5 نوع طراحی راه پله
پله ها جزء ضروری هر سازه ای هستند که دارای چندین طبقه است . در واقع ، راه پله ها و پله ها تقریباً به اندازه تعداد انسان ها بر روی زمین تنوع دارند . انواع مختلفی از پله ها در خانه استفاده می شود . وظیفه اصلی پله ها در ساختمان ، ایجاد سهولت در جابجایی از یک سطح به سطح بعدی بدون فکر زیاد است .
6 نوع طراحی راه پله
1 . پله های مستقیم
2 . پله های یک چهارم چرخشی
3 . پله های u
4 . پله های نیوئل یا پلکان
5 . پلکان 3 چهارم چرخشی
6 . پله های مدور
7 . پله های مارپیچ
8 . پله های دو شاخه
ویژگی های پله ها و انواع راه پله MDF
سوالات متداول :
معنی پله
انواع راه پله
فرود پله
کدام نوع راه پله بهتر است ؟
انواع پله
6 نوع طراحی راه پله را در این مقاله دنبال می کنیم
در زیر انواع مختلفی از گزینه های راه پله موجود برای خانه آورده شده است :
1 . پله های مستقیم
این راه پله ها، پله های پیوسته ای هستند که در هیچ فرودی بین دو طبقه متوالی تغییری در جهت آنها ایجاد نمی شود .
پلکان ممکن است از یک فرود منفرد یا بیش از یک فرود ( معمولاً دو ) تشکیل شود . این نوع پله ها گاهی فقط 1 پله دارند .
این پله ها برای خانه هایی استفاده می شود که در عرض در دسترس برای مکان آن محدودیت وجود دارد ، اما طول کافی در دسترس است . از آنجایی که هیچ تغییری در جهت راه پله وجود ندارد ، بالابرهایی که رو به بالا هستند باعث ناراحتی و یکنواختی می شوند .
پله های فرود مستقیم ممکن است طول پله ها را بیشتر کند و مزیت بسیار کمی داشته باشد .
2 . پله های یک چهارم چرخشی
هنگامی که جهت فرود در زوایای قائم به سمت چپ یا راست تغییر می کند ، از پله های یک چهارم چرخشی استفاده می شود . تغییر جهت را می توان با ایجاد یک چهارم فرود در فضا یا ایجاد بادگیر در محل اتصال دو فرود تحت تأثیر قرار داد .
پله نیم پیچ : پله های نیم پیچ پله هایی هستند که با وارد کردن فرود یا بادگیرهای نیم فضا ، جهت آن معکوس یا 180 درجه می چرخند . این نوع پله معمولا در ساختمان های مسکونی و ساختمان های عمومی استفاده می شود .
این راه پله ها دو نوع پله زیر مجموعه دارند :
الف ) پله های u
ب ) پله های نیوئل یا پله های چاهی
3 . پله های u
این نام به دلیل ظاهر راه پله در ارتفاع مقطعی آن است . پله با پاهای سگی به این دلیل نامیده می شود که به طور ناگهانی خم یا کج شده است که شباهت خیالی با پاهای عقب سگ دارد .
این پله ها از دو پله تشکیل شده اند که در جهت مخالف یکدیگر قرار دارند . هیچ فضایی بین فرودها در طرح در نظر گرفته نشده است .
معمولاً یک فرود نیم فضا در دو فرود در تغییر جهت قرار می گیرد . این نوع برای قرار دادن دو عرض پله در جایی مفید است که عرض سالن پله به اندازه کافی باشد .
4 . پله های نیوئل باز یا پلکان چاه
راه پله نیوئلباز بسیار شبیه به پله های نرده است . یک چاه بین فرودها وجود دارد و می توان از آن برای جا دادن آسانسور استفاده کرد .
بنابراین عرض پله دو برابر عرض پله به اضافه عرض سوراخ یا دهانه (1500 میلی متر تا 10000 میلی متر ) خواهد بود . پله های باز نیوئل به فضای بیشتری نسبت به پله های سگی نیاز دارند .
