چوب ترمو

مواد اولیه این مجموعه از بهترین درختان منتخب از جنگل ها تهیه ، طبقه بندی و عرضه می شود و با استفاده از بهترین ماشین آلات و بهترین تکنیک های برش چوب ترمو تهیه و به شرکت ها ارسال می شود . خط تولید ساخته شده دارای بهترین تکنولوژی روز دنیا در این صنعت می باشد بطوریکه کل سیستم بصورت کاملا اتوماتیک کار می کند و بستگی به نوع چوب ( سوزنی مانند کاج و پهن برگ مانند چوب اش ) با اندازه های مختلف و با تراکم های مختلف دارد . برای استفاده همچنین کاربردهای متنوع آن در ( نما ، دیوار ، سونا ، کف ، محوطه استخر ، جکوزی ، محوطه سازی و آلاچیق ، ستون ، درب و پنجره ) با ویژگی های فرآیند ویژه مورد نیاز برای خودپردازی ، تولید با بهترین کیفیت و کاملا رقابتی قیمت به بازار ارائه می شود .

 . 1ترمووود

چوب ترمووود نما
چوب ترمووود نما

ترمووود چیست ؟

به طور خلاصه ترمووود در واقع شامل چوب نما ، چوب کف و همچنین سازه هایی است که زیبایی خاص و فوق العاده ای به محیط شما می بخشد .

ترمووود در واقع فرآیند خشک کردن چوب با بخار آب و گردش هوا است که در آن هسته چوب به دمایی بین 185 تا 220 درجه سانتیگراد می رسد . بسته به نوع چوب رطوبت آن زیر 6 درصد است و به دلیل دمای بالایی که وارد آن می شود زنجیره های سلولزی پاره می شود . همچنین در طی این فرآیند اسید موجود در بافت چوب تبخیر شده و سپس از هر گونه حیوان و حشره میکروسکوپی جدا می شود .

تاریخچه پیدایش ترمووود در صنعت چوب

همانطور که می دانید چوب یکی از اولین و بهترین مصالح ساختمانی است که بشر برای ساخت خانه با آن آشنا شد . بنابراین تاریخچه استفاده از چوب به عنوان مصالح ساختمانی دارای سابقه طولانی است . لازم به ذکر است که اگرچه انسان های اولیه از غارها به عنوان پناهگاه اصلی خود استفاده می کردند ، اما چوب در واقع اولین مصالح ساختمانی بود که انسان ها برای ساختن خانه ها و پناهگاه ها از آن استفاده کردند . با این حال ، همه می‌ دانند که ویژگی‌های فیزیکی مکان‌های چوبی ساده ، عملکرد را به‌ویژه در فضای باز محدود می‌کند .

نکته بسیار مهم در مورد چوب این است که سوزاندن سطح چوب در آتش باعث مقاومت بیشتر آن برای استفاده در فضای باز می شود . این حقیقت قرن هاست که توسط انسان ها استفاده شده است . برای مثال وایکینگ ها از این روش برای ایجاد سازه های بیرونی استفاده کردند . حتی برای اولین بار، عملیات حرارتی چوب به صورت علمی در دهه 1930 مورد مطالعه قرار گرفت .

لازم به ذکر است که فنلاند در صنعت THERMO WOOD پیشرو است . زیرا اولین کشوری بود که تکنولوژی ساخت خود را بدست آورد و اولین خط تولید خود را ایجاد کرد . می توان گفت عمیق ترین و جامع ترین کار تحقیقاتی در زمینه چوب ترمو توسط انجمن چوب ترمو فنلاند (VTT) انجام شده است . امروزه چوب ترمو با استفاده از روش توسعه یافته توسط انجمن چوب ترمو فنلاند تولید می شود . در نهایت ، فرآیند عملیات حرارتی چوب ترمو در مقیاس صنعتی توسط انجمن چوب ترمو فنلاند با همکاری صنعت محصولات چوبی آن ایجاد شد و مجوز فرآیند چوب ترمو به اعضای انجمن چوب ترمو فنلاند اعطا شد .

فرآیند چوب ترمو ون چگونه است ؟

به طور خلاصه در فرآیند تولید چوب ترمو (ترمووود) علاوه بر محافظت از چوب با بخار ، چوب را تا دمای 180 تا 215 درجه سانتیگراد گرم می کنند که در این مرحله گفته می شود که چوب فرآوری شده است . بخار آب علاوه بر نقش محافظتی خود، بر تغییرات شیمیایی ناشی از چوب نیز تأثیر می گذارد . بنابراین ثمره این روش (یعنی همان عملیات حرارتی چوب ترمو) محصولی است که به ترمووود معروف است . جالب است بدانید با توجه به طبیعی بودن چوب ، این محصول نیز جزئی از طبیعت است و بسیار سازگار با محیط زیست است.

