رنگ کاری ویژه معرق کاران

این جزوه فقط به سرفصل ها و نکات بی اهمیت درمورد کلاسهای برگزار شده در سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور مركز تربيت مربي و پژوهشهاي علمي و فني ، میپردازد .

جهت دانلود جزوه بر روی لینک زیر کلیک کنید .

دانلود جزوه رنگ کاری معرق

اموزش رنگ کاری معرق

منابع آموزشی مورد نیاز :

جزوات درسی معرق کاري (جمشید رستمی)

جزوات دانشگاهی

. ابزار و سایل و تجهیزات مورد نیاز
قلم مو – پودرهار رنگی – پلی استر پوست پولیش – نیم پلی استر – کبالت و پراکسید – سیلر – کیلر – تینر فـوري – انـ واع سنباده- ماشین پوست – ماشین لرزان- پیستوله – پمپ باد – فشار شکن – خمیر و صابون پـولیش قرمـز و سـفید – شـیر پولیش- کله نمد – پوست بره – دست کش ظرف شویی و یکبار مصرف – ماسک یکبار مصرف – جوراب زنانه – چسب فوري و کاغذي- ظرف یک لیتري پلاستیکی- ترازوي آشپزخانه- پیپت- تراز- تابلوي معرق خام- رنگ فوري- بتونه فوري

. امکانات و تسهیلات فیزیکی : – کارگاه رنگ کاري – کلاس درس

. محل اجراي دوره – کارگاه صنایع چوب مرکز تربیت مربی

. روش و ابزار ارزشیابی از آموخته هاي فراگیران

آزمون کتبی و ارزشیابی عملی در حین انجام کار

اما تعریف معرق کاری :

تعریف معرق کاری با چوب :

از قرار گرفتن چوبهای‌ رنگی در کنارهم ‌و به وجودآوردن شکل مشخص را معرق می‌گویند .  معرق چوب تلفیقی ازانواع چوبهای خودرنگ وموادی مثلا استخوان ، صدف ، روی ، عاج ، خاتم که روی سطح چوب نقشی رابه‌وجودمی‌آورد.  مواد و مصالح  مورد نیازدر ساخت معرق چوب موادی که به کارمی رود به دوگروه چوبی وغیر چوبی تقسیم می‌شود.

الف) مواد ومصالح چوبی درمعرق چوب از انواع چوب‌های خودرنگ که شامل:عناب، نارنج، گردو، سنجد، زبان گنجشک، راش، گلابی، فوفل، وغیره

ب)  موادغیرچوبی :

هنرمند معرق کار طبق سلیقه خودوطرح مورد نظراز موادی ماننداستخوان ، صدف ،عاج ،خاتم ،مس ،برنج ،فیبرهای مصنوعی ، به کارمی برند .  لوازم موردنیاز معرق شامل :

( میزکار ، اره‌مویی ،کمان اره ،چوبسای ،چکش ،میخ کش ،میخ سایه ،تیزک ، رنده ، تخت پیشکار ،)

وطرزساخت آن

1-رنگ بندی : طرح موردنظر را با توجه به جنس ، رنگ ، بافت مصالح مورد استفاده بروی کاغذ نازک می‌کشند سپس آن را روی چوبی سه ‌لایه ‌از جنس چوب فوفل یا رز با میخهای سوزنی روی زمینه کار نصب می‌کنند .

بعد از آن به ترتیب علامت گذاری وخردکردن طرح ، برش کاری ، جفت وجورکردن ، پر کردن زمینه با چوب ، پولیستر کاری ، این رشته هم مثل منبت دراکثر شهرهای ایران رواج دارد .

ناشر سید حبیب حسینی، هادی بهنود، غلامحسین براتعلی منبع ویکی پدیا

تصاویری از دکوراسیون چوبی
کمد معرق چوبی
کمد معرق چوبی
تابلو معرق چوب
تابلو معرق چوب
کمد چوبی معرق روکش چوبی
کمد چوبی معرق روکش چوبی ( دکوراسیون چوبی )
معرق چوبی
معرق چوبی

رنگ کاری ویژه معرق کاران
رنگ کاری معرق در تهران

رنگ کاری تابلو معرق

آموزش رنگ معرق

قیمت تابلو معرق
قیمت پلی استر معرق

پلی استر پوست پولیش

فروش چوب معرق

رنگ پولیشی چوب


رنگ زدن چوبهاي معرق به شيوه نوين

چوبهايي كه با رنگ آميزي ويژه اي معرق كاري شده اند.
“خسرو جعفري”، هنرمند معرق كاري، در گفتگو با خبرنگار حوزه تجسمي باشگاه خبرنگاران گفت: نمايشگاه معرق به شيوه اي متفاوت در نگارخانه بهمن برگزار شده است.

