انواع سقف ها

انواع سقف ها

Wood and metal ceilings

انواع سقفهایی که در اسکلتهای فلزی اجرا می شوند عبارتند از :

سقف چوب و فلز  (1) سقف چوب و فلز  (1) سقف چوب و فلز  (2) سقف چوب و فلز  (3) سقف چوب و فلز  (4)
1- سقف کامپوزیت

2- سقف کرومیت

3- سقف تیرچه بلوک

سقف کامپوزیت :
یکی از پرطرفدارترین سقف های موجود که طراحان سازه و مجریان تمایل زیادی به طرح و اجرای آن دارند سقفهای کامپوزیت می باشند.
اجزای تشکیل دهنده سقف کامپوزیت :
میلگرد، بتن

مراحل اجرای سقف کامپوزیت:
حمل و انبار مصالح لازم برای اجرای سقف قالب بندی سقف بوسیله چهارتراش ، گوه ، تخته روسی، فاصله انداز 2.5 ، ورق آلومینیوم و پلاستیک مش بندی سقف بوسیله میلگرد با مقاومت تسلیم طراحی نصب اسپیسرهای پلاستیکی و لقمه های بتنی شمع بندی و بستن کناره های سقف ، در نظر گرفتن محل تاسیسات و بازشوها آماده سازی و بازرسی سقف جهت بتن ریزی بتن ریزی و پرداخت سطح فواید سقف کامپوزیت :
بدست آوردن سقفی یکپارچه و صلب سرعت اجرایی نسبتا بالا معایب : 1-احتیاج به اجرای سقف کاذب
فضای لازم برای دپوی قالبها زمان بر بودن قالب بندی سقف

سقف کُرمیت :

سقفهای کرومیت از لحاظ قالب بندی مابین تیرچه ها به دسته های زیر تقسیم می شوند : کرومیت با بلوکه سفال کرومیت با بلوکه سیمانی کرومیت با بلوکه های پلی استایرن کرومیت کامپوزیت
اجزاء تشکیل دهنده سقف کرومیت :

تیرچه فلزی با جان باز بلوک سیمانی ، سفالی یا قالب فلزی میلگرد افت حرارت کلافهای عرضی بتن پوششی

اجزای تشکیل دهنده تیرچه فلزی با جان باز :

نبشی فوقانی – میلگرد زیگزاگ – تسمه فلزی تحتانی – تسمه فلزی که در تکیه گاهها جهت تقویت برشی تیرچه قرار دارد.

انواع قالب بندی مابین تیرچه ها :

بلوک سفالی بلوک سیمانی

قالب فنری میلگردهای افت حرارت :

میلگردهای افت حرارت به فواصل 30 سانتیمتر عمود بر تیرچه ها اجرا می شوند و می توانند از قطرهای 6 ، 8 و 10 انتخاب شوند.

مراحل اجرای سقف کرومیت :

حمل و انبار مصالح تشکیل دهنده سقف اندازه گیری تیرچه ها بالا بردن ، نصب و جوشکاری تیرچه ها بلوک چینی اجرای کلاف عرضی قالب بندی و بستن حاشیه های سقف بلوک چینی در نقاطی که از بلوک کامل نمی توان استفاده کرد.

اجرای آرماتورهای افت حرارت کنترل و آماده سازی سقف در جهت بتن ریزی سقف ساخت و یا سفارش مقدار لازم بتن جهت بتن ریزی بتن ریزی و پرداخت سطح نگهداری
مزایای سقف کرمیت سقف های کرمیت درانواع مختلف آن مزایای زیادی از جمله:کاهش هزینه ها,امکان حذف کش ها,سرعت اجرا,عدم نیاز به شمع بندی و … می باشد که در ذیل به ذکر آنها می پردازیم:
1.عدم نیاز به شمع بندی:

محاسبات و اجرای سقف های کرمیت با فرض اینکه تیرچه های فولادی قادر به تحمل وزنشان شامل بلوک,بتن وعوامل اجرایی را دارا می باشند انجام میگیرد وبه همین دلیل سقف های کرمیت نیازی به هیچ گونه شمع بندی ندارند و به اصطلاح تیرچه ها خود ایستا هستند.
2.سرعت و سهولت اجرا: سرعت اجرای این سقف ها نسبت به سایر مواری که اجرا می شود به دلیل عدم شمع بندی بیشتر است و 48 ساعت پس از بتن ریزی می توان بر روی آن رفت وآمد نمود و بارگذاری های سبک را انجام داد و عملیات ساختمانی روال عادی خود را پیدا می کند.
3.اجرای هم زمان چند سقف:

به دلیل عدم وجود شمع و جک در زیر سقف های کرمیت عملا امکان اجرای همزمان چند سقف شامل مراحل چیدن تیرچه ها و بتن ریزی به طور هم زمان امکان پذیر می باشد و این کاراز مهمترین مزایای سقف کرمیت از نظر اقتصادی مخصوصا برای انبوه سازان واجرای ساختمان های با زیر بنای کم وطبقات زیاد است.

4.کاهش مصرف بتن ووزن کمتر سقف:

چون در سقف های کرمیت فاصله محور به محور تیرچه ها بین 75 تا 100 سانتیمتر می باشد معمولا تا حدود 20 درصد از مصرف بتن کاسته و در نتیجه سقف سبک تر می گردد حال اگر از مصالحی نظیر بلوک های پوکه ای وپلی استایرن استفاده شود تاثیر چشمگیری در کاهش وزن سقف خواهد داشت.

5.سهولت اجرای داکت:

به دلیل فاصله نسبتا زیاد تیرچه ها احداث داکت در سقف برای عبور تاسیسات از قبیل کانال های تهویه,لوله کشی ها و… به سهولت انجام می پذیرد ودیگر دلیل و نیازی به قطع تیرچه ها وجود ندارد.

6.مقاومت نهایی و شکل پذیری بالا

با انجام آزمایشات و محاسبات بار گذاری که بر روی سقف های کرمیت صورت پذیرفته مشخص گردیده که پس از تغییر شکل های بسیار زیاد گسیختگی در این سیستم سقف ایجاد می گردد که گسیختگی نرم است و این حالت از نظر ایمنی در حد بسیار مطلوبی می باشد.

7.یکپارچگی سقف و اسکلت:
از مزایای سقف های کرمیت که بر روی اسکلت های فلزی صورت می گیرد این است که به دلیل جوش شدن تیرچه ها بر روی پل ها پس از عملیات بتن ریزی بین سقف و اسکلت یکپارچگی به وجود می آید وهمانند یک دیافراگم صلب عمل می کند.البته در اسکلت های بتنی با اجرای قلابهای مخصوص که برای مهار تیرچه ها در تیرهای اصلی به کار می رود می توان چنین یکپارچگی را ایجاد نمود البته اجرای آن به راحتی اسکلت های فلزی نیست.
8.پایین بودن تنش در بتن:
به دلیل اینکه تیرچه های فولادی ما از نوع خود ایستا هستند ومی توانند وزن های اعمالی را به تنهایی تحمل نمایند تنشی که در بتن ایجاد می گردد پایین می آید همچنین با انجام آزمایش بارگذاری بر روی سقف های کرمیتی که مقاومت نهایی بتنشان کمتر از حد معمول بوده است مشخص شده که لطمه ای به ظرفیت باربری سقف وارد نمی شود.
9.امکان طراحی برای دهانه های بزرگ:
در سیستم کرمیت این امکان وجود دارد که سقف های با دهانه های بزرگ و بارهای زیاد طراحی گردد که این مزیت در طراحی سازه های با کابری های خاص که به دهانه و بارهای زیاد نباز دارند مورد استفاده قرار می گیرد و تا کنون دهانه های 12.5 متری و شدت بارهای 7 تن بر متر مربع اجرا گردیده که انجام آزمایش های بارگذاری ایمنی آن را مورد تایید قرار داده است.
10.حذف رد فولاد زیر سقف:
در سقف های ضربی همان گونه که مشاهده می شود خطوط تیره ای روی گچ ایجاد می شود که اثر تیر آهن است وبه آن داغ آهن گویند ولی در سقف های کرمیت چون بلوک ها پایین تر از تیرچه ها قرار می گیرند پوشش گچ و خاک زیر تیرچه بیشتر شده واین امر موجب کاهش جذب ذرات معلق شده وبدین جهت سایه یا رد فولاد دیده نمی شود.
11.امکان حذف کشها:
امروزه از مفهوم دیافراگم صلب در آنالیز و طراحی بیشتر ساختمان ها استفاده می گردد در این سازه ها نیروی القایی زلزله از طریق دال صلب بتنی به سیستم های مقاوم در برابر نیروی جانبی مانند بادبندها و دیوارهای برشی منتقل می گردد در سقف های تیرچه بلوک معمولی فرض بر این است که تنش های فشاری و برشی ایجاد شده در دیافراگم صلب توسط بتن وتنش های کششی توسط کش ها تحمل می شود حال این که سقف های کرمیت دو تفاوت عمده نسبت به سقف های تیرچه بلوک دارند:

1.در اسکلت فلزی تیرچه های کرمیت به پل ها جوش می شوند.

