رابطه تمیز کردن خانه با سلامت روانی!
در فرهنگ و دین ما رعایت نظافت بسیار حائز اهمیت است؛ مخصوصا نظافت محل زندگیمان که باید خانهای امن برای تمام اعضای خانواده باشد. ما حتی سنتهای بسیار قدیمی و ریشهدار برای نشان دادن اهمیت این امر داریم که برجستهترین آنها خانه تکانی است.
معمولا هر انسانی از زیر فعالیتهای شدید فیزیکی شانه خالی میکند، اما خانه تکانی با وجود دارا بودن بخشهای فیزیکی طاقت فرسا و سخت، هنوز شیرینی و صفای خود را حفظ کرده و سهم افراد خانواده، از کوچک و بزرگ و بر حسب میزان تواناییشان در این رسم شیرین باقی مانده است. البته خانه تکانی تنها به شب عید محدود نمیشود و برخی آن را دو بار در سال، یعنی قبل از سال جدید و بعد از پایان تابستان انجام میدهند. اما در کل تمیزی خانه نقش بسیار بزرگی در سلامتی روانی افراد دارد که در ادامه به آن میپردازیم؛
با همین گرد و خاک یکساله
یک تمیزکاری حسابی شبیه خانه تکانی، چیزی فراتر از پاکیزگیست. خارج کردن فضای خانه از یکنواختی که چندین ماه بر خانه حکمفرما بوده، مهمترین دستاورد این رسم خجسته است. تغییر رنگ بر دیوارهای خانه و اتاق، استفاده از پردههای متنوع، جا به جا کردن اسباب و اثاثیه منزل در جهت بازدهی روانی بیشتر، به تنهایی میتواند سلامت روان یک خانواده را تضمین کند. از طرفی ایجاد فضای صمیمی در حین تمیزکاری و بهرهگیری از نیروهای کمکی و خودی در پیشبرد این امر، باعث تعامل بیشتری بین افراد خانواده میشود و نشاطی مضاعف در کانون خانواده ایجاد میکند.
آنچه دیگران هم میدانند
مدتی پیش، تحقیقی در این زمینهدر دانشگاه مالموی سوئد انجام شد. در این پژوهش، دو گروه از افراد سالم و افسرده حضور داشتند و از آنها خواسته شد تا یک ماه خانه خود را تمیز نکنند و بیشتر از مواقع دیگر نسبت به تمیزی و مرتب بودن خانه بیاهمیت باشند. بعد از گذشت مدت مقرر، دو نتیجهی جالب به دست آمد. افراد سالم دچار افسردگی خفیف و بیحوصلگی مداوم شده بودند و هیچ رغبتی برای اینکه بعد از اتمام ساعات کاری به خانه بروند نداشتند و حتی دعواها و بحثهای خانوادگی و بهانه گیریهای بیدلیل در محیط خانه آنها، ۲۳ درصد افزایش پیدا کرده بود. تحقیقات روی افراد افسرده نیز نشان میداد که علایم افسردگی در آنها بیش از ۲ درصد، بیشتر شدهاست و این گروه نیز، تمایلی برای تغییر این شرایط نداشتند. به همین دلیل پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که روزانه ۲۰ دقیقه تمیز کردن خانه، سلامت روان را تقویت میکند.
رابطه دو سنت دور… اما نزدیک
چند وقتیست که پدیدهای با عنوان «فنگ شویی» پیرامون بحث طراحی منزل و دکوراسیون، نُقل محافل شده است. این روش به منظور به جریان انداختن انرژی در سطح محل زندگی به واسطه استفاده صحیح از اسباب و اثاثیه و رنگها باب شده است. فنگ شویی که منسوب به کشور چین است، با تکیه به عناصر پنجگانه، یعنی چوب، آتش، خاک، فلز و آب و تاثیرات روانی آنها بر اعضای خانواده، در خدمت بهبود سلامت روان است. هر کدام از عناصر پنجگانه در این فلسفه، یک رنگ نمادین را نیز در دل خود جای دادهاند. در بین این عناصر، رنگ سبز متعلق به عنصر چوب است. این رنگ بیانگر شروعی دوباره و تازگیست.
سبزهای مدام
رنگ سبز باعث آرامش اعصاب و ایجاد حس تعادل در سرتاسر بدن میشود. اگر قرار است از این رنگ در طراحی منزل خود استفاده کنید، بهتر است حداقل سه شاخه از رنگهای مختلف سبز را داشته باشید و البته حواستان باشد که در استفاده از این طیفها گرفتار افراط نشوید.
با استفاده از گیاهان آپارتمانی، علاوه بر بهرهگیری از رنگ سبز، میتوانید در تصفیهی هوای خانه نیز موثر واقع شوید و نشاط و سرزندگی بیشتری در محیط جاری کنید. مطمئن باشید با استفاده درست از این رنگ و بهرهگیری از المانهای سبز، انرژی به مراتب بیشتری در درخت زندگیتان به جریان میافتد. امتحانش مجانیست!