وي عنوان كرد: در اين نمايشگاه آثار معرق با شيوه جديد و كاملا متفاوت با آنچه كه در گذشته مرسوم بوده به نمايش گذاشته شده است.

جعفري اظهار داشت: در اين نمايشگاه طرحها به صورت برجسته با چوب هاي كاملا طبيعي كار شده است.

وي درباره رنگ هايي كه استفاده شده نيز گفت: رنگ كاملا طبيعي بدون هيچگونه مواد شيميايي است در حقيقت چوب ها رنگ طبيعي دارند و رنگي به آنها افزوده نشده است.

اين هنرمند معرق كار خاطرنشان كرد: اين نمايشگاها تا بيست و نهم شهريور در نگارخانه بهمن ادامه دارد.  منبع : وبسایت خبرنگاران جوان 


رنگ ونقاشی چوب

بنام خدائی که طبیعت ومخلوقات خودرا با زیباترین ومتناسبترین رنگها منقوش ساخت.که هنوزهم انسان از این امر عاجز است!

وسعی انسان رسیدن به الگوهای طبیعت خداونداست.

وحال از رنگ میگوئیم ، آنهم از نوع چوبی آن.یعنی رنگ چوب.اولأ غرض از رنگ زدن ، غیراز زیباتر شدن چوب ، و آنچه که مهمتراست محافظت چوب از فساد و نیز ماندگارشدن آن است. لذا چوب درطول زمان بزودی ضایع وخراب میشود.و انواع آفات یاحشرات مختلف و رطوبت هوا باعث تجزیه آن خواهد شد.

لذا جهت دوام بیشتر آن وهمچنین زیباتر شدن با انواع روغنها و یا رزین های مناسب چوب را در مقابل هوا و آفت محافظت مینمایند.

معمولأچوب را به ویژه در کار های هنری مانند معرق ویا منبتکاری با رزینهای شفاف و شیشه گونه میپوشانند واز رنگهای الوان و مختلف کمتر استفاده میشود.و تنها برای پشت کار و دور بیرونی از رنگهای فوری یا غیره استفاده میشود. ونقاشی چوب را در ادامه مطلب فرا بگیرید.کاملأ اشتغال زا و حرفه ای    

میزمعرق کاری , صفحه میز معرق , معرق صفحه میز معرق کاری چوب؛ سفارش بوفه ویترین، عسلی، تابلو معرق و میز معرق
میزمعرق کاری , صفحه میز معرق , معرق صفحه میز معرق کاری چوب؛ سفارش بوفه ویترین، عسلی، تابلو معرق و میز معرق

اماقبل از روش رنگ آمیزی وکار ابزار ومواد مورد نیازو مهم را معرفی وشرح میدهم.

1—پیستوله/ یا رنگ پاش که بصورت کمپرسور وفشار باد رنگ را به صورت پودر میپاشد.که البته نوع برقی ودستی آن نیز موجود است.وهم قابل جابجایی وسبک است.اما جهت کار انبوه استفاده نمیشود.اما خود پیستوله شامل اجزای مختلفی است که یک رنگکار لازم است آنها را بشناسد.

الف// تفنگ رنگ پاش اصلی ترین آنست که هوای پرفشار ورنگ در آن مخلوط شده وبا فشار ماشه که روی دستی آن نصب است با فشار پاشیده میشود.

ب // پیچ بغل پیستوله که با آن میتوان مقدار رنگ را کم وزیاد نمود.

ج // – منبع یا کاسه پیستوله که رنگ مورد استفاده را در آن میریزند.که در بعضی پیستوله ها این کاسه در زیر دست وپائین قرار دارد. ونوع دیگر که این کاسه بالا ست وروی دست وتفنگ رنگپاش قرار دارد.

د //- پیچ دیگری کنار پیستوله وجود دارد که فشار هوا را کم یا زیاد میکند.ومیتوان رنگ را کم فشار وپراکنده پاشید و یا با زیاد کردن فشارهوا رنگ را تیز تر پاشید.

ر //- پیچ بزرگ دیگری جلوی پیستوله وجود دارد که میتوان شکل وطرح رنگ پاشیدن را تغییر داد.بطوریکه رنگ عمودی بپاشد یا اینکه افقی ویا…..

