خشک کردن چوب

خشک کردن چوب به معنای رساندن رطوبت چوب به حد قابل قبول برای استفاده در ساخت دکوراسیون و سازه های چوبی است . ساده ترین روش خواباندن چوب در هوای ازاد است که در این روش باید اصولی رعایت شود و این روش بسیار زمان بر است . کم هزینه ترین کند ترین روش است .

زمان خشک شدن چوب , بسته به گونه های چوب، سطح رطوبت اولیه، ضخامت چوب، چگالی، شرایط محیطی و تکنیک های پردازش می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد.

زمان خشک کردن و کوره ها

یک قانون سنتی برای خشک کردن الوار در هوا این است که به ازای هر اینچ از ضخامت چوب ، یک سال زمان برای خشک شدن در نظر گرفته شود. در این ضرب المثل بدیهی است که تنها تعداد کمی از متغیرهای ذکر شده را در نظر می گیرد، اما حداقل یک نقطه شروع تقریبی برای درک زمان برای خشک کردن مناسب الوار در هوا است. در شرایطی که قرار است چوب سبز ( چوب خیس ) به تخته های قابل استفاده تبدیل شود (به ویژه در مورد چوب های ضخیم تر مثل تنه های درخت یا الوارهای بزرگ )،در این هنگام اغلب از کوره برای کنترل فرآیند خشک کردن استفاده می شود. در حالی که انواع مختلفی از کوره ها برای خشک کردن الوار استفاده می شود، عملکرد تمامی آن ها بطور کلی یکسان است : یک اتاق بزرگ و عایق برای متعادل کردن و کنترل رطوبت، دما و جریان هوا برای پایین آوردن ایمن و کارآمد چوب به میزان رطوبت قابل قبول استفاده می شود. . مزیت اصلی کوره این است که با افزایش دما و جریان هوا – در عین حال که رطوبت محیط را با دقت حفظ و کنترل می کند – چوب را می توان بسیار یکنواخت تر خشک کرد و هر نوع گرادیان رطوبتی بین پوسته بیرونی (که خیلی سریع خشک می شود) به حداقل می رسد. و هسته داخلی (که به آرامی رطوبت را با پوسته یکسان می کند). بنابراین، یک کوره قادر است چوب را بسیار بیشتر و سریعتر خشک کند و همچنین به طور یکنواخت ، و این یکنواختی در خشک کردن است که به آن اجازه می دهد تا چوب را نیز به سرعت خشک کند – به طور همزمان از عیوب خشک شدن معمولاً با خشک شدن سریع و ناهموار جلوگیری می کند.

عیوب خشک شدن

اما خشک کردن چوب در کوره همچنین ممکن است تنش های داخلی را به چوب وارد کند – به ویژه اگر از برنامه کوره نامناسب استفاده شود، یا اگر اقدامات اصلاحی به کار نرود – منجر به شرایطی می شود که به عنوان سخت شدن موردی شناخته می شود . این نقص زمانی ایجاد می شود که پوسته بیرونی سریعتر از هسته شروع به خشک شدن می کند: پوسته سعی می کند منقبض شود، اما توسط هسته هنوز مرطوب مهار می شود. اگر اختلاف رطوبت بین هسته و پوسته خیلی زیاد باشد، پوسته می تواند در حالت کشیده خشک شود. بعداً وقتی هسته در نهایت شروع به خشک شدن و انقباض می کند، شرایط برعکس می شود و پوسته کشیده شده هسته را از کوچک شدن کامل منع می کند. در موارد شدید سخت شدن کیس، هسته می تواند شکافته شود و در شرایط غیرقابل برگشتی به نام لانه زنبوری ایجاد میشود .

خشک کردن چوب , لانه زنبور
خشک کردن چوب , لانه زنبور

خشک کردن چوب در کوره در دماهای بالا اثرات ثانویه دیگری نیز دارد، مانند کشتن سوسک های پودر پست (یک آفت مخرب چوب) در تمام مراحل رشد آنها. با این حال، همچنین می‌تواند باعث شود برخی از چوب‌ها – مانند گردو سیاه (Juglans nigra) – شادابی رنگ‌های چوب قلب خود را از دست بدهند و در نتیجه ظاهری یکنواخت‌تر و/یا شسته‌شده‌تر پیدا کنند. برای اکثر کسانی که با چوب کار می کنند ، راه اندازی کوره خود برای خشک کردن سریع الوارها ممکن است غیرعملی یا بیش از حد باشد.