2.تنش در این تیرچه ها پس از گرفتن بتن و ایجاد یک مقطع مرکب به طور چشمگیری از تنش مجاز کمتر است واز همین ظرفیت اضافی می توان برای حذف کش ها استفاده نمود. بنا براین شبکه به هم پیوسته پل ها و تیرچه های کرمیت می تواند دال بتنی سقف را در مقابل نیرو های درون صفحه ای مسلح کند.این سقف می تواند به خوبی مانند یک دیافراگم صلب عمل کند ودیگر نیازی به استفاده از کش ها نیست وحذف کش ها می تواند موجب صرفه جویی دراستفاده از فولاد گردد وهمچنین موجب یکنواختی زیر سقف وحداقل شدن نازک کاری زیر سقف می گردد.

12.نظارت بر اجرا:
شرکت هایی که اقدام به ساخت تیرچه های کرمیت می نمایند موظف هستند تا در تمام مراحل نصب و اجرای سقف بر حسن انجام کار نظارت داشته باشند.

در سیستم سقف کُرمیت از تیرچه های فولادی با جان باز در ترکیب با بتن استفاده می شود. در ساخت تیرچه های مذکور از یک تسمه، در بال تحتانی و نیز یک میلگرد خم شده در جان استفاده می شود. برای پرکردن فضای خالی بین تیرچه ها از قالب های ثابت مانند بلوک های سیمانی، پلی استایرن، طاق ضربی ، قالب های موقت فولادی (کامپوزیت ) و یا هر پرکننده سبک استفاده می شود. فواصل تیرچه ها بسته به نوع قالب از 73 سانتی تا 100 سانتی متر متغیراست ، روی سقف نیز با 4 الی 10 سانتی متر بتن پوشانده می شود.

تیرچه ها از نوع خود ایستا بوده و به همین علت هیچ نوع شمع بندی در زیر سقف مورد نیاز نمی باشدو تیرچه ها به نحوی طراحی می شوند که بتوانند وزن بتن خیس، قالب ها و عوامل اجرایی سقف را به تنهایی تحمل کنند. پس ازاین که بتن به 75% مقاومت مشخصه خود می رسد ، تیرچه های فولادی با بتن به صورت یک مقطع مختلط وارد عمل شده و بارهای مرده و زنده سقف را تحمل می کنند.

سقف تیرچه و بلوک کُرمیت :
با متداول شدن سقف های تیرچه بلوک در ایران تا حد زیادی این سقف ها توانستند مشکلات بسیاری را که سقف طاق ضربی داشتند حل کنند ولی اجرای این سقف علاوه بر مزایای آن سخت و دشوار بود و آن نیاز مبرم به شمع بندی و اجرای جک در زیر آن بود چون این تیرچه ها نمی توانستند وزن خود را تحمل نمایند که علاوه بردست و پا گیر بودن هزینه ای را ایجاد می نمود و همچنین زمانی حداقل دو هفته ای نیاز است تا بتوان سقف را بهطور کامل آزاد نمود که با متداول شدن تیرچه های خود ایستای کرمیت این مشکل به راحتی حل شد و اکنون اجرای این سقف بر روی هر نوع سازه ای امکان پذیراست
سقف پلیمری کُرمیت :
در راستای سبک سازی ساختمان، این شرکت هم زمان با ستفاده از قالب کامپوزیت و بلوک های پوکه ای اقدام به استفاده از مصالح پلیمری در ساختمان کرده است. استفاده از بلوک های پلی استایرن نسوز در سقف باعث کاهش مصرف تیرچه تا حدود 20% و کاهش فولاد مصرفی سازه تا حدود 7% می شود. سهولات اجرای این نوع سقف، باعث افزایش سرعت اجرا و درنیتجه کاهش هزینه های اجرایی می گردد. در عین حال در هزینه های حمل و نقل نیز صرفه جویی قابل ملاحظه ای صورت می گیرد. شیارهای مناسب ایجاد شده در زیر این بلوک ها باعث پیوستگی گچ و خاک در زیر سقف می گردد. در جهت بهبود استفاده از مصالح پلیمری، بخش تحقیق و توسعه این شرکت مشغول مطالعات و بررسی های بیشتر می باشد.

سقف کامپوزیت کُرمیت :
سیستمهای معمول کامپوزیت در امریکا عینا” با تیرچه های با جان باز انجام می شود و معمولا” همراه با گذاشتن یک ورق فولادی موجودار به عنوان عرشه و آرماتور بندی روی آن بتن ریخته می شود . در این سیستم قالب ماندگار است و قطعات جان نیز با بتن احاطه نمی شود. در طراحی سیستم قالب کامپوزیت کُرمیت، نظر بر آن بوده که علاوه بر سرعت و تطبیق با آیین نامه ها ، هر چه ممکن اقتصادی تر باشد. از این رو اولا قالب باید قابل استفاده مداوم باشد، ثانیا جان تیرچه با بتن پر شود که بتوان قطعات جان را اقتصادی تر طراحی نمود و از لرزش سقف نیز کاسته شود. سیستمهای کامپوزیت رایج در ایران که با تیرآهن ساده یا لانه زنبوری با تیر ورق استفاده می شوند، دارای جان باز نیستند.

در وهله اول قالب های سقف کرمیت سه قطعه بوده و برای باز کردن ، قطعات آن باید از یکدیگر جدا می شد ، با تحقیق بخش R&D این شرکت این قالب با بهینه سازی و استفاده از خاصیت تغییر شکل ارتجاعی فولاد به قالبی یکچارچه تبدیل شد. این قالب در بین تیرچه ها قرار گرفته و بعد از گیرش اولیه بتن قالب از زیر سقف در آورده می شود . این قالب محاسن بسیار زیادی دارد و با سرعت چیده و جمع آوری می گردد و با دقت مختصری , بارها قابل استفاده است. این قالب هم اکنون در پروژه های مختلف این شرکت مورد استفاده است. آخرین بررسی ها و دستاوردها نشان داد که بهتر است جهت تطبیق سیستم با سیستم تیرچه بلوک و استفاده از آرماتور حرارتی یک جهته و حذف آرماتور خمشی در دال فوقانی و در نتیجه صرفه جویی اقتصادی، فاصله لب با لب تیرچه ها حداکثر 75 سانتی متر باشد. مزیت این قالب در آن است که با رعایت دیگر شرایط آیین نامه می توان آرماتور دو جهته را حذف و فقط آرماتور عمود بر تیرچه را منظور نمود. هم اکنون این شرکت قالبهای جدید خود را به انتخاب مصرف کننده در فواصل و ارتفاع مختلف آماده عرضه نموده است. فاصله محور به محور تیرچه ها حدود 85 سانتی متر تا 95 سانتی متر و با ارتفاع 20 تا 25 سانتی متر، بسته به انتخاب خریدار و با مشاوره دفتر فنی شرکت و نوع تیرآهنهای مصرفی در سازه و طول دهانه است.

سقف کاذب :

 

سقف های کاذب اولیه به صورت قطعات پلاستیکی در سالهای 1365 به بعد در اولین سقف های کامپوزیت کُرمیت به کار رفت. اما گران بودن مصالح ، نچسبیدن به گچ و خاک و خزش (Creep) باعث گردید که استفاده از آن مقید گردد. از سوی دیگر انواع تولیدات ورق گالوانیزه به صورت رابیتس در شکلها و فرمهای مختلف و تولید مواد اولیه آن (ورق گالوانیزه) در ایران ، ما را به سمت استفاده از این محصول سوق داد.

سقف ضربی کُرمیت
به علت اجبار در استفاده ار مصالح فشاری از زمان های قدیم استفاده از طاق قوسی متداول بوده و به همین جهت استفاده از سیستم طاق ضربی نیز به عنوان نوعی طاق قوسی رواج داشته است. وجود اشکالات عمده در عملکرد سقف های ضربی با تیرآهن مانند عدم ایجاد یک دیافراگم مناسب بین ستون ها و مصرف زیاد فولاد در مقایسه با مقدار باربری ، باعث شد تا در سال 1356 با ارائه طرحی بهینه « سقف ضربی کُرمیت » نسبت به اصلاح این سیستم اقدام گردد. در سیستم طاق ضربی کُرمیت وجود بتن روی سقف می تواند یک دیافراگم مناسب بین ستون ها ایجاد کند و همچنین به علت بازبودن جان تیرچه ها مقدار زیادی در مصرف فولاد صرفه جویی می شود.

محدودیت های اجرائی سقف تیرچه بلوک

سقف های اجرا شده با تیرچه و بلوک ، دارای محدودیت های اجرائی به شرح زیر هستند:

1. فاصله محور تا محور تیرچه ها نباید 70 سانتیمتر بیشتر باشد.