د //- محلی هم برای اتصال شیلنگ باد به پیستوله موجود است.

2- کاردک ولیسه نیز از لوازم ضروری رنگ ونقاشی است که جهت ساخت بتونه وهمچنین بتونه کاری لازم است.

3- بتونه //بتونه که خود انواع مختلف دارد.وهر رنگ کاری به تناسب نوع کار خود بتونه مناسب خودرامیسازد.چنانکه بتونه ئی که برای رنگ اتوموبیل ساخته میشود با بتونه رنگ ساختمان ویا رنگ چوب متفاوت است.وحتی مواد آنهم متفاوت است.

اما اکنون منظورما رنگ چوب است.// که برای ساخت بتونه برای چوب به خاک مل،سریش وآب نیاز دارید.وساده عرض کنم که باید با این مل وآب خمیری که نه خیلی شل باشد که نشود آنرا با کاردک یا لیسه برداشت ونه سفت شود که نشود آنرا براحتی بکار برد.ومقدار سریشی که برای چسبندگی ودوام نیز به این خمیر بتونه اضافه میکنید اگر زیاد باشد بتونه شما حالت کشی وسفتی به خودمیگیرد،واگر کم هم شود بتونه شما بعداز خشک شدن مانند پودر بی رمقی میریزد.

اما در کل با تجربه خود به همه چیز خواهید رسید .پس کار کنید و از انجام و امتحان کار نترسید.

— اما کاربرد بتونه چیست؟ توسط بتونه سطح کار هم صاف ویکنواخت میشود و ترکها و خلل و فرج چوب پر میشود ومهمتراز همه اینکه چوب عایق میشود.البته با کمک روغن مثلأ الیفی که قبل از بتونه کاری روی چوب مالیده شده.زیرا روغن الیف نه تنها چوب را چرب واز رطوبتها و آفت حفظ میکند بلکه برای عمل بتونه کشی بسیار لازم است و بتونه باراحتی روی کار کشیده میشود.وچوبی که روغن یا سیلر اندود نباشد بتونه کاری آن سخت است.

بتونه فوری هم دربازار موجوداست. که باید آن را با تینر فوری رقیق کرد و پاشید.واستفاده از لیسه مهارت و سرعت میخواهد.

4– سنباده // واما سنباده که در اندازه وشماره های متنوع موجوداست ویکی ازمهم ترین لوازم کار رنگ کاری است.

سنباده ها در انواع پارچه ئی و پوست آب وجود دارد.و همچنین از شماره های زبر آن تا بسیار نرم موجوداست.که ترتیب

استفاده هرکدام را خواهم گفت.اما از نظر نوع در کار معرق از پوست آب و پارچه ئی استفاده میشود.

سنباده در شکلهای ورقه یا برگه ،رول یا نواری که به سانتیمتر میفروشند وبه صورت دیسک گرد که مناسب ماشین پوست

یافت میشود.

شماره سنباده ها درپشت آنها و کنار حرف p حک شده است.ومهم است که بدانید که هرچه شماره سنباده کمتر باشد

آن سنباده زبرتر است .چنانچه شماره شصت خیلی زبر .وهشتاد نرم تر وهرچه شماره بالاتر رود نرم تر میشود .

و در هنر معرق از زبرترین سنباده مثلأ 60 تا نرمترین آن یعنی 600 نیز استفاده میشود.

ومفید است که بدانید ورقهای سنباده که معمولأ عرض آن 23 سانت است درست نیم آن در امتداد طول  اندازه و مناسب

نصب روی ماشین سنباده لرزان است که قبلأ معرفی شد.با عرض معذرت که فراموش کردم که بگویم ورقهای سنباده در

اندازه 23 *28 سانت میباشند.

اما بد نیست که اطلاعات مختصر دیگری نیز در مورد ویژگیهای سنباده بدانید. اولأ که مشخصات دیگر سنباده ها مانند p  که نماد شماره بود مانند ضدآب وپوستآب بودن یا نبودن ،جنس دانه های روی آن و یا سازنده آن نوشته شده است .

و دیگر اینکه جنس دانه های زبر روی کاغذ یا پارچه سنباده ممکن است سیلیس مانند نرمه شیشه یا براده های آهن و کوارتزهای دیگر باشد.و شماره سنباده نیز بر اساس تعداد همین دانه ها درهراینچ مربع محسوب میشود.به عنوان مثل

سنباده صد و بیست درهراینچ مربع  120 دانه زبر روی خود دارد.

