چوب درخت عناب
توضیح کلی در مورد درخت عناب:
درخت عناب با نام هایی همچون سیلانه، تبرخون، شیلانه، آلما آغاجی، شیلانک، سیب کوهی، عناب آغاجی، سنجد گیلان و … شناخته می شود ولی مشخص نیست که این درخت بومی کدام مناطق جهان است. در حالی که احتمال داده می شود درخت عناب اولین بار در یکی از کشورهای شمال هند، لبنان، جنوب و مرکز چین و شبه جزیره کره کاشته شده است ولی علت این که مشخص نیست درخت عناب برای اولین بار در کجا کاشته شده به خاطر این است که کشت درخت عناب در جهان گسترده است.
ارتفاع درخت عناب ما بین 5 الی 10 متر می باشد و همچنین اندازه میوه ی آن به 2 تا 3 متر می رسد که علاوه بر ارزش خوراکی خاصیت دارویی نیز دارد. درخت عناب در مناطق گرمسیر ایران می روید و از این مناطق می توان به استان فارس، بیرجند، قم، تربت حیدریه و غیره اشاره کرد.
خواص دارویی میوه درخت عناب:
از عناب به عنوان دارویی برای ضد بداخلاقی، آرامش بخش، دوایی برای دفع سموم از بدن و تصفیه خون، کمتر شدن استرس، قوی تر کردن طحال، سیستم گوارشی و معده و روشن شدن پوست استفاده می شود. همچنین عناب یبوست زدا، خون ساز و علاوه بر این موارد استفاده از عناب، باعث نرم شدن سینه می شود، دندان ها را در مقابل پوسیدگی استوار می کند و همچنین چای عناب باعث ترشح ماده ای ضد سرطانی می شود.
چوب درخت عناب- میوه درخت عناب
ویژگی های چوب درخت عناب:
از ویژگی های چوب درخت عناب می توان به استحکام متوسط رو به بالا، چسب خوری و لاک پذیری بالا، رنگ چوب درون قهوه ای تیره و چوب بیرون زرد مایل به قهوه ای روشن و تارهای موازی و روبرو اشاره کرد. همچنین لازم به ذکر است که جنس چوب با توجه به محل رشد آن متفاوت است و به هر اندازه که رنگ چوب درونی اش تیره تر شود، چوب از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار می شود و در پایان نیز کار بر روی آن و تراش دان چوبش نیز سخت تر می شود.
از چوب درخت عناب برای ساخت و آراستن وسایلی چون مهره شطرنج، عصا، رحل، چوب سیگار و صندوقچه و غیره به کار می رود و این کاربرد چوب درخت عناب به خاطر استحکام و استواری این چوب است. البته گفتنی است که از چوب درخت عناب به دلیل چگالی و انباشتگی بالا در هنرهای چوبی مانند معرق کاری، خراطی، منبت و مشبک کاری استفاده می شود.
از شاخه های بریده درخت عناب برای ساخت پرچین در کناره های مزارع کشاورزی و باغ ها مورد استفاده قرار می گیرد و این به خاطر وجود خارهای درشت و محکم بر روی شاخه های آن است و علاوه بر این مصارف، از چوب درخت عناب برای تولید سوخت استفاده می کنند.
همچنین از چوب درخت عناب برای تهیه لنج، سقف دیواره قنات، دسته ی تبر، داس و بیل، قلیان، قنداق اسلحه، چوب کاری و منبت کاری و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. بنابر این گستردگی چوب درخت عناب در صنعت نشان دهنده ی مقاومت و تراکم بالای چوب درخت عناب است.
چوب درخت عناب- کاسه ساخته شده از میوه درخت عناب
پرورش درخت عناب برای تولید چوب:
نوعی درخت عناب وجود دارد که تا ارتفاع 8 متر می تواند رشد کند. کسانی که درخت عناب را برای تولید چوب پرورش می دهند درختان عناب را معمولا درون دره ها و بسیار نزدیک به هم می کارند تا به جای میوه و تولید شاخ و برگ اضافی فقط به سمت بالا حرکت کنند و ارتفاع آن همانند درخت تبریزی زیاد شود. درخت عناب در این شرایط فقط به سمت بالا حرکت می کند و در تنه اش پیچ خوردگی ایجاد نمی شود بنابراین چوبی صاف، مرغوب، بدون پیچ و خال خال به دست می آید که مانند چوب درختان گردو و چنار پس از گذشتن چند سال، پوک نمی شود.
از چوب درخت عناب برای ساخت لوازم زینتی، میز و صندلی، مجسمه، عصا، تسبیح، پنجره و در و غیره استفاده می شود. علاوه بر این ویژگی ها نوعی درخت عناب وجود دارد که به علت زیبایی از آن به عنوان درخت زینتی در پارک ها، باغات و غیره کاشته می شود. بنابراین محدوده استفاده چوب درخت عناب در حوزه های ساخت مصنوعات کوچک و همچنین به عنوان درخت زینتی است.
نتیجه گیری در مورد چوب درخت عناب:
درخت عناب در نواحی گرم مانند خراسان، یزد، فارس، مازندران، اصفهان و غیره رشد زیادی دارد و بیشتر دیده می شود. همچنین این درخت در برابر آفات بسیار مقاوم است و دارای رشته های موازی منظم و زیبایی است.
رنگ چوب بیرونی درخت عناب دارای طیف زرد رنگ و چوب درونی آن به رنگ قهوه ای تیره است و همچنین گفتنی است که چوب درخت عناب را نباید به روش طبیعی و در جلوی آفتاب خشک کرد زیرا که این کار باعث ترک خوردن چوب می شود بنابراین باید برای خشک کردن چوب درخت عناب از کوره های مخصوص این کار استفاده کرد.
چوب درخت عناب- مصنوعات ساخته شده از چوب درخت عناب
مطالب مرتبط با شناخت انواع چوب :
- چگونه چوب مناسب برای خانه کلبه ای را انتخاب کنیم؟ چوب خانه چوبی
- چه چیزی چوب را زیبا می کند
- ” چوب جامد ” ( تمام چوب ) واقعا به چه معناست ؟
- 10 نوع مختلف چوب ساج
- انواع چوب
با تشکر از توجه شما