2. بتن پوششی قسمت بالائی تیر (بتن روی بلوک ) نباید از 5 سانتیمتر ، یا 12/1 فاصله محور به محور تیرچه ها کمتر باشد.

3. عرض تیرچه ها نباید از 10 سانتیمتر کوچکتر باشد و همچنین نباید از 305/1 برابر ضخامت کل سقف کمتر باشد.

4. حداقل فاصله دو طرف یک تیرچه ، پس از نصب نباید کمتر از 6.5 سانتیمتر باشد.

5. ضخامت سقف برای تیرهای با تکیه گاه ساده نباید از 20/1 دهانه کمتر باشد. در مورد تیر های یکسره (تکیه گاه های گیردار) نسبت ضخامت به دهانه ، 26/1 کاهش می یابد. در سقف هایی که مسئله خیز مطرح نباشد ، این مقدار تا 35/1 دهانه نیز کاهش می یابد.

6.حداثر دهانه مورد پوشش سقف (در جهت طول تیرچه پیش ساخته خرپایی) یا تیرچه های منفرد ، نباید از 8 متر بیشتر شود برای اطمینان بیشتر ، دهانه مورد پوشش، بیشتر از 7 متر نباشد و در صورت وجود سر بار های زیاد و یا دهانه بیش از 7 متر از تیرچه مضاعف استفاده شود.

بلوک سیمانی:

بلوک سیمانی یا بلوک بتنی از اختلاط سیمان و آب با شن ریزدانه و ماسه یا دیگر سنگدانه‌های مناسب و لرزاندن و متراکم کردن مخلوط و عمل آوردن و مراقبت از آنها در محیط مناسب ساخته می‌شود. بلوکهای سیمانی به اشکال توخالی و توپر ساخته شده و در دیوارهای خارجی و داخلی به صورت باربر و غیر باربر و در تیغه‌های جدا کننده و سقفهای تیرچه بلوک و سایر قسمتهای ساختمان به مصرف می‌رسند. بلوکهای سیمانی بیشتر در نقاطی مرسوم هستند که برای تولید آجر محدودیتهایی وجود داشته باشد. از مزایای این فرآورده، صرفه‌جویی در مصرف مصالح و زمان اجرا، حمل آسان، عایق بودن نسبی حرارتی و صوتی و سهولت در مسلح کردن می‌باشد.

وزن بلوک بستگی به وزن بتنی دارد که بلوک با آن ساخته می‌شود، بلو‌کهای ساخته شده از شن و ماسه طبیعی رودخانه‌ای یا شکسته، دارای وزن ویژه‌ای معمولی و در حدود 2000 کیلوگرم بر متر مکعب هستند، بلوکهای با وزن ویژه کمتر از 1680 کیلوگرم بر متر مکعب را سبک به حساب می‌آورند، در ساخت این بلوکها از دانه‌هایی مانند پوکه معدنی و پوکه ساختگی استفاده می‌شود. مقاومت بلوکهای سبک با وجود کاهش وزن، در مقایسه با بلوکهای معمولی، کاهش چشمگیری ندارد.

بلوکهای سیمانی به لحاظ شکل ظاهری به انواع توخالی باربر و غیر باربر و توپر و آجر بتنی و از نقطه نظر محل مصرف به دیواری توکار و نمادار، تیغه‌ای، ستونی و سقفی گروه‌بندی می‌شوند. بلوکهای ویژه‌ای نیز برای دودکش، نعل درگاه، جدول خیابانها و پیاده‌روها و فرش کف ساخته می‌شود.

انطباق با مشخصات و استانداردها

بلوکهای مورد مصرف در هر پروژه باید از لحاظ ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی و ابعاد و شکل ظاهری با آنچه در مشخصات فنی خصوصی و نقشه‌ها و دیگر مدارک پیمان ذکر شده است، مطابقت داشته باشند. نمونه‌های انواع بلوک مصرفی شامل بلوکهای توکار و نمادار دیواری و سقفی باید قبلاً به تصویب دستگاه نظارت برسد.

ویژگیها و روشهای آزمایش بلوکها باید مطابق استانداردهای ایرانی زیر باشد:

ـ استاندارد شماره 70 : بلوکهای سیمانی

ـ استاندارد شماره 2909 : استاندارد، ویژگیها و روشهای آزمون تیرچه و بلوک سقفی

ـ هر استاندارد ایرانی دیگری که تا زمان انعقاد پیمان در باره انواع بلوکهای سیمانی تدوین یا تجدیدنظر شود.

تا زمانی که استاندارد ایرانی در برخی موارد تدوین نشده باشد در درجه اول استانداردهای سازمان بین‌المللی استاندارد

ISO معتبر خواهد بود و در صورت نبودن استاندارد مذکور به ترتیب استانداردهای آمریکایی ASTM ، بریتانیایی BS و آلمانی DIN ملاک عمل قرار خواهد گرفت.

ویژگیها و حداقل حدود قابل قبولبلوکهای دیواری

بلوکهای سیمانی ساده باید به شکل مکعب مستطیل و کاملاً سالم و بدون عیب بوده و سطوح آن چسبندگی کافی با اندود و ملات داشته باشد.

استاندارد ایران شماره 70، سال 1357، بلوکهای توخالی دیواری را به انواع 40×30×20، 40×20×20 و 40×10×20 سانتیمتر گروه‌بندی کرده و جمع طول قطعات توپر را بیش از کل طول در همان جهت و سطح قسمتهای پر را بیش از (50%) سطح کل بلوک در جهت عمود بر بار وارده و ضخامت حداقل جداره‌ها و پوسته خارجی بلوکهای کوچک را 3 سانتیمتر و بلوکهای متوسط و بزرگ را 4 سانتیمتر تعیین نموده است. ابعاد مذکور اسمی هستند، و اندازه‌های واقعی طول و ارتفاع بلوک را، به خاطر وجود ملات، 1 سانتیمتر کمتر اختیار می‌کنند. رواداری برای طول بلوک 3± و برای عرض و ارتفاع بلوک 5/1± میلیمتر تعیین شده است. علاوه بر اندازه‌های ذکر شده ممکن است بلوکها در ابعاد و اندازه‌های دیگری نیز بنا به توافق خریدار و سازنده تهیه شوند. مشخصات مواد اولیه مصرفی، طرز ساخت و مراقبت از بلوکها و خشک کردن آنها در استاندارد مزبور آمده است که باید از سوی سازندگان رعایت گردد.

مخلوط بتن مصرفی در ساخت بلوک باید از یک پیمانه سیمان پرتلند و 5/3 پیمانه شن (به درشتی حداکثر نصف ضخامت نازک‌ترین دیواره بلوک) و 5/2 پیمانه ماسه و 150-130 لیتر آب برای بتن لرزیده یا 180-160 لیتر برای بتن نلرزیده تشکیل شده باشد، اختلاط می‌تواند با دست یا ماشین انجام شود. در صورتی که ساختن بلوک با وسایل دستی انجام گیرد، مخلوط باید کم‌کم و در قشرهای 5 تا 5/7 سانتیمتر در قالب ریخته و هر لایه جداگانه کوبیده و متراکم گردد تا قالب کاملاً پر شود و سپس روی قالب توسط ماله صاف و همسطح گردد. در صورتی که ساختن بلوک با وسایل مکانیکی انجام گیرد، قالب باید تا ارتفاع معینی بالاتر از سطح نهایی آن پر شده و مخلوط درون قالب پس از لرزاندن، کوبیده و صاف گردد. پس از قالب‌گیری باید بلوکها را بلافاصله از قالب جدا نموده و روی صفحات زیر بلوکی (پالت) به محل مناسبی برای عمل‌آوری منتقل ساخت، چنانچه تولید بلوک به وسیله ماشینهای بلوک‌زنی سیار (تخم‌کن) انجام شود، بستر زیر بلوکها باید صاف، تمیز و عاری از آلودگی و خاک بوده و با بتن یا اندود سیمانی پوشیده شده باشد. همچنین برای جلوگیری از تابش آفتاب، ریزش باران و وزش باد، بلوکها را باید در محلهای سرپوشیده و دور از جریان هوا تولید کرد. در مورد تولید بلوک با ماشینهای خودکار باید به مشخصات فنی خاص ماشین توجه کافی مبذول گردد.

هنگامی‌که دمای محیط از 5 درجه سلسیوس کمتر باشد، باید تولید بلوک در محوطه روباز را متوقف نمود. به منظور جلوگیری از آثار تخریبی ناشی از تابش مستقیم خورشید، خصوصاً در دمای بیش از 25 درجه سلسیوس، وزش باد، شسته شدن توسط باران و آبپاشی نادرست، کاهش سریع درجه حرارت در روزهای اول و سرمای زیاد و یخزدگی، عمل‌آوری بلوکهای بتنی امری است ضروری. فاصله زمانی بین‌ قالب‌گیری بلوکها و آغاز عملیات مراقبت حداقل 4 تا 5 ساعت خواهد بود. عمل‌آوری ممکن است به یکی از روشهای زیر صورت پذیرد

الف: عمل آوردن با آب

این روش که غالباً در هوای گرم و خشک متداول است به وسایل و تجهیزات خاص نیاز ندارد، جز آبپاشی برای حفظ رطوبت و سرپناه برای حفاظت از تابش آفتاب، باد و باران. در این روش میزان آبپاشی بستگی به شرایط جوی داشته و حدود یک هفته به طول خواهد انجامید. در این روش آبپاشی باید چنان صورت گیرد که صدمه مکانیکی به بلوکها وارد نیامده و در تمام مدت بلوکها مرطوب باقی بمانند.