5 – کله نمد / کله نمد ابزاری کاراست که توسط نمد و یا اینکه صد یا دویست تیکه پارچه که گرد وبه اندازه صفحه ماشین پوست بریده شود و محکم به هم دوخته شود وبعد با پیچ ومهره مانند همان ورق سنباده به ماشین پوست چسبیده ومحکم شود.زیرا این ابزار جهت سیقل دادن وشفاف کردن بعداز پولیستر زدن و سنباده خوردن کامل روی معرق بسیار مفید و کاراست.و پولیش یا واکس خمیری را نیز با همین کله نمد مورد استفاده قرار میدهید .

6 — خمیر مشکی -/ اگرچه خمیرمشکی را بهتربود بعداز بتونه معرفی وشرح دهم.اما مهم نیست .اینها برای این است که من بدون نقشه ونوشته قبلی وپیش نویس کار میکنم .درهر صورت از تمام ایرادات انشائی و املائی عذر میخواهم.

اما اول خدمت محترمتان عرض کنم که مورد فایده خمیر مشکی در معرق چیست؟ خمیر مشکی چنانکه اسمش معرف آنست .کاملأ درمرحله اول روی کار معرق را میپوشاند وتمام درزها ومحلهای بین قطعات خرد چوب را میپوشد و پر مینماید

وبه دلیل تیرگی آن لبه هارا به صورت هاله درهم می آمیزد.وپس آز سنباده و پوست خوردن کامل نمای معرق شما از زیر آنهمه سیاهی مانند گلی نورس بیرون میزند.و اما خمیر مشکی را چگونه تهیه کنید؟

خمیر مشکی را با مخلوط کردن دوده صنعتی ویک نوع رزین که به عقیده من بهتر است سیلر باشد ،اگرچه با رزینهای دیگر هم امکان پذیر است باید کاملأ مخلوط کرد چنانچه مانند بتونه خمیری یکدست وصاف بدست آید.و زیادی آنرا میشود در قوطی دربسته ئی برای دفعات بعد نگهداری کرد.اما به این باقیمانده هرگز مایع خشک کن اضافه نکنید..وهربار وقت استفاده خشک کن وبه اندازه مکفی نیز تینر فوری به آن اضافه ومخلوط کنید.

واگرمایل باشید میتوانید آنرا بصورت آماده هم تهیه کنید.

7  -سیلر و کیلر -/ این مواد خمیری شکل که سیلر رنگی کرم و کیلر قهوه ئی کم رنگی میباشد.در فن رنگ آمیزی چوب استفاده زیادی دارند .واصل کار آن اول اینکه خلل و فرج چوبرا کامل پرمیکنند.وفائده مهم دیگر آنها عایق کردن چوب است

سیلر وکیلر را با تینر فوری رقیق میکنید وتوسط پیستوله تمام سطح کار را با آن بپوشانید.البته توسط قلم و یا پارچه هم میشود این کار را انجام داد.واین کار را حتمأ درسایه انجام دهید.و مسلمأ بسته به سردی وگرمی هوا بین 2 تا 3 ساعت خشک و آماده سنباده کاری خواهد بود.

 8—نوارچسب:نوارشیشه یی و نوارچسب کاغذی جهت پوشش قسمتهای دیگرازرنگ .

 9- تینر یاحلال-/ در کار چوب معرق از تینر فوری استفاده میشود.( زیرا تینر روغنی هم هست که فعلأبه کارما نمی آید )

تینر حلال ورقیق کننده انواع رزینها،پولیستر،سیلر یاکیلر است که از ضروریات حتمی نقاش چوب است.

تینر نیز در درجات مختلف وجود دارد .هشت هزار ،ده هزار وحتی فرارتر از این بیست هزار.خاصیت خوب تینر این است که بدون اینکه اثر و یا ردی از خود بجای بگذارد رنگ را خشک میکند وفرار میکند.

