کاربرد ترمووود و نصب و اجرای آن در نما
چوب ترمووود چیست؟
عکس ترمووود ورودی داخل ساختمان
ترمووود
یکی از ویژگی های ذاتی تمام چوب های طبیعی ناپایداری و مقاومت کم در برابر رطوبت و پوسیدگی است.
ترمووود یا فرآیند حرارتی یکی از استراتژی های ممکن برای افزایش مقاومت چوب در برابر پوسیدگی، رطوبت، آب و آفات چوبی (قارچ، موریانه، ساس و…) هست.
طی این فرآیند حرارتی ساختار سلولی چوب و یک سری ویژگی های طبیعی آن به کمک بخار آب و حرارت شدید، دچار تغییر و تحول می شوند.
به عنوان مثال، ترکیباتی چون رزین، گلوکز و اسید سیتریک که به طور طبیعی در بافت چوب وجود دارند و باعث کاهش مقاومت و طول عمر چوب می شوند، از بین می روند؛ بنابراین، مقاومت و دوام چوب ارتقاء می یابد و محصولی رها از هر گونه مواد شیمایی و یا مواد مغذی مورد پسند حشرات چوب خوار تولید می شود.
چوب مقاوم در برابر آب , فورمول و روش ضد آب کردن چوب
چوب های حاصل از این فرآیند حرارتی را چوب ترمووود می نامند.
در حقیقت چوب ترمووود (چوب حرارت دیده) یک نوع چوب ضد آب، بسیار با دوام و مقاوم در برابر رطوبت و حشرات چوب خوار است. ( البته نباید این اشتباه پیش آید که همین چوب در صورت نصب اشتباه و عدم استفاده از رنگ های مخصوص بسیار آسیب پذیر است )
چوب ترمووود به دلیل استحکام بی نظیر، مقاومت شدید در برابر رطوبت و پوسیدگی در نمای خارجی ساختمان ها و همچنین طراحی دکوراسیون داخلی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.
در ادامه قصد داریم به برخی کاربرد ترمووود و نصب و اجرای آن در نما اشاره کنیم.
کاربرد ترمووود
ساخت استخر با ترمووود
ترمووود به علت مقاومت شدید در برابر باران و رطوبت یکی از گزینه های ایده آل برای فضاهای سر باز است.
مزایا و معایب چوب نراد روسی و کاربردهای آن
در زیر به چند نمونه از کاربردهای آن در فضاهای داخلی و خارجی اشاره شده است:
- کفپوش (فضاهای داخلی و خارجی)
- نمای داخلی (دکوراسیون داخلی)
- نمای بیرونی ساختمان ها (چوب نما و دیوار)
- آلاچیق
- سونا
- روف گاردن
- استخر
- دیوارپوش
- محوطه سازی ویلاها و باغ ها
- درب و پنجره
ویژگی های ترمووود
ویژگی های ترمووود
- بسیار مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی بد (رطوبت و باران)
- مناسب برای تمام شرایط آب و هوایی
- مقاوم در برابر حملات حشرات موذی و چوب خوار
- غیر سمی و عاری از هرگونه مواد شیمیایی مضر برای سلامت انسان
- عاری از ماده رزین (ماده ای مغذی برای حشرات چوب خوار)
- عایق حرارتی
- ثبات ابعاد و طول عمر زیاد
در طول فرآیند ترمووود رطوبت چوب کنترل می شود و به حدود 4 تا 6 درصد کاهش می یابد و اصطلاحاً چوب به یک تعادل رطوبتی مناسبی دست می یابد. این امر توانایی چوب برای تبادل حرارت و گرما با محیط پیرامون (عایق حرارتی) و همچنین جذب رطوبت محیط اطراف را به طور چشمگیری کاهش می دهد.
اصول طراحی و ایده های دکوراسیون روستیک
به همین دلیل است که گفته می شود ترمووود دارای ثبات ابعاد است چرا که دچار انبساط و انقباض در اثر جذب رطوبت و حرارت نمی شود. این ویژگی ترمووود آن را به یک گزینه ایده آل برای استفاده در نما تبدیل می کند.
در اثر حرارت شدیدی که به چوب در فرآیند ترمووود اعمال می شود، زنجیره های قندی چوب تجزیه و شکسته می شوند. علاوه بر این تمام ترکیبات مورد علاقه آفات، قارچ ها و حشرات چوب خوار که در بافت چوب وجود دارند، از بین می روند؛ بنابراین، ترمووود تولید شده منبع تغذیه مناسبی برای این حشرات موذی نیست و با خیال راحت می توان از این نوع چوب برای ساخت وسایل چوبی در نمای ساختمان ها، محیط های سر باز و سر پوشیده استفاده کرد.