ب:عمل آوردن از طریق گرم کردن

این روش در کارهای با ابعاد محدود مورد استفاده است و نیاز به تجهیزات و امکانات زیاد ندارد.

در این روش بلوکها در مقابل بخاری مجهز به بادبزن قرار گرفته و هوای گرم از بین آنها عبور می‌نماید. روی بلوکها با پوشینه مراقبت به منظور حفظ گرما و رطوبت پوشانیده می‌شود.

ج:عمل آوردن با بخار آب

برای کاهش زمان عمل‌آوری از روش گرم کردن بلوکها با بخار آب استفاده می‌شود. این شیوه عمل‌آوری که بیشتر در تولید انبوه بلوک به کار می‌رود، نیازمند اطاقهای بخار و تجهیزات جنبی آن است. درجه حرارت این اطاقها تا 80 درجه سانتیگراد می‌رسد، افزایش و کاهش درجه حرارت بلوکها در این حالت به آرامی صورت می‌گیرد تا بلوکها ضمن عمل‌آوری، آب خود را از دست ندهند. در این موارد مدت عمل‌آوری به حدود یک روز تقلیل می‌یابد.

صرف نظر از اینکه عمل‌آوری به چه شیوه‌ای صورت پذیرد، پس از پایان مدتهای تعیین شده فوق، باید بلوکها را به محل مصون از تابش مستقیم خورشید و وزش باد، منتقل، و به مدت 3 هفته تمام آنها را مورد مراقبت قرار داد، تا به طور یکنواخت خشک شوند، به نحوی که میزان رطوبت باقیمانده از (2%) برای بلوکهای با وزن مخصوص 1400 کیلوگرم بر متر مکعب و (5%) برای بلوکهای با وزن مخصوص کمتر از 1400 کیلوگرم بر متر مکعب تجاوز ننماید. مصرف بلوکهای خشک نشده در دیوار باعث جمع‌شدگی کار و ایجاد ترک خواهد شد و از این رو رعایت میزان رطوبت باقیمانده امری الزامی است.

کلیه بلوکها باید سالم، بدون شکستگی سطوح و لبه‌ها و سایر نواقصی باشند که سبب ضعف بلوک در کار می‌گردد، از این رو بلوکها را باید به هنگام مصرف به دقت مورد بازدید قرار داد و از مصرف بلوکهای معیوب خودداری نمود.

تاب فشاری متوسط 12 بلوک نباید از 280 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع (برای سطوح پر) کمتر شود مشروط بر اینکه تاب فشاری هیچ یک از بلوکها از (75%) مقدار تاب متوسط به دست آمده کمتر نباشد.

بلوکهای سقفی

ضخامت تیغه‌های بلوک سقفی حداقل 15 میلیمتر، عرض تکیه‌گاه بلوک سقفی بر روی تیرچه دست کم 5/17 میلیمتر، رواداری در عرض بلوک 2± و در طول و ارتفاع 5± میلیمتر خواهد بود. مصرف سیمان در این بلوک به خاطر نازکی تیغه، قدری بیش از بلوک دیواری است.

بلوکهای نمادار

بلوکهای نمادار به ابعاد بلوکهای دیواری با نمای صاف و نقشدار تهیه می‌شوند. برای جلوگیری از زخمی شدن و پریدگی لبه‌ها و سطوح در موقع شکستن بلوکهای نمادار جهت مصرف، آنها را در اندازه‌های نیمه و سه قدی نیز می‌سازند. به منظور صاف بودن سطوح در این نوع بلوک باید مصرف سیمان قدری بیشتر از بلوکهای معمولی باشد.

بلوکهای سبک

بلوکهای سبک دیواری و سقفی به منظور کاهش وزن و بار مرده و تقلیل تبادل حرارتی و صوتی در ساختمان مصرف می‌شوند. این بلوکها را از انواع بتن سبک می‌سازند که معمول‌ترین آنها بتنهای گازی و سبکدانه هستند.

وزن ویژه بلوکهای سبکدانه از 1200 تا 1450 کیلوگرم بر متر مکعب و تاب فشاری متوسط 3 نمونه آنها باید دست کم 70 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع (در سطح کل بلوک) و حداقل تاب فشاری یک نمونه 55 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع باشد، حداکثر میزان جذب آب در مورد این بلوکها 30 کیلوگرم بر متر مکعب می‌باشد.

مصالح نصب و ملاتها

دوغابها و ملاتها اتصالات و بستها

حمل و نقل و نگهداری

بارگیری، حمل و باراندازی انواع بلوکباید با دقت انجام شود به نحوی که ضایعات به حداقل ممکن برسد. بلوکها باید در محل تمیز و سرپوشیده به طور جدا از هم دسته‌بندی شده و از تماس آنها با خاک، مواد مضر، رطوبت و یخ و برف جلوگیری شود.

آزمایش نمونه‌های گرفته شده ازبلوک در کارخانه و کارگاه باید منطبق با ویژگیهای مورد نظر در مشخصات کار باشد.

تیرچه:

متداولترین نوع تیرچه در ایران تیرچه‌های بتونی می‌باشد که با قالب سفالی و یا بدون قالب سفالی تهیه و عرضه می‌گردد. تیرچه‌های معمولی با خرپای مسلح می‌باشند. خرپا از سه قسمت تشکیل می‌گردد.

الف‌-‌ میله گرئهای کف خرپا می‌باشد که تعد اد و قطر آن طبق محاسبه به دست می‌آید و باید از لحاظ طول و تعداد و نوع میله گرد (ساده یا آجدار) کاملاً مطابق نقشه باشد. کلیه ممانهای مثبت تیرچه به وسیلة همین میلگردها تحمل می‌شود.

با توجه به اینکه اغلب مهندسین محاسب برای صرفه‌جویی طول یک یا چند میلگرد را کوتاه‌تر تعیین می‌نمایند این میلگردها باید درست در وسط طول تیرچه (محل ممان مثبت بحرانی) قرار گیرد.

برای اینکه این میلگردها در موقع بتون‌ریزی جابجا نشود بهتر است آنها را به وسیلة یک یا چند میلگرد عرضی به همدیگر جوش بدهیم.

میلگردهای تحتانی این نوع تیرچه‌ها را قبل از بتون‌ریزی با روش خاص و وسائل مخصوص کشیده آنگاه بتون‌ریزی می‌نمایند و تا سخت شدن کامل بتن آزاد در حال کشش نگه می‌دارند به این نوع تیرچه‌ها اصطلاحاً تیرچه بتونی پیش ساخته می‌گویند.

حمل و نقل و انبار کردن تیرچه

حمل و نقل و انبار کردن تیرچه‌ها باید با دقت انجام شود زیرا در اثر کوچکترین بی‌احتیاطی در موقع حمل و نقل و یا انبار کردن آنها ممکن است تیرچه شکسته و یا ترک بخورد و در موقع نصب نیز ترکهایی مشاهده نشود و در دراز مدت موجب خسارت جبران‌ناپذیری شود در موقع حمل و نقل بهتر است از میلگردهای فوقانی به عنوان دستگیره استفاده شود و بهتر است که به وسیلة دو کارگر دو سر تیرچه گرفته شود. به طوریکه اگر طول تیرچه را به a نمایش دهیم باید تیرچه از محل گرفته شود به طوریکه قسمت آزاد بین دو کارگر مساوی باشد و در موقع انبار کردن تیرچه‌ها باید زیر آنرا کاملاً مسطح نموده و آنها را کاملاً در کنار هم قرار دهیم آنگاه روی تیرچه‌های ردیف اول را حداکثر به فاصله یک متر به یک متر چوب چهارتراش قرار داده و تیرچه ردیف بعئی را روی آن قرار دهیم. 

سقف های اجرا شده با تیرچه وبلوک ، دارای محدودیت های اجرائی به شرح زیر هستند:

فاصله محور تا محور تیرچه ها نباید از 70 سانتیمتر بیشتر باشد .

بتن پوششی قسمت بالائی تیر ( بتن روی بلوک ) نباید از 5 سانتیمتر ، یا 12/1 فاصله محور به محور تیرچه ها کمتر باشد .

عرض تیرچه ها نباید از 10 سانتیمتر کوچکتر باشد و همچنین نباید از 3.5/1 برابر ضخامت کل سقف کمتر باشد .

حداقل فاصله دو بلوک دو طرف یک تیرچه ، پس از نصب نباید کمتر از 6.5 سانتیمتر باشد.