به طور کلی فرآیند تصفیه چوب برای تولید چوب ترمو روش های کاملا متفاوتی با استفاده از روغن و بخار آب دارد. لازم به ذکر است که در تمامی این فرآیندها سه مرحله خشک کردن، گرمایش و سرمایش انجام می شود و مارک های عرضه کننده چوب در فضای باز عمدتا فنلاندی هستند .

لازم به ذکر است که در این فرآیند رنگ چوب نیز کمی تیره می شود و در شرایط تغییر رطوبت متعادل تر از چوب معمولی می شود . یعنی رنگ چوب از سفید روشن به قهوه ای تیره تغییر می کند . شایان ذکر است این محصول از نظر عایق حرارتی قویتر بوده و در برابر پوسیدگی نیز مقاوم است . اندازه گیری ها همچنین نشان می دهد که میزان تغییر ابعاد در چوب ترمو حداقل است .

به طور خلاصه در فرآیند عملیات حرارتی، چوب با دمای حدود 180 تا 215 درجه سانتیگراد با بخار آب و گردش هوا در کوره باقی می ماند تا زمانی که هسته چوب به دمای مطلوب برسد . در قسمت زیر مراحل این فرآیند را برای شما آورده ایم :

فاز 1 : افزایش دما و خشک کردن چوب در دمای نسبتاً بالا

در فرآیند چوب ترمو ابتدا چوب به ابعاد مختلف برش داده می شود . در مرحله بعد دمای چوب را با کمک بخار آب و حرارت تا حدود 100 درجه سانتیگراد بالا می برند . سپس به تدریج دما را به 130 درجه سانتیگراد برسانید و از بخار آب برای جلوگیری از ترک خوردن چوب در این فرآیند استفاده می شود . البته باید توجه داشت که بخار آب از بروز فعل و انفعالات شیمیایی در داخل بافت چوب نیز جلوگیری می کند و نباید از این نقش غافل شد . در این مرحله رطوبت چوب به حدود صفر می رسد و چوب خشک می شود .

فاز 2 : تغییرات حرارتی چوب

در این فاز دمای چوب به حدود 180 تا 215 درجه سانتیگراد افزایش می یابد و این افزایش کاملاً به طبقه بندی چوب ترمو بستگی دارد . پس از رسیدن دمای چوب به دمای مورد نظر، چوب برای مدت معینی در این دما نگهداری می شو د. از طرفی وجود بخار آب در این مرحله از آتش گرفتن چوب جلوگیری می کند . البته قابل ذکر است که در فرآیند فرآوری چوب، اکسیژن نیز از محیط خارج می شود و این امر باعث می شود که چوب سوزانده نشود. لازم به ذکر است که در این مرحله صمغ و رطوبت چوب به طور کامل از بین رفته و تمام قسمت های چوب تا مرکز آن به رنگ قهوه ای روشن در می آید .

فاز 3 : مرطوب کردن چوب

در این مرحله با روش باران گرمسیری و پاشیدن آب روی چوب، دمای چوب به تدریج کاهش می یابد تا در نهایت چوب به خواص تعادل رطوبتی مورد نظر برسد . نتیجه چوبی با رطوبت حدود 4 تا 6 درصد خواهد بود .

از نظر شیمیایی باید بگوییم که در طی فرآیند چوب ترمو ، در اثر استفاده از حرارت نسبتاً زیاد، همۀ سلولزها یا همان زنجیره های قندی شکسته شده و اسیدهای آن تجزیه می شود . نتیجه این است که محصول نهایی یا چوب فرآوری شده نهایی کاملاً طبیعی و عاری از هرگونه مواد شیمیایی است . علاوه بر این، به دلیل رها شدن مواد غذایی از چوب، دیگر حشرات چوبخوار تمایلی به این چوب ها ندارند .

در این مرحله بیشتر رزین چوب جدا شده و قسمت باقیمانده متبلور شده و آسیب می بیند و در نهایت چوب به دست آمده در برابر گرما، سرما، رطوبت، باران، حشرات و همچنین هرگونه تغییر شکل در محیط های داخلی و خارجی مقاوم است .

چوب ترمووود نما
چوب ترمووود نما

انواع چوب ترمو

چوب ترمو از چند جهت دسته بندی می شود که در این مقاله سعی شده است این انواع را برای شما عزیزان خلاصه کنیم :

الف) انواع چوب ترمو از نظر روش تولید

اولین و رایج ترین تقسیم بندی برای چوب ترمو ، روش تولید چوب ترمو است. در این روش طبقه بندی چوب ترمو به دو دسته تقسیم می شود که در بحث طبقه بندی استاندارد برای فرآوری یا عملیات چوب ترمو دو نوع طبقه بندی وجود دارد که عبارتند از : Thermo-S و Thermo-D.