نمای ترمووود
نمای ترمووود
چوب همواره یکی از محبوب ترین گزینه ها برای طراحی نمای داخلی و خارجی ساختمان ها بوده است. استفاده از چوب در نما علاوه بر این که از لحاظ بصری زیبا و چشم نواز است گرما و انرژی خاصی را به بیننده منتقل می کند.
ایده جالب برای استفاده از بشکه های چوبی قدیمی, سینک روشویی
یکی از گزینه هایی که بسیار مورد توجه مجریان، پیمانکاران و صاحب خانه ها بوده است، ترمووود است. علاوه بر زیبایی ظاهری فوق العاده ترمووود، مقاومت شدید آن در برابر باران، رطوبت و پوسیدگی آن را به گزینه ای ایده آل برای طراحی و اجرای نماها به خصوص نماهای خارجی که بیشتر در معرض رطوبت و باران قرار دارند، تبدیل کرده است.
در ادامه قصد داریم به معرفی چند ایده جالب طراحی نما با ترمووود بپردازیم.
- محوطه سازی و طراحی نمای ورودی باغ ها و ویلاها با استفاده از ترمووود
محوطه سازی و نمای ورودی باغ ها و ویلاها با ترمووود
استفاده از ترمووود در محوطه، ورودی و فضای سبز حیاط ها، ویلا ها و باغ ها می تواند زیبایی افسون کننده ای به این ساختمان هدیه دهد. به عنوان مثال، با توجه به این که ترمووود ضد آب است استفاده از آن در کف سازی فضای سبز باغ ها و ویلا ها می تواند بسیار زیبا و خیره کننده باشد.
علاوه بر این، دیوار های حیاط را نیز می توان با این چوب نماسازی و زیباسازی کرد. حتی طراحی و اجرای آلاچیق ترمووود در فضای سبز نیز می تواند ایده ای ناب و شگفت انگیز باشد.
قیمت چوب ترمووود ایرانی ضخامت 22 میلیمتر 22*115
- طراحی نمای بیرونی ساختمان ها و ویلا ها با استفاده از ترمووود
نمای بیرونی ساختمان و ویلاها با ترمووود
چوب ترمو می تواند یک انتخاب هوشمندانه در طراحی و اجرای نمای خارجی هر ساختمانی از جمله ویلاها باشد.
چرا که این چوب در برابر هر گونه شرایط جوی مقاوم و پایدار است.
علاوه بر این، استفاده از چوب ترمو در نماسازی می تواند یک ظاهر لوکس و خیره کننده به ساختمان ببخشد، به طوری توجه هر فردی را به خود جلب خواهد کرد.
اجرای روف گاردن با استفاده از ترمووود
اجرای روف گاردن با ترمووود
افزایش جمعیت، کمبود فضای کافی و افزایش قیمت زمین از عواملی هستند که باعث شده اند پیمانکاران و مهندسین به سمت ساخت برج ها و ساختمان های چند طبقه (به جای خانه های ویلایی) رو بیاورند.
امروزه در طراحی بسیاری از ساختمان های شیک و لوکس اجرای روف گاردن به یکی از بایدها تبدیل شده است. روف گاردن در حقیقت به معنی اجرای حیاط و باغچه بر روی سقف ساختمان است. استفاده از چوب ترمو در طراحی و اجرای روف گاردن می تواند یک ایده ناب باشد.
ساخت تابلو مغازه ها و شرکت ها با استفاده از ترمووود
ساخت تابلو با ترمووود
تابلو سردر از دیگر مواردی است که می تواند در ظاهر یک شرکت و یا مغازه مؤثر باشد. ترمووود به وفور در ساخت تابلو سردر مغازه ها، شرکت و سازمان ها استفاده می شود.
دلیل این امر این است که علاوه بر این که ترمووود نمای زیبا و چشمگیری ایجاد می کند، طول عمر طولانی دارد و در برابر اشعه ها و تابش مستقیم خورشید و همچنین شرایط آب و هوایی نامناسب مقاوم و پایدار است.
ساخت درب ورودی ساختمان ها با ترمووود
درب ورودی با ترمووود
یکی دیگر از مواردی که می تواند در زیبایی نمای بیرونی ساختمان ها تأثیر فوق العاده ای داشته باشد، درب ورودی است. درب ورودی ساختمان ها معمولاً از متریالی هایی چون شیشه، فلز و چوب، فایبر گلاس و هیبرید ساخته می شود.