فیا فرارتراز اینها تینر فوری بیست هزار که آنهم برای همین موارد استفاده میشود..(تینرلوساید)

10—پولیش / مادهئی خمیری است که از آن برای برق انداختن وگرفتن خش های بسیار ریزاستفاده میشودکه دونوع است..یک نمونه پولیش که رنگ آن قرمز است زبرتر است و اول مالش میشود.(توسط پارچه ویاکله نمد)../واما نمونه دیگرآن که رنگی کرم دارد ونرمتر است پس از اتمام سایش با پولیش قرمز استفاده میشود.وبرای مالیدن این ماده به بدنه یا کار رنگ شده آنرامانند کرم به نقاط مختلف زده وسپس با تکه کهنه ئی مدتی کاملأ آنرا به روی کار مالش دهیدتا کار شما کاملأ از غبار های رنگ یا پولیستر پاک وشفاف شود.اما همین پولیشکاری یا واکس زدن را توسط کله نمد نیز میتوانید انجام دهید.زیرا هم سریعتر شده وهم کمتر خسته میشویم.

11-رنگ فوری /رنگ تینری یا فوری در نقاشی چوب استفاده زیادی دارد.ویادر رنگ ماشین.اما در معرق از رنگ فوری بیشتر جهت پشت کار ویا دور قاب وکار معرق استفاده میشود.

وهمانطورکه گفتم قبل از رنگ کاری پشت یا دور بیرون کار باروزنامه و بوسیله همان چسب که عرض شد روی کار معرق خودرا کاملآ وبا حوصله بپوشانید، تااینکه هنگام رنگ زدن روی معرق شما با رنگهای فوری لکه وآلوده نشود.

در نقاشی چوب از انواع جوهر وپودرها در رنگهای متنوع بسیار استفاده میشود.و جهت نقش دادن و رنگ دلخواه برای لوازم چوبی به صورت موج دادن وهر نقش دیگری آنها را بکار میبرند.چنانکه یک کار را که با چوبی ساده وبی نقش ویا نئوپان را شما میتوانید با مخلوط کردن جوهر با رنگ دلخواه مثلآ قهوه ئی یا فندقی به شکل چوبی طبیعی دراورید.

که البته این نوع کار به تجربه ومهارت زیادی نیاز دارد وباید کناردست استادی مجرب کار را کم کم آموخت.و از آن گذشته دراین مطلب ما که منظورمان رنگ معرق میباشد زیاد به آن نمی پردازم.

اما چنانکه شاید بدانید یکی از امتیازات یک معرق خوب استفاده نکردن از هر نوع رنگی روی قطعات وکار معرق است،اما برخی معرقکاران ماهر که رنگ ونقاشی چوب را حرفه ئی بدانند برخی نقاط معرق را که آسیب دیده یادرجائی محدود شکاف ودرزی ایجاد شده به نحوی با هنر رنگکاری چوب عیب کار را میپوشانند که حتی استادی پیش کسوت نیز نمیتواند عیب گیری را تشخیص دهد!!

12—درست به خاطر ندارم که در مطالب قبل از پولیستر گفتم یا نه اما مجدد عرض میکنم. چون اصل جنس است.

پلی استر مایعی شفاف کننده است که از الکلها و اسیدهای چرب چند ظرفیتی بدست می آید.وهمچون فیلمی شفاف وشیشه ئی روی چوب معرق را میپوشاند.وگذشته از زیبائی فوق العاده سالهای متمادی چوب را از انواع آفات وتجزیه ودر مقابل رطوبت محفوظ میدارد.

پلی استر نیز بصورت پلیستر دوجزئی یا نیم پلیستر که مشخصات خاص خودرا از نظر کاربری وتخصصی دارد .

ونوع دیگر پلی استر که به پلی استر ایستاده معروف است،وبه ان حرفه ایها تمام پلی استر میگویند.

13—از مواد ضروری دیگر که هنگام کار وافزودن به مواد پلی استر جهت خشک شدن کامل پلی استرتا عمق آن لازم و ضروری است .وهمین مواد خشک کن نیز دو نوع جدا ازهمند.

پراکسید یکی از این دو ماده میباشد، پراکسید یا همان خشک کن  بی رنگ ومانند آب شفاف است .

ب- کبالت ماده دیگر ماست که رنگ آن تقریبأ آبی رنگ است .که به این ماده شتاب دهنده نیز میگویند.

دو نکته را در مورد بکاربردن این مواد یعنی پراکسید وکبالت هرگز نباید فراموش کرد.این چیزیست که استادان ما به ما آموخته  ومن نیز به شما انتقال میدهم .چراکه مهمترین امر هر کاری در نظر داشتن نکات ایمنی آن فن است.واگر سالم باشیم میتوانیم کار کنیم.

