هم می توان ، طول دیوار را به لحاظ بصری افزایش داد.