در قسمت زیر تفاوت این دو نوع را برای شما توضیح خواهیم داد:

نوع 1: Thermo-S

لازم به ذکر است که در این طبقه بندی S در واقع مخفف Stability به معنای ثبات است . به این معنی که در فرآیند چوب ترمو ، پایداری ابعادی مهمترین و کلیدی ترین ویژگی این محصول در کاربردهای نهایی است .

در این روش چوب تا دمای 180 درجه سانتیگراد گرم می شود و مقاومت آن افزایش می یابد . چوب ترمو به دلیل پایداری ابعادی معمولاً برای محیط های داخلی استفاده می شود .

لازم به ذکر است که محصولات به دست آمده از این روش بسته به رطوبت، تغییرات ابعادی و یا تورم چیزی بین 6 تا 8 درصد خواهد بود . دکوراسیون داخلی، یراق آلات در محیط خشک، اجزای درب و پنجره، سونا و همچنین گونه های پهن برگ آن برای یراق آلات در هر آب و هوایی، کفپوش، دکوراسیون، دکوراسیون فضای سبز و سونا استفاده می شود .

نوع 2: Thermo-D

در این نوع D مخفف دوام است . یعنی در فرآیند تولید این نوع چوب ترمو بحث دوام طبیعی این محصول به عنوان کلید اصلی مهمترین ویژگی مطرح می شود .

در این روش چوب تا دمای 220 درجه سانتیگراد گرم می شود و استحکام آن در برابر تمامی عوامل جوی افزایش می یابد . این روش تصفیه محصول به دست آمده از این روش را بسیار بادوام می کند، بنابراین برای استفاده در محیط های بیرونی و باز بسیار مناسب است .

لازم به ذکر است که محصولات این روش بسته به رطوبت محیط و شرایط دمایی مختلف از نظر اندازه یا تورم حدود 5 تا 6 درصد متفاوت خواهند بود به همین دلیل محصولات به دست آمده برای استفاده در درب ها ، نماها و دیوارهای خارجی سونا ، پشت پنجره، حمام، دکوراسیون فضای سبز و کفپوش و گونه های پهن برگ برای همه استفاده های مشابه از نوع S در رنگ های تیره بیشتر توصیه می شود .

ب) انواع چوب ترمو از نظر گونه های چوبی

چوب ترمو از نظر نوع و گونه چوب به دو دسته زیر تقسیم می شود:

چوب نرم: چوب نرم عمدتاً در درختان مخروطی مانند کاج یافت می شود .

چوب سخت: چوب سخت عمدتاً در درختان پهن برگ مانند خاکستر یافت می شود .

فراموش نکنید که در کشور ما گونه چوب نرم عمدتا کاج و چوب سخت اغلب خاکستر است . چوب ترموی چوب کاج عمدتا در نمای ساختمان ها و دیوارهای عمودی استفاده می شود، اما چوب ترمو در کف، محوطه سازی، کف دکوراسیون شهری و غیره در مناطقی که به مقاومت نسبتاً بیشتری نیاز دارند نیز استفاده می شود .

ج) انواع چوب ترمو از نظر ابعاد و پروفیل

چوب ترمو به صورت پروفیل هایی به طول 3 یا 6 متر و سطح مقطع پروفیل در طرح ها و ابعاد مختلف موجود می باشد . لازم به ذکر است که بسته به طرح می توانید از هر کدام از پروفیل ها استفاده کنید . علاوه بر این پروفیل ها در دو نوع شیار و بدون شیار عرضه می شوند .

سوال : برای ساخت چوب ترمو از چه چوبی استفاده می شود ؟

نکته بسیار مهم در فرآیند چوب ترمو کیفیت چوب استفاده شده است . باید به خاطر داشت که هر چوبی را نمی توان به چوب ترمو تبدیل کرد و چوب اصلی باید کیفیت لازم را داشته باشد . این کیفیت برتر فقط در برخی از بخش های جنگل های سوئد و فنلاند یافت می شود.

در واقع در فنلاند از انواع کاملا متفاوت چوب برای عملیات حرارتی و در نهایت تولید چوب ترمو استفاده می شود که از آن جمله می توان به صنوبر (Picea abies)، کاج (Pinus sylvestris)، و البته توس (Betula) اشاره کرد.

