عارف در مناظره فرهنگی ـ اجتماعی: تصدی‌گری دولت در حوزه فرهنگ و هنر باید به حداقل برسد

 

محمدرضا عارف کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری عصر امروز در دومین مناظره تلویزیونی در بیان دیدگاه‌ها و برنامه‌هایش در حوزه فرهنگی و اجتماعی، اظهار داشت: حوزه فرهنگ، هنر و اجتماعی جزء اولویت‌های برنامه‌های پیشرفت و توسعه ماست.

وی افزود:‌ انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی و مردمی بود و به طور طبیعی هم حوزه اجتماعی و هم حوزه فرهنگی جزء اولویت‌های پیشرفت و تعالی کشور خواهد بود.

کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: تغییر نگاه و نگرش به فرهنگ و هنر و قانون اساسی به چشم‌انداز، امر بسیار مهمی است؛ تصدی‌گری دولت در حوزه فرهنگ و هنر و امور اجتماعی باید به حداقل برسد. ما در راستای تحدید تشکیلات و کم کردن تصدی‌گری دولتی باید در این بخش فعالیت کنیم. امور فرهنگی کشور باید به فرهنگ و هنر سپرده شود.

وی ادامه داد: نگاه ما یک نگاه مبتنی بر اعتماد است، باید به خبرگان و برجستگان فرهنگ و هنر اعتماد کنیم و امور را در حد امکان به خودشان واگذار کنیم. توجه کنیم که فعالیت‌های فرهنگ و هنر، کارمندان دولت نیستند. نباید آنها را مانند کارمندان دولت تلقی کنیم، و با بخشنامه و بودجه می‌توانیم آنان را به آثار فرهنگی و هنری و به صورت دستوری وادار کنیم.

این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری همچنین خاطرنشان کرد:

فرهنگ و هنر شاید مهمترین صنعت ماست و در برنامه‌هایمان از این وضعیت باید استفاده کنیم می‌دانید در تولید رتبه اول را در منطقه داریم اما در مورد زیربناها و زیرساخت‌هایمان باید بیشتر تلاش کنیم.

وی تصریح کرد:

با توجه به اعتقاد به پیشرفت و توسعه باید در برنامه‌های توسعه‌مان، فرهنگ و هنر و امور اجتماعی جایگاه ویژه‌ای داشته باشند.

فعالیت و تلاش در حوزه فرهنگ و هنر یک امتیاز نیست، متأسفانه نگاهی که داشتیم این است که یک امتیاز تلقی کردیم و چون نگاهمان یک نگاه امتیازی است، پس امتیاز را هرزمان که لازم باشد می‌گیریم، بعضاً جلوگیری از انتشار یک کتاب نمایش یک فیلم که زحمات زیادی برای آن کشیده شده و …، برای همین موارد باید این رویه اصلاح شود.

عارف همچنین متذکر شد: به جای کنار گذاشتن برجستگان فرهنگ و هنر بر اساس سلیقه، سعی کنیم از این افراد به عنوان سفرای فرهنگی برای رساندن پیاممان به مردم دنیا استفاده کنیم.

 

سعید جلیلی در نقد سخنان محمدرضا عارف در خصوص فرهنگ، اظهار داشت: با توجه به گفته آقای عارف که فرهنگ را یک حق و نه یک امتیاز خواند، معتقدم فرهنگ در واقع یک فرصت است.

وی تصریح کرد: ما باید به فرهنگ به عنوان فرصت بنگریم تا بتوانیم حداکثر استفاده را از فرهنگ داشته باشیم.

جلیلی گفت: ویژگی فرهنگ ما در پاکی و صداقت آن است که باعث قوام و ثبات ما شده است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری متذکر شد:

اگر به بهانه‌های مختلف، موضوعات دیگری را در فرهنگ مخلوط کنیم، این فرهنگ به ضد خودش تبدیل خواهد شد.

علی‌اکبر ولایتی در نقد سخنان محمدرضا عارف گفت:

پیشنهادم برای تکمیل سخنان آقای عارف این است که ما باید محوریت فرهنگ را فرهنگ خودی قرار دهیم و هرآنچه را که در مغایرت آن است، اصلاح کنیم.

وی از لزوم پرداختن به فرهنگ مقاومتی سخن گفت و تاکید کرد که فرهنگ مبتنی بر ارزشهای اسلامی و ملی است.

غلامعلی حدادعادل در نقد نظرات فرهنگی محمدرضا عارف اظهار داشت:

در این ه کار فرهنگی باید به دست مردم باشد تردیدی وجود ندارد ولی دولت‌ها هم وظایف فرهنگی دارند.

وی افزود: در همه جای جهان دولت‌ها کارهای سترگ فرهنگی می‌کنند و آثار فاخر به وجود می‌آورند.

کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: دولت اسلامی که ماهیتاً فرهنگی است وظایف حاکمیتی دارد و باید مرز وظایفی که دولت لازم است حتماً در این عرصه بر عهده بگیرد، مشخص شود و نمی‌شود همه چیز را از دولت گرفت.

حسن روحانی در پاسخ به سخنان محمد‌رضا عارف گفت: بحث تصدی‌گری که آقای عارف به آن اشاره کرد بسیار مهم است.

وی افزود: این تصدی گری باید به حداقل برسد و همان که در قانون اساسی آمده اجرا شود و باقی امور باید به انجمن‌های مختلف و نظام صنفی واگذار شود.