ضخامت سقف برای تیرهای با تکیه گاه ساده نباید از 20/1 دهانه کمتر باشد . در مورد تیرهای یکسره ( تکیه گاه های گیردار ) نسبت ضخامت به دهانه ، به 26/1 کاهش می یابد . در سقف هایی که مسئله خیز مطرح نباشد ، این مقدار تا 35/1 دهانه نیز کاهش می یابد .

6) حداکثر دهانه مورد پوشش سقف ( در جهت طول تیرچه پیش ساخته خرپایی ) یا تیرچه های منفرد ، نباید از 8 متر بیشتر شود برای اطمینان بیشتر ، دهانه مورد پوشش ، بیشتر از 7 متر نباشد و در صورت وجود سربارهای زیاد ، و یا دهانه بیش از 7 متر ، از تیرچه مضاعف استفاده شود.

سقف کاذب تایل

یکی از بهترین نوع پوشش برای سقف کاذب است . انواع آن هم بستگی به نگهدارنده وجنس پوششی آن است . قطعات (تایل و نگهدارنده ) از بیش تعین شده با ابعاد معین ، به نام مشبک و آرمسترانگی و مینرال وبطور صحیح آن کلیک نامیده می شود . در موارد دیگر آن مشبک صحیحتر است .

متریال پوششی در این نوع سقف کاذب باید مضربی از طول و عرض شصت سانتیمتری باشد و نوع جنس آن به سفارش کارفرما است . مانند : الیاف فشرده و پلاکسی گلاس ( طلق ) و گچی و چوبی و آلومینیومی و یا موارد پیشنهادی دیگر باشد .

این نوع سقف کاذب بصورت آویزانی اجراء میگردد . که بهترین آویز مفتول گالوانیزه است . نگهدارنده آلومینیومی هم بهمین ترتیب اجرا ء میگردد ولی با اندکی تفاوت که بدین صورت می توان بیان کرد . که بر روی بدنه آن هیچ گونه شیار وزبانه وجود ندارد ، سپری ( نگهدارنده ) در طول معین تولید شده و بعداز رنگ شدن در طول شش وپنج ویا حتی کمتر به محل اجراء آورده می شود . و آن وقت به طول معین طراحی شده برش می خورد و نصب میگردد . تنوع رنگ در سپری آلومینیومی بیشتر است و تنوع در تولید شکل ظاهری آن است، که این مورد مزیت در این نوع سقف کاذب است . این نوع سقف کاذب را در ارتفاع ، بهتر است با زیر سازی آهنی ( پروفیل ) اجرء گردد. این شرایط بستگی به محیط ومساحت اجرایی دارد . مانند ارتفاع از کف ، بلندی پشت سقف کاذب تا سقف اصلی ( برای بیش از دو متر ) و ….

ولی در موارد اجسام سنگین تر اجراء آن محتاج به زیر سازی جدا است.

این سقف کاذب در حال حاضر از رایج ترین نوع سقف کاذب در داخل کشور است .

تایل تیپ I

تایل تیپ

I یکی از انواع سقفهای شبکه ای است که زیرسازی آن قابل رویت بوده و از ورق آلومینیومی وگالوانیزه که تحت پرس فرم داده شده در ابعاد 60×60 و یا 50×50 سانتی متر تولید می گردد . تفاوت این سیستم با دیگر سیستم شبکه ای در اجرای منظم ابعاد شبکه ها می باشد . تایل تیپ I دردوتیپ ساده و سوراخدار تولید و در رنگ های متنوع کوره ای و پودری الکترواستاتیک قابل ارائه می باشد . فرم تایلهای تیپ I بگونه ای است که می توان به ابعاد هر صفحه تایل و در داخل آن از عایق پشم شیشه و یا پشم سنگ استفاده نمود .طریقه اجرای شبکه تایل تیپ I , همانند انواع سیستم شبکه ایت است ، ابتدا برحسب انتخاب اندازه تایل تیپ I شبکه هائی را از سپری و به ابعاد 60×60 و یا 50×50 سانتی متر اجراء نموده و سپس تایل ها را در داخل شبکه و بر روی سپری های جای می دهند این مشخصه ای است که امکان دسترسی بسیار ساده و آسان به پشت سقف را به ما می دهد . امکان استفاده از فنر مخصوصی در پشت سقف تایل باعث محکم شدن تایل میگردد. سیستم تایل تیپ I قابلیت و توانائی اجراء با انواع سپرها و با زیرسازی استاندارد و زیرسازی با شبکه آهنی را دارا بوده وبرای زیبائی بیشتر سپری را از یک رنگ و تایل آلومینیومی را از رنگ دیگر طراحی می نمایند . تایل تیپ I از تمام مشخصات سقف های کاذب برخوردار بوده و می توان آن را هم به صورت مجزا و هم تلفیق با دیگر سقف های کاذب آلومینیومی طراحی و اجرا نمود .

متعلقات :

قطعه آلومینیومی سه رشته

سپری فرعی لبه دار

سپری و نبشی لبه دار

سپری مغزی خ.ر

سپری پله ای

تایل تیپ I

فنر ، آویز و میله آویز

تایل تیپO

تایل تیپ O را می توان در ردیف سقفهای شبکه ای دانست که زیرسازی آن قابل رویت نیست . تایل O از پرس کاری وخم کاری ورق به ضخامت های 6/0 تا 2 میلیمتر فرم داده و با قطرهای مختلف پانچ و دررنگ های متنوع و دلخواه بصورت کوره ای و پودری الکترواستاتیک قابل عرضه است . تفاوت عمده ای که این سقف را از تایل تیپ I و دیگر سقف های شبکه ای مجزاء می نماید , نداشتن شبکه ای از سپری و یا نبشی است . طریقه اجرای آن بگونه ای است که ابتدا با داشتن ابعاد اجرائی کاریرهای فنری را بصورت موازی اجراء نموده و سپس بین آنها کاریرهای فرعی اتصال میدهند و برحسب مساحت کار پشت کاریرها را بوسیله دیرک های عمودی به سقف اصلی مهار و اتصال می دهند و سپس تایل هائی را که قبلاً طبق ابعاد و طرح داده شده خمکاری و پرس شده اند داخل کریرهای فنری بصورت فشاری جازده ونصب می نمایند . هرکاریر فنری فصل مشترک لبه های دوتایلی است که کنار هم جوینت میگردند. تایل تیپ O در دونوع سوراخدار وبدون سوراخدار تولید میگردد . تایل تیپ O سوراخدار بدلیل داشتن سوراخ های ریز (پشت آن را کاغذ مشکی مخصوص پوشانده ) از قدرت جذب فرکانسهای صوتی بالائی برخوردار بوده و از آن بجز دکوراتیو نمودن سقف می توان جهت پوشش دیوار و نما نیز استفاده نمود . تایل تیپ O از تمام مشخصات سقف های کاذب برخوردار بوده و می توان هم بصورت مجزا و هم تلفیق با دیگر سقف های کاذب آلومینیومی آن را طراحی واجراء نمود .

نمای شیشه ای و فاساد آلومینیومی

در جوامع امروزی با پیشرفت صنعت شیشه وتولید شیشه ها ی متنوع (دوجداره, رفلکتوری ,سکوریت ,ضدنور و غیره به رنگ های مختلف ) که با فرم های خم و قوس نیز عرضه می گردد , به این امر یاری نموده تا طراحان ساختمان در اجرای نماهای ساختمان ها بیش از پیش تنوع را به مرحله اجراء بگذارند . با افزایش جمعیت,ساخت بناهای مرتفع , نیاز روزگشته است .هزینه های بالائی که صورت می گیرد محفوظ بودن از آلودگی صدا, برودت وگرما و همچنین استفاده حداکثر از تابش نورطبیعی همراه با استحکام ,زیبائی و طول عمر اینگونه بناها در بابر شرایط جوی امری مهم بشمارمی رود لذا طراحان و مهندسان را واداشته تا از نمای شیشه ای استقبال نمایند . استفاده از شیشه در نمای ساختمان مستلزم متریالی است که بتوان متناسب با آن چارچوب و فریم را ساخت . این متریال بجز آلومینیوم جایگزین دیگری نمی تواندداشته باشد ,مقاوم بودن پروفیل های آلومینیومی همراه بامقره های مخصوص جهت لاستیک آب بندی بارنگ های کوره ای , پودری الکترواستاتیک و آبکاری آنودایزینگ در برابر هر شرایط جوی و سبکی آن از مزیت های دیگر وبرتر چارچوب و فریم آلومینیومی است . نمای آلومینیومی بجز زیبائی و پوشش نمای ساختمان ها , جهت نورگیر راه پله ها , پشت بام ها و گلخانه نیز طراحی و اجراءمی گردد . نوع دیگری از نمای آلومینیومی ,پوشش بوسیله پروفیل های فاساد آلومینیومی است , این نوع پوشش را می توان هم در نما وهم در دکوراسیون ساختمان استفاده نمود . سیستم پروفیل های فاساد آلومینیومی در محل هائی از ساختمان که احتمال آسیب پذیری می رود طراحی واجراء میگردد . حداقل حفاظت , آب بندی کامل , سرعت وسهولت در نصب با ظاهر منحصربه فرد , ضدزنگ و مقاوم در برابر ضربه با رنگ های کوره ای و پودری الکترواستاتیک وآبکاری آنودایزینگ از مشخصات پروفیل های فاساد آلومینیومی است . پوشش ستونها , دیوارها, پوترها , کانالها و داکتهائی که در معرض تردد و آسیب پذیری (رطوبت , ضربه , شستشوئی مداوم , شرایط جوی و ..) است بوسیله پروفیلهای فاساد آلومینیومی بهترین انتخابی است که معماران و مقاطعه کاران می نمایند . اجرای سیستم فاساد آلومینیومی بسیار سریع بوده بگونه ای که بعد از زیرسازی با قوطی و یا آلومینیومی سبک و ظریف , پروفیل های فاساد آلومینیومی که مدول 100یا 50 میلیمتر را دارا می باشند بترتیب برروی قوطی های زیرسازی شده پرچ وداخل هم چفت می گردد,بدون اینکه محل های پرچ رویت گردد . طراحی و اجرای حالت های مختلف جهت دکوراتیو نمودن محل های پوشش با رنگ های متنوع و مختلف بوسیله پروفیل های فاساد آلومینیومی امکان پذیر می باشد.