و اما اول نکته ایمنی را عرض میکنم.دو ماده پراکسید یا هاردنر یعنی سخت کننده را با ماده دیگر یعنی کبالت را هیچ وقت ناگهان روی هم نریزید وبه هم نزنید زیرا در این صورت حرارت زیادی ایجاد میکنند که حتی احتمال انفجار میرود.پس یک  خطر واقعی است.اگر چه پولی استر کاری به دلیل انواع ماده آتشزا وخطرناک همیشه ودرتمام مراحل باید به فکر سلامتی خود باشید.

ونکته دیگر اینکه در فصول سرد وگرم سال مقدار مصرف مواد خشک کن ،شتاب دهنده وحتی تینر متفاوت است وتکرار میکنم که ممارست وتجربه و سخن استاد و گوش شنوا همه چیز را آسان میکند.

اما باید عرض کنم که مقدار بکاربردن مواد خشک کن به سفارش کارخانجات معمولآ دو درصد پراکسید بی رنگ و پنج درصد کبالت بنفش رنگ میباشد که  این مقدار توصیه شده در هوای معتدل است.

خوب هنر دوستان عزیز من آنچه که به خاطر آوردم از ابزار و مواد مورداستفاده در رنگ آمیزی چوب ومعرقکاری معرفی کردم.  و در ضمن معرفی لوازم خیلی از روشهای رنگ کاری را نیز گفتم .اما بازهم مجددأ بطور خلاصه و کاملآ مفید وحرفه ئی روش کار نقاشی چوب و هم رنگ معرق را عرض میکنم.


/ اولین قدم نقاشی چوب آماده نمودن زیر کار یا سطح چوب است در.این رابدانید که هر چه سطح چوب ویا کار معرق را قبل از هر کاری دقیقتر عیب گیری وتعمیر نمائید.درمراحل بعد کارشما بسیار ساده تر وراحت خواهدبود.اما چگونه؟

با دقت ونگاه دقیق یقینآ برجستگیها وزوائد،نقاط آسیب دیده وگود شده،در (رنگ چوب احیانأ میخهای بیرون زده)،ودرآخر محل شکافها وگودال شده،اینها عیبهای مهم روی چوب است که باید تعمیر شوند.

1—برجستگیها را در جاهی مسطح مانند معرق تخت اول با لیسه (در معرقکاری معرفی شد)تا آنجا که امکان دارد صاف کنید ومحلهای غیر همسطح را مانند یک کار منبت با سنباده ئی زبر مانند سنباده 60 با سعی ودقت سطح چوب را صاف و یکدست نمائید.بطوریکه ازنظردیدچشم خوب بنظر رسد.(در نقاشی چوب میخها را با یک سنبه وچکش بکوبید)

2—حال نوبت میرسد به گودیها وشکاف ومحلهای آسیب دیده که باید تا حد امکان پر وهمسطح شوند.باتوجه به اینکه در معرقکاری بعداز ریختن خمیر مشکی تمام درزها وعمقها پر و صاف میشوند.اما بهتر است که خمیر مشکی فقط درزها وخط وبرشهائی را که عمدآبرای طرح در نظرگرفتیم پر کند،و برخی جاها را قبلأ خودمان بتونه کاری وبی عیب کنیم .

والبته لازم است که عرض کنم این بتونه کاری وساختن رنگ مناسب ورنگی که بارنگ طبیعی چوب تفاوت نداشته باشد حتمأ  نیاز به مهارت کافی دارد زیراکه کاری تخصصی است.(واین شمائیدکه باید استادومتخصص شوید.)

پس طوری عرض میکنم که هم برای معرق کاران وهم برای نقاشی چوب مفید باشد.

/محلهای خیلی گود وکنده شده را عمومأ دررنگ چوب وشاید هم چوب ودوره های زیر کار معرق را با خمیری که از خاک اره نرم ومقداری چسب چوب خوب مخلوط کرده اید با لیسه وبافشار پر و صاف کنید(چنانکه گفتم این بتونه بیشتر در نقاشی چوب مثلأ در مبل سازی ودکور مصرف دارد)اما آیا امکان ندارد که تخته زیر معرق آسیب بزرگی ببیند؟

/برای ساختن بتونه خاک مل را روی تخته بتونه ریخته(به اندازه نیاز)،سریش را نیز روی آن میریزید(7 یا 8 درصد)،کمی آنرا بهم میزنید ووسط آنرا برای جای آب واضافات دیگر باز کنید.در رنگ چوب از کمی چسب چوب نیز استفاده میشود.البته هر  استادکاری ممکن است روش خاص خودراداشته باشد!!

