درس اول:آشنایی با گوگل و موتور های جستجو
از هر کسی بپرسید گوگل گوگل چیست،اولین چیزی که به ذهنش میرسد این
است که گوگل یک موتور جستجو است.اما موتور جستجو یعنی چه ؟
موتور جستجو چیست ؟

دکوراسیون اداری شرکت گوگل ، دکوراسیون چوبی گوگل

دکوراسیون اداری شرکت گوگل ، دکوراسیون چوبی گوگل

موتور جستجو (Search Engine)،یک برنامه تحت وب (آنلاین)است که در اینترنت
بگردد.به عبارت دیگر موتور های جستجو،صفحات وب موجود در اینترنت را که باآن
عبارت کلیدی مرتبط است،به کاربر معرفی می کنند.
برخی از موتور های جستجو امکانات ویژه ای برای جستجو ی عکس،فیلم،فایل
های صوتی و اخبار دارند که به کاربر کمک شایانی برای انجام سازمان یافته تر  امور میکنند .

موتور جستجوی گوگل 
در حال حاضرتعداد زیادی سایت جستجو گر مانند Google،Yahoo،Bing،Alta Vistaو …داریم که برخی از این ها توسط برنامه های هوشمندی که اصطلاحأ به ان ها روبات (Robot)گفته می شود، به طور مرتب در اینترنت به دنبال صفحات جدید و یا صفحات تغییر یافته می گردند و به محض پیدا کردن آن ها،اطلاعات مورد نظر را در پایگاه داده ای خود (Database)ذخیره می کنندتا به هنگام جستجو،در اختیار کاربران قرار دهند.زمانی که ما به دنبال صفحات مرتبط با یک کلمه کلیدی در موتورهای جستجو میگردیم،در واقع اطلاعات موجود در پایگاه داده ی آن ها را جستجو می کنیم و سپس موتور جستجو،نزدیک ترین مطالب به کلمه کلیدی را برای ما نمایان می کند.هر چه آن کلمه ی کوتاه تر و دقیق تر باشد،ما به مطالب مورد نظرمان زودتر و راحت تر دسترسی پیدا می کنیم .
انواع موتور های جستجو :
موتور های جستجو به دودسته کلی تقسیم می شوند موتورهای جستجوی پیمایشی و فهرست های تکمیلی دستی . البته لازم به ذکر است که گونه ای جدید از موتور های جستجو گر تحت عنوان((ابرجستجوگر))(Meta Search Engines)نیز وجود دارند که در ادامه به توضیح هر یک از این دسته ها خواهیم پرداخت .
موتورهای جستجوی پیمایشی :
موتورهای جستجوی پیمایشی (Crawler-Based Search Engines ) مانند گوگل و یاهو فهرست خود را به صورت اتوماتیک تشکیل می دهند .
آنها وب سایت ها را پیمایش کرده و اطلاعات را ذخیره میکنند . سپس کاربران از میان این اطلاعات ذخیره شده آنچه میخواهند را جستجو میکنند . اگر یکی از دارندگان سایت اینترنتی در صفحه وب خود تغییراتی بوجود آورد موتور های جستجوی پیمایشی آن ها را به طور خودکار می یابند و سپس این تغییرات را در فهرست های خود اعمال خواهند کرد .
فهرست های تکمیلی :
فهرست های تکمیلی دستی (Human-Powered Directories)مانند موتورجستجوی Dmoz وابسته به کاربرانی است که آن ها را تکمیل می کنند.در این نوع موتور جستجو،افرادی که دارای وب سایت هستند،صفحه ی مورد نظر را به همراه توضیحی کوتاه در فهرست ثبت می کنند(یا این کار توسط ویراستارهایی که برای آن فهرست در نظر گرفته شده،انجام می شود).عمل جستجو در این حالت تنها بر روی توضیحات ثبت شده صورت می گیردودرصورت تغییر روی صفحه وب،موتور جستجو روی فهرست خود تغییری به وجود نخواهد آورد.
