تغییر رنگ چوب و کفپوش چوبی
چرا چوب تغییر رنگ می دهد؟
تغییر رنگ چوب به این دلیل است که اجزای موجود در چوب تغییر کرده و به اجزای جدیدی تبدیل میشود. عوامل داخلی و خارجی زیادی برای چوب وجود دارد که باعث تغییر رنگ می شوند ، بنابراین روشن کردن علت اصلی تغییر رنگ بسیار دشوار است.
هر نوع چوب تغییر رنگ متفاوتی دارد . به تغییر رنگ ، آلودگی نیز گفته می شود.
در اینجا ، ما بر روی مکانیسم تغییر رنگ چوب تمرکز خواهیم کرد. تغییر رنگ به طرز حیرت انگیزی انواع مختلفی دارد که در اینجا فقط به شش نوع تغییر رنگ چوب و چهار نوع تغییر رنگ کفپوش میپردازیم .
1. تابش
نور دارای طول موج های مختلف است و چوب را تحت تأثیر قرار می دهد.
به ویژه تأثیر اشعه ماورا بنفش زیاد است و این اشعه ، قدرت شکستن پیوندهای شیمیایی اجزای چوب را دارد.
در میان اجزای چوب ، لیگنین و پلی فنول ها اشعه ماوراء بنفش را به خوبی جذب می کنند و در آنجا ، یک واکنش شیمیایی اتفاق می افتد ، و رنگ چوب تغییر می کند.
تغییرات رنگ بسته به نوع درخت متفاوت است ، در بعضی ممکن است رنگ چوب نسبت به حالت اصلی تیره تر و در بعضی چوب ها رنگ آن روشن تر شوند.
همانطور که می دانید ، تأثیر نور بسیار زیاد است ، اما این تأثیر روی چوب عمیق نیست و فقط به سطح روی چوب محدود می شود و می توان گفت که تغییر رنگ تا عمق حدود 0.3 میلی متر از سطح اتفاق می افتد پس اگر سطح را خراش دهید ، رنگ اصلی چوب ظاهر می شود.
2. با آب باران و غیره
وقتی از چوب در فضای باز استفاده می شود ، تحت تأثیر باران ، رنگ آن قهوه ای مایل به خاکستری می شود.
خاکستری شدن چوب یک پدیده ای است که در هر نوع چوبی روی میدهد و ناشی از باران است ، نه نور. این بار نیز ، ماده تغییر رنگ دهنده لیگنین است. لیگنین ماده مهمی است که 20 تا 30 درصد چوب را تشکیل می دهد.
به هر حال ، لیگنین ، که ماده ای تغییر رنگ دهنده است ، نه تنها به نور حساس است ، بلکه خاصیت آن را دارد که به راحتی در آب حل شود. بنابراین ، چوبی که در معرض باران قرار می گیرد ، با هر بار خیس شدن ، لیگنین از چوب خارج شده و رنگدانه آن از بین می رود و در نتیجه چوب به رنگ خاکستری نقره ای در می آید . در ضمن در این فرآیند چوب فقط تغییر رنگ نمی دهد ؛ لیگنین ماده ای است که 20 تا 30 درصد چوب را تشکیل می دهد و در تقویت ساختار چوب نقش دارد . خروج مقدار زیادی لیگنین منجر به ضعیف شدن ساختار چوب شده ، که باعث خراب و شکننده شدن چوب می گردد. چوبی با ساختار شکننده و ترک خورده باعث افزایش خطر اسیب های جدی
تر و شیوع قارچ در آن می شود.
3. تغییر رنگ به دلیل فلزات
اگر یک شی فلزی بر روی سطح چوب قرار گیرد ، ممکن است باعث سیاه شدن چوب شود.
وقتی یونهای آهن و مس با اجزای فنلی (عمدتا تانن) موجود در ماده تماس پیدا می کنند ، واکنش شیمیایی روی می دهد و باعث تغییر رنگی با نام آلودگی فلز می شود.
این بدان دلیل است که یونهای فلزی ، مانند آهن و مس با تانن (جوهر مازو) موجود در چوب از طریق آب واکنش می دهند و یک ترکیب سیاه ایجاد می کنند . چوب هایی که سرشار از تانن هستند به مراقبت بیشتری نیاز دارند.
تانن یا جوهر مازو : مادهای است که در عصاره بسیاری از گیاهان وجود دارد. معمولاً آن را از پوست بلوط به دست میآورند.
چوب درختانی که مقدار زیادی تانن دارند : سرو ، نارا (بلوط) و غیره
4. تغییر رنگ به دلیل مواد قلیایی
تماس با مواد قلیایی ممکن است باعث تغییر رنگ از قهوه ای مایل به خاکستری به قهوه ای تیره شود . زیرا تانن های موجود در چوب با مواد قلیایی واکنش نشان می دهند.
اگر سطح تغییر رنگ یافته با مواد قلیایی (صابون شامپو مایع دستشویی و ظرفشویی) را با یک پارچه آغشته به ماده اسیدی (مانند سرکه) مرطوب و پاک کنید تا با یکدیگر خنثی شوند ، چوب به رنگ اصلی خود برمیگردد.
همچنین هنگامی که ملات یا بتن در حال ساخت به چوب میچسبد ، ممکن است که جزء قلیایی آن با چوب واکنش نشان دهد و باعث آلودگی با رنگ قرمز تیره شود.
5. اکسیداسیون
به دلیل واکنش گرما / احتراق
وقتی گرمای زیادی به چوب وارد می شود ، باعث تجزیه حرارتی چوب شده و این امر باعث واکنش اکسیداسیون و تغییر رنگ آن می شود.