نکاتی برای خشک کردن چوب در هوای خانه

  1. تنه درختان خیلی سریع به تخته تبدیل شوند و از مواردی که باعث ایجاد لکه , پوسیدگی و افت می شود جلوگیری شود . 4
  2. چوب را کمی بزرگ تر برش دهید. به یاد داشته باشید که چوب با خشک شدن کوچک می شود .
  3. انتهای آن را ببندید. علاوه بر پردازش بموقع الوارها برای جلوگیری از لکه و پوسیدگی در اثر رطوبت بیش از حد، باید از عکس آن نیز اجتناب کرد: خشک شدن خیلی سریع چوب منجر به شکافتن و بررسی دانه های انتهایی می شود. مهم است که به یاد داشته باشید که رطوبت از چوب حدود 10 تا 12 برابر سریعتر از سطوح دیگر در انتهای آن خارج می شود. آب بندی دانه های انتهایی رطوبت را مجبور می کند تا به روشی کندتر و یکنواخت تر از آن خارج شود. اگر این مورد نادیده گرفته شود، انتها سریعتر از بقیه چوب منقبض می شوند و فشارهای فوق العاده ای بر روی قطعه ایجاد می کند که در نهایت تنها با چک کردن دانه های انتهایی برطرف می شود – یک نقص بسیار رایج خشک شدن. (اگرچه سیلرهای غلات انتهایی فرموله شده خاصی وجود دارند در بازار، تقریباً هر چیزی به اندازه کافی انجام می شود: موم پارافین، پلی اورتان، پوسته پوسته یا حتی رنگ لاتکس را می توان برای آب بندی سطح غلات استفاده کرد. نکته کلیدی این است که یک لایه ضخیم و مانع ایجاد کنید که از خروج رطوبت در انتهای تخته جلوگیری کند. برای به حداقل رساندن خطر چک کردن، بهترین کار این است که انتهای الوار را در عرض چند دقیقه – نه چند ساعت یا چند روز – پس از جدا شدن از اره بپوشانید.
  4. پشته و برچسب یا بقول ایرانی ها رابند گذاری . داشتن الوار با طول و ضخامت یکنواخت تا حد زیادی به فرآیند انباشته شدن کمک می کند و آن را ساده می کند. هنگامی که یک کنده چوبی به صورت تخته هایی با ابعاد رضایت بخش اره می شود، بسیار مهم است که آنها را به گونه ای روی هم قرار دهید که از همه طرف در معرض هوا قرار گیرند – معمولاً برای چنین کاری از برچسب ها استفاده می شود. استیکرها قطعات کوچک چوبی هستند (معمولاً در حدود 3/4 اینچ x 1 1/2 اینچ) که برای ایجاد فاصله بین تخته های اره شده استفاده می شود، که تهویه را افزایش می دهد و به فرآیند خشک شدن یکنواخت تر کمک می کند. فاصله برچسب بسته به گونه و ضخامت الوار خشک شده متفاوت است. یک طرح فاصله گذاری محافظه کارانه هر 12 اینچ است، اگرچه معمولاً فاصله 16 یا 24 اینچی را می توان با خیال راحت در قطعات ضخیم تر استفاده کرد.
  5. وزن اضافه کنید. هنگامی که پشته چوب روی هم چیده شد و به درستی چسبانده شد، اضافه کردن وزن به پشته مفید است. الوار در پایین پشته احتمالاً به اندازه کافی توسط چوب بالای آن سنگین شده است، اما تخته های نزدیک به قسمت بالایی از وزن اضافی بسیار سود می برند. وزن کردن پشته چوب به جلوگیری از تاب برداشتن یا اعوجاج کمک می کند، که به ویژه در مرحله خشک شدن اولیه هنگام رفتن از سبز به EMC محیطی مهم است. چیدن منظم و مناسب چوب، چسباندن و وزن کردن چوب، تا اطمینان حاصل شود که فرآیند خشک کردن باعث ایجاد الوار صاف، پایدار و قابل استفاده می شود.
  6. پس از رسیدن به EMC گرما را اضافه کنید. مهم است که در فرآیند خشک کردن خیلی سریع عجله نکنید، اما زمانی که یک شمع چوبی با خیال راحت به EMC رسید، ممکن است لازم باشد (به ویژه در ماه های مرطوب تابستان) برای یک پروژه خاص، MC حتی بیشتر پایین بیاید. این کار می تواند به سادگی جابجایی دسته الوار از گاراژ یا سوله به زیرزمین گرم شده در داخل خانه باشد. در مواردی که از قطعات کوتاه‌تر استفاده می‌شود، می‌توان از کابینت خشک‌کن استفاده کرد تا به تدریج MC را به 12% mc، 6% mc یا هر سطح دیگری که ممکن است درخواست نیاز باشد کاهش دهد.
خشک کردن چوب , چسب چوب زدن کله چوب
خشک کردن چوب , چسب چوب زدن کله چوب

یک کابینت خشک کن نمی تواند چیزی بیش از یک کابینت چوبی ساده با یک لامپ رشته ای روی یک دیمر باشد تا نور خروجی را به خوبی کنترل کند – که به نوبه خود دمای داخلی و در نتیجه رطوبت نسبی را تعیین می کند. بسیاری از دماسنج‌ها (چه سنتی و چه دیجیتال) که توسط خرده‌فروش‌های بزرگ به فروش می‌رسند، دارای یک رطوبت‌سنج با بازخوانی تا حدودی دقیق رطوبت نسبی هستند. توانایی دانستن RH هم کابینت خشک کن و هم مغازه چوب، سرمایه گذاری مفید و عاقلانه ای است.