پروفیل های فاساد آلومینیومی :

پروفیل اصلی

پروفیل کنج بیرونی

پروفیل کنج داخلی

پروفیل های نمای شیشه ای :

پروفیل روکوب دوبل شیشه

پروفیل روکوب تک شیشه

پروفیل نگهدارنده شیشه

پروفیل درپوش نهایی

پروفیل سخت ساندویچی

پره ای تیپ 7

سقف کاذب آلومینیومی پره ای از کویل آلومینیومی به ضخامت5/0 تا 1 میلیمتر و در مدولهای 100 تا 300 میلیمتر تولید و در رنگ های متنوع دلخواه کوره ای و پودری الکترواستاتیک عرضه می گردد . سقف کاذب پره ای نوعی سقف کاذب آلومینیومی بسیار شیک است که به صورت تیغه های عمودی به عمق10 تا 30 سانتی متری و در فاصله های 5 تا 20 سانتی متر بصورت موازی , متقاطع و یا بصورت شعاع های یک دایره قابل اجراء میباشد (سقف باز ) . شکل زیبا و دکوراتیو این سقف ها با رنگ شاد و زنده( می توان باندها را یک درمیان از دو رنگ متفاوت و یا از طیف رنگی انتخاب و اجراء نمود ) توام با طراحی درست فضائی بسیا رمطلوب و رضایت بخش را فراهم می نماید . سقف پره ای بعنوان یک آکوستیک مطلوب , بسیار زیبا , دکوراتیو , با دسترسی آسان به پشت سقف , بدون خطر اشتعال و قابل شستشو مورد استفاده قرار میگیرد. قبل از اجرای سقف پره ای کلیه متعلقات و تأسیسات مکانیکی , کانالها وحتی سقف اصلی با رنگ مشکی پوشانده می گردد . در سیستم سقف پره ای نصب هر گونه چراغ بطور مستقل از سقف پره ای وبرروی سقف اصلی و پائین باندها امکان پذیر است . سقف کاذب پره ای را می توان بصورت تلفیقی همراه با دیگر سقف های کاذب آلومینیومی طراحی و اجراء نمود . شبکه آئینه سندبلاست وتایل آکوستیک در طراحی سقف های کاذب دکوراتیو آلومینیومی , سقف های شبکه ای جایگاه خاصی را دارا می باشند . سیستم اجرائی سقف های مشبک هماهنگونه که از نام آن مشخص می باشد بصورت کلی بطریقی است که ابتدا بر حسب طراحی وابعاد و اندازه ها شبکه هایی را از سپری می سازند و سپس جهت داخل شبکه ها از پر کننده شیشه و یا آئینه سندبلاست (تراش خورده ) با طرح های متنوع و یا تایل های آکوستیک استفاده می نمایند . تایل آکوستیک صفحه های فشرده گچ یا الیاف نسوز با ضخامت های 5/12 , 18,15 میلیمتری از دو طرف بوسیله کاغذ مخصوصی پوشانده شده است . تنوع سپری را می توان به دو نوع کلی تقسیم نمود : 1-سپری آلومینیومی ساده : این نوع سپری همانگونه که از نام آن مشخص میباشد دارای سطح مقطع سپری بوده و به دو نوع گالوانیزه و آلومینیومی تقسیم می گردد . الف- سپری گالوانیزه با رنگ کوره ای را معمولاً جهت تایل های گجی با زیرسازی استاندارد مورد مصرف قرار می دهند . ب – سپری آلومینیومی با رنگ کوره ای یا پودری الکترواستاتیک با هر نوع پرکننده ای می توان تلفیق و اجراء نمود , انواع آن را در جداول زیر ملاحظه خواهید نمود ( توانائی اجراء با زیرسازی استاندارد زیرسازی با شبکه آهنی ) . 2-سپری آلومینیومی با مغزی : این نوع سپری به دلیل مقطع خاصی که دارا میباشد مقری در پیشانی آن طراحی شده که به صورت کشوئی محل قرار گرفتن مغزی (تسمه آلومینیومی ) می باشد , برتری این نوع سپری در تنوع رنگ به لحاظ دکوراتیو نمودن سقف می باشد بطریقی که می توان سپری آلومینیومی را از یک رنگ و مغزی آن را از رنگ دیگر انتخاب , طراحی و اجراء نمود . سپری و مغزی را می توان در انواع رنگ های متنوع و دلخواه کوره ای و پودری الکترواستاتیک رنگ آمیزی نمود زیرسازی این نوع سپری بوسیله شبکه آهنی است . 3-سپری سه رشته (از دونوع پروفیل ساخته شده و تنوع رنگ را نیز در آن میتوان اجراء نمود ) این نوع سقف های مشبک را می توان با انواع سقف های کاذب آلومینیومی دیگر تلفیق و با هر نوع سپری و پرکننده ای ( تایل گچی, آئینه و شیشه سندبلاست , ورق های پلاستیکی , اپکسی گلاس , فایبر گلاس , ورق های پرسیماتیک و پلی کربنات و تایل آلومینیومی ) طراحی و اجراء نمود .

متعلقات :

باند پره ای

کاربر

لقمه کاربر

کلیپ و میله آویز

گریلیم تیپ A, B, C, D

سقف کاذب دکوراتیو گریلیوم یکی از زیباترین سقف های دکوراتیوآلومینیومی است که از ورق 4/0 الی 1 میلیمتری به فرم

U شکل و برش کاری و ماشین کاری بصورت فاق و زبانه تولید , در رنگ های متنوع و دلخواه کوره ای و پودری الکترواستاتیک قابل رنگ آمیزی می باشد . سقف کاذب دکوراتیو گریلیوم سقف اکسپوز ( باز) بوده و نمای آن بصورت خانه های مربع و مستطیل شکلی است که پیوسته رویت می گردد .مدولهای این خانه ها از 3×3 سانتیمتر که کوچکترین اندازه آن است تا اندازه 60×60 سانتیمتر تولید می گردد . قابل ذکر است با بزرگ شده مدول ها ضخامت ورق نیز افزایش پیدا می گردد . داشتن مدول های مربع شکل و منظم آن این توانائی را در اجراء می دهد که باعث طراحی هر نوع شکل طرح و آرم خاص در سقف میگردد ت. معمولاً قبل از اجراء سقف پشت سقف را به رنگ مشکی رنگ آمیزی می کنند . در فضاها و سالن های بزرگ پشت سقف گریلیوم ( سقف اصلی ) وکلیه متعلقات در سقف ( دریچه ها و کانال ها و دتکتور ها ) رانیز به رنگ مشکی نموده و بعداز اجرای سقف گریلیوم چراغ های مخصوص که مختص به سقف گریلیوم طراحی و تولید می گردد در خانه های آن با آرایشی زیبا تعبیه می گردد که زیبائی منحصر به فردی به سقف می دهد . بدلیل باز بودن سقف کلیه دتکتورها و دریچه های مکش و دمش و دیگران متعلقات سقفی می تواند در پشت سقف نصب شده و در سقف گریلیوم متعلقات اضافی رویت نگردد . معمولاً سقف گریلیوم را با سقف های دیگر آلومینیومی بصورت تلفیقی اجراء می کنند , سقف گریلیوم را بجز از ورق آلومینیومی میتوان از ورق آهنی تولید نمود و با آبکاری نقره ای و طلائی عرضه داشت . این سقف بااستفاده از یک پروفیل آلومینیومی مخصوص بصورت خطوط مواز ی همانند سقف های پره ای و بافل نیز اجراء می گردد . این سقف به دلیل نداشتن محدودیت در مدولهای اجرایی آن این توانائی را میدهد که هرگونه متعلقات سقفی را در داخل خانه های آن تعبیه نمود . سقف گریلیوم در 4 تیپ تیغه ای , حفره ای , کریستال , گریلیوم تقسیم شده که تیپ گریلیوم نیز در دونوع ساده و مورب تولید می گردد . ورق های گریلیوم را می توان بصورت پانچ شده ( سوراخدار ) نیز تولید نمود . سقف گریلیوم خارج از الویت ها و مشخصات منحصر به فرد خود از تمامی مشخصات فنی سقف های کاذب دیگر برخوردار می باشد .
متعلقات :

