چوب ترمووود چیست؟

چوب یکی از مصالح مورد علاقه انسان در طی دوران های مختلف بوده، ولی معایبی مانند پوسیدگی، عدم مقاومت در برابر حشرات، عمر مفید کم، مقاومت فشاری و کششی کم استفاده از چوب را محدود کرده است.

چوب ترمووود ایرانی
چوب ترمووود ایرانی

خواص ذاتی چوب فروپاشی و ناپایدار بودن آن است و به همین دلیل به سرعت دچار پوسیدگی می شود. برای رفع  این مشکل از فرایندی بنام حرارت کمک گرفته اند و چوب حرارت دیده را ترمووود می نامند.

حرارت دادن چوب برای بالا بردن مقاومت و استفاده آن در ساختمان سازی برای اولین بار درکشور فنلاند انجام شد. علاوه بر آن این کشور یک مرکز تحقیقاتی فنی ترمووود با نام  وی تی تی تاسیس کرد و به طور جامع در این حیطه تحقیقات ارزشمندی را انجام داد.

در نهایت فرآیند حرارتی ترمووود چوب از طریق انجمن ترمووود کشورفنلاند و با همکاری صنایع محصولات چوبی به بازار عرضه شد.

مشخصات چوب ترمووود

چوب ترمووود در دمای بین 160 تا 230 درجه ی سانتی گراد در شرایط بدون وجود اکسیژن حرارت داده شده و خواص چوب به صورت دائمی تغییر پیدا کرده است. اصلاح حرارت دیدن چوب در واقع تا حدودی پیرولیزه شدن آن در شرایط بدون اکسیژن می باشد.

چوب ترمووود و مراحل نصب و رنگ در سازه های ترمووود
چوب ترمووود و مراحل نصب و رنگ در سازه های ترمووود

در نتیجه این فرایند تغییراتی در ترکیبات شیمیایی چوب به خصوص دیواره های سلولی می دهد. چوب حرارت دیده تفاوت های زیادی با چوب فراوری دارد، این وجه تمایزها شامل مقاومت بالا در برابر قارچ های مخرب چوب، ثبات ابعادی، کم شدن رطوبت چوب و رنگ تیره تر می باشد.

هر اندازه حرارت وارد شده به چوب بالاتر باشد، چوب به اصطلاح پوک تر می شود.

چوب ترمووود
چوب ترمووود, ورق چوب ترموود

چوب های مناسب برای ساخت ترمووود

به دلیل وجود ویژگی های خاص ترمووود از چوب های به خصوصی تهیه می شود. چوب های بکار رفته در این فرایند باید از کیفیت بالایی برخوردار بوده و نمی توان هر چوبی را به ترموود تبدیل کرد. این چوب های باکیفیت تنها در برخی  از بخش های جنگل کشور سوئد و فنلاند پیدا می شود وکشور فنلاند از مهم ترین تولید کنندگان چوب ترمووود به شمار می آید.

از گونه های مختلف چوب برای تیمار حرارتی و تولید چوب ترمود استفاده می کنند و قیمت آن متناسب با نوع چوب بکار رفته متغییر است. چوب های بکار رفته برای تولید ترمووود عبارتند از نوئل، کاج، صنوبر، توس، زبان گنجشک، کاج رادیانا، توسکا، لاریکس و راش هستند.

انواع چوب ترمووود
انواع چوب ترمووود

کاربرهای چوب ترمووود

امروزه مصالح نوین چوب مانند ترمووود موجب  شده تا معماری مدرن به ساختمان ها جانی دوباره بدهد. چوب ترمووود در نمای بیرونی ساختمان، نمای داخلی، کف پوش، آلاچیق، پله و نرده، دیوارپوش، لوور، روف گاردن، پرگولا، قرنیز، استخر و سونا، در و پنجره،فضای باز و پارک ها قابل استفاده است.

به طور کلی نوع چوب، برش کنده های درخت، گره های چوب و غیره  در کیفیت و مرغوبیت  ترمووود تاثیر بسیاری دارد. چوب استفاده شده برای ترمووودی شدن باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد.

از مهم ترین ویژگی در فرآیند حرارت دادن چوب کاهش رطوبت آن بوده  که این امر احتمال انقباض آن را به طور چشمگیری کم می کند.

همچنین چوب ترمووود عایق حرارت بوده و عاری از صمغ می باشد و این موضوع آن را به انتخاب مناسبی برای مکان های گرم و مرطوب تبدیل کرده است.