در سر و پای هر پله ، پایه های نوین قرار داده شده است که یک ویژگی معماری بارز را برای پله به نام پله نیوئل تشکیل می دهد .
5 . پلکان 3 چهارم چرخشی
نوع پلکان 3 چهارم چرخشی جهت خود را 3 بار تغییر می دهد یعنی از 270 درجه با عبور از پله بالایی آن از پایین ، به طور کلی در این نوع ساخت ، قسمت باز بزرگ تری تشکیل می شود .
6 . پله های مدور
در این راه پله تمامی پله ها از یک نقطه مرکزی به صورت نیم دایره ( به صورت پلان ) به صورت سیم پیچ تابش می کنند . پلکان دایره ای معمولاً در ورودی ساختمان برای ظاهر معماری بهتر ارائه می شود .
7 . پله های مارپیچ
این ترکیبی از دو پله یک چهارم چرخشی است که به طور متقارن چیده شده اند .
متداول ترین نوع پله ای که در منازل مسکونی ارائه می شود ، پله سگی است . پله های نیوئل باز و نوع دو شاخه در ساختمان های عمومی ارائه شده است .
پله های نوع هندسی برای جلوه بهتر ارائه می شوند ، راه پله های مستقیم فرودی بیشتر در ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند .
پله های سه چهارم چرخشی در موارد خاص مانند هتل های مجلل با یک اتاق راه پله بسیار وسیع که پذیرایی در بین آنها وجود دارد ، استفاده می شود . همچنین ممکن است در کاخ هایی با فضای بیشتر برای ایجاد ظاهری جادار و باشکوه ارائه شود .
پله های مارپیچ زمانی ارائه می شوند که فضایی برای پله های معمولی وجود نداشته باشد . در پشت ساختمان ها برای رفتگران یا خدمتکاران برای تمیز کردن حمام ، دستشویی و غیره .
ویژگی های پله ها
یک سری مراحل پیوسته یک فرود را تشکیل می دهد و ممکن است دو یا چند فرود بین سکوها وجود داشته باشد که فرود نامیده می شود .
قسمت بالایی افقی یک پله پاگرد و قسمت عمودی یا جلویی پله رایزر نامیده می شود .
اندازه های مناسب آج ها ، رایزرها ، پایه های نوین ، نرده ها برای پله ها طراحی شده اند تا راحتی و ایمنی را برای افرادی که از آنها برای دسترسی آسان و سریع به طبقات مختلف استفاده می کنند ، فراهم کنند .
به فرودهای پله ها و فرودهایی که در دو طرف توسط نرده ها محصور شده اند ، پلکان گفته می شود . دهانه یا فضای اشغال شده توسط پله به عنوان راه پله شناخته می شود .
وسایل ارتباطی بین طبقات مختلف را می توان با بالابر، رمپ ، نردبان و پله برقی نیز تامین کرد .
مصالح به کار رفته در ساخت پله ها سنگ ، فولاد ، چوب ، R.C و چدن می باشد .
حفاظت در برابر حریق راه پله به ویژه در ساختمان های چند طبقه بسیار مهم است . راه پله ها نه تنها دسترسی و ارتباط را فراهم می کنند بلکه مسیری برای سرایت آتش از طبقه ای به طبقه دیگر هستند .
همچنین افراد طبقات بالاتر در هنگام خطر آتش سوزی از پله ها پایین می آیند . پس از آن آسانسورها به راحتی از کار می افتند . بنابراین راه پله باید با دیوارها ، کف ، سقف و درب های مقاوم در برابر آتش محصور شود . مطلوب است که آسترهای دیوارها و سقف غیر قابل احتراق باشند .
نویسنده : حسین عتیقی
کلمات کلیدی : راه پله چوبی ، انواع راه پله چوبی ، راه پله MDF
مطالب مرتبط با موضوع پله چوبی :