موتورهای جستجوی ترکیبی با نتایج مختلط :
به موتور هایی اطلاق می شود که در هر دو حالت را در کنار هم نمایش می دهند.غالبا،یک موتور جستجوی ترکیبی در صورت نمایش نتیجه ی جستجو از هر یک از دسته های فوق،نتایج حاصل از دسته دیگر را هم مورد توجه قرار می دهد.مثلا موتور های جستجوی ام.اس.ان (MSN) بیشتر نتایج حاصل از فهرست های تکمیل دستی را نشان میدهد اما در کنار آن نیم نگاهی هم به نتایج حاصل از جستجوی پیمایشی دارد.
ابر جستجو گر ها :
این گونه از موتورهای جستجوگر که قدمت چندانی نیز ندارند از ترکیب کردن نتایج حاصل از چندین موتورجستجو استفاده می کنند.بیدین معنی که این موتور عبارت مورد نظر ما را در چندین موتور جستجوگر،جستجو می کند و نتایج آن ها را با هم ترکیب کرده و یک نتیجه کلی به ما ارایه میدهد.به عنوان مثال موتور جستجوگر داگ پایل (dogpile)از نتایج حاصل ازموتورهای bing-yahoo –Google و…استفاده کرده و نتیجه حاصل شده را نمایش می دهند .
از کدام موتور جستجو استفاده کنیم ؟
به نظرمابهتر است از موتورجستجوگر گوگل استفاده کنید!چرا؟در زیر به پاسخ این سوال می پردازیم که چرا گوگل موتور جستجوی خوبی برای تجربه ی یک جستجویخوب در شبکه اینترنت است.
چون موتور جستجوی گوگل به جای اسکن معمولی متن سایت واستفاده از کلمات موجود در کدهای وب سایت،از یک شیوه ی هوشمند جدید استفاده می کند.قضیه از این قرار است که تکنولوژی آنالیزگوگل،محتوای کامل صفحه را آنالیز کرده و براساس فاکتور های مانند فونت،زیرشاخه ها،برچسب ها،موقعیت دقیق هر کلمه و…دسته بندی را انجام می دهد. حتی در بعضی از موارد گوگل محتوای صفحات مجاور را نیز بررسی می کند تا اطمینان حاصل کند نتیجه ی جستجو ها بهترین و نزدیک ترین نتیجه به خواسته ی کاربر است.پس زمانی که ما در گوگل جستجو می کنیم نتایج بهتری نسبت به دیگر موتور های جستجو،برایمان لیست می شود.
کلمه ی گوگل (Google)
گوگل بر گرفته از کلمه Googol است.که به معنای «عدد یک و صدعدد صفر در جلوی آن »می باشد که نوعی شعار محسوب می شود.بدین معنی که گوگل قصد دارد تا سرویس ها،اهداف و اطلاعات خود را تا آن مقدار در وب گسترش دهد.
کاربردها و سرویس های گوگل
برای اشنایی با گوگل لازم است برخی از کاربرد های اصلی آن را به صورت لیست وار معرفی کنیم.هر کدام از این کاربرد ها در درس های مجزا بررسی خواهند شد.
جستجو میان وب سایت ها
جستجو در میان وبلاگ ها
جستجو در میان عکس ها
محقق گوگلی
جی میل (Gmail)
گوگل داکز (اسناد گوگلی )
گرو های گوگلی
ترجمه ی گوگلی
نقشه های گوگلی
هشدار دهنده های گوگلی
گوگل من (I Google)
و بسیاری کاربرد ها و سرویس های دیگر که بررسی آن ها خواهیم پرداخت .