چوب ترمووود نما
چوب ترمووود نما

برخی از ویژگی های چوب ترمو

1- دوام و پایداری ابعاد

یکی از جالب ترین نکات در مورد چوب ترمو بحث ثبات ابعادی است . در واقع پس از عملیات حرارتی (ترمو فرآیند) ، درصد چوب به حدود 4 تا 6 درصد کاهش می یابد و چوب دارای ویژگی به نام «تعادل رطوبت» است . نتیجه کاهش قابل توجهی در جذب رطوبت چوب و همچنین تبادل حرارتی چوب با محیط اطراف آن است . بنابراین چوب به دست آمده دارای ابعاد ثابت بوده و ترک خوردگی آن کاهش می یابد. این دلیل عایق حرارتی چوب ترمو نیز می باشد .

2– مقاوم در برابر پوسیدگی و حمله حشرات

همانطور که قبلا ذکر شد، به دلیل تجزیه همه سلولزها (یا زنجیره های قندی) در چوب ترمو، این محصولات دیگر منبع غذایی برای حشرات یا قارچ های در حال پوسیدگی چوب نیستند و از این نظر فوق العاده هستند .

3– نداشتن صمغ، یکنواختی و خلوص چوب

از این مورد نیز می توان به عنوان یکی از مهم ترین ویژگی های کلیدی چوب ترمو نام برد . هنگامی که الوار تحت فرآیند ترمو کیورینگ قرار می گیرد، مواد مضر یا رزین هایی مانند فرمالدئید حذف می شود . باکتری های چوب در این فرآیند از بین می رود و در نهایت ماده ای خالص و استریل برای کاربردهای مختلف خارجی و داخلی تولید می شود .

لازم به ذکر است که چوب به دست آمده از این فرآیند دارای یکنواختی فوق العاده است و سرتاسر یک رنگ و یک حالت در نظر گرفته می شود . همچنین این چوب زیبایی فوق العاده ای دارد به همین دلیل یک مصالح ساختمانی لوکس محسوب می شود .

نکته مهم : رنگ ترمووود

به طور کلی اگر چوب ترمو با فرآیند استاندارد خاصی تولید شود، برای افزایش دوام نیازی به رنگ چوب یا پوشش های دیگر نخواهد بود . اما بسته به طرح، گاهی چوب تیره یا روشن یا هر رنگ خاص طراح، مَد نظر قرار می گیرد . رنگ‌های استانداردی هستند که می‌توان برای این منظور استفاده کرد . علاوه بر این، روکش‌های استاندارد هر چند سال یک‌بار باعث زیباتر جلوه دادن چوب ترمو می‌شود .

خواص کلیدی چوب ترمو

به طور کلی مهمترین خواص کلیدی چوب ترمو عبارتند از :

• نصب آسان و سریع

• مقاومت بالا و طولانی در برابر سایش و شرایط آب و هوایی

• قابلیت برش هلال برای مکان های قوس دار

• قابلیت نصب + حذف آسان و مکرر برای نظافت یا جابجایی به مکان دیگر

• نگهداری و شستشو آسان

جدا از همه موارد ذکر شده، چوب ترمو بسته به نوع و کیفیت خود در برابر شرایط آب و هوایی مانند اشعه ماوراء بنفش و رطوبت خورشید مقاوم بوده و عمری چندین برابر چوب معمولی دارد . جالب است بدانید که عناصر شیمیایی شناخته شده است که باعث پوسیدگی می شود و تخریب چوب در طول فرآیند گرمایش از بین می رود . طبیعی بودن فرآیند ترمو بسیار مهم است . در واقع، هر چه فرآیند ترمو طبیعی تر باشد، چوب ترمو حاصله دوام بیشتری دارد و بیشتر به معماری پایدار مربوط می شود.

موارد استفاده از چوب ترمو

چوب ترمو در مکان ها و قسمت های مختلف ساختمان استفاده می شود که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

• کفپوش فضای باز (Decking) و داخلی

• نمای بیرونی ساختمان (ساختمان با نمای چوبی)

• انواع دکوراسیون فضای باز (دکوراسیون شهری و عناصر قابل طراحی توسط طراحان)

• انواع دکوراسیون داخلی

• سایبان و لوور

• آلاچیق

• درب ، پنجره و اتاق زیر شیروانی

• روف گاردن

• نرده

• سونا و استخر

• گلدان یا جعبه گل

• کف پله

• قرنیز

• و غیره …

سیستم نصب چوب ترمو

نصب چوب ترمو به دو صورت زیرسازی چوبی و استفاده از گیره می باشد . در حالت اول زیرسازی چوبی به صورت عمود بر پروفیل های چوب نما اجرا شده و پروفیل های آن به وسیله پیچ های ضد زنگ استاندارد بر روی زیرسازی نصب می شود .