قبل از اینکه آب به این مخلوط اضافه کنید نکته مهم دیگری را یاد آوری میکنم و آنهم رنگ کار وچوب شماست که میخواهید بتونه شما بسیار ازنظر رنگ به طرح وچوب شما نزدیک باشد./پس قبل از آب ریختن ویا بعدازآن با (همرنگی)یعنی همان پودرهای رنگی (قهوه ئی،قرمز،گل ماشی یا زرد ورنگهای دیگر)میتوانید با تجربه های قبلی بتونه ئی با رنگ دلخواه را تهیه کنید.بدین ترتیب که باترکیب رنگهای مختلف پودری ومخلوط کردن آن با مل وسریش رنگ دلخواه را بدست آورید.

/گودالی وسط مواد باز کنید وآبرا درآن ریخته وکم کم با کاردک در همان وسط بتونه را میسازید.طوریکه خمیری کاملأ صاف و بدون دانه وغده های خشک وسفتی و شل بودن آنرا با آب و یاخاک مل برطرف سازید.

/بتونه کاری واستفاده درست از کاردک و لیسه نیز مهارت میخواهد که بدست می آورید.اما به زبان ساده .به اندازه کافی با کاردک بتونه را از روی تخته بتونه برمیدارید //برای تمرین(بتونه را روی لبه کاردک ولیسه جابجا کنید وآنقدر تکرار کنید که این عمل برای شما راحت شود ولبه کاردک یا لیسه بدون بتونه صاف وتمیز باشد).

پس بتونه را با لیسه روی گودال یا هر شکافی کشیده ودر مرتبه بعد اضافه آنرا با سرعت جمع کنید.بطوریکه هیچ بتونه دیگری غیراز پرشدن عمق روی چوب نماند.چرا که بعدأ باید با سنباده کاری اضافه روی چوبرا صاف کرد.

تذکر مهم وتکراری :که معرق کاران خود میدانند که هیچوقت براثر بی دقتی خطوط ودرزهای طرح معرق را که باید حتمأ با خمیر مشکی پرشوند با بتونه پر نکنند .به عنوان مثال خطوط بالهای یک پرنده یا خطهای جداکننده وتعیین گلبرگها ویا خطوط نشان دهنده یک کوهسار ودرکل طرح معرق رنگ کاری مخصوص به خودرا دارد.وباید اصالت وایده واهداف طراح کاملأ حفظ گردد.

3—حال بعداز یک پوست زدن وسنباده کاری وبخصوص سنباده نرم سیلر را با حلال یعنی تینر فوری رقیق کرده وبا پیستوله ویا با کهنه پارچه روی تمام سطح چوب را میپوشانیم.وحتی شاید دودست بهترباشد.ودلیل آن این است که اولأ سطح معرق و چوبهای شما بخوبی عایق میشود ومهمتر اینکه اگر رنگ مشکی یا همان خمیرمشکی ویا ترشحات دیگر به تمهم قطعات چوب نفوذ نخواهدکرد لذا بعد براحتی برداشته وپاک میشود .ودیگر اینکه منافذ وسوراخهائی را که با چشم نمیبینیم کامل پر میکند وبعداز پلی استر کاری کارتان شفافیت ودرخشش خاصی دارد.

واما گمان میکنم که سیلر نسبت به کلر بهتر سنباده میخورد.درهرصورت روی معرق باید کامل عایق شود  تا اینکه خمیر مشکی در چوب نفوذنکند..

/پس از دو یاسه ساعت خشک شدن(سیلر ویا کلر را هیچوقت زیر حرارت خورشید ویا گرمای دیگری خشک نکنید.زیرا لایه روی آن بسرعت خشک وطبله میشود).پس از خشک شدن آنرا سنباده زده وبرای مرحله بعد آماده میکنید.

/مرحله بعد ریختن خمیرمشکی است.برای این کار قبلأ با چسب کاغذی دور تا دور معرق را مانند دیواری میکشیم. این دیوار چسبی برای این است که خمیر مشکی از روی کار بیرون نریزد.لبه چسب به اندازه نیم سانتیمتر از سطح کار بالاتر باشد.ونصف دیگر چسب هم دور بیرونی معرق را کامل بپوشاند وتا چوب زیر چوبهای معرق ادامه پیدا کند. برای اطمینان از چسبیدن کامل چسب کاغذی میتوانید چند دقیقه قبل از زدن نوار چسب یک لایه نازک چسب فوری زده وبعد چسب کاغذی را نصب کنید.