نکته….
برای استفاده از هر کدام از خدمات و سرویس های آنلاین گوگل باید از قبل به اینترنت متصل باشیم.بنابراین بهتر است از هم اکنون که وارد درس های اصلی می شویم، به اینترنت متصل شوید.
جستجوی کتاب ها (Google Books)
برای یافتن اطلاعات درباره ی کتاب های مختلف و از جمله کتاب های تخصصی راه های گوناگونی وجود دارد.برای مثال سایت Amazon.com یکی از بزرگ ترین کتاب فروشی های اینترنتی دنیاست.با جستجو در این سایت کتاب های مختلفی که در زمینه ی مورد نظر وجود دارند،نشان داده می شود.علاوه بر این که نظرات افراد مختلفی که از کتاب استفاده کرده اند نیز در آنجا درج شده است. اگر امکان پرداخت اینترنتی بین المللی داشته باشید،میتوانید نسخه الکترونیک یا چاپی این کتاب ها را خریداری کنید.
در سایت گوگل نیز بخش قابل توجه و منحصر به فردی برای جستجو در کتاب های علمی وجود دارد.با رفتن به آدرس Books.Google.Com ، صفحه ی مربوط به جستجو ی کتاب ها مانند تصویر یک ظاهر می شود .

باید کلمه ی کلیدی که می خواهیم در محتوا یا عنوان کتاب ها جستجو شود را وارد کنیم .نکته ی جالب توجه در گوگل ای است که در اینجا محتوای کتاب ها نیز قابل جستجو هستند.برای مثال به دنبال کتاب هایی در زمینه ی «ساختمان داده »می گردیم.با استفاده از کلمه ی کلیدی Data Structure جستجو را انجام می دهیم تا نتایج همانند تصویر….2…. نشان داده شود.
محل عکس 2
با کلیک روی هر عنوان،صفحه ای از کتاب که کلمه ی کلیدی در آنجا یافت شده نشان داده می شود.( تصویر 3)
محل عکس3
با استفاده از دکمه های موجود در بالای صفحه نیز می توان به شماره صفحه ی موردنظر رفت.باکلیک روی Contents،فهرست عناوین کتاب نشان داده می شود. باید توجه داشته باشیم که فقط در صورتی که امکان دسترسی کتاب به صورت کامل فعال باشد یعنی کتاب از نوع Full View باشد امکان دیدن صفحات مختلف کتاب وجود دارد و در غیر این صورت دسترسی به کتاب به صورت محدود بوده (Limited)وفقط چندصفحه ای که کلمه ی کلیدی درآن یافت شده قابل دیدن خواهد بود.
جستجو در میان عکس ها
آرشیوی از میلیون ها عکس از سرتاسر وب در پایگاه های داده ی گوگل وجود دارد. گوگل این امکان را به ما می دهد تا بتوانیم به راحتی عکس مورد نظرمان را در کوتاه ترین زمان ممکن پیدا کنیم .
برای این منظور می توانیم مستقیما به آدرس http://images.Google.com مراجعه کنیم و یا در صفحه ی اصلی گوگل و در قسمت بالایی آن (سرویس های پر کاربرد )(کادر…. تصویر ..4..) ،گزینه ی Images را انتخاب کنیم. اکنون اگر در کادر جستجو ،کلمه یا عبارت مورد نظر خود را تایپ کرده و روی دکمه Search Image کلیک کنیم ، تصاویر مرتبط با عبارت ما ظاهر خواهند شد .( به دلیل مشابه بودن جستجوی وب سایت ،از گذاشتن تصاویر خودداری کردیم )
محل عکس 4
جستجو در میان وبلاگ ها
اگر دنبال موضوع خیلی خاصی می باشید، وبلاگ ها بهترین مکان برای جستجوی شما هستند. به همین منظور گوگل هم این امکان را برای ما فراهم میسازد تا فقط در میان وبلاگ ها جستجو کنیم.برای این منظور می توانیم به آدرس http://blogsearch.Google.com مراجعه کنیم. بقیه کارهای جستجوی وبلاگ همانند جستجوی معمولی صفحات وب است. البته باید این نکته را مد نظر داشت که سرویس جستجوی وب سایت ها ، جستجوی وبلاگ ها را نیز شامل می شود.

 

 

WhatsApp us