در حالت دوم زیرسازی توسط پروفیل های آهنی یا گالوانیزه انجام می شود و چوب ترمو نهایی با گیره به زیرسازی متصل می شوند . ناگفته نماند که این حالت (یعنی استفاده از گیره) نسبت به حالت اول یک مزیت دارد و آن این است که پیچ در نمای چوبی قابل مشاهده نیست. اما در این صورت قیمت کمی بالا می رود.

نحوه انتخاب چوب ترمو مناسب

برای بسیاری همیشه این سوال پیش می آید که “چگونه چوب ترمو مناسب را انتخاب کنیم؟” برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که در واقع چندین فاکتور وجود دارد که هنگام خرید چوب ترمو باید در نظر بگیرید .

این عوامل عبارتند از :

1– ضخامت پروفیل

در مورد چوب ترمو فراموش نکنید که حداقل ضخامت پروفیل 2 سانتی متر است و ضخامت کمتر از این عدد توصیه نمی شود . البته بسته به طرح شما ممکن است از ضخامت های بیشتری استفاده شود .

2- چوب ترمو متراکم

همچنین در نظر داشته باشید که هر چه تراکم چوب ترمو بیشتر باشد، استحکام آن نیز بیشتر خواهد بود . فراموش نکنید که وزن چوب ترمو بسیار کمتر از چوب معمولی است و این اختلاف وزن در گونه های سوزنی برگ و چوب نرم بسیار زیاد است .

3– برند معتبر

بدیهی است که برند معتبر جهانی آرامش را برای خریدار به ارمغان می آورد.

4- بررسی پروژه های اجرا شده توسط تامین کننده چوب ترمو

 این نیز نکته مهمی در بحث چوب ترمو است . بهتر است پروژه های اجرا شده توسط فروشنده چوب ترمو را بررسی کنید و ببینید در حال حاضر پروژه ها در چه وضعیتی هستند . همچنین باید در نظر داشته باشید که چه کسانی قبلاً از این فروشنده خرید کرده اند و آیا از نتیجه نهایی راضی هستند ؟

5– تنوع پروفیل

همچنین بسیار مهم است که آیا شرکت چوب ترمو پروفیل مورد نظر شما را ارائه می دهد یا خیر . در واقع ، طبق یک اصل نانوشته ، هرچه گستره محصولات ارائه شده توسط یک شرکت بیشتر باشد ، احتمال کیفیت محصول نیز بیشتر می شود .

در چه فضاهایی از چوب ترمو استفاده کنیم ؟

کاربرد اصلی چوب ترمو در انواع نماهای ساختمان است، فقط به درز انبساط حدود 2 سانتی متری بین چوب ترمو و سایر متریال های مورد استفاده توجه کنید، زیرا چوب همیشه تغییر سایز می دهد و اصطلاحا بازی می کند . چوب ترمو در فضاهای مرطوب مانند حمام، توالت، سونا، کف استخر و … نیز قابل استفاده است . استفاده از چوب ترمو در آلاچیق نیز به دلیل ماهیت چوبی آن کاملا پذیرفته شده است .

قیمت چوب ترمو چنده ؟

در مورد قیمت چوب ترمو باید در نظر داشته باشیم که قیمت چوب ترمو بسته به شرایط متفاوت است و از آنجایی که کالای وارداتی است تمامی مواردی که بر واردات تاثیر می گذارند بر قیمت چوب ترمو نیز تاثیر خواهد داشت . با این حال، قیمت چوب اش اغلب بالاتر از چوب کاج است و معمولاً مارک های معتبرتر قیمت نسبتاً بالاتری دارند .

در واقع شواهد مختلف حاکی از آن است که از زمان ورود چوب ترمو به کشورمان، لیست قیمت چوب ترمو با نوسانات قابل توجهی مواجه بوده است و با توجه به استقبال زیاد از این ماده، به ویژه طی چند سال اخیر و به دلیل نوسانات شدید قیمت ، واردات آن از کشور آغاز شده است . شرکت ها سعی کرده اند با کمترین تغییرات و توجیه اقتصادی مناسب لیست قیمت ها را به مشتریان ارائه دهند  .

سوال : چگونه چوب ترمو را از چوب های متفرقه تشخیص دهیم ؟

در ابتدا به این نکته اشاره کنیم که بسیاری از شرکت های معتبر تولید کننده چوب ترمو در اروپا تا به امروز در ایران فروش نداشته اند . اما هستند افراد سودجویی که خود را نماینده آنها معرفی می کنند و با فروش چوب های معمولی با برندهای معتبر خارجی اقدام به فروش چوب های معمولی و فرآوری نشده به جای چوب ترمو می کنند .