قطعه رگلاژ

قطعه آلومینیومی

پروفیل تبدیلی پره ای

سقف کاذب لوکسآلون

این سقف پوششی خاصی را دارا است. با ظاهری ساده و محکم ودرزبندی بین آن جزو معدود سقف ها است . و به سه گونه می شود تعریف کرد نخست این نوع سقف کاذب به تنهایی کار شود و دیگری در سقف های ترکیبی و در آخر این سازه را در نما هم می شود بکار برد ( نمای داخلی ساختمان ونما خارجی ساختمان )این نوع سقف کاذب با زیر سازی منحصر به خود کار می شود . در مواردی که به تنهایی بخواهد کار شود از اصول سقف کاذب دامپا پیروی می کند . در نما هم همینطور ولی در موارد سقف کاذب ترکیبی طرق خاص خودش اجراء می شود. این سقف بصورت رول فرم تولید می شود . محصول تولید شده با عرض پانزده سانتی متر است . و طول بستگی به طرح اجریی دارد . این سقف بصورت آویزانی اجراء می شود با ساپورت های مفتولی ویا تسمه ای ودر موارد دیگر با بسته شدن زیر سازی به آهنکشی این عمل انجام می گردد.

ضخامت ورق تولیدی در این سقف کاذب پنج الی هفت دهم میلی متر است . جنس ورق آلومینیومی و یا ورقهای رنگین نیز میتواند باشد . در ضمن بصورت پانچ و بدون پانچ تولید می گردد .

در موردی که این نوع سقف کاذب به تنهایی اجراء شود . امکان دسترسی به پشت سقف تقریبا” از بین می رود . ( در مورد لزوم دریچه بازدید ویا گونه ای دیگر می توان جرا کرد که دسترسی به پشت سقف انجام شود ) پس در انتخاب سقف کاذب عامل دسترسی به پشت سقف مهمترین مسئله است.

رنگ آمیزی برای این سقف به دلخواه است .

جاسازی متعلقات سقف به صورت متنوع امکان پذیر است .

سقف کاذب اسپیس فریم

فرم و طرح این سقف هرمی شکل است که مقطع چهار گوش آن به طرف بالا و نوک هرم به طرف پائین است . کل سطح را همین هرمها در کنار همدیگر پوشش می دهند و در ضمن این قابلیت را دارا هستند که در چند طبقه رویهم کار شوند ، ضلع این هرم لوله آلومینیومی است که دو سر آن طوری ساخته می شود که بتوان روی هم پیچ شوند .

سقف کاذب اسپیس فریم از نوع سقفهای پوششی و دکوراتیو است ، زیبای خاصی این نوع سقف دارا است و جلوه خاصی به محیط می دهد .

سقف کاذب ترکیبی

اجراء چند نوع سقف کاذب درکنار همدیگر ودر غالب یک طرح هندسی منظم و یا غیر منظم به همراه شکست و اختلاف سطح مختلف را سقف کاذب ترکیبی گویند .

برای اجراء چنین سقفی ، طرحی مناسب با سازه های سقف کاذب الزامی است.

نکته ای که دراین سقف وجود دارد ، استفاده از نورپردازی و گونه های مختلف از چراغهای توکار است، که جلوه خاصی به طرحهای هندسی و رنگ آمیزی سقف کاذب ترکیبی میدهد.

معمولا” برای اجرا ء این سقف زیر سازی مناسبی را بوجود می آورند ، که با آهنکشی ویا بدون آهنکشی است. که در هر صورت باید محاسبه فنی لازمه لحاظ گردد.

معمولا” این نوع سقف با قیمت بیشتری نسبت به سقفهای دیگر قابل اجراء است . بنا به عواملی که ذکر خواهم کرد ، مثل سازه و زیرسازی بیشتری را طلب میکند سازه های آهنی و سازه مربوط به خود سقف مورد نظر در هنگام اجراء باعث اتلاف وقت بیشتری می شود . که از نظر زما نبندی در اجراء با سقفهای دیگر متفاوت است .

سقف کاذب ترکیبی را معمولا” در مساحتهای بزرگ ( که مساحت مورد نظر یکجا باشد و پراکندگی نداشته باشد یعنی دیوار و دیگر عوامل جدا کننده فضا وجود نداشته باشد ) اجرء میشود چون زیبای بهتری را جلوه گرمی نمائید . در موارد دیگر معمولا” بدون آهنکشی پشت سقف ( البته در مساحتی کم ) انجام میگردد، مثل سرویسها ، کارایی بیشتری دارد .

سقف کاذب ترکیبی در اختلاف سطح اگر اجراء شود ، زیبای خاصی را دارد که با رنگی متفاوت و قرینه نسبت به دیگر سطوح ( همان مساحت اجرایی) جلوه خاصی را دارا می شود

سقف کاذب دامپا

شکل آن باندهای نواری است در عرض و یا طول مساحت اجرایی ، ابعاد شکل ظاهری این نوع سقف به غیر از طول آن همیشه ثابت است . ولی طول آن در سفارش برای تولید میتواند مختلف باشد .

رنگ آمیزی الوان است .

زیر سازی از جنس ورق گالوانیزه میباشد .واز سقف اصلی آویزان می شود.

اجرا آن در سطوح شکست و زاویه دار و حتی قوس بخوبی انجام پذیر است . امکان جاسازی متعلقات سقف کاذب بخوبی امکان پذیر است .

متنوع است . در نوع ساده و پانچ شده تولید میگردد .

سقف کاذب گریلیوم

سقف کاذب گریلیوم در رده سقف های دکوراتیواست و در بین آنها از ویژگیهای فراوانی برخوردار است این سقف از آلومینیوم وآهن و ورقهای آلیاژی ( این مورد گران است) تولید میشود .

سقف گریلیوم ، سقف باز هم گفته می شود . جواب آن در کار تمام شده است . بعد از اینکه سقف نصب شد چیزی که رویت می شود اینست ، خانه های مربع و مستطیل شکلی که پیوسته در کنار هم قرار گرفته است . که هیچ پوششی در داخل و یا پشت آن وجود ندارد و پشت سقف و تاسیساتی که کار شده است به خوبی دیده می شود .

سقف کاذب گریلیوم از ورق به قطر 4/0 الی 1 میلیمترتولید می گردد.

گریلیوم تولید شده رنگ می شود ، رنگ بصورت مایع و یا پودری می باشد ، که در هر صورت به کوره می رود تا خشک شود .

در هنگام نصب قطعات تولید شده روی هم مونتاژ می شود و سپس در کاریرهای که هم شکل با قطعات هستند ولی با اندازه دو برابر قرار می گیرند ودر سطح طراز اجراء می شوند.

مزیت سقف کاذب گریلیوم در نمای آخر اینطور است که هیچ گونه متعلقات سقف ( بجز چراغ ) دیده نمی شود ، چون می توان در پشت سقف آن را کار کرد، مثل در یچه ها ، کانال ها ، ددکتور ها و …… و دیگر موارد.

معمولا” سقف کاذب گریلیوم را بصورت منفرد و یا ترکیبی با سقف های دیگر اجراء می کنند . زیر سازی سقف گردد مانند سقف های دیگر بصورت آویزانی است ، که با سیم مفتول ویا زنجیر این کار انجام می گردد.

سقف کاذب آلومینیومی:

در این نوع سقف کاذب وسایل اتصالی همه از فولاد گالوانیزه هستند و فقط پوشش آن از جنس آلومینیوم بوده، که پشت آنرا عموماً با پشم شیشه پر کرده اند.

سقف کاذب چوبی:

قبل از اجرای لبه کوبی، دور سقف با چهارتراش مناسب کلاف کشی و تراز شود. شبکه اصلی این نوع سقف کاذب از فولاد یا چهارتراش چوبی و شبکه فرعی آن باید از چوب باشد. لبه های چوبی از چوب نراد خارجی (روسی یا مشابه آن) می باشند.

