درباره چوب ساج
سهشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۱ – ۰۹:۰۸
فرهنگ و هنر ایران زمین
به این نتیجه رسیدیم كه باید چوب ساج برای ضریح تهیه کنیم.
فهمیدیم در بوشهر جایی هست که چوب ساج دارد.
آنجا یک تخته چوب ساج دیدیم که نزدیک یک دهه صاحب کارگاه آن را به کسی نفروخته بود.
تا فهمید ما برای حرم امام حسین (ع) میخواهیم با اشک چوب را به ما داد.
خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب:
در یادداشت وقایع نگارانه حامد حجتی، شاعری که این روزها در کربلای معلی به سر میبرد، اتفاقات مربوط به جمع کردن ضریح قدیمی امام حسین (ع) روایت شد و حالا در بخش دیگری از این یادداشتها، حجتی از نصب سازه جدید چوبی سخن میگوید.
هر كدام از اجزاء این ضریح برای خودش داستانی دارد؛ داستانی كه هر كدام از آنها میتواند دستمایه ساعتها و ثانیهها باشد.
حالا كه دارم این سطورها را مینویسم به یقین رسیدهام که این چوبهای قهوهای سوخته هم بیدلیل به اینجا نرسیدهاند. پیکره چوبی ضریح یعنی همان استوانههایی که بار تحمل سنگینی نقرهها را به دوش میکشند.
یعنی همان پایههایی كه بار هزاران زائر را با تمام آرزوها و حاجتهایشان به دوش میکشند. پیکره چوبی هم برای خودش عالمی دارد.
اینکه این چوبها از کجا آمدهاند چگونه تراش خوردهاند، چگونه همدیگر را در آغوش کشیدهاند و هزاران سئوال دیگر.
میتوان حرف تازهای از شیدایی این لحظات را برایمان بازگو کنند.
چوب ساج چوب برگزیده
باورتان شاید نشود، اما استاد مهدی میگوید، چوب ساج در طول تاریخ برگزیده بوده است.
او میگوید این چوب اولین بار توسط حضرت نوح (ع) برای ساخت کشتی این پیامبر الهی استفاده شده.
حتی میگوید بذر این درخت را از بهشت برای حضرت نوح آوردهاند.
او میگوید شاید تمام ضریحها را با چوب ساج ساختهاند.
آنقدر این چوب محکم و مستحکم است كه در صنایع کشتیسازی همچنان استفاده میشود.
در حال حاضر این چوب بیشتر در جنوب شرق آسیا یافت میشود و در کشور ما هم برای یافتن چوب ساج باید به بنادر جنوبی سفر کنی تا آن را در کارخانههای کشتیسازی بیابی.
چوب ساج آنقدر برای نجارها قداست دارد که میگویند حتی پایههای خانه خدا را نیز با این چوب ساختهاند.
اینکه چوب ساج چه کرده است که تا این حد در مرکز توجهات معنوی عالم قرار گرفته، بیهیچ نیست. حالا این پیکره هم از چوب ساج است. ساج که خودش برای ما حکایت دیگری است.
ساج ضریح
حاج محمود میگوید، وقتی با مشورت اساتید فن به این نتیجه رسیدیم كه باید چوب ساج برای ضریح تهیه کنیم پرس و جو کردیم دیدیم در بوشهر جایی هست که چوب ساج دارد.
قسمت این بود که در یک کارگاه یک چوب ساج دیدیم كه شاید نزدیک یک دهه صاحب کارگاه آن را به کسی نفروخته بود. آنقدر این چوب زیبا و خوب بود که صاحبش نمیخواست آن را به کسی بفروشد.
تا فهمید كه ما برای حرم امام حسین (ع) میخواهیم با اشک چوب را به ما داد.
حاج محمود میگفت، همه چیز برای ضریح باید برگزیده باشد و این چوب هم بعد از سالها که در کارگاه مانده بود قسمت ضریح شد.
حالا كه به قد و بالای چوب پیکره نگاه میکنم، میبینم خیلی برازنده، خیلی یکدست و خیلی استوار است؛ انگار اصلاً برای همین ضریح خلق شده است. استاد مهدی هم خوب چوبها را تراش داده است.
وقتی چوبی آن چنان باشد و استاد مهدی هم با اشک چشم متر به مترش را برش بزند و سوار کند، همین میشود.
حال همین چوبها هم برایت روضه میخوانند.
وزن پیکره چوبی ضریح چیزی حدود 4000 کیلوگرم است كه شاید با چوبهای تزیینی داخل و سایر ملزومات تا حدود 5000 کیلوگرم برسد.