متأسفانه این امر باعث شده تا تولیدکنندگان نسبت به این محصول لوکس و زیبا بی اعتماد شوند و نگرش منفی نسبت به آن پیدا کنند . بنابراین بهتر است روش اصلی تشخیص چوب ترمو را بدانید :

در واقع ، تنها دو روش قابل اعتماد برای تعیین اصالت چوب ترمو وجود دارد .

روش اول: تمامی شرکت های اروپایی که در دنیا به خصوص در خاورمیانه نماینده دارند به محض دریافت ایمیل استعلام نمایندگی از مشتری در نهایت موظفند ظرف 24 ساعت پاسخ دهند .

در نتیجه پاسخگو نبودن سازنده چوب ترمو به این معناست که فروشنده به عنوان دلال صحبت نکرده و سعی کرده به جای چوب ترمو، چوب معمولی را با چند برابر قیمت بفروشد .

روش دوم: روش دوم یافتن نام و مشخصات نمایندگی در سایت رسمی سازنده چوب ترمو اروپایی می باشد .  

معایب چوب ترمو

با توجه به اینکه هیچ محصول و وسیله ای بدون ایراد نیست، در این قسمت سعی می کنیم صادقانه برخی از ایرادات و معایب چوب ترمو را بیان کنیم .

معایب چوب ترمو به طور خلاصه به شرح زیر است :

قیمت نسبتا بالا

بزرگترین عیب چوب ترمو این است که نسبت به سایر مواد گران تر است .

تخریب محیط زیست و جنگل ها

قطعا برای تولید چوب ترمو ابتدا باید جنگل ها و درختان را از بین برد . این امر در مصرف زیاد می تواند به آسیب های جبران ناپذیری منجر شود .

اجرای ساختمان های گرد، استادیوم ها و سازه های دوار با چوب ترمو دشوار است .

چوب ترمو چیست و استفاده از آن در نما چه مزیتی دارد ؟

در سال های اخیر استفاده از چوب برای زیباسازی نمای بیرونی ساختمان بسیار رایج شده و در بین مردم رواج زیادی داشته است . در واقع چوب به دلیل زیبایی چشم نواز و منحصر به فرد خود در سازه های مختلف از جمله ساختمان ها برای زیباسازی نمای بیرونی و داخلی استفاده می شود . چوب یکی از مصالحی است که مردم در گذشته برای ساختن خانه ها، تجهیزات دفاعی، حمل و نقل و وسایل دیگر از آن استفاده می کردند .

استفاده از چوب سابقه ای طولانی دارد و به دلیل سهولت در دسترس بودن همواره مورد توجه بشر بوده است . امروزه با پیشرفت علم، تکنولوژی و تولید دستگاه های پیشرفته و مدرن، بشر به این نتیجه رسیده است که سطح چوب را می توان در یک فرآیند خاص و با حرارت دادن به عوامل مختلفی فرآوری کرد .

بادوام بوده و برای نمای ساختمان قابل استفاده است .

فرآیند ساخت چوب ترمو

در واقع به خشک کردن چوب در شرایط گردش هوا و بخار آب چوب ترمو می گویند . در طی این فرآیند با حرارت دادن چوب این امکان وجود دارد که هسته داخلی چوب به دمای 220 تا 185 برسد که در نتیجه رطوبت چوب به زیر 6 درصد و اسید موجود در آن نیز می رسد ، همانطور که هر موجودات میکروسکوپی از بین می رود . به طور کلی می توان گفت که استفاده از چوب و کاربرد آن در سازه های مختلف، زیبایی کلاسیک و چشم نوازی را برای ساختمان به ارمغان می آورد و فضایی مدرن را برای بیننده تداعی می کند .

انواع چوب ترمو

برای ساخت چوب ترمو از انواع درختان استفاده می شود . درختانی مانند کاج، صنوبر و خاکستر از جمله چوب های مورد استفاده برای چوب ترمو هستند . در واقع برای زیبایی چوب و محافظت از آن در برابر اشعه ماوراء بنفش، آن را با انواع رنگ، لاک و یا روغن می پوشاند. پوشش چوب با این مواد نگهداری و محافظت از آن را آسان تر می کند. در واقع چوب ترمو به دو دسته چوب نرم و چوب سخت تقسیم می شود که در ادامه به آنها می پردازیم .

چوب ترمو یا چوب نرم

شاید با شنیدن نام چوب نرم تصور کنید که این نوع چوب ساختاری نرم و بسیار شکننده دارد، اما اینطور نیست و به دلیل چگالی کم و همچنین فاصله مولکولی کم آن ها ، در نظر گرفته شده است . چوب نرم گره مرکزی ندارد و به همین دلیل بافت آن بسیار زیبا و منحصر به فرد است. این نوع چوب بیشتر برای نما استفاده می شود ، زیرا بافت زیبایی دارد و وزن آن بسیار سبک است .