سقف کاذب با قطعات پیش ساخته گچی:

کلیه قطعات مورد استفاده در این نوع سقف ها عموماً از جنس آلومینیوم هستند. قطعات گچی را می توان روی شبکه چوبی نیز میخ یا پیچ کرد. مزایای سقف کچی کاذب عبارتست از: – سبکی: سقف های نمایان دارای ابعاد 62/5*62/5*2

cm و وزن kg 13 در متر مربع می باشد وسقف های پنهان به ابعاد 62/5*62/5*3 cm و به وزن kg 18

در متر مربع می باشد. – نصب سریع و آسان: سیستم پیش ساخته و اتصالات آلومینیومی به کار برده شده سبب می گردد که نصب این محصول با سرعت بسیار و به سهولت انجام گیرد. – سهولت در ایجاد طرح های متنوع – مقاوم بودن در برابر آتش سوزی و عدم ایجاد دود – قابل تعویض بودن قطعات – با پرداختی جزئی آماده رنگ کاری هستند – ثبات رنگ (بدون تغییر رنگ سالهای متمادی ثبات خود را حتی در برابر نور خورشید نیز حفظ می نماید.) – ضربه پذیری: بعلت داشتن فیبر صنعتی در سقف های پنهان و توری پلاستیکی در سقف های نمایان، در برابر هرگونه ضربه اتفاقی دارای انعطاف لازم است. – مقاومت در برابر صدا: بعلت ساختار خاص خود برای ساختمانهای مسکونی، محیط های عمومی و سالن های بزرگ بسیار مناسب می باشد. – تهویه: سقف های گچی، حرارت و رطوبت را تنظیم و محیط را برای زندگی و فعالیت مطلوب می نمایند. – سازگار با محیط زیست: بعلت عدم وجود مواد زیان بخش هیچگونه آسیبی به محیط زیست نمی رساند

دامپا

سقف های کاذب و آکوستیک آلومینیومی دامپا در رده سقف های متحرک ، بسته و دکوراتیو بوده و نمای غالب و قابل رؤیت دامپا عبارت است از سطوح با شیار و خطوط موازی که از پانل های آلومینیومی با عرض 10

cm و 20cm و طول دلخواه ( حداکثر 600cm ) تشکیل شده است. دامپا زیر مجموعه ی مهمی از سقف های کاذب نواری

را تشکیل داده و پانل تولید شده میتواند با نیروی سطحی و در جهت عرض پانل جا خورده و یا از جا خارج شوند. برای جلوگیری از پس زدن پانل جا خورده ، زبانه ای در سازه ی نگهدارنده ی آن ( یوچانل ) تعبیه شده تا در صورت درگیر شدن ( به صورت دستی ) ، قطعه را در جای خود قفل و ثابت نگه دارد.

دامپا اولین بار در سال 1350 توسط شرکت صنایع آلومینیوم (دورال ) و تحت لیسانس کارخانه ی دانمارکی DAMPA

در ایران تولید و عرضه گردید. هم اکنون دامپا ، علاوه بر توسعه یکی از مناسب ترین گزینه های سقف کاذب اروپا میباشد.

ویژگی های منحصر به فرد در شکل هندسی زیرسازی و پانل دامپا ، قابلیت نصب از پائین ، پنهان ماندن سازه نگه دارنده ، سفارش و تولید با رنگ و طول برش دلخواه ، عدم نیاز به فشار عمود بر پانل جهت جا خوردن و یا از جا خارج شدن ( که عامل مهمی در تدوام و عمر زیاد دامپا میباشد ) ، قابلیت تقویت از پشت ، … عملا” این سقف را به عنوان سقفی بی بدیل، مورد استقبال فراوان مصرف کنندگان قرار داده و انگیزه تولید محصولات مشابه و با کیفیت گوناگون گردیده است. اگر چه بی توجهی در رعایت استاندارد های تولیدی و اجرایی ، شکل هندسی ، ضخامت ورق آلومینیوم مصرفی ، آلیاژ و سختی ورق آلومینیوم مصرفی ، کیفیت رنگ کاری ، محدودیت در ارتفاع و نوع آویز گیری ، تعداد و فاصله یوچانل کشی ، استفاده بموقع از شاسی آهنی و جوشکاری ، استفاده از پروفیل و مقاطع جانبی و استحکام بخش ، استفاده از ابزار آلات جدید و ماشین آلات پیشرفته ، پرسنل کار آزموده ، … آسیب فراوانی به کیفیت اجرای برخی از پروژه های دامپا و جایگاه این محصول در کشور وارد کرده است ولی همچنان بدلیل ویژگیهای چون دسترسی آسان به پشت سقف ، غیر قابل اشتعال بودن ، مقاومت در مقابل باکتری و مواد شیمیایی و رطوبت ، قابل شستشو بودن ، داشتن رنگ های دلخواه ، آکوستیک بودن ، قابلیت اجرای همزمان در سقف و پیشانی ، قابلیت اجرا در سطوح بزرگ یک پارچه و تلفیقی و قوسی ، مقاومت در برابر فشار باد ، سبکی ، سرعت نصب زیاد ، … گزینه ی مهم برای بیمارستانها ، استادیوم و سالن های ورزشی ، استخر های سرپوشیده ، مترو ، جایگاه های گاز و پمپ بنزین ، پست های برق و مراکز صنعتی ، مراکز آموزشی و تجاری ، کارخانجات مواد غذایی و بهداشتی و نساجی … میباشد.

زیرسازی استاندارد تعریف شده برای یک متر مربع دامپا شامل ماکزیمم: یک متر ناودانی لبه رنگی + یک متر یوچانل + نیم متر تسمه آویز + یک عدد کلیپ رگلاژ میباشد. مقادیر مذکور برای اتاقی با ابعاد 4*4متر با اختلاف ارتفاع 0.5متر ( بین سقف کاذب و سقف اصلی ) محاسبه شده است. از آنجا که عامل تعیین مقدار زیرسازی دامپا محیط و عامل تعیین مقدار پانل دامپا مساحت میباشد ، نسبت واقعی زیرسازی لازم برای هر محل با محل دیگر متفاوت خواهد بود. به طور مثال اگر به جای فضایی با ابعاد 4*4متر ، 16 فضا با ابعاد 1*1متر ( سرویس بهداشتی ) داشته باشیم ، ضریب مصرف اقلام ( ارزانتر ) تسمه و کلیپ صفر ولی ضریب مصرف ناودانی چهار و یوچانل دو برابر میشود. از دیگر عوامل اثر گذار در مصرف زیرسازی دامپا: محل نصب ( داخل یا خارج از ساختمان بودن ) ، جهت نصب ، ارتفاع نصب ، ارتفاع آویز ، وجود شاسی آهنی ( آهنکشی ) ، یوچانل یدکی و اضافی بابت عوارض و تاسیسات جاسازی شده در سقف ، … میباشد.

از دیگر مزایای سقف های کاذب نواری و از جمله دامپا میتوان قابلیت تقویت و استحکام بخشی ( با افزایش مصرف سازه اصلی نگهدارنده ) به اندازه لازم و دلخواه نام برد.

مزیت استفاده از سقف کاذب در ساختمان

اجرای صحیح سقف کاذب در ساختمانها می تواند به میزان قابل توجهی مصرف سوخت را کاهش دهد.سقف کاذب با حذف بخشی از فضای مورد سرمایش و گرمایش میزان مصرف انرژی را که برای این منظور به کار می رود، کاهش می دهد.سقف کاذب در طبقات فوقانی می تواند از انتقال حرارت بین فضای داخلی و فضای خارج ساختمان بکاهد.استفاده از عایقهای حرارتی در سقفهای کاذب و اجرای صحیح و بدون درز اینگونه سقفها تبادل حرارتی را کاهش می دهد.

مهمترین دلایل استفاده از سیستم سقف کاذب را می‌توان به ترتیب زیر برشمرد:

الف: ایجاد رویه‌ای برای پوشش قسمت زیرین سقف ساختمان

ب: ایجاد فضایی برای جاسازی تأسیسات و تجهیزات سبک وزن

پ: بهبود عایقبندی صوتی و یا حرارتی سقف هر طبقه از ساختمان

ج: ایجاد سقفی کوتاه‌تر برای فضاهای داخلی ساختمان

د:زیبائی و استحکام فوق العاده سقفهای کاذب

P.V.C

سقفها

سقفهای مسطح یا مستوی سقفهای مستوی چوبی سقفهای مستوی آجری سقفهای آجری مستوی توخالی با تیرآهن سقفهای آجری بدون کمک تیرآهن (سقفهای سفالی ) نصب میلگردها حرارتی سقفهای مستوی بتنی سقفهای بتن مسلح صفحه ای ساده سقفهای بتن مسلح دندانه ای سقفهای بتن مسلح مضاعف یا دوبل سقفهای بتن مسلح معکوس سقفهای بتن مسلح قارچی سقفهای بتن مسلح با قالب های توخالی سقفهای کاذب سقفهای کاذب آجری سقف کاذب بارابیتز سقف کاذب با صفحات اکوستیک سقفهای فولادی با دهانه بزرگ سقف کاذب یا سقفهای دو پوش سقف کاذب در ساختمانهای بتنی استفاده از نی بافته سقف کاذب در پوشش های تیرآهن و غیره سقف طاق ضربی تیرآهن آجر

WhatsApp us