آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن

نگاه اجمالی

چوب به عنوان یک ماده اصلی از دیر باز مورد استفاده قرار گرفته و همواره توجه خاصی با این ماده شده است، به دلیل افزایش تقاضا و نیاز بشر و هم چنین تمایل به بهبود کیفیت و ماندگاری محصولات ساخته شده از چوب، فرآیند های مختلفی برای این امر مورد استفاده قرار گرفته است که از جمله مهم ترین و متداول ترین آنها می توان فرآیند ترمووود را نام برد، طی این فرآیند چوب مقاوم سازی شده و ساختار آن اصلاح می شود و می توان در محل های گوناگونی مورد استفاده قرار گیرد.

در شکل زیر استفاده از چوب ترموود در منازل و ادارات قابل مشاهده می باشد.

آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن
آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن

استفاده از چوب ترمووود در منازل و ادارات

فرآیند ترمووود چیست؟

فرآیند ترمووود از کشور فنلاند به سراسر دنیا منتقل شد و هم اکنون بهترین نوع این چوب ها نیز در این کشور تولید می شود، نحوه ی انجام این عملیات به این صورت است که ابتدا چوب را به اندازه های مورد نظر برش داده و سپس این چوب ها را در داخل دستگاه مخصوص گذاشته و در مراحل مختلف و در دماهای گوناگون (100، 130، 180و 220 درجه سانتی گراد) حرارت می دهند و تمام رطوبت موجود در چوب تبخیر می شود و در مرحله آخر با استفاده از بخار آب این چوب ها را سرد و به رطوبت 4 الی 6 درصدی می رسانند و طی این فرآیند قسمت عمده ی رطوبت و رزین موجود در چوب خارج می شود و در صورت وجود حشرات و جانوران کوچک، از بین می روند و در برابر سایر عوامل مقاوم می شود زیرا ساختار سلولزی چوب از بین می رود، قابلیت تغذیه نداشته و در برابر سایر عوامل مستحکم و مقاوم می شود و تمام باکتری ها از بین می روند.

در شکل زیر استفاده از چوب ترمووود در نمای خانه قابل مشاهده می باشد که در مقایسه با سایر نماهای دیگر (مثل سنگ) می تواند ارزانتر باشد و به راحتی نصب گردد.

آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن
آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن

استفاده از چوب ترمووود در نمای ساختمان

در شکل زیر فرآیند ترموود قابل مشاهده است.

آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن
آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن

فرآیند کلی ترمووود

چوب مورد استفاده برای انجام فرآیند ترمووود

برای انجام فرآیند ترمووود به صورت متداول از چوب های درخت کاج و صنوبر (زیرا ارزانتر می باشند) استفاده می شود و هیچ ماده مضری در این فرآیند استفاده نمی شود و چوب بعد از این پروسه در مقابل حشرات و عوامل خارجی مقاوم می شود. در شکل زیر چوب های ترموود شده و محصول نهایی این فرآیند قابل مشاهده است.

آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن
آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن

محصول نهایی فرآیند ترمووود

انواع چوب ترمووود:

چوب های ترمووود به صورت کلی به دو دسته تقسیم می شوند: نوع S و نوع D که نوع اول برای فضای داخلی مناسب بوده و دارای درصد رطوبت بین 6 تا 8 می باشد و رنگ آن به صورت قهوه ای می باشد، و نوع دوم قابلیت استفاده در فضای خارج از خانه را دارد و در حدود 5 تا 6 درصد رطوبت دارد. در یک تقسیم بندی دیگر چوب ترمووود را به دو قسمت چوب سخت (که از چوب درختان گردو، افرا و بلوط می باشد) و نرم (از چوب درختان سوزنی برگ مثل کاج می باشد) طبقه بندی می کنند که براساس چگالی آنها بوده و چوب نرم چگالی کمتری نسبت به نوع سخت دارد.

کاربردهای چوب ترمووود

فرآیند ترمووود سبب اصلاح چوب شده و محصولی ارائه می دهد که با محیط زیست سازگار می باشد زیرا در این فرآیند از هیچ ماده ی شیمیایی و مضر استفاده نمی شود و ماهیت و ساختار کلی چوب تغییر می کند و عمر و کیفیت چوب افزایش قابل توجهی می یابد، این فرآیند جایگزین مواد مضر و خطرناکی همانند سرب شده است تا کیفیت و ماندگاری چوب افزایش یابد.

کاربردهای چوب ترمووود شده شامل موارد زیر می باشد:

1-  استفاده از این چوب برای مبلمان و کف سازی و ساخت کفپوش

2-  استفاده از این چوب در استخر و سونا ( چوب ترمووود مناسب استخر )

3-  استفاده از این چوب در ساخت نرده ها و نمای منازل و هم چنین ساخت آلاچیق

4-  استفاده از این نوع چوب به عنوان روکش سایر محصولات

مزایای چوب ترمووود

مزایایی فرآیند ترمووود شامل موارد زیر می شود:

1-  مقاوم شدن چوب در برابر پوسیدگی و عدم تغییر رنگ و هم چنین در برابر آتش مقاومت بالاتری دارد.

2-  عایق شدن و عدم انتقال جریان الکتریسیته و حرارت

3-  نصب آسان این نوع چوب ها که به زمان کمتری نیاز دارد و قابل شست وشو می باشند.

4- سبب افزایش دوام و عدم تغییر ابعادی چوب با گذشت زمان، در شکل زیر استفاده از چوب ترمووود در فضای خارجی قابل مشاهده می باشد.

آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن
آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن

استفاده از چوب ترمووود به عنوان نرده و کفپوش

مهم ترین نکته در انجام این عملیات، حرارت دهی به چوب به صورت تدریجی و غیر مستقیم می باشد و باید دما در تمام نقاط به صورت یکسان افزایش یا کاهش یابد، در بعضی از کشور ها (آلمان و سوئد) نوعی چوب ترمووود تولید می شود که قابلیت استفاده در کف حمام را دارد و ماندگاری بالا و استحکام مناسبی در برابر رطوبت دارد.

در شکل زیر استفاده از چوب ترمووود در سونا و حمام قابل مشاهده می باشد و به دلیل وجود شیار و برآمدگی بر روی سطح این چوب اصطکاک مناسبی بین کفش و سطح به وجود می آید که از سر خوردن فرد جلوگیری به عمل می آید.

معایب چوب ترمووود:

به طورکلی می توان معایب این نوع چوب را به صورت زیر بیان کرد:

1-  قیمت بالایی این نوع چوب در مقایسه با چوب های دیگر

2-  نیاز به قطع درختان به دلیل افزایش تقاضا برای این نوع چوب ها زیرا قابلیت استفاده در اکثر مکان ها را دارند.

آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن
آشنایی با چوب ترمووود و فرایند آن

استفاده از چوب ترمووود در سونا

چوب ترمووود در ایران

در کشور ما نیز توجه خاصی به این نوع عملیات شده است و با توجه به استانداردهای موجود سعی در افزایش کیفیت چوب های تولیدی شده است. مهم ترین کاربرد چوب ترموود در نمای ساختمان ها می باشد زیرا قابلیت مناسبی داشته و مقاومت و استحکام مورد نیاز را دارند و مهم ترین عامل در قیمت چوب ترمووود در واقع نوع چوب استفاده شده در این فرآیند می باشد.

نویسنده: رحیم نعمتی لیمائی

مطالب مرتبط با شناخت چوب ترمووود :

WhatsApp us