چوب در معرض شعله های آتش فوراً مشتعل یا سوزانده نمی شود بلکه رطوبت چوب تا رسیدن به دمای 100 درجه سانتیگراد تبخیر می شود و سپس سطح چوب در حدود دمای 150 درجه سانتیگراد قهوه ای می شود.
علاوه بر این ، با افزایش دما ، چوب تبدیل به ذغال می شود.
وقتی چوب تازه ، به طور مصنوعی خشک شود ، ممکن است سطح چوب قهوه ای یا زرد شود ، این پدیده دقیقا مانند وقتی است که سیب پوست کنده شده برای مدتی در هوا باقی بماند ، و رنگ آن قهوه ای شود.
6. عوامل میکروبی
چوب از اجزایی مانند قندها و نشاسته تشکیل شده است که میکرواُرگانیسم ها (موجودات ریز میکروسکوپی که طول آنها کمتر از یک میلیمتر است و با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند) می توانند از آن طریق تغذیه کنند ، بنابراین در صورت تأمین شرایطی مانند رطوبت ، دمای مناسب و اکسیژن ، باکتری های فاسد کننده چوب ، کپک و باکتری های تغییر رنگ دهنده به راحتی منتشر شده و باعث آلودگی بیولوژیکی می شوند.
گزارش شده است که اگر تغییر رنگ چوب به رنگی مانند آبی یا قرمز باشد بر اثر میکروارگانیسم ها اتفاق افتاد است ، و تغییر رنگی که در اثر باکتری های پوسیدگی چوب ایجاد می شوند ممکن است قهوه ای یا قهوه ای مایل به خاکستری باشد.
تغییر رنگ به دلایل دیگر
در حین حمل و نقل چوب در محل های ساختمانی ، لکه های دست ، عرق ، ادویه ها ، مواد آرایشی و غیره ممکن است بچسبند و باعث آلودگی شوند .
علل تغییر رنگ کفپوش چوبی
علاوه بر موارد بالا ، که ممکن است از علل تغییر رنگ کفپوش نیز باشند ، به دیگر عوامل تغییر رنگ کفپوش چوبی خواهیم پرداخت :
1. تغییر رنگ پوشش روی کفپوش
سطح روی کفپوش ها دارای یک پوشش شفاف برای جلوگیری از خراش است.
این پوشش برای محافظت از کفپوش چوبی ، در برابر عوامل مختلف کار می کند ؛ اما چون این پوشش به صورت دائمی روی کفپوش کار شده است ، پس از مدتی خود پوشش نیز ، به دلیل فرسودگی تغییر رنگ می دهد و در نتیجه رنگ شفاف آن مایل به زرد می شود.
2.واکنش شیمیایی
قسمت های لاستیکی که برای ضد لغزش کردن پایه های مبلمان و … مورد استفاده قرار میگیرد ، حاوی گوگرد و روغن هستند و این اجزا میتوانند باعث واکنش شیمیایی با پوشش روی سطح کفپوش شوند و رنگ آن ها ممکن است به کف منتقل شود.
محصولات لاستیکی سیاه ، به ویژه با جنس لاستیک های دوچرخه و ماشین ، تمایل بیشتری به ایجاد تغییر رنگ در چوب دارند .
3.جذب رطوبت
اگر کفپوش به طور روزانه در معرض آب قرار دارد مانند آشپزخانه ، تمایل به تغییر رنگ دارد.
این به این دلیل است که چوب های کفپوش خیس شده و رنگ آن تغییر می کند یا چوب رنگ پس داده و تغییر رنگ می دهد.
4.رطوبت دائمی و زیاد
در اتاقی با رطوبت بالا یا میعان سنگین ، کفپوش همیشه مرطوب است و ممکن است کفپوش کپک زده و تغییر رنگ یابد.
به خصوص در کفپوش هایی از نوع تخته سه لا ، چسب مورد استفاده در قالب گیری ، به دلیل رطوبت حل می شود ، و پوست تخته تزئینی کنده شده و اتفاقی بدتر از تغییر رنگ رخ میدهد.
گردآورنده : زهرا اکبری
کلمات کلیدی : چوب ، تغییر رنگ چوب ، کفپوش چوبی ، اجزای چوب ، انواع چوب ، آلودگی چوب ، اشعه ماورا بنفش ، لیگنین ، پلی فنول ، سطح چوب ، آب باران ، فضای باز ، خاکستری رنگ ، ساختار چوب ، ترک خوردن چوب ، قارچ ، فلزات ، تانن ، جوهرمازو ، بلوط ، مواد قلیایی ، صابون ، شامپو ، سرکه ، اسید ، بتن ، اکسیداسیون ، گرما ، احتراق ، ذغال ، چوب تازه ، میکروب ، قند ، نشاسته ، میکروارگانیسم ، کپک ، باکتری ، آلودگی بیولوژیکی ، پوشش شفاف ، کفپوش ، لاستیک ، گوگرد ، روغن ، آشپزخانه ، میعان سنگین ، تخته سه لا ، چسب
مطالب مرتبط با رنگ چوب :
- کالیته رنگ چوب راش. انواع رنگ گردویی فندقی عسلی
- کالیته رنگ روی چوب ، خدمات رنگ کاری چوب تهران
- رنگ کاری چوب پلی استر
- رنگ جانسون آلمانی مخصوص چوب و چوب ترمووود
- مزایای رنگ های پلی اورتان
- سیلر و کیلر چوب چیست ؟ تفاوت و مقایسه
- همه چیز درباره رنگ پلی اورتان چوب و رنگ کاری چوب
- رنگ آمیزی روی چوب چیست ؟ راهنمای رنگ آمیزی روی چوب
- راهنمای نحوه نقاشی روی چوب رنگ شده