انتخاب متریال مناسب برای اجرای درب ورودی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چوب یکی از گزینه های شیک و محبوب برای طراحی و اجرای درب ورودی هست اما نکته ای که باید مد نظر قرار گیرد، جنس چوب و میزان مقاومت آن در برابر تابش نور خورشید و باران است.
تابش بیش از حد و مستقیم نور خورشید به چوب به مرور زمان باعث تابیدگی و ترک خوردگی آن می شود و باران و رطوبت نیز باعث پوسیدگی آن می شوند؛ بنابراین در انتخاب نوع چوب باید بسیار محتاط بود.
بی شک ترمووود گزینه ای بسیار مناسب برای اجرای درب ورودی ساختمان ها است چرا که تنها این چوب در برابر باران و رطوبت بسیار مقاوم است بلکه در صورت استفاده از یک لایه رنگ محافظتی بر رو آن، می تواند سالیان سال در برابر خورشید دوام بیاورد.
نصب و اجرای نمای ترمووود
نصب و اجرای ترمووود با زیرسازی فلزی
به طور کلی نصب ترمووود به دو صورت انجام می شود:
- استفاده از زیرسازی
- استفاده از کلیپس
- استفاده از زیرسازی
برای اینکه بتوان از ترمووود در نماهای مختلف استفاده کرد به زیرسازی نیاز است. زیرسازی معمولاً به دو روش انجام می شود
- فلزی
- سیمانی
بسیاری زیرسازی فلزی را به زیرسازی سیمانی ترجیح می دهند چرا که سیمان ممکن است در طول زمان دچار تغییر شکل شود.
زیرسازی فلزی
برای اجرای زیرسازی فلزی اصولاً از قوطی های آهنی با ابعاد مشخص استفاده می شود.
این قوطی های آهنی لازم است از یکدیگر فاصله داشته باشند و این فاصله استاندارد حدود 50 سانتی متر می باشد.
علاوه بر این، این قوطی ها باید حدود 7 سانتی متر از لبه های کار فاصله داشته باشند. این قوطی های آهنی به میله ای که از قبل روی کار ثابت شده است، توسط جوشکاری متصل می شوند.
بعد از اینکه زیرسازی فلزی انجام شد، نمی توان ترموود را مستقیماً بر روی کار استفاده کرد. نیاز است که از یک نوع چوب زیرساز (چوب اشباع شده) استفاده شود. این چوب زیرساز بین فلز و ترمووود و به صورت عمود بر ترمووود قرار می گیرد.
در حقیقت دلیل استفاده از یک چوب زیرساز این است که در اثر تماس مستقیم فلز با ترموود، ترمووود ممکن است دچار انبساط و انقباض شدید شود (به علت ضریب انبساط متفاوت فلز و چوب). این چوب زیرساز از وقوع این اتفاق جلوگیری می کند.
زیرسازی سیمانی
اگر از زیرساز سیمانی استفاده شود، حداقل ضخامت سیمان باید 4 سانتی متر باشد و این سطح باید کاملاً تراز باشد. سپس چوب دیرساز (چوب اشباع شده) با استفاده از پیچ و رول پلاک و یا میخ و تفنگ هیلتی به سیمان کاملاً خشک شده متصل می شود.
سپس چوب ترمو مانند روش قبل به چوب زیر ساز متصل می شود.
- استفاده از کلیپس
نصب و اجرای ترمووود با استفاده از کلیپس
در این روش زیرسازی با استفاده از پروفیل های گالوانیزه صورت می گیرد و چوب ترمو با استفاده از کلیپس به زیرساز (پروفیل های گالوانیزه) متصل می شود.
اصلی ترین مزیت این روش نسبت به روش قبل این است که پیچ ها در نمای اصلی قابل مشاهده نیستند اما هزینه اجرای این روش بسیار بالاتر خواهد بود.
در اجرای نماهای ترمووود اصول ساده اما بسیار مهمی وجود دارد که در صورت رعایت نشدن می تواند از دوام، طول عمر و حتی زیبایی ترمووود بر روی نما کم کنند.
به عنوان مثال، بهتر است که نصب ترمووود را به مرحله پایانی پروژه ساختمانی موکول کنید چرا که در عین اجرای عملیات ساختمانی فضا عموماً مملو از گرد و خاک است که می توانند به راحتی بر روی چوب بنشیند.
نصب اصولی و استاندارد ترمووود در اجرای نماها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از جمله اصول مهمی و ساده ای که باید در هنگام اجرای نماهای ترمووود رعایت کرد عبارتاند از:
- در صورت انبار کردن پروفیل های ترمو، آن ها را در محلی هموار و صاف قرار دهید؛ در غیر این صورت پروفیل ها می توانند دچار موج و خمیدگی شوند.