به طور کلی از چوب های نرم برای طراحی و ساخت نمای بیرونی سازه ها استفاده می شود . تفاوت مهم بین چوب سخت و نرم در نوع چوب و نحوه ساخت آنهاست . چوب نرم از درختان مخروطی مانند سرو و صنوبر و کاج که به گل همیشه بهار نیز معروف است به دست می آید .

رنگ این نوع درخت زرد است که کمی مایل به قرمز نیز می باشد و بهترین نوع آن در فنلاند یافت می شود. لازم به ذکر است که چوب درختانی مانند کاج به دلیل رشد بسیار بالا قیمت بسیار بهتری نسبت به چوب های دیگر

دارند .

چوب سخت

همانطور که گفتیم چوب نرم چگالی کمی دارد از طرف دیگر چوب سخت تراکم بسیار بالایی دارد و به همین دلیل در بین نجاران و سازندگان چوب از محبوبیت بالایی برخوردار است و بسیار مورد استفاده قرار می گیرد .

علاوه بر ساختار این دو چوب ، تنوع رنگ و بافت سخت چوب بسیار زیاد است و همچنین نقش و نگارهای رگه ای زیادی در آن دیده می شود . در واقع دکوراسیونی که از این نوع چوب ساخته شده است دارای ظاهری بسیار چشمگیری است .

چوب سخت ترمو اغلب از دسته درختان پهن برگ به دست می آید که مهم ترین و معروف ترین آنها وان یا چوب آن است . علاوه بر درختان ذکر شده ، چوب سخت از انواع درختان دیگر مانند گردو ، صنوبر ، بلوط  ، افرا ، ماهون ، گیلاس ، صنوبر و … به دست می آید .

قیمت چوب سخت بسیار بیشتر از چوب نرم است . برای خرید چوب سخت باید هزینه زیادی پرداخت و ساخت محصولات مختلف با این نوع چوب هزینه هنگفتی را می طلبد. بنابراین چوب سخت به دلیل قیمت بالا و وزن زیاد به ندرت برای چوب ترمو نما استفاده می شود و مهندسان اغلب برای این منظور از چوب نرم استفاده کنید .

اما در واقع استفاده از چوب های سخت برای ساخت کف مکان های شلوغ گزینه بسیار مناسبی است . زیرا این نوع چوب مقاومت بسیار بالایی دارد و به همین دلیل اغلب برای کفپوش در چنین مکان هایی استفاده می شود .

می توان از این چوب ها استفاده کرد که قیمت آن بسیار کمتر از چوب سخت است و نیازی به نگهداری مانند رنگ یا روغن صیقلی ندارد و همچنین به دلیل پلیمر موجود در چوب پلاست  ، هیچ گونه موریانه یا  حشره موذی در این محصول وجود ندارد .

کاربردهای چوب ترمو در ساختمان ها

همانطور که گفته شد چوب ترمو در اثر حرارت به یکی از مستحکم ترین مصالح تبدیل می شود و همین استحکام بالا آن را برای ساخت نمای بیرونی ساختمان مناسب می کند . یکی دیگر از دلایل استفاده از چوب برای ساخت نمای داخلی و خارجی سازه ، زیبایی منحصر به فرد و بی نظیر آن است، حس زیبای چوب و گره در چوب بسیار چشم نواز است .

چوب کاربردهای فراوانی دارد و در بسیاری از موارد مورد استفاده قرار می گیرد، اما مهمترین و عمده ترین مصارف چوب شامل ترمو، کفپوش فضای باز و داخلی، گلدان، پله، روف گاردن، دکوراسیون و آلاچیق می باشد .

در واقع بیشترین استفاده از چوب در نمای بیرونی ساختمان است که اغلب برای آن از درخت کاج استفاده می شود . چوب ترمو با شیارهای کوچک از سر خوردن جلوگیری می کند و به همین دلیل استفاده از آن در فضای داخلی خانه از جمله کفپوش بسیار رایج شده است .

چوب ترمو کف برای فضاهایی مانند سرویس بهداشتی ، حمام و آلاچیق نیز مناسب است . (البته چوب پلاست در این مکان ها اولویت بیشتری دارد) همچنین برای ساخت روف گاردن از ترکیب چوب نرم و سخت استفاده می شود . همانطور که گفتیم چوب کاج در دسته چوب های نرم قرار می گیرد که در واقع بسیار معطر است و در مواردی مانند ساخت سونای خشک استفاده می شود .