پیچ و تاب و اعوجاج

وقتی یک گونه چوبی نسبت T/R بالایی داشته باشد، در حین خشک شدن در یک بعد بیشتر از بعد دیگر منقبض می شود و باعث اعوجاج یا پیچ و تاب می شود. یک راه خوب برای تجسم تمایلات چوب در هنگام خشک شدن و انقباض این است که قوس حلقه های رشد را به تصویر بکشید که سعی می کنند خودشان را صاف کنند. (البته این در واقع دلیل انقباض نیست، اما به عنوان یک ابزار حافظه خوب برای کمک به تجسم تغییرات ابعادی عمل می کند.)

خشک شدن چوب و کج کردن
خشک شدن چوب و کج کردن

نتایج انقباض ناهموار بسته به شکل خاص و جهت دانه تخته متفاوت است. تخته های اره مسطح به شکل فنجانی در می آیند، استوک مربعی شکل به شکل الماس در می آید و رولپلاک های دایره ای بیضی شکل می شوند. علاوه بر این، تعدادی از مشکلات تاب خوردگی ممکن است رخ دهد که تنها به انقباض ناهموار مربوط نمی شود. در موارد خاص، یک نقص از قبل در خود چوب وجود دارد که فقط با فرآیند خشک کردن بیرون آمده و آشکار می شود. این می تواند منجر به نقص هایی مانند: کمان، خمیده، پیچش یا ترکیبی از دو یا چند نقص به طور همزمان شود. صرف‌نظر از نام‌های خاصی که می‌توان برای چوب‌های انحرافی به کار برد، اغلب مشکلات تاب برداشتن مربوط به خشک‌کردن را می‌توان حداقل با استفاده از چند دستورالعمل ساده به حداقل رساند:
از تکنیک های انباشتگی مناسب استفاده کنید. همانطور که قبلا ذکر شد، تا حد زیادی مهمترین عامل بازدارنده برای پیچ و تاب، چیدن، چسباندن و وزن کردن کافی یک پشته الوار است.
از چوب جوان اجتناب کنید. چوب جوان چوبی است که در سالهای اولیه رشد درخت تشکیل می شود و می توان آن را به عنوان امتداد مغز در نظر گرفت. هیچ عرض رسمی مشخصی برای چوب جوان وجود ندارد، (معمولاً به استثنای چند حلقه رشد مرکزی اول کافی است)، اما به طور کلی، هرچه چوب از مغز بیشتر بریده شود، بهتر است. مانند خود مغز، چوب جوان بسیار ناپایدار است و نرخ انقباض طولی بالایی دارد. این افزایش نرخ انقباض چوب بالغ را می کشد و باعث انقباض و تغییر شکل آن در امتداد صفحه تخته (کمان) یا در امتداد کناره تخته (کج) می شود.
از پردازش شاخه ها یا درختان کج شده خودداری کنید. چوبی که به صورت شیب رشد کرده است، فاصله حلقه رشد یکنواختی ندارد و از قسمت بالا تا زیر آن متفاوت است. این چوب غیرعادی، چوب واکنش نامیده می‌شود و می‌تواند باعث ایجاد مشکلات تاب‌خوردگی غیرقابل پیش‌بینی در حین خشک شدن شود. در چوب‌های نرم، چوب واکنش در سطح زیر شاخه یا تنه تشکیل می‌شود و به آن چوب فشرده می‌گویند. برعکس، در چوب‌های سخت، دقیقاً برعکس است: چوب واکنش آن در قسمت بالایی تشکیل می‌شود و چوب کششی نامیده می‌شود.
اجتناب از گره. به بیان ساده، گره ها بخش هایی در تنه هستند که زمانی اندام ها در آن رشد می کردند. علاوه بر انقباض ناهموار یا احتمالاً شل شدن در هنگام خشک شدن، (با ترک یک گره)، گره ها همچنین می توانند مناطقی از ناهنجاری های متمرکز را در دانه چوب ایجاد کنند و در نتیجه بر خواص انقباض آن تأثیر بگذارند. وجود گره های بزرگ می تواند منجر به تاب برداشتن و اغراق آمیز در هنگام خشک شدن شود.
دانه های مارپیچ یا در هم قفل شده را با احتیاط مدیریت کنید. برخی از گونه های چوبی دارای دانه های مارپیچی یا در هم تنیده هستند. همانطور که از نام آن پیداست، الیاف چوب به صورت پیچ خورده یا به هم پیوسته رشد می کنند. جای تعجب نیست که این امر می تواند منجر به مشکلات خشک شدن شود، معمولاً پیچ خوردگی – جایی که یکی از گوشه های تخته از صفحه سه گوشه دیگر بالا می رود. خشک کردن دقیق، همراه با چیدن، چسباندن و وزن کردن مناسب می تواند به کاهش مشکلات ناشی از دانه های نامنظم یا مارپیچ کمک کند.

منبع : https://www.wood-database.com/wood-articles/drying-wood-at-home/


مطالب مرتبط با موضوع خشک کردن چوب :

WhatsApp us