- انتخاب زیرسازی مناسب (فلزی یا سیمانی) از اهمیت زیادی برخوردار است.
- اتصال استاندارد و صحیح ترمووود به سایر مصالح (سیمان، فلز، چوب و…) نیز بسیار مهم می باشد. به عنوان مثال، برای اتصال چوب ترمو به چوب زیرساز بهتر است از پیچ استیل با اندازه و قطر مناسب استفاده شود.
- استفاده از پیچ و استاندارد (پیچ سرمته) برای اتصال چوب زیرساز به فلز بسیار حائز اهمیت است. (در صورت استفاده از زیرساز فلزی).
- فاصله استاندارد پیچ یا میخ از لبه کار (حداقل 30 میلی متر) باید رعایت شود.
- فاصله استاندارد پروفیل های چوب زیرسازی از یکدیگر (بین 40 تا حدود 60 سانتی متر) نیز باید رعایت شود.
- فاصله استاندارد بین الوارهای ترمووود در چوب نما باید رعایت گردد (2 تا 5 میلی متر) در غیر این صورت ترمووود به مرور زمان دچار انحراف و اعوجاج خواهد شد.
- سطح زیرین می بایستی تراز و هموار باشد.
- عدم نصب مستقیم ترمووود به دیوار و یا قوطی آهنی (بین چوب ترمووود و قوطی آهنی بهتر است از چوب اشباع شده استفاده شود.)
- عدم تماس مستقیم ترمووود با درخت و گیاهان، در غیر این صورت محیطی مساعد برای رشد کپک و قارچ ها فراهم می شود.
- رعایت تهویه هوای مناسب و زهکشی مناسب بسیار بااهمیت است. فاصله بین چوب ترمو و سایر مصالح باید به اندازه ای باشد که هوا بتواند به راحتی به گردش در بیاید و آب (مثلاً آب باران) بتواند به راحتی عبور کند.
- برای اینکه آب بتواند به راحتی عبور کند، اجازه دهید که لبه های انتهایی کار حدود 1 سانتی متر از هم فاصله داشته باشند.
- از نصب میخ و یا پیچ بر روی گره های ترمووود باید تا حد امکان خودداری کرد.
- دریل کردن پیچ باید به گونه ای باشد که پیچ بیش از حد در ترمووود فرو نروند و یا برعکس از سطح ترمووود بیرون نزند.
اگر چه چوب ترمو در برابر شرایط جوی نامناسب، رطوبت، باران و پوسیدگی بسیار مقاوم است و می تواند سالیان سال بر روی نما ساختمان و فضا های سر باز جلوه گری کند، اما در برابر نور خورشید می تواند آسیب پذیر باشد و دچار رنگ پریدگی شود.
جهت جلوگیری از آسیب دیدن ترمووود در برابر نور خورشید می توان از رنگ های مخصوص ترموود استفاده کرد. این رنگ ها یک لایه محافظی بر روی چوب ایجاد می کنند. این لایه محافظ می تواند از ترمووود در برابر اشعه های مضر خورشید که باعث تغییر رنگ آن می شوند، محافظت کند.
قیمت ترمووود
قیمت ترمووود نسبتاً بالا هست و بسته به نوع چوب (چوب نرم، چوب سخت)، گونه درختی آن و همچنین روش حرارتی (ترمو- اس، ترمو دی) استفاده شده در فرآیند ترمو، متفاومت خواهد بود.
به طور کلی، ترمووود های حاصل از چوب نرم ها قیمت کمتری نسبت به نمونه های تولید شده از چوب سخت ها، دارند.
البته ذکر این نکته ضروری است که قیمت ترمووود در مقایسه با سایر انواع چوب ها و متریال ساختمانی ممکن است گران به نظر برسد اما در مقایسه با کیفیت و دوامی که دارد می تواند بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه باشد.
سخن آخر
امروزه، نمای چوبی محبوبیت بسیار زیادی در بین مردم پیدا کرده است چرا که از لحاظ بصری بسیار شیک و مدرن است؛ اما انتخاب نوع چوب مناسب و مقاوم در اجرا نما های مختلف مخصوصاً نمای خارجی ساختمان ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
ترمووود بی شک می تواند بهترین گزینه برای اجرای نمای خارجی ساختمان ها و ویلاها باشد چرا که این چوب در برابر رطوبت، باران و شرایط جوی نامناسب بسیار مقاوم است.
نویسنده: رحیم نعمتی لیمائی
مطالب مرتبط با چوب ترمووود :