علاوه بر کاربردهای چوب ترمو که در بالا ذکر شد، از دیگر کاربردهای این چوب می توان برای طراحی و ساخت فضای نشیمن و دکوراسیون بیرونی استفاده کرد . زیرا این نوع چوب طی فرآیندی خاص و عوامل مختلف در برابر شرایط جوی مختلف مقاوم شده است و آسیب جدی نمی بیند .

مزایای استفاده از چوب ترمو

در واقع چوب ترمو بسیار متفاوت از چوب معمولی است که یکی از مهم ترین تفاوت های آن مقاوم بودن چوب در برابر عوامل محیطی است که در زیر به برخی از مزایای استفاده از چوب ترمو اشاره شده است :

استفاده از چوب ترمو در نما باعث می شود نمای ساختمان مقاومت بالایی در برابر رطوبت ، گرما و سرما داشته باشد.

چوب ترمو نسبت به سایر چوب های موجود قیمت بسیار کمتری دارد

این نوع چوب بسیار سبک است ، بنابراین نصب آن آسانتر است .

به دلیل سبکی چوب ترمو به راحتی می توان آن را جدا ، تمیز و یا تعمیر کرد .

فرآیند حرارت دادن چوب باعث از بین رفتن مواد مضر آن از جمله فرمالدئید می شود .

در واقع چوب ترمو عایق صوتی بسیار خوبی است و استفاده از آن در نمای سازه از انواع آلودگی های صوتی جلوگیری می کند .

عمل برش این نوع چوب به راحتی و خیلی سریع انجام می شود . بنابراین می توان برش های منحنی را به راحتی روی آن انجام داد .

چوب ترمو به دلیل زیبایی و طبیعی بودن در صورت استفاده در نما ، حس آرامش را برای ساکنین به ارمغان می آورد .

چوب ترمو رطوبت کمتری را جذب می کند که از ترک خوردن چوب جلوگیری می کند و همچنین خاصیت عایق بالایی دارد .

این نوع چوب به دلیل ساختار متنوعی که دارد نمی تواند توسط حشرات مختلف مانند موریانه نفوذ کند . همچنین از چسبیدن کپک به چوب جلوگیری می کند .

معایب چوب ترمو

مهمترین عیب این چوب آسیب رساندن به محیط زیست است . متاسفانه برای به دست آوردن این نوع چوب باید درختان زیادی قطع شود و جنگل ها از بین بروند .

گرمای چوب باعث می شود که چوب استحکام مکانیکی خود را از دست بدهد و در نتیجه اشعه ماوراء بنفش خورشید می تواند چوب را تحت تاثیر قرار داده و آن را از بین ببرد .

علاوه بر آسیب های چوب ترمو به محیط زیست همانطور که گفتیم این نوع چوب قیمت بسیار بالاتری نسبت به چوب معمولی دارد و اجرای آن در نمای ساختمان مستلزم هزینه زیادی است .

در چوب های نرم امکان کاشت موریانه و حشرات مختلف در نظر گرفته شده است .

مترجم : حسین عتیقی

کلمات کلیدی : چوب ترمو ، ترموود ، طراحی چوب ترمو ، چوب کاج ، چوب افرا ، چوب صنوبر ، کفپوش چوبی

منبع :wpc.ir/


مطالب مرتبط با موضوع چوب ترمووود :

  • دکوراسیون فضای باز با چوب ترمووود
    استفاده از چوب ترمووود در فضای باز ، چوب ترمووود به دلیل مقاومت بالایی که در برابر رطوبت، اشعه UV و پوسیدگی دارد، انتخابی عالی برای دکوراسیون فضای باز است
  • طراحی دیوارکوب و نصب چوب ترمووود بصورت دولایه
    چوب ترمووود یک نوع چوب است که با استفاده از روشی به نام ترمووود ، با کاهش محتوای رطوبتون آن و تعریض سلولهای چوبی ، مقاومت آن را در برابر تغییرات هوا و فعالیت آفت ها افزایش می دهد
  • چوب ترمووود برای کاور درب
    چوب ترمووود و چوب نما برای کاور درب ، خدمات نصب و رنگ ترمووود ، چوب ترمو در نمای درب ، درب تمام چوب ترمووود ، ساخت انواع درب چوبی
  • قیمت ترمووود
    همه چیز درباره چوب ترمووود ، ترمووود چیست ، فروش و خدمات نصب چوب ترمووود اجرای دیوارکوب و سقف کاذب چوب ترمو
  • چوب ترمو
    چوب ترمووود ،مواد اولیه این مجموعه از بهترین درختان منتخب از جنگل ها تهیه ، طبقه بندی و عرضه می شود و با استفاده از بهترین ماشین آلات و بهترین تکنیک های برش چوب ترمو تهیه و به شرکت ها ارسال می شود

WhatsApp us