روحانی ادامه داد: مراسم سیزده به در، عاشورا و مراسم‌های دینی توسط خود مردم به بهترین شکل برگزار می‌شود. ما باید بگذاریم دست مردم باز باشد. اینقدر مداخله در امور زندگی مردم و فرهنگ آنها و خصوصا زندگی خصوصی مردم نداشته باشیم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد: آیا اولویت همان است که در خیابان‌ها می‌بینیم؟ اینکه اگر چهار جوان در خیابان تخلف کردند فقط با آنها برخورد شود؟ ما فساد‌های بزرگ را فراموش کرده‌ایم و به مسائل جزئی توجه می کنیم که این مسائل قابل گذشت است و می شود از طریق فرهنگ آنها را حل کرد.

روحانی با بیان اینکه مسائل فرهنگی باید از طریق فرهنگ حل شود گفت: پلیس آخرین مرحله‌ای است که باید در مسائل فرهنگی وارد شود.

وی با بیان اینکه هنر بهترین سفیر ما در جهان است اظهار داشت: آیا ما سفیری بهتر از حافظ داریم، آیا از هنر فرشچیان، میرخانی و احصایی غرور‌آفرین‌تر داریم؟ آیا از صدای شجریان بهتر داریم؟ آیا از خط و خوشنویسی ایران در دنیا بهتر سراغ داریم؟ آیا از بناهای عظیم اصفهان، شیراز و غیره در جهان زیباتر داریم؟

روحانی تاکید کرد: همه اینها سفیران ما هستند که می‌توانند در سطح جهان، افکار عمومی را به مفاخر فرهنگی ما جذب کنند.

محمدباقر قالیباف در پاسخ به اظهارات عارف درباره فرهنگ، گفت: توقعم این بود که جناب دکتر عارف در 4 دقیقه فرصت خودشان رویکردهای فرهنگی و نگاه‌شان به مقوله فرهنگ و همچنین نقش فرهنگ در دولت آینده را بیان کند.

وی افزود: بحث‌ها بیشتر در حوزه انتقادی، رفتاری و مصداقی است؛ به هر حال نباید در حوزه فرهنگی متکی به رأی حرف بزنیم بلکه باید متکی به اصلاح جامعه حرف بزنیم.

قالیباف اضافه کرد: دردهایی که در جامعه وجود دارند مختلفند؛ از فقر گرفته تا بی‌ اعتمادی و حتما دروغ گفتن و بی‌ اعتمادی در جامعه اسلامی بدتر از فقر است و این دروغ است که فقر را ایجاد کرده است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم با بیان اینکه تصدی‌گری کار غلطی است، گفت: دولت باید در فرهنگ و اقتصاد در کار مردم دخالت نکند بلکه باید تولی‌گری و تصدی‌گری تفکیک شود.

وی خاطرنشان کرد: باید بدانیم چه نگاهی در فرهنگ باید حاکم شود؛ ما باید معطوف به اصلاح جامعه حرف بزنیم و مردم هم دوست دارند نامزدها در این حوزه بیشتر بحث کنند.

محسن رضایی در پاسخ به اظهارات عارف تنها به این جمله که «در دولت اصلاحات که طرح جامع ورزش تصویب شد چرا عملیاتی نشد؟!» اکتفا کرد.

سیدمحمد غرضی نیز در نقد سخنان روحانی گفت: سئوال من از آقای روحانی این است که دولت های گذشته تا چه اندازه توانسته اند با برنامه های خود در فرهنگ جامعه  تغییر ایجاد کنند؟

محمدرضا عارف در جمع‌بندی مباحث خود درباره فرهنگ با بیان اینکه فرهنگ را باید به مردم واگذار کنیم، اظهار داشت: طرح جامع ورزش که آقای رضایی گفتند، در دولت اصلاحات تصویب شد اما در دولت بعد هیچ توجهی به آن نشد و هیچ اقدامی برای اجرای آن برداشته نشد.

وی با بیان اینکه فرهنگ کشور حاصل رویکردهای فرهنگی است، متذکر شد: نباید با رویکرد محدودیت مردم، نگاه به فرهنگ را محدود کنیم.

عارف تأکید کرد: ما در این حوزه برنامه‌هایی داشتیم و در برنامه چهارم هم آن را مطرح کردیم.

کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه باید محدودیت‌های فرهنگی را بازنگری کنیم، گفت: اگر فردی بخواهد کتابش چاپ شود باید از هفت‌خان رستم عبور کند؛ این اقدام‌ها ظرفیت‌های کشور را محدود می‌کند.

وی با بیان اینکه باید نگاه‌های غلط در حوزه فرهنگ اصلاح شود، بر رعایت قانون صنفی کشور تاکید کرد و افزود: ما متاسفانه به خاطر 5 درصد اختلاف نظر، مانع نمایش یک فیلم می‌شویم و زمینه را برای اینکه جوان ما فیلم‌های خارجی را انتخاب کند، فراهم می‌کنیم.

عارف با بیان اینکه باید محدودیت‌های سلیقه‌ای را برطرف کنیم، خاطر نشان کرد: مثلا در صداوسیما وقتی مناسب عمل نمی‌کنند، جوانان ما شبکه‌های خارجی را به شبکه‌های خودمان ترجیح می‌دهند؛ لذا امیدواریم رویکرد فرهنگی درست شود تا بتوانیم گام مناسبی در حوزه فرهنگ بداریم.

WhatsApp us