چوب ترمووود, ترمووود یا همان چوب حرارت دیده , قیمت انواع تخته چوب ترمو چوب نما
چوب ترمووود, ترمووود یا همان چوب حرارت دیده , قیمت انواع تخته چوب ترمو چوب نما

مزیت های چوب ترمووود

چوب ترمووود در اثر فرایند حرارتی، دچار تغییر و تحولات شده و مقاومت بالایی در مقابل عوامل محیطی پیدا کرده است.

فرایند حرارتی بین چهل و هشت تا نود و شش ساعت طول می‌کشد که این زمان متناسب با  نوع چوب، ضخامت و رطوبت اولیه ی چوب تغییر می کند.

برخی مزیت های چوب ترمووود عبارتند از:

  • واکنش نداشتن در برابر رطوبت: پس از قرار گیری چوب در دمای بالا تبدیل به ترمووود می‌شود و رطوبت آن به چهار تا شصت و سه درصد می رسد. رطوبت ترمووود نصف چوب طبیعی بوده و این عاملی برای داشتن عمر طولانی‌تر و ماندگاری بیشتر است.
  • سمی نبودن: برای تولید چوب ترمووود از مواد شیمیایی استفاده نشده و  این محصول تاثیر مخربی روی طبیعت و محیط پیرامون نمی گذارد. فرایند تولید آن توسط بخار و حرارت بوده و در اثر این بخار ساختار درونی چوب دچار تغییر و تحول می شود و بافتی محکم تر و مقاوم تر پیدا می نماید.
  • نداشتن صمغ: صمغ موجود در چوب طبیعی هنگام فرایند ترمووودی شدن از بین رفته و این موضوع علاوه بر تاثیر روی مقاومت و استحکام ، موجب زیبایی هر چه بیشتر آن می شود.
  • سبک بودن: وزن این چوب در اثر کاهش رطوبت کم می‌شود. این  موضوع چوب ترمووود را به یکی از مصالح سبک و کاربردی تبدیل کرده که استفاده از آن در هر یک از بخش های ساختمان، می‌تواند بار کمی را وارد آن سازه بکند.
  • رنگ متنوع: موردی که هنگام خرید چوب ترمووود بیشتر به آن توجه می شود، تنوع رنگی آن است. انواع رنگ های ترمووود شامل زرد برنزی، آبنوسی، گردویی، ماهاگونی، پالیساندری، سکویایی، بلوطی و قهوه ای روشن است.
  • نصب و نگهداری راحت: استفاده‌ و نگهداری آسان چوب ترمووود عامل دیگری برای افزایش محبوبیت آن است. نصب چوب ترمووود روی بستری از پروفیل‌ها صورت گرفته به گونه ای که قطعات آن قابل جداسازی هستند. همچنین نگهداری از آن  توسط رنگ مخصوصی بوده که طی بازه‌های زمانی مشخص روی سطح این چوب زده می‌شود.
چوب ترمووود, ترمووود یا همان چوب حرارت دیده , قیمت انواع تخته چوب ترمو چوب نما
چوب ترمووود, ترمووود یا همان چوب حرارت دیده , قیمت انواع تخته چوب ترمو چوب نما
عیب های چوب ترمووود

علی رغم مزایا و ویژگی های بسیار متعدد و گسترده ی چوب ترمووود این چوب عیب های مختصری هم داشته که به هیچ عنوان جایگاه و ارزش های آن را کم نمی کند. یکی از این موارد کاهش زمان آتش گرفتن بوده  که به دلیل کم بودن رطوبت و صمغ موجود در این چوب است.

همچنین کاهش میزان خم پذیری و انعطاف آن که در اثر از دادن رطوبت می باشد. از دیگر معایب این چوب عدم مقاومت آن نسبت به اشعه ماورای بنفش آفتاب است.

درصورت عدم استفاده از رنگ ها و پوشش های پیگمنت دار، چوب ترمووود استفاده شده در فضای بیرونی ساختمان آسیب دیده، رنگ آن تغییر می کند.

پدیده خاکستری رنگ شدن در چوب ترمووود ممکن است گاهی اوقات سریع تر از چوب فرآوری نشده انجام شود که در این صورت باید چوب ترمووود را زودتر رنگ کرد.

چوب ترمووود در نمای ساختمان , ترمو کفپوش و تیر چوبی ترمووود در فضای باز
چوب ترمووود در نمای ساختمان , ترمو کفپوش و تیر چوبی ترمووود در فضای باز

مطالب مرتبط با چوب ترمووود :

با تشکر از توجه شما

WhatsApp us