/خمیر مشکی را با سیلر ویا پلی استر خوب به هم میزنید و آنرا با یک جوراب صاف کنید کمی هم تینر فوری به آن اضافه کنید .وحالا کبالت وخشک کن را جدا جدا به آن اضافه کرده و به هم بزنید.خمیرشما آماده است.

/کار معرق خودرا در جای ثابتی کاملأ بوسیله تراز ،تراز کنید.واکنون خمیر مشکی را با حرکت دست روی تمام سطح آن بریزید.تا بطور کامل تمام درزها ومنافذ را پر کرده و روی تمام قطعات ریز و درشت معرق را بپوشد.

تا روز بعد صبر کنید وبه آن دست نزنید تا پس از حدود بیست ساعت یا کمتر کامل خشک شود. آنگاه چسب دور آنرا بکنید و این کار اکنون آماده پوست زدن است .واکنون توسط ماشین پوست باید روی آنرا یکدست آنقدر بسابید تا اینکه چوبهای معرق  شما تمامأ هویدا شود وطرح را تمام ببینید.(اضافه کنم که برای پوست زدن خمیر مشکی از سنباده زبر شصت استفاده کنید).اما وقتیکه معرق کامل بیرون آمد برای خش گیری از سنباده های نرمتری مانند یکصدوبیست وبعدصدوهشتاد استفاده کنید.بیاد داشته باشید که سنباده کاری در رنگ چوب درتمام مراحل ازمهم ترین کارهاست.

/واکنون هنر دستهای شما باید برای پلی استر آماده شود.باز هم باید دیواره ئی با چسب نواری به دور آن بکشید.اما قبل از آن روی کار را با فشار بادو با کمی تینر فوری شسته وتمیز نمائید.

وهمچنین پلی استر نیزباید آماده باشد.برای این کار ساده پلی استر را با تینر فوری درحد 15000 رقیق نموده وخشک کن و

کبالت را نیز جدا جدا در حد دو یا سه درصد با آن کاملأ مخلوط کرد وخوب بهم زد.به همین راحتی.

/مجددأ کار معرق را در محلی مناسب وبدون هر گونه گرد وغبار وثابت بصورت تراز شده قرار دهید.وپلی استر را اگر وسواسی هستید دوباره با یک لنگه جوراب صاف کنید.وحالا کاری ندارید غیراز اینکه پلی استر را روی سطح معرق بریزید تا اینکه همه آن اندود شود.

اما این را بیاد داشته باشیدکه پلی استر چه در یک مرحله وچه چند مرحله نباید ضخامتی بیش از دو میلیمتر داشته باشد.

اما بهر صورت پلی استر را //الف-میتوان درجائی تراز روی کار ریخت .//ب-میشود این پلی استر رویه را در دو یا سه مرحله ریخت.اما درهر مرحله باید صبرکرد (پانزده تا بیست دقیقه)خشک شود.//ج-ومیتوانید پلی استر را توسط پمپ وپیستوله از بالا با فشاری کم مانند باران پاشید.بازهم در دو یا سه دست.

واما پس از اتمام پلی استر وخشک شدن آن مراحل مهم آن یعنی همان سنباده کاری وپولیش زدن فرامیرسد.

/سطح کار را باید از لیسه وسنباده زبر یعنی شصت شروع نمود. وهمینطور سنباده نرم و نرم تر  تا سنباده های پانصد که نرم ترین سنباده ها هستند ادامه داد.ودر این مرحله شیرپولیشرا  اول قرمز یعنی زبر تر وبعد پولیش کرم رنگ را که نرمتر است روی کله نمد مالیده وسطح کار را کامل ساب میدهید.تا اینکه نهایت شفافیت ممکن را بدست آورد.

/وحالا برای کامل کردن کار باید پشت و دور قطعه را نیز رنگ زد .حتمأ قبل از شروع رنگ معرق چنانکه توضیح دادم زیرکاری و بتونه کاری آن انجام شده .اما اکنون جهت هر کاری اول باید با یک پوشش مناسب مانند پلاستیک ویا چیز دیگری روی اصلی معرق کاری را کاملأ پوشاند وبا چسب شیشه ئی بادقت اطراف را چسبانده وبست که هنگام رنگ آمیزی دور و پشت کار سطح معرق آلوده نشود.

وتوسط رنگ فوری وتینر فوری رنگ مناسب کارتان را بزنید.   پایان منبع وبلاگ پرشین بلاگ


مطالب مرتبط با موضوع رنگ کاری چوب :

WhatsApp us