سیلیکات سدیم

مواد٬ مقاوم سازی چوب٬ مقاوم سازی٬ مصالح ساختمان٬

خواص و ویژگی سدیم سیلیکات و کاربرد آن

خواص و ویژگی سدیم سیلیکات و کاربرد آن

خواص و ویژگی سدیم سیلیکات و کاربرد آن

خواص و ویژگی سدیم سیلیکات و کاربرد آن

سیلیکات سدیم – طبق تعریف «راهنمای فناوری شیمیایی» نوشتهٔ فون وگنر (ترجمهٔ ۱۸۹۲) – نوعی سیلکات قلیایی حل‌شدنی است که اولین بار توسط «ون هلمونت» در سال ۱۶۴۰ کشف شد.

سیلیکات سدیم، هم‌چنین به نام«آب شیشه» که به صورت جامد در دسترس است. انواع محلول مایع آن در صابون‌سازی، پاک کننده‌های صنعتی، چسب، سیمان سازی، رنگ، قالب ریخته گری، پایدارسازی پراکسید و کنترل خوردگی در لوله‌های آب و پیش مادهٔ سیلیس مخلوط زئولیت کاربرد دارد.

کاربردها سیلیکات سدیم

مواد شوینده
سرامیک
کاغذ ولوله
صنایع نسوز ریخته گری
بتن
آب‌بندی در تعمیر خودروها
در چسباندن لایه های مقوا

روش تولید سیلیکات سدیم

سیلیکات سدیم به دو روش خشک و تر قابل تولید است که روش خشک به عنوان فرایند منتخب مبنای محاسبات طرح قرار گرفته‌ است:

فرایند تولید سیلیکات سدیم به روش خشک:

سدیم سیلیکات‌ها در کوره‌های نظیر کوره‌های تهیه شیشه از ذوب کردن مخلوط شن و کربنات سدیم در حدود ۱۴۵۰ درجه بدست می‌آید چون درجه حرارت تشکیل سدیم سیلیکات‌های نامحلول پایین‌تر از این درجه حرارت می‌باشد برای جلوگیری از ایجاد این سیلیکات‌ها باید در نسبت شن و ماده قلیایی در موقع ذوب کنترل و دقت کافی انجام شود ماده مذاب بدست آمده رنگی تقریباً آبی تا سبز روشن دارد. این رنگ به خاطر ناخالصی‌های موجود که کمتر از یک درصد می‌باشد و معمولاً از ترکیبات آهنی هستند ایجاد می‌شود. مواد ذوب شده در یک سیستم خنک می‌شوند و بعد در دستگاه بعدی به اندازه کافی خرد می‌گردند و در آب حل می‌گردند سپس با عمل فیلتراسیون محلول صاف شده سدیم سیلیکات‌ها بدست می‌آید. در صورتی که هدف تهیه سدیم سیلیکاتهای قلیایی باشد در موقع ذوب مقداری سود خشک نیز به کوره اضافه می‌شود یا کافی از ابتدا سیلیس را با سود ذوب می‌کنند و برای حل سدیم سیلیکاتها در صورتی که مقدار m>۲می بایست از بخار پر فشا ر استفاده نمود. البته می‌توان در صورتی که بخواهیم سدیم سیلیکات‌های خشک تهیه نماییم مواد ذوب خروجی از کوره بدون خنک شدن وارد یک سیستم می‌گردند که با مقدار مشخص آب مستقیماً سدیم سیلیکاتهای هیدراته بدست می‌آید.

در روش آزمایشگاهی تهیه سدیم سیلیکات، ابتدا محلول غلیظ سدیم هیدروکسید ساخته می‌شود و در حین حرارت دادن به آهستگی سیلیس (پودری) را به درون محلول سدیم هیدروکسید داغ اضافه می نمایند. پس از انحلال کامل و ایجاد یک محلول ویسکوز و شفاف محصول تولید شده (آب شیشه) را سرد نموده و مورد استفاده قرار می دهند.

مراحل و شیوه‌های کنترل کیفیت در فرایند به شرح ذیل است:

اندازه ذرات کوارتز
دانسیته کربنات سدیم مصرفی
مقدار آهن موجود در سیلیکات
غلظت سود مصرفی
منابع ویکی پدیا فارسی 

استفاده از Sodium metasilicate در صنعت ساختمان و صنایع چوب

سيليكات سديم براي مُهر و موم کردن نشت در سرعت‌گیر جاده‌ها و نيز وسایل اطفای حریق استفاده می‌شود. در قرن نوزدهم میلادی با آغشته کردن چوب با آن از حمله حشرات به چوب جلوگیری مي‌ کردند و در قرن بیستم برای جلوگیری از خراب شدن تخم مرغ و عمر طولانی آن برای 9 ماه استفاده می‌شد. آغشته کردن بتون با سيليكات سديم باعث کاهش خلل و فرج در آن شده و طول عمر آن را افزایش می‌دهد. سيليكات سديم براي پوشش کردن دیوار و عایق کردن و كاشي بام ساختمان و نیز به عنوان چسب چوب و کاغذ استفاده می‌گردد (سيليكات‌هاي سديم مایع با نسبت وزنی بین 80/2 تا 30/3 كه همان نسبت درصد وزني سيليكا به اكسيد سديم است به عنوان چسب در ساخت بشكه‌ هاي پشم شيشه‌اي، لوله‌های کاغذ و مواد متفرقه استفاده می‌شوند. نتایج این چسب‌ها شامل راحت مرطوب کردن سطح‌های متصل شده به هم، نفوذ کردن قابل کنترل، ويسكوزيته مناسب، خصوصیات آماده شدن خوب و استحکام بالا است. این چسب‌ها از حالت مایع به يك حالت نیمه جامد با از دست دادن آب خود تبدیل می‌شوند).

WhatsApp us