اندره گدار
آندره گدار (به فرانسوی: André Godard) زادهٔ سال ۱۸۸۱ میلادی، درگذشتهٔ ۱۹۶۵ میلادی، معمار و باستانشناس فرانسوی بود.
زندگینامه آندره گدار معمار و باستانشناس فرانسوی
او در اوایل دورهٔ پهلوی به ایران وارد شد و به استخدام دولت ایران درآمد. مسئولیتهای او نظیر مدیر ادارهٔ عتیقیّات (باستانشناسی و موزه)، فعالیتهای پژوهشی و شناسایی و ثبت آثار فرهنگی ایران (با همکاری همسرش یدا گُدار و ماکسیم سیرو)، انتشار نشریهٔ باستانشناسی، بنیانگذاری دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران، ریاست و استادیِ همین دانشکده در آغاز، وی را مهمترین شخصیت خارجیِ معماری دورهٔ پهلوی اول قرار میدهد که نزدیک به ربع قرن در ایران حضور داشت.
آثار معماری
از مهمترین کارهای اجراشدهٔ وی میتوان به موزهٔ ایران باستان، کلاهفرنگی حافظ در شیراز و مدرسهٔ ایرانشهر در یزد اشاره کرد.
ایدهٔ طراحی موزهٔ ایران باستان در زمان وزارت علیاصغر حکمت شکل گرفت. طراحی موزه به آندره گُدار واگذار شد و او به سال ۱۳۱۳ خورشیدی نقشههای ساختمان را تهیه کرد. ساختمان موزه در سال ۱۳۱۶ به اتمام رسید و ریزهکاریهای داخلی و نصب ویترینها و چیدن اشیا و تهیهٔ زیرنویس برای آنها و سایر موارد فنی دو سال طول کشید و موزه رسماً در سال ۱۳۱۸ افتتاح شد (شیبایی، ۱۳۵۵، ۵۴-۵۳).
گُدار در سال ۱۳۱۶ خورشیدی یادمان بنای حافظ را، با الگوبرداری از عناصر معماری اسلامی ـ ایرانی، بهصورت کلاه فرنگی در وسط بغی سرسبز اجرا کرد.
مدرسهٔ ایرانشهر یکی از ماندگارترین کارهای آندره گُدار است که به سال ۱۳۱۳ خورشیدی در یزد به مساحت ۱۵٬۰۰۰ مترمربع طراحی و ساخته شدهاست (بانی مسعود، ۱۳۸۸، ۱۹۵-۱۹۴).
برای اطلاعات بیشتر به کتاب معماری معاصر ایران، نوشتهٔ امیر بانی مسعود مراجعه شود.
کتابشناسی
نهضت مقاومت ملی فرانسه در جنگ جهانی دوم وی را بهعنوان نمایندهٔ خود در ایران برگزید. در این مدت، گُدار دست به چاپ نشریهای به نام فرانسهٔ آزاد در تهران زد. وی در سال ۱۹۶۵ میلادی در ۸۴سالگی در فرانسه درگذشت.
مطالب مرتبط با معماران :
- سخنان معماران بزرگ ، نقل قول های معماری از معماران مشهور در تاریخاما در پست امروز قصد داریم به این موضوع شکل بیشتری بدهیم و بهترین نقل قول های معماری ساخته شده توسط برخی از معروف ترین ها را به شما نشان دهیم. معماران تاریخ
- درگذشت علی سردار افخمی، طراح و معمار پیشگام ایرانیعلی سردار افخمی سال ۱۳۰۸ در تهران به دنیا آمد. او در نوجوانی برای ادامه تحصیلات به فرانسه رفت و در مدرسه هنرهای زیبای پاریس در رشته معماری مشغول به تحصیل شد.
- معمار موسی عبیرجناب عبیر در سال 1344 مدرک کارشناسی ارشد معماری خود را از دانشکده هنرهای زیبا تهران دریافت کرد .
- سانتیاگو کالاتراوا والس معمار و مجسمه ساز اسپانیاییسانتیاگو کالاتراوا والس معمار و مجسمه ساز اسپانیایی ، نویسنده انواع سازه های آینده نگر در کشورهای مختلف جهان است. زیبایی شناسی او گاهی به عنوان “فناوری زیستی” تعریف می شود.
- کنزو تانگه معمار ژاپنیدرباره معمار کنزو تانگه معمار کنزو تانگه کنزو تانگه : Kenzō Tange یکی از مؤثرترین معماران ژاپنی قرن بیستم است. او از زیبایی شناسی و اصول ساختاری سنتی ژاپن به عنوان پایه استفاده کرد و پروژه های خود را در “سبک بین المللی” (دولت شهری توکیو ، 1952-57) و به سبک پیشرفته انجام داد (دفتر… خواندن بیشتر: کنزو تانگه معمار ژاپنی
- رنزو پیانو معمارمعماران