نجارهای كشتی نجات
پای صحبت استاد مهدی كه بنشینی، میفهمی كه او اگر چه خیلی كم حرف است، اما همان جملات كوتاهی كه با لهجه شیرازی میگوید، خودش عالمی است.
خیلی هنر میخواهد بتوانی کاری بکنی که استاد مهدی بیشتر از 5 جمله پشت سر هم حرف بزند.
او میگوید: من همیشه دوست داشتم کار و اعتقاداتم باهم عجین باشد. برای همین است که تمام کارهای مختلف صنعت چوب را رها کردم و آمدم به ساخت ضریح و ساخت قطعات چوبی متبرک روی آوردم.
کارم را از 17 ـ 18 سال قبل در حرم حضرت معصومه (س) آغاز کردم. قبلش داشتم در شاهچراغ کار میکردم که آمدم قم یک ماه کارهای حرم حضرت معصومه (س) را انجام بدهم که الان این همه سال است قم هستم.
بعد از ضریح امام حسین (ع) که توفیق ساختش را داشتم، الان دارم روی ضریح امامین عسگریین علیهم سلام کار میکنم.
من هنوز به هوش نیامدهام … خدا لطف خیلی بزرگی در حقم کرده است.
چشم باز کردم دیدم دارم پیکره چوبی ضریح امام حسین علیه السلام را میسازم و امام حسین هم که کشتی نجات است و خدا کند ما هم که کارگری این کشتی نجات را کردهایم روزی شود که مسافر آن هم باشیم. ما مثل یک سلول هستیم در کل این عالم. اگر کارمان را درست انجام دهیم، میتوانیم امیدوار باشیم که رستگار شویم.
غیر از استاد مهدی و استاد اکبر تیم نجاری پیکره ضریح شامل 3 نفر دیگر هم میشود که هر کدامشان برای خودشان داستانهای عجیبی دارند.
چوبهایی كه زندهاند
روزی که میخواستیم پیکره قبلی را از روی قبر مطهر برداریم به چشمهایم میدیدم که گروه نجاری با چه زحمتی پایههای پیکره چوبی را از زمین جدا کردند.
وقتی داشتیم پیکره چوبی را میگذاشتیم هم میدیدیم كه این چوبهای قهوهای وقتی کنار قبر میایستند، سوخته تر از همیشه به نظر میآیند.
آدمها برای آمدن به کربلا باید ظرفیت داشته باشند.
حالا میفهمم که حتی چوبها و آهنها و نقرهها هم باید ظرفیت حضور داشته باشند.
حامد حجتی
30 بهمن 91 ـ کربلای معلی
گالری عکس چوب ساج
لینک های مرتبط با چوب ساج :
- تایل کفپوش ۳۰×۳۰ چوب ساج و چوب ساپلی ، کفپوش فضای بازتایل کفپوش ۳۰×۳۰ چوب ساج و چوب ساپلی نوعی از کفپوشهای چوبی است که برای استفاده در فضای باز مانند حیاط، بالکن، روف گاردن و محوطه سازی ویلا و باغ مناسب میباشد
- معرفی انواع چوب های ساج + قیمتچوب ساج یکی از شناخته شده ترین و پرکاربردترین چوب های جهان است. این چوب از درختان ساج که بومی مناطق گرمسیری آسیا هستند، به دست می آید
- 10 نوع مختلف چوب ساجچوب ساج به دلیل دوام و مقاومت در برابر آب بسیار محبوب است و یکی از گران ترین انواع چوبی است که امروزه در دسترس است .
- 8 نوع مختلف چوب ساج ( همراه با تصاویر )چوب ساج از درخت ساج که از نظر گیاه شناسی با نام Tectona grandis شناخته می شود ، تولید می شود . این یک نوع چوب بسیار پرطرفدار است زیرا به طور طبیعی در برابر آب و هوا مقاوم است
- اگر به دنبال دکوراسیون چوبی با تم چوب هستید ، طراحی درب اصلی چوب ساج را مطالعه کنیداگر به دنبال دکوراسیون چوبی با تم چوب هستید ، طراحی درب اصلی چوب ساج را مطالعه کنید
- طراحی داخلی منزل با مبلمان چوب ساجبا یک خانه کاملاً جدید مبلمان کاملاً جدیدی ارائه می شود! مبله و همه فانتزی! با این حال ، وقتی نوبت به انتخاب نوع مبلمان مورد نیاز شما می رسد